WOZ stijgt rustig verder

 • Berichtcategorie:Wonen

Begin februari kwam de aanslag voor gemeentelijke belastingen weer binnen. Met dat ene belangrijke getalletje, de WOZ-waarde. Belangrijk omdat we die gebruiken voor de waardering van onze woning in de berekeningen van ons vermogen.

Vorig jaar ging de WOZ-waarde door het dak heen met een stijging van 11,5%. Zo gek werd het dit jaar niet. De gemeente verhoogde de WOZ-waarde van onze woning met een bescheiden 7,5%. Dat is overigens nog steeds een hele grote hoop geld hier in het westen van Nederland. Het is ongeveer het bedrag dat Geldnerd en Vriendin samen gespaard hebben gedurende het hele vorige jaar. In de huidige woningmarkt is de waarde-ontwikkeling van de eigen woning een belangrijk onderdeel van vermogensgroei. En dat vergroot dan ook weer de tegenstelling tussen huurders en woningeigenaren.

Ik heb uiteraard ook weer meteen het WOZ-taxatierapport bekeken op de website van onze gemeente. De woningtransacties die als basis zijn gebruikt voor onze waardering zijn inderdaad van gelijkwaardige woningen, en ook nu lijkt het weinig zin te hebben om bezwaar te maken. Onze gemeente hanteert een veilige marge om bezwaren te voorkomen.

In onderstaande grafiek(en) zie je het netto effect van deze WOZ-waardering op de situatie van onze woning Links de situatie in januari 2021 op basis van de oude WOZ-waarde, en rechts de situatie in januari 2021 op basis van de nieuwe WOZ-waarde. De overwaarde is inmiddels 21,4% van de totale waarde van onze woning (was: 15,6%).

En ook leuk, het verschil tussen de (WOZ-) waarde van onze woning en de resterende hypotheek wordt ook steeds groter. Door de stijging van de WOZ daalt de Loan-to-Value Ratio in één keer van 40,3% naar 37,5%.

Allemaal nutteloze papieren rijkdom in stenen. Inmiddels weten we natuurlijk dat de huizenprijzen ook in 2020 rustig door zijn gestegen, ondanks corona en de economische perikelen die daaruit voortgekomen zijn. Ook begin 2022 verwacht ik dus nog een verdere stijging van de WOZ-waarde, want de peildatum wordt dan 1 januari 2021. Ach ja, en als het ooit weer omkeert en de huizenprijzen gaan weer dalen, dan is de overwaarde een mooie buffer voordat die daling echt in ons vermogen gaat bijten…

Hoe is het met de WOZ-waarde van jouw woning?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Veertigermetkids

  Hier nog geen beschikking ontvangen van de gemeente

 2. Geld Coach

  A, bij jullie dus ook weer een goede stijging. Die van volgend jaar kan ik ook alvast invullen… een nieuwe stijging met een goed aantal procenten.

 3. Leonard

  Voor ons een stijging van 4.1% dit keer

 4. annej2019

  grappig genoeg steeg de WOZ waarde maar 0,2% dit jaar en ik woon in de hoofdstad bij het centrum.

 5. Belia / Opnieuwbegonnen

  Ik reken de waarde van mijn huis niet mee als eigen vermogen. Ik kan er geen boterham van kopen.

 6. Marjolein

  Bij ons komt deze altijd pas eind februari. Wettelijk gezien moet deze binnen 8 weken verstuurd worden, dus ze hebben nog tot 26 februari.
  Misschien wel leuk om te weten. De WOZ taxateur die alle waardes moet vaststellen krijgt heel erg weinig om dit te doen. Vaak minder dan 1 euro per adres. Indien je bezwaar maakt kost dit de gemeente geld, vandaar dat ze het vaak voorzichtig inschatten.

 7. spaarolifantje

  Onze WOZ-waarde is vandaag binnengekomen. Vorig jaar wilden ze de waarde in één keer met 15% verhogen. Daar heb ik toen bezwaar tegen gemaakt, wat gelukt is. Mijn voorstel was een verhoging met ongeveer de helft van wat de gemeente wilde (ook op basis van het Calcasa-rapport), en dat is toen door de gemeente geaccepteerd.

  Dit jaar is de verhoging ook minder hoog, net als bij jullie. Hierdoor zitten we nu nog steeds op een WOZ-waarde die lager is dan wat de gemeente vorig jaar voorstelde. Dat vind ik wel mooi.

  Protest aantekenen kán dus werken, zeker als je bewijs hebt dat de WOZ-waarde zoals bepaald door de gemeente waarschijnlijk niet klopt.

 8. Marc

  Voor de mensen die hun nieuwe WOZ-waarde nog niet kennen, die kun je altijd bekijken op de site https://www.wozwaardeloket.nl

  Als beginnend huisjesmelker met twee appartementen in de verhuur vind ik het wel fijn dat de WOZ-waarde omhoog gaat. Ik sta ineens qua vermogen voor die twee appartementen in de plus. De marktwaarde van een verhuurde woning is een stuk lager, dus sta je eerder ‘onder water’. Ook voor gewone huizenbezitters lijkt mij het fijn, want je kunt mogelijk een renteverlaging op je hypotheek krijgen of afdwingen. Die renteverlaging kan meer opleveren dan wat je extra als WOZ betaalt.

  Daarnaast is de WOZ een van de weinige directe inkomstenbronnen voor gemeenten, wat ik weet. Dat vergeten wij nogal eens. Je hebt ook parkeergelden, hondenbelasting, enz., maar die brengen een stuk minder op.

Reacties zijn gesloten.