Er is een aanslag gepleegd!

 • Berichtcategorie:Belastingen

Er is een aanslag gepleegd op Geldnerd en Vriendin. We zijn geschokt. Bibberend zitten we in een hoekje. We leven nog en zijn niet gewond geraakt. Ook is er geen materiële schade. Maar de geestelijke schade is groot. Gelukkig weten we precies wie de dader is.

De Belastingdienst.

We hebben een Voorlopige Aanslag ontvangen voor de inkomstenbelasting voor het belastingjaar 2021. Of liever gezegd, Vriendin heeft een Voorlopige Aanslag ontvangen. Die is gebaseerd op onze Definitieve Aanslag 2019. Dat is logisch, het zijn op dit moment de meest recente bekende gegevens bij de Belastingdienst. Het is ook logisch dat Vriendin ‘m krijgt. We hebben vorig jaar de verdeling van de diverse posten zo gedaan dat ik precies niets hoefde te betalen, dat was de meest optimale verdeling. Onderling hebben we dat wel verrekend. Want we zijn immers fiscaal partners.

En het is ook wel logisch dat we een Voorlopige Aanslag krijgen. We zijn netto betaler van belastingen. Een huis waarvan de Loan-to-Value ratio rond de 40% ligt, nauwelijks hypotheekrente-aftrek, en we zitten een beetje boven de grens van de vermogensrendementsheffing. Dat huis betalen we versneld verder af en ons vermogen groeit ook keurig door. Onze inkomens zijn stabiel. Je kunt dus met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voorspellen dat we ook in 2020 en in 2021 en daaropvolgende jaren inkomstenbelasting moeten betalen.

Nu kunnen we er natuurlijk voor kiezen om onze gegevens bij de Belastingdienst aan te passen. Vermogen op nul, dat soort dingen. En dan een nieuwe voorlopige aanslag van € 0 krijgen. En gewoon in maart 2022 aangifte doen over 2021 en een definitieve aanslag krijgen en betalen. Maar dat is dan iets wat je elk jaar moet blijven doen. Gedoe. En we houden niet van gedoe. Aanpassen doen we wel op het moment dat onze situatie echt verandert. We betalen immers graag belasting, want daar worden onze eigen Rijksambtenarensalarissen van betaald. Het voelt dus een beetje als vestzak-broekzak. Dan kan ik wel denken ‘ik zet het geld nu op een spaarrekening of beleg het en maak nog even rendement’. Maar een spaarrekening levert ook niks op en het bedrag is nou ook weer niet zo heel groot.

Consequentie is dan wel dat we in 2021 twee keer betalen. Namelijk een Definitieve Aanslag 2020 (want vorig jaar hebben we geen voorlopige aanslag gehad) en deze Voorlopige Aanslag 2021. Maar dat is eenmalig.

We moesten nog wel even grinniken om de ‘betalingskorting’ die de Belastingdienst aanbiedt als je in één keer betaalt. Maar liefst € 1. En ze willen wel heel graag dat wij hen een machtiging voor automatische incasso geven. Dat doen we niet, we bepalen zelf wel wanneer we de collega’s van de Blauwe Enveloppen Brigade betalen.

Is er wel eens een aanslag op jou gepleegd?

Overigens is Geldnerd tegenwoordig ook een echte ‘influencer’. ik sta zelfs op een verzendlijst van de marketingafdeling van de Belastingdienst. Iets waar ik me overigens nooit voor heb aangemeld, maar goed. Het is wel nuttige informatie. Zij sturen me dan ook persberichten waarin ze iedereen oproepen om de voorlopige aanslag goed te controleren. Ze sturen me zelfs kant-en-klare blogteksten hierover, ‘gastblogs’ die ik ook zo kan publiceren. Dat doe ik niet, op Geldnerd vind je alleen door mijzelf geschreven content. Maar ze doen wel hun best met communiceren, dat moet ik de collega’s van de Belastingdienst nageven. Zouden ze dan toch iets leren?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Leonard

  Dat Geldnerd een influencer is, is in de Fire community toch al lang bekend ?

