Salarisbrief januari 2022

Jaarlijks kijk ik in januari extra uitgebreid naar mijn salarisbrief. Dat is altijd weer een beetje een verrassing (en niet altijd aangenaam). Meestal vindt er namelijk per januari een stapeling van wijzigingen plaats. Niet zelden wijzigen de belastingpercentages. Regelmatig wordt de pensioenpremie verhoogd. Soms verandert ons ambtenarensalaris door CAO wijzigingen. Een optelsom is dan vooraf moeilijk te maken, maar de salarisbrief van januari controleer ik dan altijd wel extra goed om te zien of ik de veranderingen kan herleiden (en of ik er uiteindelijk netto iets aan overhoud).

CAO-ontwikkelingen

Ons salaris is eind vorig jaar met 2,0% verhoogd, met terugwerkende kracht per 1 juli 2021. Dat kregen we nabetaald in december. Januari 2022 is dus de eerste reguliere salarisbetaling die gebaseerd is op het nieuwe bruto-salaris.

Pensioenpremie

In december liet het ABP al weten dat de pensioenpremie in 2022 eindelijk eens een keer niet verhoogd zou worden. Dat is goed nieuws voor mijn netto salaris, al zou ik graag zien dat de pensioenen weer eens een keer geïndexeerd worden. Dat is al heel lang niet gebeurd, en is een sluipend toekomstig koopkrachtverlies dat veel toekomstige pensionado’s niet door hebben.

Netto salaris 2022

Het salaris van januari 2022 laat zich moeilijk vergelijken met 2021. Want het salaris is bij CAO halverwege het jaar gewijzigd, maar dat is pas in december 2021 nabetaald. Mijn ‘kale’ netto-salaris salaris, dus netto na pensioenpremies en loonheffing, maar zonder vakantiegeld / dertiende maand / IKB, is in januari 2022 € 20,18 hoger dan eind 2021 op basis van de meest recente CAO. Ik betaal € 13,65 méér aan pensioenpremie. De percentages zijn ten opzichte van 2021 niet veranderd, maar mijn bruto-salaris wel en dus betaal ik meer. De rest van het verschil wordt veroorzaakt door de nieuwe loonheffingstabel.

Mijn Bijzonder Tarief Loonheffing was de afgelopen twee jaar 55,5%. In 2022 kom ik uit op 55,36%, 0,14 procentpunt lager. Belastingdruk is een ding. En ik val in de categorie waar de marginale belastingdruk zo ongeveer het hoogst is. Ben er niet blij mee, maar ik kan er niks aan doen.

Salaris versus inflatie

De inflatie zoals het CBS die meet is niet altijd de inflatie zoals ik die voel in mijn portemonnee. Maar het is wel een indicatie. Inflatie knabbelt aan de koopkracht van mijn salaris. En omdat ik geen zin meer heb om verticale loopbaanstappen te maken om een hoger salaris te krijgen, ben ik afhankelijk van de CAO-verhogingen om de koopkracht van mijn salaris op peil te houden. Begin 2020 heb ik al eens gekeken of de ontwikkeling van mijn netto-salaris de inflatie bijhoudt.

Het is tijd om dat te herhalen. Want de afgelopen maanden lazen we alarmerende berichten over inflatie en begin januari meldde het CBS dat de CAO-lonen minder gestegen waren dan de inflatie. Medio januari kwam het NIBUD met koopkrachtberekeningen voor meer dan 100 soorten huishoudens, en dat was ook al geen fijn beeld.

Ik heb (net als begin 2020) januari 2018 als basis genomen. Voor iedere maand heb ik mijn ‘kale’ netto-salaris genomen. Verder heb ik de maandelijkse consumentenprijsindex (CPI) van het CBS gebruikt. Die twee eenvoudigweg in een grafiek uitgezet levert onderstaand beeld.

