WOZ door het dak!

 • Berichtcategorie:Wonen

Vorige week kwam ‘ie hier binnen. De aanslag gemeentebelastingen 2020. Onderdeel van die set is ook dat ene belangrijke getalletje, de WOZ-waarde van onze woning. Niet meer van belang voor onze hypotheek, want we zitten al lang in de laagste risicocategorie omdat onze loan-to-value ratio beneden de 65% zit. Maar de WOZ-waarde is nog wel belangrijk voor de berekening van onze gemeentelijke belastingen, en voor de berekening van ons eigenwoningforfait in onze belastingaangifte van volgend jaar. En belangrijk omdat ik de WOZ-waarde als basis neem bij de berekeningen van mijn vermogen.

Ik ging al uit van een forse stijging, gegeven de ontwikkelingen op de woningmarkt in het tijdvak dat werd bekeken. De WOZ-waarde heeft als peildatum 1 januari 2019. Ik heb uiteraard meteen het WOZ-taxatierapport bekeken op de website van onze gemeente. De woningtransacties die als basis zijn gebruikt voor onze waardering kwamen inderdaad uit de tweede helft 2018 en begin 2019. Daaruit werd mij duidelijk dat het geen enkele zin heeft om bezwaar te maken. Onze gemeente hanteert een veilige marge, ze willen vast en zeker voorkomen dat iedereen bezwaar gaat maken. Onze WOZ-waarde steeg ruim 11,5%.

Het effect vind ik verbijsterend. Ik heb een vaste grafiek die ik gebruik om te bekijken hoe de financiële verhoudingen in onze eigen woning liggen. Het uitgangspunt van die grafiek is de WOZ-waarde. Als percentage van die WOZ-waarde toont de grafiek de resterende hypotheek, het regulier afgeloste bedrag, de extra aflossing en het eigen geld dat we er bij aankoop ingestoken hebben. En de overwaarde.

In onderstaande grafiek zie je de verhoudingen in de financiën van ons huis per eind december 2019, tegen de oude WOZ-waarde.

En hieronder de verhoudingen in de financiën van ons huis per eind januari 2020, tegen de nieuwe WOZ-waarde.

De overwaarde is inmiddels 15,6% van de waarde van onze woning. Het is allemaal papieren rijkdom, ik weet het. En ik heb uit het verleden geleerd dat ik me hiermee niet rijk moet rekenen. Ik blijf dus gewoon de WOZ-waarde gebruiken als basis van mijn vermogensberekeningen, en ga me niet wagen aan schattingen van de actuele verkoopprijs. Want het zit in de stenen, en komt pas vrij wanneer we het huis verkopen. Maar wat een geld. Hier valt in de huidige markt niet tegenop te sparen. Ik heb oprecht medelijden met de mensen die nu een poging (moeten) doen om de woningmarkt op te komen.

Hoe ontwikkelt jouw WOZ-waarde zich?

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Mr. Groeigeld

  Dat is een flinke stijging! Helaas ook voor de gemeentelijke lasten, maar mooi voor je woningwaarde. Hoe kan het trouwens dat je restant hypotheek meebeweegt? Daar heeft de woz waarde toch geen invloed op?

  Onze woz waarde is nog niet bekend, geen idee waarom dit zo lang duurt. Ik verwacht 10-15% stijging.

  1. Geldnerd

   Zeker heeft de WOZ-waarde invloed op de resterende hypotheek. De grafiek geeft percentages weer. Wij hebben een lineaire hypotheek die we maandelijks (extra) aflossen. In absolute zin wordt de restant hypotheek dus elke maand lager, en dat nog eens extra als percentage van een hogere WOZ-waarde.

   De basis van de grafiek is: WOZ-waarde op peildatum = 100%.

   1. Mr. Groeigeld

    Ah, dan snap ik hem. Absoluut gezien verandert je restant hypotheek niet, maar relatief gezien tov de WOZ wel.

 2. De Budgetman

  De WOZ is hier ook met 14% gestegen en dat terwijl we vorig jaar ook al een stijging van 13,6% te pakken hadden.
  Daar is inderdaad niet meer tegenop te sparen. Het is ook de vraag waar dit gaat eindigen.

  1. Zuinigeman

   Onze WOZ-waarde is met 12.7 % gestegen. 21.000 euro! Daar valt niet tegen op te sparen en dat bedrag is nog meer dan een jaarloon van mijn partner.

