Voorlopige Aanslag 2023

 • Berichtcategorie:Belastingen

Ook in Huize Geldnerd viel ‘ie onlangs op de digitale deurmat. En een paar dagen later ook op de fysieke, want om een of andere onbegrijpelijke reden is de Belastingdienst nog steeds verplicht om sommige dingen ook op papier te sturen. De voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023.

Vorig jaar kregen we er geen, in 2021 wel eentje. De korting bij in één keer betalen was dit jaar hoger dan de magere € 1 van destijds, maar nog steeds minder dan 1% van de voorlopige aanslag.

Met een lage hypotheek (en dus weinig hypotheekrente-aftrek) en behoorlijk wat geld in beleggingen zijn we netto betaler. Het was best een stevig bedrag. Dat komt door de nieuwe fictieve rendementen waar de Belastingdienst mee rekent voor Box 3.

Ik heb de aanslag gecontroleerd, en geen vreemde dingen gevonden. Inmiddels is de voorlopige aanslag dus betaald. Om in elk geval de korting mee te pakken…

En tegen mijn voorlopige aanslag kan ik geen bezwaar maken. Die kan ik alleen wijzigen of stoppen. Ik kan dus niet voorzichtigheidshalve alvast bezwaar aantekenen tegen die fictieve rendementen. Daarmee moet ik wachten tot ik (in 2024) definitief aangifte heb gedaan en een aanslag heb gekregen. Ik overweeg het serieus. Als brave burger heb ik eerder geen bezwaar gemaakt tegen mijn Box 3 heffing. En ben ik dus ook genaaid door de overheid die vooralsnog alleen de bezwaarmakers compenseert. En dat had ik natuurlijk kunnen weten

Deze aanslag, en de nieuwe percentages voor Box 3, roepen voor mij wel een andere vraag op. Moet ik een extra potje instellen om jaarlijks geld te reserveren voor de Inkomstenbelasting? Onze voorlopige aanslag 2023 is een substantieel bedrag, mijn reserveringen (en dus ook mijn reserves in contanten) voorzien hier niet in, ik ben gewend om maximaal te beleggen. Ik heb nog wel wat tijd om hierover te beslissen, voor komend jaar heb ik immers al geld gereserveerd.

Heb jij een voorlopige aanslag gekregen?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Opnieuwbegonnen

  Sinds een paar jaar krijg ik ook een voorlopige aanslag. Ik maak geen apart potje. Ik vind het ook vervelend. Hij staat klaar om een paar dagen voor de eerste betaaldatum te betalen.
  Het irriteert dat de staat nu al geld wil hebben.

 2. DutchRN

  Ik kreeg er ook 1. Begin januari. En ik was geshockeerd mbt tot de hoogte van het bedrag. Ik heb betaald, ook in 1x vanwege de korting.
  Ik heb een aandelen funds buiten de EU. Al meer dan 20 jaar, ooit begonnen voor mijn pensioen. Daar betaal ik IB over. Maar ik kan het geld pas met pensioen gebruiken. En hierdoor vind ik de berekening buiten proportioneel, het is berekend over fictioneel vermogen (op papier). Volgend jaar zal het een stuk lager zijn, want 2022 was een beursjaar met verlies. Ik snap dat dit de regels zijn in NL. Maar vervelend vind ik het wel.

 3. JK

  Gezien het feit dat Geldnerd een groot deel van zijn vermogen aanhoudt in aandelen ben ik bang dat hij mét bezwaar ook niet in aanmerking zou komen voor compensatie voor het te zwaar belasten van spaartegoeden.

  Wij hebben ook een voorlopige aanslag ontvangen en ook ik dacht er laatst over dat we inmiddels zoveel betalen dat we de IB eigenlijk in het budgetplan zouden moeten opnemen.

  We hebben in 1x betaald, maar de korting weegt wat mij betreft absoluut niet op tegen het voordeel van uitgestelde betaling, aangezien de gewone aanslag pas na de aangifte in 2024 voldaan hoeft te worden. <1% over 18 maanden…

  Als je de kleine lettertjes leest is het trouwens nog niet zo makkelijk om onder de voorlopige aanslag uit te komen. Je kunt deze namelijk alleen stopzetten als je geld terugkrijgt, niet als je moet betalen. De enige manier die ik kan verzinnen is dat je eind van het jaar je voorlopige aangifte aanpast om te zorgen dat je voor het komende jaar net niets hoeft te betalen en dan de voorlopige teruggaaf stop te zetten. Maar daarvoor moet je de voorlopige aangifte onjuist invullen en ik ben bang dat dat mogelijk als fraude wordt gezien.

 4. Frits

  Hi Geldnerd. Wat ik me afvroeg is in hoeverre je oorspronkelijke plan qua FIRE datum is bijgesteld. Je ging uit van 8 jaar na 2017, dus 2025 maar mogelijk eerder. Nu je je op een andere baan aan het oriënteren bent, is dat dan iets dat je meeneemt? Nog iets voor tijdelijk? Of toch fulltime swing en One More Year. Ben benieuwd hoe je doel er nu uitziet. Misschien dat je daar tzt nog ns op in kunt/wilt gaan in een blogpost. Hartelijke groet.

  1. Geldnerd

   Terechte vraag Frits. Er zit inderdaad ontwikkeling in dat plan, het wordt concreter. Ik zal er binnenkort eens een blogpost aan wijden.

 5. Rob

  SImpele ziel hier, mijn vrouw is eveneens verblijd met zo’n aanslag. In 2021 heeft ze als zelfstandige goed geboerd. Nu staat op het punt een deeltijd baan te accepteren en ziet het plaatje er heel anders uit. De aanslag is volkomen krankjorum ten opzichte van wat ze dit jaar (mogelijk) gaat verdienen. Bizar dat het kan, hopelijk kunnen we dit voor volgend jaar voorkomen.

  Misschien raar idee. Je kunt de aanslag ook in delen betalen. Dat kost je 1% meer. Maar inflatie blijft gewoon meespelen dus als je meer naar het eind van het jaar kunt verschuiven is de waarde van dat geld tegen die tijd minder. Niet in absolute getallen maar wel in waarde. En wat je nog even in je zak houdt kan je laten renderen. Toch?

 6. Schapie

  Ik krijg geen voorlopige aanslag, maar ik heb wel een tijdje gereserveerd voor Box 3 toen mijn aangiftes ingewikkelder waren en mijn leven veranderlijker. Voor de liquiditeit was het niet per se nodig maar ik vond het prettig voor mijn overzicht. Nu ben ik ermee gestopt omdat mijn situatie een stuk eenvoudiger is geworden, en mijn aftrekposten strepen ongeveer weg tegen mijn inkomsten uit Box 3.

Reacties zijn gesloten.