Healthnerd’s tweede kwartaal 2023

Medio 2019 heb ik, na ruim 25 jaar zonder enige lichaamsbeweging van betekenis, het roer omgegooid. Er kwamen een personal trainer en een diëtist. Eind 2021 werd hardlopen toegevoegd aan het repertoire, en sinds 2022 krijgen jullie elk kwartaal een update over de verrichtingen van mijn alter ego Healthnerd. Minder populair dan Geldnerd, zie ik in de lezersaantallen, maar daar gaat het mij niet om. Dit blog is een verslag van mijn leven, niet bedoeld om de populariteitsprijs mee te winnen. En schrijven over de perikelen van Healthnerd is voor mijzelf een goede stok achter de deur om zicht te houden op mijn eigen ontwikkeling en de gebeurtenissen in mijn leven.

Dus voor wie het nog interesseert: het verslag van de perikelen van Healthnerd in het tweede kwartaal van 2023!

Hoe ging het dit kwartaal?

Vaste lezers van mijn blog zal het niet verbazen: dit kwartaal was in één woord desastreus.

Vanaf het begin van het tweede kwartaal begonnen mijn luchtwegen en longen weer op te spelen. De eerste week van april zat ik dus weer bij de huisarts, kreeg de diagnose longontsteking, en er werd niet gesport. Het werd nog erger en ik kwam zelfs even in het ziekenhuis terecht. Dat was echt wel een dieptepunt te noemen. Gelukkig ging het daarna in kleine stapjes beter, al duurde het nog maanden voordat ik de vermoeidheid enigszins achter me kon laten. Pas vorige week kreeg ik het label ‘hersteld’.

Het tweede kwartaal werd er op deze manier eentje zonder sportmomenten van betekenis. Vrijwel elke dag tekende ik mijn virus-symbooltje in. Pas in juni zocht ik de sportschool weer op, voor een kort en licht (maar wel compleet) rondje. De hardloopschoenen zijn pas aan het einde van het kwartaal uit de kast gekomen voor een voorzichtig rondje. En ik? Ik miste mijn sportmomenten enorm, maar ik had ook echt niet de energie om in beweging te komen.

Alhoewel… Er was toch wel één betekenisvol moment. Op 29 juni liep ik, na overleg met mijn huisarts en fysiotherapeut, weer mijn eerste echte hardlooprondje. Het stelde niet veel voor. Gewoon een intervaltraininkje van 16 x 250 meter, met tussen de intervals 1 minuut en 30 seconden rustig wandelen. Totale afstand 6,18 kilometer. Maar daarmee ging ik wel over de magische grens van 1.000 kilometer hardlopen sinds december 2021. Duizend kilometer, wauw! En weer aan het hardlopen, dubbel wauw!

Eetpatroon

Over het eetpatroon is dit kwartaal weinig bijzonders te melden. We bleven de eerste maanden goed opletten met het eten en vooral met de extraatjes. Voor mijn gevoel was dat ook nodig, ik bewoog immers nauwelijks. Ook zette ik mijn ‘vrijwel dry’-beleid door.

In juni lieten we de teugels vieren, met name tijdens onze vakantie. Dat was even fijn, maar we vinden het ook weer heerlijk om na de vakanties weer terug te gaan naar ons (inmiddels) normale eetpatroon.

Statistiekjes

Geen grafiekjes en statistiekjes in dit overzicht. Want alle metertjes staan voor het tweede kwartaal op (vrijwel) nul. Slechts 6,18 hardloopkilometers. Oké, in totaal 35.631 kilo verplaatst in de sportschool, 3 uur, 37 minuten en 2 seconden, en 1.490 kcal. Eigenlijk de moeite van het vermelden niet waard…

Tussenstand

Een herstellend lichaam verbrandt veel energie. Dat heb ik gezien. In de weken dat ik herstellende was van de drievoudige aanval op mijn longen verloor ik meerdere kilo’s, terwijl ik geen meter hardliep en zelfs niet in de sportschool kwam. Mijn gewicht bereikte het laagste punt sinds het begin van mijn spreadsheet in 2008. En zelfs mijn buikomvang bereikte even de (geadviseerde gezonde maximum-) omvang van 94,0 centimeter. Maar dat duurde niet lang. Geholpen door de vakantie en het laten vieren van de teugels eindig ik het kwartaal boven mijn streefgewicht. Er is dus weer iets om de komende periode aan te werken. Al valt de schade mij nog heel erg mee. En ik ben nog steeds 7 kilo lichter dan eind 2021.