  2. Hans Eurlings

   Waarschijnlijk in tranen.

 3. P.R.

  In het dorp Gassel (gemeente Grave) + 33 % .
  Mail naar gemeente gestuurd en slechte onderbouwing gekregen met als slot antwoord dat een eventueel verweer ongegrond verklaart zou worden.
  Zal best……
  Dit over de rug van de burger om de kas tekorten aan te vullen….
  Heb er toch een zaak van gemaakt.
  Krijg ik gelijk kan het de gemeente ook nog 750 euro proceskosten betalen….. gemeenschapsgeld…. zo stom.
  Ik wacht rustig af.

 4. dertigermetkids

  domme vraag misschien maar je ltv is onder de 65 % zeg je. en later lees ik dat je overwaarde 15% is.. hoe zit dit ? als ik lees ltv 65% zou ik denken 35% overwaarde maar misschien reken ik verkeerd 😉

  1. Geldnerd

   Domme vragen bestaan niet! Zeker niet van mede-Slack-groepsleden! ?

   LTV reken ik als resterende hypotheek gedeeld door WOZ-waarde. Overwaarde reken ik ten opzichte van aankoopprijs inclusief overdrachtsbelasting en aankoopkosten.

 5. uitklokken

  Hier nog niet binnen. Vorig jaar was de stijging ongever 9%. Ik verwacht dit jaar ook zoiets, misschien iets minder.
  Voor ons maakt de LTV niet zo heel veel uit omdat we een bankspaarhypotheek hebben. Sterker nog, het laatste stuk wil je juist een hogere rente…
  Het zal wel mijn OCD zijn, maar door de blauwe band lijkt je huis onder water te staan 😉

 6. Ze zijn in het Haagse wel snel met de aanslag gemeentelijke belastingen. In Apeldoorn hebben we nog niks gezien… Voor ons blijft het dus nog even spannend. Ik ben vooral benieuwd of ze bij ons de WOZ op het aankoopbedrag van de woning hebben gezet. Anders gaan we hoe dan ook bezwaar maken. We hebben de woning in het begin van 2019 gekocht, en hebben ook nog een taxatierapport liggen dus staan dan wel sterk.

  Die grafiek is wel echt cool! Hoe heb je dat zo gedaan? Leuk om te zien hoe het er met je huis aan toe gaat. Staat mooi op een hele droge & hoge berg wat hypotheekschuld betreft 🙂

  1. Geldnerd

   In deze oude blogpost vind je een link naar een artikel dat uitlegt hoe je dit soort grafieken maakt: https://www.geldnerd.nl/stand-van-het-huis/ Eigenlijk heel simpel. Een standaard grafiek met 1 kolom gestapelde elementen, kan in absolute bedragen of als percentage. Daar leg je dan een soort ‘overlay’ overheen die je bijvoorbeeld gewoon in PowerPoint maakt, een soort mal die in dit geval de contouren van het huis aangeeft.

 7. Peter van Klaveren

  Tja, het is een fors bedrag. En ook een bizar iets dat je belasting moet betalen over het hebben van grond waar je al belastingover betaald hebt bij de aanschaf.

  Hier zopas weer een huis gekocht, na een paar jaar in een huurhuis te hebben rzeten en daarvoor ook een koopwonig gehad.

  De huizenprijs is hoog, maar vooral de hoeveelheid eigen geld die je mee moet brengen is best lastig voor veel mensen denk ik.

  Tegenover de hoge huizenprijs staat wel een heel gunstige rente. Bij ons 1.46 bij 20 jaar vast. Dus per saldo is je maandlast alsnog overzichtelijk en relatief laag.

  Hier is de woz waarde 9.5 procent gestegen wat best veel is. Steeg mijn loon ook maar met dit percentage!

 8. Henk

  Hoelveel % is het verschil tussen woz waarder en de verkoop waarder ?

  1. Geldnerd

   Dat weet ik pas als ik het verkoop, en dat ben ik voorlopig niet van plan…. Op basis van de transacties waar de WOZ taxatie op gebaseerd is, schat ik dat verschil voor onze situatie in op zeker 10%.

   1. Peter van Klaveren

    Ons huis getaxeerd op 251 woz waarde, aankoopprijs 275.500 dus die redenering klopt wel denk ik.

Reacties zijn gesloten.