Tweede kwartaal 2023

Het tweede kwartaal van het jaar 2023 zit er weer op, we zijn alweer halverwege. En voor de 28e keer kijk ik op dit blog terug. Waar collega Geldsnor afgelopen zaterdag in opdracht van zijn echtgenote en met frisse tegenzin de heg moest gaan snoeien 😈, had Geldnerd alle tijd en ruimte voor een rondje sportschool, en daarna het maken van zijn kwartaalrapportages…. Lees hier dan ook mee met de ontwikkelingen van mijn persoonlijke financiën op de woelige baren van de wereldeconomie…

Aandelenmarkten

De Amerikaanse aandelenmarkten klommen in het tweede kwartaal gestaag omhoog, met een forse eindsprint in de laatste week. Blijkbaar is de nog steeds stijgende rente in de ogen van ‘de markt’ volledig ingeprijsd, en zien we geen risico meer op een recessie. Geldnerd, als geboren pessimist, vraagt zich af of dit stand gaat houden tot het einde van het jaar… Want die inflatie…

Vorig jaar daalden de Amerikaanse aandelen in de eerste zes maanden ongeveer 20%. Vervolgens bewogen ze op en neer, omhoog in augustus, toen het leek alsof de inflatie was overwonnen, en in oktober weer naar nieuwe dieptepunten toen duidelijk werd dat dit niet het geval was. In december waren de koersen uiteindelijk terug naar waar ze in juni stonden. Dit jaar is tot nu toe een afspiegeling van de gebeurtenissen van 2022. De S&P 500 is het eerste halfjaar met ongeveer 16% gestegen, dankzij de (in Amerika) afkoelende inflatie en de opwinding over de laatste hype, kunstmatige intelligentie (AI).

De beurzen in Europa bleven, zoals gebruikelijk, weer eens achter bij de Amerikaanse markt. Hoge inflatie en haperende groei, vooral in (voormalige?) grootmacht Duitsland, zijn volgens mij de belangrijkste oorzaken.

Afgelopen kwartaal verhoogden veel centrale banken wederom diverse malen de rente, in een vooralsnog niet overal even succesvolle poging om de inflatie te temmen. Ook medio juni verhoogde de ECB de rente. Tegelijkertijd drukte de Amerikaanse FED juist op de ‘pauzeknop‘. Economie is geen exacte wetenschap, en volgens mij weten de centrale banken ook niet wat nou in welke mate werkt. Ze doen maar wat. Net zoals de meesten van ons. Gelukkig maar.

Verder kijk ik ook af en toe naar de VIX-index, ook wel bekend als de Fear Index, de maatstaf van volatiliteit in de markt. Daar gebeurde iets bijzonders. Ondanks de geopolitieke spanningen bereikte die de afgelopen maanden het laagste punt sinds het begin van de coronapandemie. De discussies tussen China en ‘het Westen’, het wapengekletter van Poetin, en zelfs een opstand in Rusland zelf, worden door de markt dus niet (meer) als verhoogd risico beschouwd? Ik geloof al niet in de theorie van de rationele markt, maar dit slaat echt alles.

En zoals gebruikelijk ook een blik op de dollarkoers. Ondanks alle pogingen om de wereldwijde afhankelijkheid van deze munt te verminderen, blijft het voor mijn beleggingen toch de belangrijkste valuta na de Euro. Inmiddels krijg je voor € 1,00 ongeveer US$ 1,09. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2023 was dat ook US$ 1,09, de dollarkoers is dus nauwelijks van z’n plek gekomen. Ik heb zelf alleen nog indirecte blootstelling aan de Amerikaanse dollar, voor mijn eigen portefeuillebeheer is de dollar niet meer van belang. De laatste dollartransactie in mijn administratie dateert van februari 2022.

Mijn portefeuille

Mijn portefeuille beweegt zoals altijd keurig mee met de wereldwijde aandelenmarkten en obligatiemarkten, met dank aan VWRL en DBZB aangevuld met enkele dividend-ETFs. Sinds een tijdje koop ik alleen nog VWRL. Gewoon gestaag verder bouwen. Zo saai mogelijk.

Ik heb ook dit kwartaal elke maand normaal bijgekocht met mijn maandelijkse storting. In onderstaande tabel voor elke maand van dit kwartaal de transactie die ik uitgevoerd heb, met per maand de ETF, het aantal aandelen dat ik gekocht heb, en de aankoopkoers (in EUR tenzij anders vermeld). Je ziet terug dat ik gestopt ben met het beleggen op de automatische piloot, ik heb wel eenmalig in mei ook een fractie bijgekocht om weer op hele aantallen uit te komen. De aankopen in de laatste maand zijn altijd wat hoger, omdat ik dan ook het ontvangen dividend herbeleg.