En daar zien we een niet zo prettig dingetje. In november 2021 kruipt de inflatielijn door de salarislijn heen. Dat betekent dat ik, uitgaande van de CBS-cijfers, vanaf dat moment koopkracht verlies. In december heeft die stijging van de inflatie ook stevig doorgezet. Zelfs de verandering van het netto salaris per januari 2022 compenseert die inflatie in december niet meer (de inflatie over januari 2022 publiceert het CBS medio februari). Is dat erg? Lees dit uitstekende paper van Coen Teulings, voormalig directeur van het Centraal Planbureau.

En er zit geen salarisverhoging meer in de pijplijn, want ook de CAO van afgelopen jaar was kortlopend. Ik ga maar weer eens kijken naar de rituele dans tussen de werkgever en de vakbonden… Want daar zal ik het toch van moeten hebben.

Hoe is het met jouw salaris deze maand?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Luxe of Zuinig

  Welgeteld €19 erbij. Beter dan niets zullen we maar zeggen

 2. Geldsnor

  Ik werk sinds 2018 bij een bedrijf zonder CAO (zoals zoveel Nederlanders), maar daarvoor zat ik al in de zogenoemde “hoger personeel” schalen, waarbij de CAO niet meer op alles van toepassing is: met name omdat salarissen in de Groot Metaal CAO welke mijn werkgever destijds volgde niet dekkend waren voor het management-personeel.
  Al met al was het een paar euro meer. Gelukkig stijgen onze lasten dit jaar niet en neemt onze koopkracht toe (bij gelijkblijvend salaris).

 3. DutchRN

  CAO ziekenhuizen is goedgekeurd, en ik ging een periodiek omhoog.
  Maar mijn allerleukste event van januari was toch wel de afbetaling van de resterende hypotheek!

  1. Geldnerd

   Dat is pas echt een mijlpaal inderdaad!

  2. Geldsnor

   Dat die CAO is goedgekeurd is fijn, maar daar heb je in januari nog geen baat bij gehad toch? Of is jouw ziekenhuis veel sneller dan die van mijn vrouw?
   Gefeliciteerd met de mijlpaal, sowieso!

   1. DutchRN

    Dat klopt! Dat merken we pas in februari ws. Maar ik ging wel een periodiek omhoog, en dat had een positief effect van 106 euro per maand netto.

 4. uitklokken

  Ach, de CPI. Het zou correcter zijn om je persoonlijke prijsindex te gebruiken, aangezien niemand een gemiddelde consument is. Met de hoeveelheid data die jij verzamelt is er wellicht wel zoiets te maken voor de categorieën waarop de CPI is gebaseerd. Dat zou pas echt interessant zijn voor jou persoonlijk.
  Ik hou te weinig cijfers bij daarvoor, ergens wel jammer.

  1. Geldnerd

   Zelfs mijn cijferhonger kent grenzen….

   1. Tiny

    Werk ook in een branche zonder CAO. Meest makkelijke manier om in salaris te groeien is elke paar jaar naar een andere werkgever. Nu zo’n anderhalf jaar geleden weer een overstap gemaakt met flinke sprong in salaris, maar dit jaar dus niets erbij. Wel leuk: een kleine onverwachte bonus. Volgende maand wel weer normaal salaris, met nieuwe regels zal dat ongeveer 50 euro meer per maand zijn. Helaas stijgen veel kosten harder.

 5. Belia / Opnieuwbegonnen

  Tot mijn grote vreugde kan ik zeggen dat Lakeman een onderzoek gaat doen naar de pensioenen en met name ABP en meneer Zalm Hoe deze idioterie van niet indexeren is ontstaan.
  Afgelopen jaar was de opbrengst van pensioenpremies op een kleinigheid na om de totale uitbetalingen aan pensioenen te betalen.
  Zoveel winst en nog niet indexeren. De premies zijn eigenlijk te hoog. De kosten zijn te hoog.
  Op 12 februari is er een demonstratie in Utrecht. Georganiseerd door de SP en pensioenbelangen. Ik hoop daar aanwezig te zijn. Eindelijk een demonstratie!
  Ik ben een pensionada en het zint me niks.

Reageren is niet mogelijk.