Houdt mijn salaris de inflatie bij?

Medio 2018 kreeg mijn beroepsgroep, de rijksambtenaren, een nieuwe CAO. 7% erbij in anderhalf jaar, jubelden de vakbonden en vooral ook de werkgever. Omdat de CAO loopt van 1 januari 2018 tot 1 juli 2020, gaat het natuurlijk eigenlijk om 7% in 2,5 jaar. Maar ik snap dat het anders ‘geframet’ moest worden… Per 1 januari 2020 ging de laatste salarisverhoging uit deze CAO in, en die is zichtbaar geworden in het netto salaris dat ik eind januari op mijn bankrekening ontving. Tijd dus om de balans op te maken, wat is er terecht gekomen van het gejubel?

Eerst even wat achtergrond. Bij de Rijksoverheid kennen we een systeem van salarisschalen. Elke functie is, op basis van criteria waar vast en zeker heel lang en heel vaak over vergaderd is, ingedeeld in één van die schalen. Binnen elke salarisschaal zijn er 10 periodieken, oftewel salarisstapjes. Normaliter ga je elk jaar één stapje omhoog, totdat je aan de maximale periodiek zit. Vanaf dat moment ben je uitgegroeid in je huidige functie, in elk geval qua salaris. Ik zit in mijn functie al een paar jaar in periodiek 10, en moet het dus al de hele looptijd van deze CAO hebben van de salarisverhogingen die voortgekomen zijn uit CAO-onderhandelingen. En van de wijzigingen in het belastingstelsel en de pensioenpremies.

En dan die CAO. We begonnen met 3,0% per 1 juli 2018, per 1 juli 2019 kwam er structureel 2,0% bij, en op 1 januari 2020 nog eens 2,0%. Eigenlijk is dat natuurlijk ietsje meer dan 7%, om precies te zijn 7,1612% gerekend vanaf ons salaris in juni 2018. Maar een kniesoor die daarop let. Het zijn wijzigingen van het bruto salaris. Wat ik daar netto van overhoud is dus nog afhankelijk van twee andere factoren: wijzigingen in de pensioenpremie en veranderingen in de loonheffing. En wat het betekent voor mijn koopkracht is dan ook nog eens afhankelijk van die andere factor, de inflatie. Maar met die stapeling van dingen verlies je natuurlijk compleet uit het oog wat zo’n CAO je nu eigenlijk oplevert.

Tijd dus voor een ouderwetsche Geldnerd spreadsheet-en-grafieken actie. Ik heb mijn netto salaris per maand op een rijtje gezet, van januari 2018 tot en met januari 2020. Januari 2018 is daarbij op 100 gesteld. Daar heb ik tegenover gezet de maandelijkse inflatie (CPI) volgens het CBS. Voor beide heb ik januari 2018 = 100 genomen. Dat levert onderstaande grafiek op.

De grote sprong zit in januari 2020, dat is wel duidelijk. Die wordt net zoveel veroorzaakt door de aanpassingen van het belastingstelsel als door de CAO-verhoging, heb ik onlangs becijferd. Maar voor het grootste deel van de periode is mijn salaris juist een beetje achtergebleven bij de inflatie. Van werken in loondienst word je niet rijk, dat blijkt maar weer eens. Ik ben natuurlijk hetzelfde werk blijven doen in die periode. Dat is makkelijk voor de vergelijking, maar betekent ook dat ik er geen ‘schaaltje heb bijgekregen’, zoals we dat noemen.

Hoe heeft jouw netto inkomen zich de afgelopen jaren ontwikkeld?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. uitklokken

  Je bedoelt denk ik loon per uur? Je kan namelijk ook meer of minder uren per week zijn gaan maken in loondienst. Ik zit bij de laatste Loonsverhoging aan de top binnen mijn schaal. Ik ben dus pas net “uitgegroeid”. Ook ongeveer 7% bruto.

  Ik snap alleen jouw grafiek in verhouding tot je vraag niet goed. CAO salarisverhogingen zijn altijd bruto, en wat je netto overhoudt is zoals je al noemt ook afhankelijk van loonheffing (verrekening naar netto dus). Waarom vraag je dan naar hoe het netto inkomen zich heeft ontwikkeld? Dat kun je namelijk niet in jouw grafiek passen.

  1. Geldnerd

   Mijn arbeidsduur is ongewijzigd gedurende deze periode, net als mijn salarisschaal en periodiek. Ik heb dus gewoon naar netto salaris per maand gekeken. Het punt is ook gewoon om te laten zien dat CAO-persberichten weinig zeggen. Fiscale en pensioen-ontwikkelingen betalen wat er gebeurt met bruto-netto, en wat je uiteindelijke koopkracht is hangt van nog veel meer niet beïnvloedbare factoren af…

 2. Zuinigeman

  Ik zit sinds juli 2019 in een andere loonschaal kan nu weer 4 keer een periodiek / trede erbij krijgen. In juni 2020 gaat bruto loon 3% omhoog en juli 2020 een periodiek. Scheelt zo’n 80 a 100 euro per maand. Mooi meegenomen en misschien ga ik wel minder werken in 2021z

 3. Vera

  Ik krijg sinds 2017 twee keer per jaar een verhoging, gelijk aan het stijgingspercentage van het minimumloon, meestal rond de 1%. Daardoor dacht ik dat het redelijk goed geregeld was. Helaas over deze periode 5% inflatie en slechts 4% standaard loonsverhoging. Gelukkig dmv promotie en treden totaal +25% behaald.

Reacties zijn gesloten.