Mijn beleggingsportefeuille in 2023

Vorig jaar oktober keek ik voor het laatst uitgebreid naar de samenstelling van mijn beleggingsportefeuille. Tijd dus voor een update.

Beleggingsstrategie

Geldnerd volgt al jarenlang een steeds eenvoudiger wordende buy-and-hold strategie.

 1. Elke maand, direct na ontvangst van mijn salaris, boek ik een vast bedrag over naar mijn beleggingsrekening. Toen ik hier in 2017 mee begon was dat € 1.000 per maand. Maar ik indexeer het in december voor inflatie op basis van de CBS CPI-cijfers, en vanaf 1 januari 2023 is het € 1.300 per maand.
 2. Daarnaast betalen meerdere ETFs in mijn portefeuille elk kwartaal dividend. Die laat ik in contanten uitbetalen en komen ook binnen op mijn beleggingsrekening.
 3. Zodra de maandelijkse overboeking is binnengekomen bij mijn broker leg ik één order in. Ik koop alleen het fonds dat volgens mijn spreadsheet bijgekocht moet worden om dichter bij de gewenste balans in de portefeuille te komen. Hiervoor gebruik ik het maximale beschikbare saldo op mijn beleggingsrekening: het restsaldo van voorgaande maand, de maandelijks overboeking, en eventuele dividendinkomsten die in de afgelopen maand gestort zijn.
 4. Ik ga niet ’timen’. Niet afwachten of de beurs morgen misschien lager staat. Niet een heel scherpe limiet instellen om het aandeel misschien net een halve cent goedkoper in te kopen. Kopen en wegwezen, en er verder niet meer naar omkijken. Soms zit het mee, soms tegen, en op de langere termijn middelt het zichzelf uit.
 5. Buy-and-hold betekent kopen en vasthouden. Ik verkoop dus zelden een fonds uit mijn portefeuille, en boek al zeker geen geld terug van mijn beleggingsrekening naar mijn lopende bankrekening. Eigenlijk verkoop ik alleen als ik een fonds uit mijn portefeuille verwijder na de (ongeveer) jaarlijkse evaluatie van mijn portefeuille, dat geld steek ik dan in één van de andere fondsen in mijn portefeuille.
 6. Mijn beleggingsportefeuille bestaat volledig uit Exchange Traded Funds (ETFs). Dagelijks verhandelbaar op de aandelenmarkten. Lage kosten, en ze volgen allemaal een index, of bestrijken een markt die ik graag in mijn portefeuille heb. Hiermee is mijn portefeuille grotendeels een afspiegeling van de wereldwijde aandelenmarkten. En dat vind ik fijn.
 7. Sinds 2022 hanteer ik het volgende aankoopbeleid: De reguliere maandelijkse inleg en dividendopbrengsten worden in VWRL gestoken. Eventuele extra inleg (bijvoorbeeld door financiële meevallers) steek ik in een dividend-ETF.

Zomeractie Saxo

Aan het begin van de zomer had Saxo een vakantiegeld-actie. Voor elke € 2.500 die je in een bepaalde periode overmaakte naar je beleggingsrekening kreeg je € 25 transactietegoed. Omdat ik maandelijks € 1.300 overmaak, en er gelukkig twee maandelijkse overboekingsmomenten in die periode vielen, leverde mij dat ook extra transactietegoed op. Dat was een goed moment om mijn portefeuille te verbouwen. Want gratis.

Dividend

Medio juli kwam er nog een dividendbetaling binnen op mijn beleggingsrekening, de eerstvolgende verwacht ik pas medio september. Ook een mooi moment dus om even te kijken naar het dividendrendement van mijn ETFs. Ik heb maar liefst drie dividend-ETFs in mijn portefeuille, en daarnaast betaalt ook mijn ‘algemene’ ETF VWRL aan het eind van elk kwartaal dividend uit.

Ik blijf een beetje verslaafd aan dividend. Gewoon gratis geld omdat ik aandelen bezit, al weet ik ook wel dat het dividend gewoon van de koers af gaat. Maar het voelt lekker, elk kwartaal geld op de rekening, het voelt ook een beetje als een vooruitblik op ‘straks’ als ik stop met werken en wil leven van de opbrengsten van mijn vermogen.

De afgelopen jaren zijn de koersen van mijn dividend-ETFs nauwelijks van hun plaats gekomen. Maar door de dividendopbrengsten maken ze toch een mooi rendement voor mij.

Ik heb nog steeds onderstaande dividend-ETFs in mijn portefeuille.

