Dividend blijft toch een heel mooi iets. Veel (maar lang niet alle) beursfondsen keren het regelmatig uit. Maandelijks, per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks. Het is een aandeel in de winst, dat dan verdeeld wordt onder de aandeelhouders. Al zijn er ook fondsen die dividend uitkeren als er geen of te weinig winst wordt gemaakt, maar dat is voor de langere termijn natuurlijk geen houdbare strategie.
Een deel van mijn beleggingsportefeuille, de laatste jaren 30%, is gewijd aan dividend. Niet in individuele aandelen. Dat is mij te riskant. Zelfs bedrijven die al heel lang een steeds hoger dividend betalen kunnen daar om heel goede redenen mee ophouden. Gelukkig zijn er Exchange Traded Funds (ETFs) die tegen lage kosten een mandje met dividend-aandelen voor je aanhouden, en (meestal per kwartaal) dividend uitbetalen. De afgelopen jaren heb ik al verschillende keren geschreven over dividendrendement, en in mijn kwartaalrapportage laat ik altijd zien hoeveel dividend ik in dat kwartaal ontvangen heb. Vorig jaar vierde ik de ontvangst van mijn honderdste dividenduitkering. En eind september hoop ik weer een aantal uitkeringen te ontvangen.
Maar dividend is feitelijk natuurlijk ook gewoon een sigaar uit eigen doos. Want als een fonds dividend uitbetaalt wordt het in mindering gebracht op de koers. Maar het helpt mij wel bij het herbalanceren doordat ik (=mijn balanceertool in mijn spreadsheet) de inkomsten belegt waar ze op dat moment nodig zijn voor de balans. En (niet rationeel) het is ook wel een lekker gevoel om periodiek contant geld te krijgen uit een belegging. Bovendien geloof ik niet in een rationele markt, ik vind de aandelenmarkt juist ontzettend irrationeel. In een stijgende markt is dat uitbetaalde dividend al heel snel weer terug in de koers.
Onlangs heb ik (eindelijk) wat extra functionaliteit in mijn beleggingsspreadsheet gebouwd om het dividendrendement beter te monitoren. Het klinkt misschien gek, maar dat zat er nog niet echt in. Ik hield wel de bedragen bij die binnenkwamen, maar deed daar verder weinig mee behalve het bij de eerstvolgende maandelijkse aankoop herbeleggen. Ik heb alleen maar fondsen die dividend in contanten uitkeren, geen fondsen die dividend in aandelen uitkeren.
Inmiddels zit er ook een functie in mijn spreadsheet die per fonds het dividendrendement berekent. Dit heb ik gedefinieerd als ‘de som van de dividenduitkeringen per aandeel over de afgelopen 12 maanden, gedeeld door de actuele koers van het aandeel’. En in de plaats van ‘aandeel’ kun je natuurlijk ook gewoon ‘ETF’ lezen.
Momenteel geeft dat het onderstaande beeld.
Er zitten (zaten) zes fondsen in mijn portefeuille die dividend uitkeren. In onderstaande tabel een overzicht, met per fonds ook de maanden waarin ze dividend uitkeren.
### | Fondsnaam | Dividendmaand |
DVY | iShares Select Dividend ETF | Maa Jun Sep Dec |
VIG | Vanguard Div Appreciation Index ETF | Maa Jun Sep Dec |
VYM | Vanguard High Dividend Yield ETF | Maa Jun Sep Dec |
VWRL | Vanguard FTSE All-World UCITS ETF | Maa Jun Sep Dec |
VDIV | VanEck Dev Markets Dividend Leaders ETF | Maa Jun Sep Dec |
SPYW | SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF | Maa Sep |
Toen ik het dividendrendement eens onder de loep nam viel mij in elk geval één ding op. Het dividendrendement van één fonds, Vanguard Dividend Appreciation Index Fund (VIG), blijft enorm achter: 0,94%. Ik verwacht toch echt iets meer van een fonds met ‘Dividend’ in de naam. Minimaal 3,0%. Ik ben nog even in het fonds gedoken, maar het komt niet omdat de koers het afgelopen jaar nou zo explosief gestegen is. Hier heb ik dus gewoon niet zo goed op zitten letten. Overigens is VIG ook een fonds dat ik vanwege de PRIIPS-regelgeving niet meer bij kan kopen.
