Belastingaangifte 2023 is klaar

 • Berichtcategorie:Belastingen

Er is iets vreemds aan de hand, mensen… Op vrijdag 1 maart gingen de digitale poorten van de Belastingdienst weer open voor het jaarlijkse aangiftecircus. En ik heb geen nieuwsberichten gezien dat de systemen plat gingen of een storing hadden. Ja, op sommige momenten konden mensen even niet inloggen omdat het maximale aantal bezoekers bereikt was, maar dat was het wel. Geen problemen. Gewoon soepeltjes aangifte doen. Het moet niet gekker worden in dit land. Dadelijk gaan we nog meemaken dat de Belastingdienst langzaamaan z’n ICT onder controle krijgt. Het zal toch niet?

Ook Geldnerd heeft zich afgelopen weekend in het aangiftecircus gestort. Met mijn checklist in de hand zijn de afgelopen periode de jaaropgaven verzameld. Vriendin had ze zelfs met mij gedeeld dit jaar. Ze is er alleen even bij komen zitten om in te loggen, en voor de verdeling van de diverse posten en de verzending. Controleren of alle vooringevulde gegevens wel kloppen (dat deden ze uiteraard) heeft ze aan mij overgelaten. Ik ben daar dan ook dol op, cijfertjes controleren!

Begin 2023 hadden we al een stevige voorlopige aanslag ontvangen en betaald. Die hebben we onlangs overigens ook al voor 2024 ontvangen en betaald. Maar zoals ik al verwacht had moesten we aan het eind van de aangifte nog steeds een fors bedrag bijbetalen. Dat week overigens maar een paar tientjes af van het bedrag dat ik zelf al voorzichtig berekend had, en waar ik in mijn potje voor de belastingen rekening mee hield. Dat is dan wel weer prettig, ik houd er van als de administratie soepeltjes loopt.

Ik verwacht en hoop dat de aangifte volgend jaar iets meer voeten in de aarde zal hebben. Met de verwachte verkoop van een huis en de aankoop van een ander huis, en met twee wisselingen van werkgevers, wordt het even goed opletten. Maar dit jaar was het weer een makkie. Binnen een uur was alles gecontroleerd, waren er alle mogelijke scenario’s voor de verdeling van de posten bekeken, en was de aangifte verstuurd.

Dat is overigens een heel contrast met de Motorrijtuigenbelasting, die wij tegenwoordig ook moeten betalen. Nog geen spoor van digitalisering daar. Papieren aanslagen, en zelfs voor het instellen van een automatische incasso moest ik een papieren formulier invullen en opsturen. Welkom in de eenentwintigste eeuw, denk ik dan maar…

Hoe staat het met jouw belastingaangifte over 2023?

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Herminez

  Op 1 maart ingevuld en verstuurd. Het had wat voeten in aarde om alles juist in te vullen (wij hebben wat ingewikkelder dingen). Helaas de drempel voor aftrek zorgkosten net niet gehaald. Wel wat giften af kunnen trekken.

  Waar ik al dacht de de voorlopige aanslag die we betaald hadden iets te hoog was, bleek dat veel te hoog te zijn. Het komt helemaal, plus een beetje, weer terug.

  Spelen aan het einde met de cijfertjes leverde wel wat op. Tussen het gunstigste en ongunstigste verdelen zat €300,- en dat vind ik best veel.

 2. KoffieDigitalix

  Ik moet er nog even voor gaan zitten maar het is meestal zo gepiept.

 3. dertigermetkids

  ik heb alles bij elkaar gezocht, ergens deze week alles naar de boekhouder verzenden dan kan hij de aangifte weer verzorgen (wel fijn als zzper.. hij weet net wat meer trucjes) dus t komt altijd positiever uit dan ik zelf al had berekend in excel (want ook ik hou alles bij idd) maar het was ene makkie. voor ons wordt 2024 ook meer een uitdaging want mn man is boventallig verklaard dus er komt een ontslagvergoeding etc aan. (kindgebonden budget al stopgezet, geen recht op dit jaar door de vergoeding etc.. ) verder maar afwachten wat t precies gaat doen, verder geen toeslagen gelukkig. en even kijken naar middelen.. 😉

 4. HJ

  Sorry, toch weer n typo ontdekt, denk dat je blij bent om hem eruit te halen.
  Stukje van motorrijtuigenbelasting staat contract ipv contrast

 5. wt

  Knap dat de belastingdienst dat allemaal goed verwerkt. Omdat ik mijn digid heb opgezegd moet ik aangifte op papier doen. Het formulier is net besteld 🙂

  1. Geldnerd

   Digi-D opgezegd?

   1. wt

    Ja, dat kan! Vroeger volgde ik altijd de laatste techniek, sinds 2021 streef ik naar “digiminderen”. DigiD bleek eenvoudig op te zeggen via een knop op de website.

    1. Geldnerd

     Ik zou vrijwel alles opzeggen, behalve mijn bank en digi-d.

   2. Maarten

    Het is voor mij ook allemaal weer ingevuld en verzonden. De afgelopen jaren was er altijd wel iets nieuws of obscuurs vanuit de fiscaliteit waardoor mijn eigen Excel berekening van de belastingaangifte niet helemaal klopte. Dan moest ik toch even puzzelen hoe het nou precies werkte, van dalende aftrekposten tot groen beleggingen tot kosten bij aankoop van een huis tot eerste keer IACK bij het eerste kind. Maar dit jaar, voor het eerst, klopte mijn berekening tot op de euro! Dat gaf veel voldoening hoor 😉 als ik klaar ben maak ik ook altijd grafieken met marginale belastingdruk voor mijn eigen situatie, door mijn eigen inkomen in stapjes te verhogen. Leuk om mee te spelen (… alleen voor nerds).

    1. Geldnerd

     Grafieken? Start een blog!!

 6. Mr. Groeigeld

  Ben je weg bij de overheid, loopt het opeens soepel… 😉

  Ik ben er nog mee bezig, we hebben een wat complexere situatie. Wel zag ik best wat afwijkingen in salarisgetallen dit keer. Ook Lynx (Interactive Brokers) staat er helemaal niet tussen. Aangezien we daar nieuw zijn, is dat bij anderen ook zo?

  1. Geldnerd

   Van IB is bekend dat ze niet geautomatiseerd aanleveren bij de Belastingdienst. Afwijkingen in salarisgetallen zou ik toch even melden bij je werkgever.

  2. wt

   Salaris klinkt herkenbaar! De belastingdienst vertrouwt op hoe de werkgever het aanlevert. Ik heb in een reorganisatie meegemaakt dat die cijfers niet klopten. De maand januari was vergeten. Ik had het zelf niet door maar kreeg een paar jaar later een correctie.

 7. DutchRN

  Voorlopige aanslag 2023 had ik al lang geleden betaald (jan 2023). Omdat 2022 een minder beurs jaar was en ik een garage kocht, en dus minder spaargeld had, kreeg ik zowaar, voor het eerst in een lange tijd een beetje geld terug. Ik was verrast.

Reacties zijn gesloten.