ETFTickerPay
(1)
Kosten
/ jaar
Spreiding
(2)
ReplicatieM*Just
VanEck Morningstar Dev Mkts Div Ldrs ETFTDIVQK0,38%100Full**
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETFVHYLQ0,29%1.770Sampling**
iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETFISPAQ0,46%100Full**
 1. Q = betaalt elk kwartaal dividend uit. K = dividend naar keuze in contanten of aandelen (ik kies altijd contanten).
 2. Aantal aandelenposities.

Maar ik vraag mij wel af of het zin heeft om ze alle drie in mijn portefeuille te houden. Dus daar ben ik dit jaar eens wat dieper ingedoken.

VanEck Developed Markets Dividend Leaders ETF (TDIV)

TDIV volgt de Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select EUR index. Deze index volgt 100 fondsen, met de spreiding in 100 posities volgt deze ETF dus de hele index. De afgelopen twee jaar betaalde deze ETF in het tweede kwartaal een extra hoog dividend, wat hielp om mijn dividendopbrengsten naar nieuwe hoogten op te stuwen. Momenteel vormt deze ETF 22,1% van mijn portefeuille.

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (VHYL)

VHYL volgt de FTSE All-World High Dividend Yield index. Dat is een omvangrijke index van momenteel ruim 1.800 aandelen, vandaar het grote aantal aandelen bij de spreiding. Dat verklaart enigszins waarom ze aan sampling doen, niet aan volledige replicatie. Maar dat vind ik wel een beetje jammer.

Met een TER van 0,29% is het de goedkoopste dividend-ETF in mijn portefeuille. Momenteel vormt deze ETF 2,4% van mijn portefeuille.

iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (ISPA)

ISPA volgt de STOXX Global Select Dividend 100 index. Deze index volgt 100 fondsen, met de spreiding in 100 posities volgt deze ETF dus de hele index.

Met een TER van 0,46% is het de duurste dividend-ETF in mijn portefeuille. Momenteel vormt deze ETF 5,6% van mijn portefeuille.

Na ontvangst van het ISPA-dividend in juli heb ik ook nog even teruggekeken op de dividend-opbrengst van de afgelopen 12 maanden. Die ontloopt elkaar niet zo heel veel.

Overlap?

TDIV volgt de Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select EUR index, met 100 fondsen. ISPA volgt de STOXX Global Select Dividend 100 index, ook met 100 fondsen (eigenlijk 102). En de FTSE-index van VHYL heeft bijna 1.800 fondsen. Ik heb dus even gekeken naar de overlap tussen deze indexes:

 1. 18 fondsen zitten in alle drie de indexes.
 2. 75 van de 100 fondsen van TDIV / Morningstar index zitten ook in VHYL / FTSE index.
 3. 51 van de 100 fondsen van ISPA / STOXX index zitten ook in VHYL / FTSE index.
 4. De overlap tussen TDIV / Morningstar en ISPA / STOXX is 11 fondsen (van 100)
 5. 10 fondsen zitten alleen in TDIV / Morningstar.
 6. 30 fondsen zitten alleen in ISPA / STOXX.

Conclusie

Tsja. En dan? Het blijft toch een kwestie van persoonlijke voorkeur en gevoel. TDIV wil ik graag houden vanwege het ‘superdividend’. Al is er natuurlijk geen garantie dat het volgend jaar weer komt. ISPA geeft verhoudingsgewijs een beter dividend dan VHYL, al was dat in het tweede kwartaal van 2023 niet het geval. En VHYL is gebaseerd op een brede index van fondsen die een hoger dan gemiddeld dividendrendement hebben. Maar ‘hoger dan gemiddeld’ is nog iets anders dan ‘hoog’. En bij VHYL vind ik het ook jammer dat het een ‘sampling’-ETF is, geen full replication.De overlap tussen VWRL en VHYL is natuurlijk ook heel groot. VHYL gaat dus uit mijn portefeuille.

Vermogensopbouw

In de categorie Vermogensopbouw heb ik nog steeds drie fondsen zitten. Allereerst het alom bekende VWRL, de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. In de categorie kleinere bedrijven heb ik IUSN, de iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF.

ETFTickerKosten
/ jaar
Spreiding
(1)
ReplicatieM*Just
Vanguard FTSE All-World UCITS ETFVWRL0,22%3.550Sampling**
iShares MSCI World Small Cap UCITS ETFIUSN0,35%3.325Sampling**

Oplettende lezers missen in dit overzicht één ETF, die er vorig jaar nog wel instond. En dat klopt. Er zijn aanpassingen geweest.

Aanpassingen

Ik verkocht mijn obligatie-ETF Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB), dat was ik sinds vorig jaar al van plan. Daar leed ik een klein verlies op. Ook mijn sector-ETF L&G ROBO Global Robotics and Automation UCITS ETF (ROBO) ging in de verkoop. Met ruim 40% winst in ongeveer 6 jaar. Met iets minder dan 5% van mijn totale portefeuille was deze positie toch een beetje rommelen in de marge, en ik wilde er geen extra geld insteken. Bij beursbewegingen was het ook de meest volatiele stuiterbal in mijn portefeuille. Ik steek het geld dan liever in één van de kern-ETFs van mijn portefeuille. Verder heb ik de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (VHYL) dividend-ETF verkocht.

