Geldnerd stopt met beleggen

Zo. Nou verslikken jullie je even in je ochtendkoffie / thee, denk ik. Maar toch is het zo. Geldnerd stopt met de maandelijkse inleg op z’n beleggingen. Voorlopig dan.

Sinds 2013, de start van mijn eigen financiële leven na de echtscheiding, heb ik steeds belegd. Sinds begin 2017 heb ik dit via een vaste maandelijkse inleg gedaan. Ik begon destijds met € 1.000 per maand. Door inflatie-indexering is dat inmiddels opgelopen naar € 1.300 per maand. Het wordt automatisch overgeboekt van mijn lopende rekening naar mijn beleggingsrekening zodra het salaris is binnengekomen. En elke maand koop ik met deze inleg ETFs bij voor mijn portefeuille. Het heeft de afgelopen 6,5 jaar gezorgd voor gestage groei van mijn beleggingsportefeuille.

Maar die maandelijkse inleg heb ik nu stopgezet. Morgen komt mijn salaris over de maand november binnen, en dan gaat er geen € 1.300 meer naar mijn beleggingsrekening. Er gaat eventjes helemaal niets meer naar die rekening.

Dat heeft uiteraard alles te maken met onze nieuwe levensfase. Die transitie brengt een aantal stevige uitgaven met zich mee. Op korte termijn moet er een auto komen. Er moet verhuisd gaan worden, meerdere keren zelfs. En daar is mijn strak geplande voorzieningenpot niet op berekend. Ik heb dus contanten nodig. En deels komen die er door voorlopig helemaal te stoppen met inleg op de beleggingsrekening. Ook stoppen we per deze maand met extra aflossen op onze hypotheek. Het geld dat ik daarmee overhoud gaat voorlopig naar de spaarrekening.

Of dat helemaal genoeg gaat zijn weet ik natuurlijk nog niet. Ik denk dat het op enig moment onvermijdelijk is dat ik ook iets van mijn beleggingsportefeuille verkoop. Dat gaat er ook van af hangen hoe snel ons huis verkocht wordt en tegen welke prijs. In het ideale scenario gaat het misschien niet eens nodig zijn om beleggingen te verkopen. Ik hoop eigenlijk stilletjes dat dat lukt.

En af en toe zal ik nog wel wat VWRL bijkopen. Ik heb immers elk kwartaal mijn dividendinkomsten. En zodra onze transitie naar Elders voltooid is ga ik uiteraard meteen weer beginnen met inleggen op de beleggingsrekening. Ik ben benieuwd wanneer dat weer gaat kunnen. Maar voor nu voelt het goed zo. Want mijn verdiende centjes worden weliswaar eventjes niet belegd, maar wel geïnvesteerd in onze volgende levensfase. En dat is toch de beste bestemming die je geld kunt geven.

Schuif jij wel eens met jouw geldstromen?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Ondernemer

  Jazeker op precies dezelfde wijze. Beleggen komt achteraan. Als in een van de potjes een deuk komt dan vullen we die eerst weer aan. Wel een echte deuk natuurlijk.

 2. Sjaak Trekhaak

  Ik beleg op het moment ook niet, ik ben van baan gewisseld, minder gaan werken en daarnaast ben ik een studie aan het doen, dus ik had ook andere stromen nodig. Keus voor de persoonlijke ontwikkeling ipv de financiële ontwikkeling. Ook hier alleen herinvesteringen op het moment. Maar mijn financiële positie wordt er ook niet minder op met deze manier.

 3. Tom

  Wie ben jij en wat heb je met Geldnerd gedaan?!

  Herkenbaar ;-). Hier ook aan het sparen voor De Grote Volgende Stap. Om wel iets in te leggen, stuur ik de rente van mijn spaarrekening door naar beleggingen. In het kader van: dan gaat het nog een beetje door… en dat is beter dan niets.

  Ben benieuwd naar de verdere avonturen! Wij hebben overigens een leaseauto genomen. Valt vaak wel iets duurder uit dan kopen. Maar je hoeft geen eigen middelen in te zetten voor de aanschaf.

  1. Geldnerd

   👽

  2. Tom

   Leaseauto heeft wel invloed op hypotheek. Dus eerst hypotheek afsluiten en daarna eventueel leaseauto.

   1. Geldnerd

    Het wordt geen lease. Financieel niet aantrekkelijk voor ons. De blog daarover volgt nog….

    En onze huidige hypotheek is ongeveer 1/5 van onze maximale leencapaciteit volgens de diverse websites. Dus we kunnen wat hebben. Maar ons doel blijft ‘volledig schuldenvrij’, dus uiteindelijk gaat die hypotheek toch ook wel verdwijnen.

    1. Rube

     Wel een beetje een clickbait artikel Geldnerd 😉.

     Even gecorrigeerd: “Geldnerd stopt *tijdelijk* met *extra* beleggen *in aandelen/fondsen*.”

     Succes met alles wat er aan gaat komen!

    2. Geldnerd

     Je hebt ‘m door. Af en toe ben ik net PorteRenee…. 🤣

 4. wt

  Ben heel benieuwd hoe het bevalt, verhuizen uit de stad naar het platteland op latere leeftijd. Veel succes gewenst!

  1. Geldnerd

   Nu voel ik mij ineens HEEL oud….

 5. Erik

  Verstandig en heel begrijpelijk meneer Nerd. Ik beleg ook niet elke maand. Ligt aan hoeveel ik beschikbaar heb

 6. Marianne

  Lijkt me alleen maar een heel goed idee om nu te sparen. En alles wat na afloop ‘over’ is kan alsnog belegd worden toch.

 7. Mr. Groeigeld

  Zo hebben we het bij onze twee vorige verhuizingen ook gedaan. Een huis kopen/verkopen is erg duur (k.k., makelaar, notaris, overdracht), dus toen tijdelijk alles stopgezet en opgepot. Daarna ons huis steeds goed verkocht, waardoor we een deel van de gemiste inleg op een later tijdstip extra konden beleggen. Maar zoals je zegt, liefst hou ik daarbij de beleggingen ongemoeid.

Reacties zijn gesloten.