Dividendupdate 2021

 • Berichtcategorie:Beleggen

Normaliter schrijf ik er eerder over, maar dit jaar ben ik een beetje laat. Beetje weinig tijd gehad voor de blog. Waar het over gaat? Mijn dividend! Sinds een paar jaar een substantieel onderdeel van mijn beleggingsstrategie. Ik schreef er in september 2020 over. Tijd dus voor een update!

De afgelopen 4 kwartalen (vierde kwartaal 2020 tot en met derde kwartaal 2021) ontving ik in totaal € 2.780,26. aan dividend. Dat is een substantieel bedrag. Dat is, volgens de definities van het Centraal Planbureau (CPB), ongeveer een modaal maandsalaris. En dat krijg ik zomaar elk jaar verspreid over de kwartalen op mijn rekening bijgeschreven. In de vier kwartalen daarvoor ontving ik € 1.845,21. Dat is fors minder, maar niet zo vreemd omdat veel bedrijven vorig jaar hun dividendbetalingen terugschroefden of zelfs helemaal stopzetten door de onzekerheden die de coronapandemie met zich meebracht. In 2021 is er duidelijk sprake van een inhaaleffect. En van groei. Want mijn beleggingsportefeuille wordt elke maand nog weer uitgebreid als ik met mijn maandelijkse inleg weer wat bijkoop.

Ik registreer mijn dividend op netto contante basis in Euro’s, de basisvaluta van mijn administratie. Dat betekent dat ik het netto dividendbedrag opneem in mijn administratie op het moment dat het op mijn beleggingsrekening bijgeschreven wordt. Als het een dividend in buitenlandse valuta is (in mijn geval alleen US dollar), dan reken ik het om naar Euro’s tegen de wisselkoers van het moment van ontvangen op mijn rekening.

Vorig jaar schreef ik al dat dividend feitelijk een sigaar uit eigen doos is. Want als een fonds dividend uitbetaalt wordt het in mindering gebracht op de koers. Maar het helpt mij wel bij het herbalanceren doordat ik (=mijn balanceertool in mijn spreadsheet) de inkomsten belegt waar ze op dat moment nodig zijn voor de balans. Bovendien geloof ik nog steeds niet in een rationele markt, ik vind de aandelenmarkt juist ontzettend irrationeel. In een stijgende markt is dat uitbetaalde dividend al heel snel weer terug in de koers.

In onderstaande grafiek de dividendrendementen per fonds over de afgelopen 12 maanden in procenten van de huidige koers. Ze zijn iets lager dan vorig jaar, maar dat komt vooral ook door de historisch hoge aandelenkoersen van dit moment.

Onderstaand de fondsen die het betreft en de momenten waarop ze dividend betalen

###FondsnaamDividendmaand
DVYiShares Select Dividend ETFMaa Jun Sep Dec
VWRLVanguard FTSE All-World UCITS ETFMaa Jun Sep Dec
TDIVVanEck Dev Markets Dividend Leaders ETFMaa Jun Sep Dec
VHYLVanguard FTSE All-World High Dividend YieldMaa Jun Sep Dec

Het is geen doel meer om mijn dividendinkomsten elk jaar fors te laten groeien. Mijn voornaamste doel is voorlopig nog vermogensopbouw en vermogensgroei. In mijn aandelenportefeuille hebben dividendfondsen dan ook een lagere weging dan een jaar geleden, ik ben van 30% naar 20% gegaan. Waarschijnlijk verschuif ik een groter deel van mijn vermogen naar dividendfondsen op het moment dat ik stop met werken, maar zo ver zijn we hier nog niet. En eind december komt ondertussen al weer de volgende serie dividendbetalingen binnen….

Hoe gaat het met jouw dividendinkomsten?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Erik

  Hoi Geldnerd ! Zit je ook in de crypro’s ? Ik niet ! Ik elof er niet in. Pyramide toestanden volgens mij

  1. Geldnerd

   Ik zit zeker niet in crypto!

 2. Mr. Robot

  Balen dat je toch veel last gehad hebt van stopzettingen of verminderingen. Dat is bij mij gelukkig meegevallen (alleen Disney stopgezet en SPG een flinke vermindering die al weer aardig ingehaald is) maar dat waren toevallig de twee kleinste posities van mijn portfolio.

  Ik beleg alleen in dividend aandelen, (nog) geen fondsen of iets anders. Ik moet zeggen dat ik tot nu toe daar mooie resultaten mee haal sinds mijn start in 2017(ook wel makkelijk gezien de markt). Vooralsnog alleen groei in zowel waarde als dividend (m.u.v. hierboven beschreven bedrijven), tijdens piek corona op de markten voelde ik wel even hoe snel je waarde weer kon verdampen, maar op dat moment juist wat mooie aankopen kunnen doen waar ik nu nog steeds profijt van heb.

  Ondertussen is mijn forward income nu (net) boven de 2k na belastingen, dus dat is toch een 167,- gemiddeld per maand. Op naar de volgende mijlpaal! 🙂

 3. Mr.FightToFIRE

  In België worden dividenden aan 30% belast en is er geen mogelijkheid om dit te recupereren dus proberen we dat zoveel mogelijk te vermijden. Sinds kort is er wel een regeling dat de eerste 840 EUR aan dividendenbelasting kan gerecupereerd worden, maar dat is een habbekrats. Dat gezegd zijnde ontvang ik wel een beetje. Als ik naar mijn Lynx account kijk dan heb ik dit jaar al 314.39 EUR ontvangen.

Reacties zijn gesloten.