VWRL heeft een dividendrendement van 1,27%, maar dat vind ik wel weer logisch. Dat is een mandje met duizenden verschillende aandelen. En slechts een deel van die fondsen betaalt dividend uit. Dan is het dus logisch dat het dividendrendement (optelsom rendementen gedeeld door huidige koers, immers) lager is. Inmiddels heb ik bij het maandelijkse moment eind juli actie ondernomen. VIG is uit mijn portefeuille gegooid. Het geld dat vrijkwam heb ik in VanEck Dev Markets Dividend Leaders ETF (VDIV) gestoken, met een beter dividendrendement (in elk geval het afgelopen jaar). Dat is een van de kernfondsen van mijn huidige portefeuille. Het verkleint het valutarisico, ik heb weer een dollarfonds ingeruild voor een fonds dat in Euro’s genoteerd staat. En het ruimt ook weer op, een fondsje minder in mijn portefeuille.
Is dividend belangrijk voor jou?
Dividend is een fijne bijkomstigheid voor mij. Ik investeer voor de lange termijn in wereldwijde aandelen. Het fonds dat ik koop? VWRL. Heerlijk om dat dividend, al is het niet heel veel, te herbeleggen en het nog meer zien worden.
In een later stadium switch ik wellicht naar wat meer dividend aandelen/fondsen, zodat ik dat ook meer als inkomen kan gebruiken.
Dividend draagt op lange termijn als belangrijkste factor bij aan je vermogensgroei, mits herbelegd. Als je dividendgroei meeneemt, over 30 jaar bekeken, bepaalt dividend 60-70% van de vermogensgroei en de koers 20-30%. Daarom focus ik vooral op dividend(groei).
VDIV kende ik nog niet, dat is een goede tip.
Dividend is zoals je aangeeft een sigaar uit eigen doos, desondanks is het altijd fijn om het erbij te zien komen 🙂 Psychologie he….
Grappig om te lezen dat jij dezelfde reden hebt als ik om dividend-ETFs aan te houden: cashflow voor herbalanceren. Nog een fijne bijkomstigheid: als je eindelijk stopt met werken is het veel makkelijker om je dividend als inkomstenbron te gebruiken dan telkens een plukje aandelen te verkopen. Ik zal dan ook tegen die tijd nog meer inzetten op dividend.
Great minds think alike!
Op zich klinkt het best plausibel om dividend uitkering te gebruiken zodra je stopt met werken wat het regelmatig uitgekeerd. Ik zou er zelf niet op vertrouwen want het kan zomaar behoorlijk opdrogen zoals hierboven in het stuk van Geldnerd te zien is. Volgens mij wil je een voorspelbare en constante bron van inkomsten hebben, juist als je gestopt bent met inkomsten. Bij dividend ben je geheel afhankelijk van de bedrijfswinsten en/of een eventuele crisis die, zul je zien, juist plaatsvind op moment dat je het hardste om geld verlegen ziet.
Zelfs in deze crisis valt het aantal dividendverlagingen mee. Ja er wordt gesneden, maar een paar jaar later is het dividend vaak weer op het oude nivo. Je moet natuurlijk niet op je dividend als enige inkomstenbron leunen als je met pensioen bent (al gebeurt dat in de US wel vaak).
Ach, dividend is zo fijn! Het voelt immers als gratis geld en ook in tijden waarin ik niet investeer in nieuwe aankopen kan ik regelmatig tóch weer even shoppen in mijn lijstje met favorieten en wat aandelen bijkopen. Keileuk!
Misschien goed om je in het fenomeen dividend lekkage te verdiepen. Voor Nederlanders zijn de fondsen die jij aanhoudt hierdoor relatief duur.
Over dividendlekkage is door andere bloggers al heel veel geschreven. Maar ik zal er ook eens op ingaan
hoi hoi
wat is de ticker van de VanEck Dev Markets Dividend Leaders ETF (VDIV)?
en zit deze toevallig in de kernselectie bij DeGiro?
Ticker is TDIV (VDIV is een typo van mij), ISIN code NL0011683594. Of ‘ie in de kern selectie van DeGiro zit weet ik niet, ik ben geen klant van ze.
Hey, de fondsen zelf gebruiken volgens mij een wat andere reken methode. Denk dat zij de koers van moment van uitkeren of dividend vastleggen pakken. VWRL zit dan rond de 2-2.5% na belastingen de afgelopen jaren.
Al aangegeven: maar dividend beleggen met Ierse fondsen is een dure hobby. Dividendlek wereldwijd gemiddeld zo’n 12-13% bij een Iers fonds. Vanguard FTSE All-World High Dividend heeft bijvoorbeeld zo’n 4% dividend voor belastingen gehad afgelopen 6 jaar. Bij een 12% lek raak je dan zo’n 0.48% aan rendement kwijt.
Amerikaanse fondsen lekken ook gewoon dividend belasting voor de niet Amerikaanse aandelen die ze hebben. Maar dat is meestal beperkter en rond de 6-7%.
Nederlandse opties zijn meestal wel dividend belasting efficiënt. Ik ben een dividendbelegger, maar misschien zijn er wel meer opties buiten VanEck.