En dus is mijn BMI ook weer een beetje gestegen. Eind maart 2023 stond ik op 24,4, inmiddels sta ik op een BMI van 24,8. Nog (net) in het groen.

Geestelijke Gezondheid

Wat heb ik gebaald in dit tweede kwartaal. Ik zag mijn zorgvuldig opgebouwde conditie het raam uitvliegen. Dat had ook z’n weerslag op mijn geestelijk welbevinden. Al voelde ik mij fysiek te slecht om me daar echt druk over te maken.

Inmiddels krabbel ik weer overeind. Het derde kwartaal staat in het teken van wederopbouw, heb ik mijzelf beloofd! En daar ben ik deze week ook meteen serieus mee aan de slag gegaan!

Hoe was jouw tweede kwartaal qua gezondheid?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Anna H

  Ik vind je healthnerd stukjes inspirerend hoor! En ik verwacht dat je heropbouw een stuk sneller gaat dan je initiele weg naar gezond leven.

  Mijn mentale en fysieke gezondheid leed dit kwartaal onder werk- en privéstress, maar jouw blogje maakt dat ik daar weer wat fanatieker mee aan de slag wil.

  Alleen nog tijd voor maken…

  1. Geldnerd

   ‘Geen tijd’ bestaat niet. Er is alleen zoiets als ‘onvoldoende prioriteit’. En daar worstelen we allemaal mee…

   1. Anna H.

    daarom zei ik ook “maken”. 🙂

 2. Luxe of Zuinig

  Wat goed om te lezen dat je weer bent begonnen met sporten! De smaak zal je snel wel weer te pakken hebben als je merkt dat het toch wel gaat en dat de conditie sneller terugkomt dan je denkt! Ook congrats op de 1000 km Hardlopen! Een mooie mijlpaal!

  Zelf zal ik nog een update binnenkort doen, maar afgelopen juni is een record geweest met activiteiten, mede doordat ik ook een fietstrainer had gekocht, waardoor ik feitelijk elke dag wel een half uur of uurtje meepakte met sporten. Nu ik weer aan het werk ben hoop ik het vast te houden, maar het gaat ten kostte van andere zaken en ik weet niet of ik het vol kan blijven houden. Ik probeer wel af te wisselen met “heftigere” weken en rustige weken om zo de conditie op te kunnen blijven bouwen door goed herstel.

  Maar toi toi toi ik voorzie een prachtige tweede helft van het jaar voor je!

 3. Opnieuwbegonnen/ Belia

  Gefeliciteerd Geldnerd. Goed dat je de draad weer op kon pakken.

 4. Anna

  Wat leuk deze analyse! Wat mooi dat geestelijke gezondheid ook een kopje heeft in je analyse (maar ik ben een nieuwe lezer dus weet nog niet of dat standaard is 😉). Het afgelopen kwartaal is bij mij duidelijk geworden hoeveel beweging voor mijn mentale gezondheid doet, ook al is het niet mijn grote hobby. Het komende kwartaal staat dus in het teken van in beweging blijven, juist ook net omdat we in verwachting zijn! En naast beweging wil ik ook graag mijn lichaam sterker maken om zo goed mogelijk de als maar groeiende buik te kunnen dragen 😊

  1. Geldnerd

   Dat kopje ‘geestelijke gezondheid’ zit er de afgelopen anderhalf jaar standaard in. Ik zal eens een lijstje maken van ‘Healthnerd’ posts op mijn overzichtspagina.

   1. Geldnerd

    En inmiddels staat dat overzichtje er al…

Reacties zijn gesloten.