Met de opbrengsten van deze verkoopacties heb ik mijn positie in iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (ISPA) uitgebreid. Daarmee is mijn positie in dividend-ETFs feitelijk uitgebreid (want ook op de opbrengst van DBZB en ROBO is daar naartoe gegaan) en ben ik beter gespreid over ISPA en TDIV.

Portefeuille op dit moment

Dit alles leidt tot een behoorlijke vereenvoudiging van mijn portefeuille. Van zeven ETFs ga ik terug naar vier. En met mijn huidige aankoopbeleid wordt er alleen VWRL (reguliere inleg) of één van de dividend-ETFs TDIV of ISPA (extraatjes) ingekocht. Hiermee laat ik overigens ook mijn gewenste procentuele verdeling over de ETFs los. Het past allemaal in mijn streven om mijn systemen te vereenvoudigen en er relaxter mee om te gaan.

DoelIndexETF
VermogensopbouwFTSE World Large CapVanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)
MSCI World Small CapiShares MSCI World Small Cap UCITS ETF (IUSN)
DividendMorningstar Dividend LeadersVanEck Developed Markets Dividend Leaders ETF (TDIV)
STOXX Global DividendiShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (ISPA)

Daarmee kan ik weer even vooruit. Of zal ik het nóg eenvoudiger gaan maken…?

Kijk jij regelmatig naar jouw beleggingsstrategie?

Dit bericht heeft 18 reacties

 1. RK

  Ik heb een vergelijkbare strategie, mijn maandelijkse inleg gaat naar NT-fondsen, NT world en NT Emerging Markets (bij Rabobank), mijn extras gaan naar TDIV en ISPA (bij DeGiro). Ik heb 2 brokers, waar ik vergelijkbaar model hanteer, inleg+dividend bij die broker is nieuwe aankoopbedrag. Ik hanteer 70/30 als verdeling voor de fondsen vs de dividend-ETFS. Bij Rabo loopt het automatisch, maandelijks overmaking en maandelijkse aankoop staan ingesteld, de ETFS bij DeGiro zijn handmatig, wanneer gewenst. Wat is jouw nieuwe doelverdeling?

  Ik kijk ook periodiek naar mijn strategie, had tot voor kort ook SmallCaps bij in de maandelijkse aankoop, maar ben teruggegaan naar 2 (World en Emerging) (heb SmallCaps nog wel in portefeuille, koop enkel niet meer bij), daarnaast af-en-toe nadenken over de brokers, VWRL blijft interessant, maar ga nu voor gemak van automatisch, dan weliswaar noor de NT fondsen, naast nadenken over DeGiro vs Saxo, en zou ik dan b.v. volledig naar Saxo gaan, en dan weer VWRL ipv de NT fondsen (dagelijkse verhandelbare ETFS vs Fondsen)…. Dus idd ook periodiek herzien, en ook frequent broker/strategie bedenkingen….

 2. Ties

  De bredere spreiding van VHYL tegen een wat lager dividendrendement geeft natuurlijk ook een wat lager risico. Heb je bijvoorbeeld gekeken naar de sectorspreiding in TDIV? 40% financiele dienstverlening. Ook zie ik 21% op cash/overig staan. Geen idee of dat dan een MMF is, of obligaties zijn, maar wel opvallend voor een dividend ETF. Misschien weet jij meer? ISPA vind ik wel evenwichtiger op sector en valutaspreiding. Bij Saxo overigens wel een uitdaging om dividendoverzicht betrouwbaar te maken. DRIPs (jij laat uitbetalen schrijf je) worden bijvoorbeeld vaak helemaal niet getoond.

  1. Daniël

   Sectorspreiding is voor TDIV gemaximeerd op 40%, dus als de financials verder groeien, dan wordt de samenstelling van de ETF aangepast (in december/juni). Cash/overig zie ik op 1% staan van de “portfolio composition” per 31-07.

   1. Ties

    Wat vreemd, hier heb ik 21,18 staan. Heb maar even een screendump gemaakt.

    1. Geldnerd

     Zowel bij VanEck op de website als bij Morningstar zie ik ook 1% staan.

    2. Daniël

     Die 21,18% verwijst naar de onderverdeling naar landen: 78,82% van de ETF kan worden toegekend aan de acht grootste landen (van de VS tot en met Zwitserland) en de resterende 21,18% aan de overige (kleinere) landen en aan de cashpositie (van 1%).

