Salarisbrief januari 2023

Jaarlijks kijk ik in januari extra uitgebreid naar mijn salarisbrief. Dat is altijd weer een beetje een verrassing (en niet altijd aangenaam). Meestal vindt er namelijk per januari een stapeling van wijzigingen plaats. Niet zelden wijzigen de belastingpercentages. Regelmatig wordt de pensioenpremie verhoogd veranderd. Soms verandert ons ambtenarensalaris door CAO wijzigingen. Een optelsom is dan vooraf moeilijk te maken, maar de salarisbrief van januari controleer ik dan altijd wel extra goed om te zien of ik de veranderingen kan herleiden (en of ik er uiteindelijk netto iets aan overhoud).

CAO-ontwikkelingen

Dit jaar geen CAO-verhoging per 1 januari. Volgens de huidige CAO kan ik per 1 april aanstaande een salarisverhoging van 3,0% verwachten. In die maand krijgen we ook weer een eenmalige uitkering van € 450,- (bruto). Ook het bruto bedrag van het maandelijks Individueel Keuze Budbet (IKB) is ongewijzigd. Aan de bruto kant van mijn salarisbrief is er dus werkelijk niets nieuws te melden….

Pensioenpremie

In november las ik al dat mijn pensioenpremie zou stijgen. En dat blijkt. In totaal betaal ik € 53,43 per maand meer voor mijn (hopelijk) toekomstige pensioen. Een stijging van 8,1%! Sinds 1 januari 2018 is mijn pensioenpremie bijna drie keer zo hard gestegen als mijn bruto salaris.

Loonheffing en Netto Salaris

‘Gelukkig word ik ‘gered’ door de belastingmaatregelen van Rutte en consorten. Uit dankbaarheid zal ik de rest van mijn leven op de VVD stemmen. De resulterende loonheffing daalt met ruim € 100 per maand. Dat maakt dat ik netto per maand dit jaar € 68 méér ontvang dan in 2022. Ik heb slechtere jaren gehad, maar het houdt de inflatie niet bij…

Overigens zie ik op mijn salarisbrief ook dat het bijzonder tarief loonheffing in 2023 in mijn situatie 56,01% bedraagt. In 2022 was dat 55,36%. Van de maandelijks uitbetaalde IKB moet ik dus wel weer een iets groter deel afdragen.

Salaris versus inflatie

De inflatie zoals het CBS die meet is niet altijd de inflatie zoals ik die voel in mijn portemonnee. Maar het is wel een indicatie. Inflatie knabbelt aan de koopkracht van mijn salaris. En omdat ik nog steeds geen zin meer heb om verticale loopbaanstappen te maken om een hoger salaris te krijgen, ben ik afhankelijk van de CAO-verhogingen om de koopkracht van mijn salaris op peil te houden. En dat ging best aardig tot eind 2021. En daarna? Oordeel zelf…

Bij het afsluiten van de meest recente CAO verbaasde ik me al over de lange looptijd en de relatief beperkte salarisstijging. Mijn beeld is en blijft dat de vakbonden zich een beetje voor de gek hebben laten houden. Maar het is zoals het is. Ik klaag niet, we hebben het beter dan heel veel andere Nederlanders.

Hoe is het met jouw salaris deze maand?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Anna H.

  Goedemorgen,
  Wij hebben het zeker niet slecht. Denk vooral aan onze flexibiliteit met IKB, oude-mensen-dagen en geld voor gordijnen in je werkkamer. Dat gezegd hebbende, bij mij kwam de verhoging van de Algemene Bodemloze Put op 13%. Gelet op het nieuwe pensioenstelsel (en de hoera-hoera-stijging van 11%) krijg ik daar een beetje kriebels van. Ik ben nog niet strijdbaar maar dat komt dichterbij.

 2. Meer door minder

  Gezien mijn persoonlijke inflatie laag is ga ik er veel meer op vooruit dan ik kwijt ben aan inflatie.
  Absoluut een positieve ontwikkeling dus.

 3. Maarten

  Hier ook een rijksambtenaar. Bij mij viel op dat de ‘hoge’ woon-werk vergoeding, voor als je met de fiets naar het werk gaat, in de CAO per 2023 is verlaagd van 21ct/km naar 20ct/km. Beetje vreemd, heb het nergens zien langskomen. Ik dacht dat het idee was fietsen te stimuleren met een prijsprikkel (21 ipv 19ct/km) , en in het algemeen is de 19ct juist verhoogd. Fiets jij ook naar je werk?

 4. Mr.FightToFIRE

  In België kennen we een loonindexatiemechanisme dat er voor zorgt dat ieders loon (ongeveer) meegaat met de inflatie. Nu, voor mij is dat niet van toepassing gezien in zelfstandige ben, maar mijn vrouw kreeg ong. 10% in januari.

Reacties zijn gesloten.