MaandFondsAantalKoers
AprilVanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)13,094096,9872
MeiVanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)20,577299,5179
JuniVanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)24100,8600

Het was eigenlijk een heel saai kwartaal in mijn portefeuille. Die kroop traag maar gestaag omhoog. Zo zie ik het eigenlijk het liefst.

Hoe lees je deze grafiek? De (op dit moment) bovenste zwarte lijn geeft de actuele waarde van mijn beleggingsportefeuille op de betreffende datum. De (op dit moment) onderste zwarte lijn geeft de totale inleg tot die datum weer. Je ziet dat ik de afgelopen jaren elke maand een inleg doe. Het groene vlak tussen de twee lijnen is mijn huidige papieren beleggingswinst. Als ik op verlies zou staan (de portefeuille is minder waard dan de inleg) dan wordt er een rood vlak zichtbaar. Zie ook mijn nadere uitleg over hoe ik deze grafiek opgebouwd heb.

Ook afgelopen kwartaal is het weer nét niet gelukt om weer eens een Virtual All Time High (VATH) aan te tikken. Aan het eind van het kwartaal stond mijn portefeuille daar 0,6% onder. Het VATH bereken ik door het vorige reële All Time High te nemen plus alle inleg sinds die datum. De laatste VATH dateert van 31 december 2021, daarna ging het snel bergafwaarts. In onderstaande grafiek zie je het verloop van mijn portefeuille ten opzichte van het VATH.

De totale waarde van mijn beleggingsportefeuille staat inmiddels 55,4% boven mijn totale inleg. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2023 was dat 51,3%. De ROI YTD is per einde van het tweede kwartaal 7,7%. De 12-maands XIRR staat op 10,3%.

Indicator2022Q22022Q32022Q42023Q12023Q2
% boven inleg52,2%45,3%47,4%51,3%55,4%
ROI YTD-10,7%-11,1%-8,7%3,7%7,7%
XIRR 1Y-2,4%-3,8%-8,3%-3,5%10,3%

Dividend en Spaarrente

In het tweede kwartaal van 2023 ontving ik netto € 2.066,20 aan dividend op mijn rekening, de eerste keer dat ik meer dan € 2.000 in één kwartaal ontvang. In het tweede kwartaal van 2022 was dat nog € 1.722,66 en in het eerste kwartaal van 2023 was het € 814,33. Ik ontving dit kwartaal wederom een ‘superdividend’ van netto bijna € 0,81 per aandeel op de Van Eck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF (TDIV), net als vorig jaar in het tweede kwartaal. Dat zorgt ook nu weer voor een record dividendopbrengst in dit kwartaal.

Ik registreer mijn dividend op netto contante basis in Euro’s, de basisvaluta van mijn administratie. Dat betekent dat ik het netto dividendbedrag opneem in mijn administratie op het moment dat het op mijn beleggingsrekening bijgeschreven wordt. Als het een dividend in buitenlandse valuta (US dollar) is, dan reken ik het om naar Euro’s tegen de wisselkoers van het moment van ontvangen op mijn rekening.

Dan de spaarrente. Die begint weer wat voor te stellen, al komt het nog niet in de buurt van de inflatie. Sparen doet je geld dus nog steeds in waarde verminderen.

Per 1 juli jongstleden (strikt genomen telt dat pas in het derde kwartaal) verhoogde Lloyds Bank de spaarrente naar 2,00%. Het was de elfde renteverhoging sinds de rente in september 2022 weer in (opwaartse) beweging kwam, en de derde renteverhoging sinds eind maart. En zelfs Rabobank deed twee keer een duit in het rentezakje, per 1 mei naar 0,75% en per 1 juni naar 1,00%. Dat is een niveau dat we sinds 2015 niet meer gezien hebben bij deze bank… En de volgende renteverhoging van de Rabobank is ook alweer aangekondigd.

Met de 2,00% van Lloyds komen we ook al in de buurt van de hoogste rente die ik heb ontvangen sinds ik medio 2012 begon met het actief volgen van de rentestanden. Destijds kreeg ik bij de Rabobank 2,20%. Ik verwacht eigenlijk dat Lloyds daar in de loop van het derde kwartaal overheen gaat.

De spaarrente bij Nationale Nederlanden volg ik niet meer actief sinds ik mijn rekening daar heb opgedoekt, die heb ik inmiddels ook verwijderd uit mijn rente-grafiek.

