Dividendupdate 2023

Zo af en toe kijk ik even naar het dividendrendement van mijn beleggingsportefeuille. Mijn favoriete sigaar uit eigen doos! En dat is alweer twee jaar geleden, dus het wordt wel weer eens tijd….

Ik weet rationeel dat het gewoon van de koers afgaat die daarna dat gaatje meestal snel weer dichtloopt, dat ik er belasting over betaal en dat het zelfs ‘weglekt’ bij veel buitenlandse ETFs, maar toch. Het houdt mij niet tegen. Het voelt gewoon lekker om elk kwartaal een paar keer een bedrag aan contanten bijgeschreven te krijgen op mijn rekening. Om dat bedrag elk jaar te zien groeien, door groei van het dividend dat uitgekeerd wordt en doordat mijn portefeuille steeds groter wordt. En dat alles zonder dat ik er iets voor hoef te doen. Alleen maar de aandeeltjes kopen en vasthouden. Het echte passieve inkomen. En niet alles hoeft rationeel te zijn, toch?

Mijn dividend

Ik registreer mijn dividend op netto contante basis in Euro’s, de basisvaluta van mijn administratie. Dat betekent dat ik het netto dividendbedrag opneem in mijn administratie op het moment dat het op mijn beleggingsrekening bijgeschreven wordt. Als het een dividend in buitenlandse valuta is (in mijn geval alleen US dollar), dan reken ik het om naar Euro’s tegen de wisselkoers van het moment van ontvangen op mijn rekening. Maar dat is de afgelopen paar jaar niet meer voorgekomen.

Mijn dividendrendement

In 2014 ontving ik voor het eerst dividend voor een van de fondsen in mijn toenmalige beleggingsportefeuille. In eerste instantie had ik dat niet eens door. Maar dat veranderde snel. Sindsdien is dividend een bewust onderdeel van mijn beleggingsportefeuille. En dan gaat het hard… In 2016 waren mijn totale dividendinkomsten op jaarbasis al meer dan € 100. In 2018 passeerde ik de € 1.000. In 2022 was het precies € 4.000 en een beetje, en dat bedrag ben ik in het derde kwartaal van 2023 al gepasseerd.

Aan het begin van de coronapandemie stokte het dividend even, veel bedrijven waren voorzichtig en schroefden de dividenduitkeringen terug om geld in kas te houden voor barre tijden. Maar dat ligt inmiddels achter ons, de afgelopen periode is er een record aan dividenden uitgekeerd.

In onderstaande grafiek de dividendrendementen per fonds over de afgelopen 12 maanden in procenten van de huidige koers. Ze zijn iets hoger dan twee jaar geleden, dat komt door de vorig jaar gedaalde aandelenkoersen.

Forward dividend

Bij bloggende dividendbeleggers las ik regelmatig over hun Forward Dividend. Een voorspelling van het te verwachten dividend in het komende jaar. Ik heb dat dus ook maar eens uitgezocht voor mijn eigen beleggingsportefeuille. Het Forward Dividend bereken ik door het netto uitbetaalde dividend per aandeel van de afgelopen vier kwartalen te vermenigvuldigen met mijn huidige aantal aandelen.

Een voorbeeld. De afgelopen vier kwartalen betaalde VWRL netto respectievelijk € 0,3555 + € 0,3780 + € 0,6639 + € 0,4484 = € 1,8458 aan dividend per aandeel. Stel, ik heb op dit moment 100 stuks VWRL in portefeuille. Mijn verwachte Forward Dividend voor de komende vier kwartalen is dan 100 x € 1,8458 = € 184,58.

Uiteraard moet je maar afwachten of dat ook uitkomt. Bedrijven kunnen hun dividend ook verhogen of verlagen, als de winst mee- of tegenvalt. Dat zie ik dan indirect terug in het dividend dat de ETF daadwerkelijk uitbetaalt. En ik houd ook geen rekening met de aantallen VWRL die ik de komende 12 maanden nog verwacht bij te kopen. Maar dat is prima, een inschatting kan immers niet voorzichtig genoeg zijn. Anders gaan we onszelf maar rijk rekenen.

In onderstaande tabel zie je de dividenden in Euro per aandeel van de ETFs in mijn portefeuille over de afgelopen vier kwartalen (IUSN keert geen dividend uit). Als ik die vermenigvuldig met mijn huidige aantallen in portefeuille, dan kom ik uit op een mooi groeiend forward dividend van ruim € 7.500. En daar word ik wel een beetje blij van. Ruim € 600 per maand, daarmee zit ik al op het niveau dat ik er een hoop maandelijkse lasten van zou kunnen betalen. Zelfs ruimschoots mijn aandeel in de reguliere rente en aflossing op onze hypotheek. Voorlopig doe ik dat nog niet, ik beleg het allemaal.

PeriodeVWRLISPATDIV
2022 kwartaal 4€ 0,3555€ 0,3115€ 0,1700
2023 kwartaal 1€ 0,3780€ 0,3588€ 0,1445
2023 kwartaal 2€ 0,6639€ 0,1828€ 0,8075
2023 kwartaal 3€ 0,4484€ 0,7043€ 0,3400
Totaal 12 maanden dividend per aandeel€ 1,8458€ 1,5574€ 1,4620

Dividendstrategie

Onlangs heb ik mijn beleggingsportefeuille verder vereenvoudigd naar vier ETFs. Twee daarvan, TDIV en ISPA, zijn specifiek dividend-ETFs. En ook VWRL keert elk kwartaal dividend uit. Dat is uiteraard procentueel iets lager, VWRL omvat veel meer onderliggende aandelen waarvan een groot deel geen dividend uitkeert.