  1. Geldnerd

   Misschien wel. Maar zelf vind ik dat bijzonder.

 2. Anna

  Ik kreeg ook zo’n brief tot mijn verbazing, ik dacht eerst dat het fake post was maar gegevens klopten wel en rek nr ook. Was best even lezen voordat je oog op de 1 euro korting viel.. en die machtiging die wordt hier ook niet afgegeven.

 3. NN

  De betalingskorting is gebaseerd op de Invorderingsrente, die was 4% maar sinds “Corona” 0,01% dus tja. Begin januari ontving ik mijn VA 2021, het gehanteerde huurwaardeforfait was 0,6% in plaats van de 0,5% per 01012021. De aanslag was te hoog dus gelijk gecorrigeerd en nu werd wel het juiste percentage gebruikt bij de vaststelling van de vermindering. Heb geen hypotheek dus voor mij maakt het per saldo niet zoveel uit, de “Aftrek geen of geringe eigenwoningschuld” blijft 90%. Wanneer je wel hypotheekrente betaalt, kan je maandelijkse teruggaaf te laag zijn wanneer in je VA ook met de 0,6% huurwaardeforfait wordt gerekend.

 4. Wessel

  Kan me ook nog herinneren toen ik voor het eerst een voorlopige aanslag kreeg. Dat was 2x betalen in 1 jaar. Ik kan mij voorstellen dat dit voor problemen zorgt. Bijvoorbeeld als je van eigen bedrijf terug gaat naar loondienst.

  Hopelijk gaat de belastingdienst ooit over op maandelijkse i.p.v. jaarlijke heffing. Dan zijn dit soort overgangsperiodes veel beter te behappen.

 5. Roelf

  Ja, de Belastingdienst heeft nog een hoop te leren over communicatie 🙂

  Ik kreeg een maandje terug een herinnering voor het betalen van de OmzetBelasting derde kwartaal 2020. Terwijl ik die dus keurig in oktober betaald had. Ik bellen, de aardige mevrouw bevestigde dat de betaling was binnengekomen en dat ze het gingen uitzoeken.
  Een paar dagen later werd ik gebeld door een collega, deze had het verzoek doorgekregen mij te bellen omdat ‘ik een vraag had’. Terwijl ik dus dacht dat ze het uitgezocht hadden en me gingen informeren dat het opgelost was. Verwarring alom. Enfin, na het verhaal opnieuw gedaan te hebben, zou het worden uitgezocht.
  Vorige week kreeg ik een belletje van weer een andere collega. Of ik de aanmaning had ontvangen. Euhm, nee? welke aanmaning? Ik heb het verhaal weer uitgelegd, maar ze kon niet in de betalingen kijken, dus wist ze niet dat het al betaald was.
  Een paar dagen terug kreeg ik alsnog de aanmaning binnen. Deze was naar een geheel ander adres verstuurd. De mensen aldaar hebben het gelukkig netjes naar me doorgestuurd. Volgens mij hebben ze het adres gebruikt van een tussenpartij die ooit gebruikt is voor de zonnepanelen. Maar dat hadden dus dus wel bij de aanmaning, maar niet bij de eerste betaalherinnering gedaan.

  Ik ben benieuwd of binnenkort de deurwaarder op de stoep staat, maar weet niet of ik nou moet lachen of huilen.

 6. geldistijd

  Bij mij wordt er wel jaarlijks een toeslag gepleegd (-:

 7. Yolanda

  Volgens mij waren ze er dit jaar eerder mee dan anders. Die € 1 betalingskorting is een lachertje. Vorig jaar had ik dat over het hoofd gezien en toen kreeg ik per omgaande die ene euro (of wat het toen was) terug. Dat controleren ze dus blijkbaar ook nog.

Reacties zijn gesloten.