 3. wt

  Zelf kijk ik ook eens per jaar. Een sector erbij, dividend toevoegen, of juist versimpelen. Heel herkenbaar. Ik voel mij als amateur onzeker over wat ik aanpas.

  Bij strategie had ik eerder een doelstelling verwacht dan een stappenplan. Mijn doel voor beleggen is eerder te stoppen met werken.

  1. Geldnerd

   Dat is voor mij het doel van mijn hele financiële systeem. Beleggen is daar een van de peilers van. Een strategie zegt meestal iets over de manier waarop je een doel wilt bereiken, toch?

   1. wt

    Bij strategie denk ik aan een verwachting over de toekomstige de waarde van aandelen. In 1954 stond de S&P 500 op $350, in 1968 stond hij op $900, en in 1982 was hij weer terug op $350. Ik vraag mij af of wij nu niet op zo’n 1968 moment zitten.

    Cijfers van deze site: https://www.macrotrends.net/2324/sp-500-historical-chart-data

    1. Geldnerd

     Dat is dromen, in elk geval in mijn woordenboek. Dat doe ik ook. Over de aandelenmarkten en over de jackpot in de loterij…

   2. Chris

    Hi Geldnerd, interessant om te lezen hoe je over je strategie na denkt, dank voor het delen.
    Je schrijft dat je je obligaties ETF hebt verkocht. Je hebt nu dus geen obligaties meer. Dat lijkt me een flinke stap omhoog in risicoprofiel voor je gehele portfolio – uiteraard afhankelijk van hoe groot deel van je portfolio in die ETF zat natuurlijk. En aangezien je volgens mij geen 30 jaar horizon tot pensionering meer hebt, hoe dek je het risico van fluctuerende aandelenmarkten dan af zonder het balancerende of afvlakkende effect can de obligaties die je eerder had? Wat is jouw visie daarop?

    1. Geldnerd

     De obligaties waren nog maar 5% van mijn portefeuille. Ik kijk niet naar het risico op portefeuilleniveau, maar naar het risico op mijn hele vermogen. Dan balanceert het risico van mijn wereldwijd gespreide beleggingen met het risico van de (deels afgeloste) eigen woning. Obligaties vind ik hierbij overbodig. Als ik geen eigen woning meer zou hebben dan wordt dat anders.

 4. Daniël

  Vergelijkbare strategie hier: verspreid over twee brokers (Rabo en ING) paar bredere ETF’s en NT-fondsen als kern van de portefeuille (samen ongeveer 70%) en restant zit in dividend-ETF’s, waaronder ISPA en TDIV. Alle ETF’s en fondsen betalen dividend uit en per kwartaal koop ik met al het nieuw ontvangen dividend 1 ETF aan: TDIV. Zo blijft totaalbedrag aan ooit ontvangen dividend makkelijk zichtbaar en heb ik door m’n dividend op TDIV tegelijkertijd direct zicht op het “rente-op-rente”-effect van m’n portefeuille 🙂 Leuk om dit te zien groeien!

 5. mars

  Ik heb zelf VWRL en een small cap ETF, ik ben nu meer bezig met kijken waar ik mijn spaar geld parkeer recent van een groot bank naar Bunq gegaan. Dat is een verdubbeling van de rente, zit met een schuin oog naar Raising te kijken. Denk jij hierover na op dit moment?

  1. Geldnerd

   Heb toevallig hierover een blogje klaarstaan voor volgende week. Spoiler alert: nee. Sparen is geen doel bij mij, ik heb alleen spaargeld in mijn potjes zitten. Dat staat gewoon geparkeerd bij een bank die weliswaar meer rente geeft dan de grootbanken (Lloyds), maar ik ga voor dat kleine bedrag geen wilde capriolen uithalen voor een paar tienden meer aan rente. Dat is tientjeswerk.

   En Bunq? Tsja…. Daar ben ik niet jong en hip genoeg voor, en dat wil ik graag zo houden.

 6. t26

  Morningstar is niet bijster positief over ISPA (Process: Below Average). Maakt dat voor jou niet uit?

  1. Geldnerd

   Daar zit ik niet mee, inderdaad. Ik heb het rapport gelezen. Ze zijn een beetje selectief gericht op de grote dividend-betalers. Laat dat nou net de reden zijn dat ik deze ETF in portefeuille heb…

 7. Gerben

  De Ierse dividend ETFs hebben natuurlijk een enorm dividendlek. Kan bijna 0,4% – 0,5% kosten per jaar geven. Zou zelf dividend ETFs skippen omdat het inderdaad vestzak broekzak is en welk flink belast. Maar als je dan toch wil dan zou ik alleen VanEck nemen omdat die dividendlek dichten.

Reacties zijn gesloten.