ETFTickerPay
(1)
Kosten
/ jaar
Spreiding
(2)
ReplicatieM*Just
VanEck Morningstar Dev Mkts Div Ldrs ETFTDIVQK0,38%100Full**
iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETFISPAQ0,46%100Full**
 1. Q = betaalt elk kwartaal dividend uit. K = dividend naar keuze in contanten of aandelen (ik kies altijd contanten).
 2. Aantal aandelenposities.

Sinds een tijdje koop ik van mijn maandelijkse inleg alleen nog maar VWRL bij. Ook de dividendopbrengsten worden gebruikt om extra VWRL bij te kopen. Alleen als ik bijzondere meevallers heb, koop ik nog dividend-ETFs. Mijn focus blijft voorlopig vermogensopbouw. Maar dan is al dit dividend wel mooi meegenomen! Want dat is inmiddels gelijk aan ruim vijf keer mijn maandelijkse inleg. Alle dividendinkomsten worden gebruikt om extra VWRL te kopen. Feitelijk leg ik hiermee dus dit jaar ruim vijf maanden extra in.

Krijg jij ook dividend?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Luxe of Zuinig

  Zeker! Ik hou wel van koekjes van eigen deeg. Maar mijn dividend dit jaar bereikt niet jouw bedragen. Mijn verwachtte inkomsten dit jaar liggen rond de €3.500. Voornamelijk ook omdat ik dit jaar alles naar de NT fondsen heb gebracht en geen extra inleg heb gedaan in VWRL die wel elk kwartaal uitbetaald.
  Meesman en de NT fondsen doen dit slechts één keer per jaar. Enige dividend resterend dit jaar is dan ook nog VWRL in december. Daarna is nog steeds mijn ambitie om alles weg te halen, of althans zoveel mogelijk met winst te verkopen en wat te laten staan wat nog niet in het groen is, en dat te verschuiven naar de NT fondsen voor februari. Dan heb ik daarmee een gelukje dat in februari de dividend van NT zie skyrocket-ten.

 2. Spreadsheets FTW

  Ik krijg geen cent dividend.😭

  Mijn portefeuille bevat alleen VWCE.😇

  1. Geldnerd

   Je krijgt dus wel dividend, maar dat wordt automatisch herbelegd. Is een keuze….

  2. Mr. Groeigeld

   Als bloggende dividendbelegger kijk ik bijna niet naar de koers, alleen eenmalig bij aankoop. Op lange termijn bepaalt dividend namelijk 60-80% van je groei, dus dat is de reden dat het geen sigaar uit eigen doos is (naast dat de koers snel al wordt ingelopen).

   Kijkend naar je getallen: als je in 1 jaar €1600 aan extra dividend genereert, dan leg je aardig wat in. Aangezien het 40% is van je voorgaande jaar (€4000) zou het niet misstaan om die eigen gerealiseerde groei toch mee te nemen in je berekeningen voor volgend jaar.

   Hoe dan ook: indrukwekkende groei!

 3. Martijn

  Als het om dividendbeleggen gaat, houd ik niet zo van de term “sigaar uit eigen doos”. Want dat is het namelijk niet. Mijn ervaring tegenwoordig is dat dividendaandelen vaker niet dan wel een koersdip vertonen wanneer dividend wordt uitgekeerd. Bovendien is de koers een tijdopname van de waarde van een aandeel, dividend is een feit.

  1. Geldnerd

   Persoonlijk ben ik dat heel erg met je eens, maar ik weet (uit eerdere discussies bij eerdere blogposts) dat veel lezers daar anders over denken. Vandaar mijn wat ‘dualistische’ benadering in de inleiding….

 4. Sander Weijers

  Maandelijks koop ik TDIV terwijl ik nog in de vermogensopbouw zit. Zodra ik dividend ontvang, koop ik handmatig aandelen bij. Nu lees ik voor het eerst dat je ook dividend kan laten uitkeren in aandelen. Zover ik weet, is er geen Acc ETF van TDIV. Hoe gaat dit dan in zijn werking?

  1. Geldnerd

   TDIV keert keuzedividend uit, naar keuze in cash of aandelen. Hoe daarmee wordt omgegaan hangt een beetje van je broker af.

   Zelf zit ik bij SAXO. Daar kon ik in de persoonlijke instellingen aangeven wat mijn voorkeur is bij keuzedividend, cash of aandelen. Ik heb ‘cash’ aangegeven. Bij elke dividendaankondiging van TDIV krijg ik een mailtje, en heb ik een paar dagen de tijd om mijn keuze voor deze uitkering aan te passen. Doe ik niets, dan ontvang ik het dividend in mijn standaard voorkeursvorm ‘cash’.

 5. Tinus

  Als het over dividend gaat kijk ajb eens hier naar:
  https://dividendhawk.blogspot.com/
  lastig om langs alle adds te lezen, maar interessant.
  Zo kan het nl ook.

Reacties zijn gesloten.