Spaarpercentage

Mijn spaarpercentage bewoog dit kwartaal behoorlijk heen en weer. In april vulde ik mijn kledingkast aan en betaalde ik een aardig bedrag aan de vrienden van de Belastingdienst. Daarna werd alles weer ‘gewoon’. Het spaarpercentage voor het hele jaar tot nu toe (YTD) staat op 52,7%. Mijn doelstelling voor 2023, gebaseerd op mijn begroting, is 48,0%.

Eigen Vermogen

Dit kwartaal was er zoals gebruikelijk alleen het reguliere salaris (wel met een CAO-verhoging per 1 april jongstleden), inleg in mijn beleggingen, reguliere en extra aflossingen van de hypotheek, en natuurlijk de bewegingen van de beleggingsportefeuille op de golven van de aandelenmarkten. Geen aanpassing van de WOZ-waarde, en geen rente-inkomsten.

In onderstaande grafiek zie je dat het een prima kwartaal was op de beurs. Dat is de helft van mijn vermogensgroei. De nieuwe inleg in beleggingen en de aflossing op de hypotheek dragen allebei voor ongeveer een kwart bij. Mijn contant geld positie is vrijwel onveranderd.

En dat leidt tot onderstaande ontwikkeling van mijn vermogen per kwartaal. In het tweede kwartaal van 2023 is mijn eigen vermogen gegroeid met 3,2%. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar het is meer dan ik met mijn reguliere baan verdiend heb. Met dank aan mijn beleggingen.

Beste Uitgave(n)

Voor de zekerheid ben ik nog even met de stofkam door mijn administratie heen gegaan, maar ik heb geen enkele bijzondere uitgave kunnen vinden in het tweede kwartaal. We zijn in juni een paar weekjes op vakantie geweest, maar dat was eigenlijk alles.

En dit was de eerste kwartaalrapportage waarbij alle grafieken uit mijn LibreOffice spreadsheets komen. Geen Excel-spreadsheets meer. Ook dat is een mijlpaal! Er zitten nog een paar kleine schoonheidsfoutjes in de nieuwe grafieken, maar die haal ik er de komende periode nog wel uit.

Hoe was jouw tweede kwartaal?

Je kunt oude kwartaalberichten teruglezen via mijn overzichtspagina.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Luxe of Zuinig

  Kudo’s voor wederom een mooi kwartaal. Je ziet echt dat je systeem werkt want het gaat je zonder moeite af om deze resultaten neer te zetten. Ook mooi om te zien dat de beleggingen inmiddels een behoorlijke bijdrage leveren aan je nettowaarde verbetering. Een net kwartaal en daardoor een net eerste half jaar!

  Ik ben zelf nog bezig om alle cijfers te verzamelen en er over de te bloggen. Het zijn wat raardere tijden in huize Luxe of Zuinig door de komst van een tweede kleine die veel tijd inneemt. Maar een kort tipje van de sluier geeft aan dat we aardig goed op weg zijn en mooie cijfers kunnen laten zien net als jij!

  1. Geldnerd

   Dank, ik kijk uit naar jouw voortgang. En gefeliciteerd met de kleine, ik hoop dat het mee blijft vallen. Vooraankondiging: later deze week rapporteert Healthnerd weer, en volgende week komt mijn jaarlijkse koffieblog…. Twee thema’s waar jij ook over schrijft!

   1. Luxe of Zuinig

    Dank! We weten inmiddels de klappen van de zweep dus tja, het gaat ons allemaal wat makkelijker af gelukkig.

    Ben benieuwd naar je sportupdate, die van mij staat ook in de planning. Ik ga in ieder geval er ook maar een kwartaallijks ding van maken heb ik besloten 🙂 Voor de koffie ben ik weer benieuwd of je nu wel overstag bent met “non Jura” onderhoud 😉

 2. marijke

  Zeker weer mooie cijfers Geldnerd!
  Bij mij was de maand maart door alle kosten aan gemeentelasten en wat persoonlijke uitgaven zelfs negatief, maar alle andere maanden waren meer dan positief. De maand mei was de meest royale maand door het vakantiegeld van de baas, energieteruggave door overstap en de belastingteruggave en een toevallige gematigde uitgavemaand. de overige 4 maanden zijn bijna gelijk qua balans einde maand. Totaal laten mijn eerste 6 maanden een spaarpercentage zien van ca 50% en ik verwacht dat dat de rest van het jaar zo blijft. Hiervan steek ik een deel in de hypotheek, maar ik zie dit evengoed als sparen.

Reageren is niet mogelijk.