Belastingaangifte 2021

  • Berichtcategorie:Belastingen

Een voorlopige aanslag voor 2022 kregen we niet van de vrienden van de blauwe enveloppen brigade. Maar wel een uitnodiging om aangifte te doen over het belastingjaar 2021. Dat soort klusjes wil ik nooit te lang laten liggen, dus ik had ‘m voor het eerste weekend van maart in mijn agenda gezet.

Onze aangifte zelf is dit jaar weer saaier dan saai. Vriendin studeert nog en die kosten kunnen we voor de laatste keer aftrekken. Maar verder is het regulier inkomen, de eigen woning, en spaargeld en beleggingen in Box 3. Na alle berichtgeving over de problemen in deze Box 3 was ik wel benieuwd of ik daar in de aangifte iets van terug zou zien. Dat was niet het geval, we moeten gewoon alles invullen zoals gebruikelijk. Alleen krijgen we voorlopig hiervoor geen definitieve aanslag meer.

Verder maakte Saxo Bank het nog weer even bont. Ze waren niet in staat om vóór 1 maart de fiscale jaaroverzichten beschikbaar te maken voor hun klanten, die kwamen pas medio maart. Toen ik op zaterdag 5 maart inlogde bij de Belastingdienst zag ik dat de gegevens (van Binck, want nog betrekking hebbende op de situatie per 1 januari 2021 vóór de migratie naar Saxo) wel al ingevuld waren. En die klopten met mijn spreadsheet, dus heb ik wel gewoon de aangifte ingevuld. Er zijn momenten dat ik denk dat het langzaamaan wat beter gaat met Saxo, maar er zijn ook nog genoeg momenten dat ik merk dat ze er nog niet zijn. Te laat zijn met de fiscale overzichten is zo’n moment. En de afgelopen drie maanden heeft het ook twee keer langer dan twee werkdagen geduurd voordat mijn maandelijkse storting werd bijgeschreven op mijn Saxo rekening, en ik mijn maandelijkse aankoop kon doen. Maar goed, dat is stof voor een andere blogpost.

Verder was de aangifte weer een makkie. Ons aandeel in het vermogen van de VVE moest ik weer handmatig invullen bij ons Box 3 vermogen, maar dat had ik al uitgerekend toen ik begin vorig jaar de jaarrekening van de VVE kreeg en in mijn checklist voor de aangifte geplaatst. Daar staat ook de datum waarop onze hypotheek ooit is afgesloten, dus die hoef ik ook niet op te zoeken.

Het meest tijdrovende was wederom de verdeling van de verschillende posten over Vriendin en mijzelf. Vermogen, eigen woning, de aftrek studiekosten, en de ingehouden dividendbelastingen. Ik begin altijd met drie basisscenario’s: alles bij Vriendin, alles bij Geldnerd, en 50/50. En van de laatste drie aangiftes heb ik in mijn checklist ook vastgelegd wat uiteindelijk de optimale verdeling in die jaren was. Uiteindelijk vond ik een verdeling waarbij we, na de vorig jaar opgelegde (en betaalde) Voorlopige Aanslag 2021, niets meer hoefden bij te betalen. Mooi zo! Klaar! Insturen en afwachten maar weer.

Heb jij jouw belastingaangifte al gedaan?

Dit bericht heeft 12 reacties

  1. Vriendin

    Vriendin studeert wéér, niet nog… 🙂
    Het is niet zo dat ik al 25 jaar in de collegebanken hang. Hoe graag ik dat ook zou willen, zo FIRE ben ik nog niet.

    1. Kimberley

      LOL 🙂

    2. Bankspaarder

      Haha ik vroeg mij al af wat dat betekende. Ik kon mij al niet voorstellen dat Geldnerd samenleefde met een studente van in de 20.

  2. uitklokken

    In de aangifte stond wel een opmerking over de box 3-affaire. Maar dit jaar moet je gewoon nog alles invullen. Een soort van aankondiging dat er misschien nog wat achteraf verandert.

  3. Spreadsheets FTW

    Aangifte was op 1 maart om 9:30 klaar en ingeleverd. Alles spullen gedurende het jaar in een digitaal mapje gezet. Sommige documenten geprint en belangrijke zaken gemarkeerd. (Hypotheek oversluiten levert een hoop documentatie op en dat is niet altijd even overzichtelijk en aftrekposten wil je niet vergeten.)

    In de aangifte extra aandacht voor alle hypotheekdelen en de betaalde rente en aanvullende kosten. Rest was een ‘walk-in-the-park’. Optimale verdeling was dit keer ik dit keer net niet terug hoeven te betalen (-48eu) en vrouwlief restant terugkrijgen. Totaal was misschien een kwartiertje werk.

  4. Marana

    Ha, ik dacht ‘wat een jonge vriendin heeft opa Geldnerd dan!’
    Maar weer studeren is wel tof, fijn dat dat kan!

  5. TB

    Het meest optimaal verdelen kost hier ook altijd de meeste tijd. Het is apart dat nagenoeg alles al is ingevuld, maar dat je dan aan het eind nog moet gaan zitten schuiven (wat is de beste verdeling??) met alle bedragen of tot de meest gunstige verdeling (althans voor ons, niet voor de vrienden van de blauwe enveloppen brigade) te komen. Dit zou toch ook automatisch moeten kunnen?

    1. Geldnerd

      Ze kunnen het zeker. Volgens mij heeft het er iets mee te maken dat de Belastingdienst volgens de wet geen belastingadvies mag geven.

      1. Kapitalisman

        Ze zijn hiermee bezig. Dit is vooralsnog alleen geïmplementeerd in het aanvragen of wijzigen van een voorlopige aanslag. Er worden geloof ik zeven verdelingen doorgerekend en de meest gunstige wordt alvast ingevuld. Dit wil niet zeggen dat er geen gunstiger verdeling mogelijk is.

  6. Jeroen

    Hier ook in de regel de verdeling dat er niet hoeft te worden terugbetaald, iets van 46 / 48 euro meen ik
    Ik moet er nog even voor gaan zitten

  7. Germanicus

    Ik snap het even niet meer: in de veronderstelling dat de aankondiging over de onterechte belasting van rendement over spaartegoeden zou leiden tot een terugbetaling van rond de 0 euro, ben ik verbaasd dat de belastingdienst gewoon de belasting berekent alsof er niks veranderd is. Zal de belastingdienst de definitieve aanslag aanpassen? of moeten we ons voor gaan bereiden om bezwaar te gaan maken?

    1. Geldnerd

      De Belastingdienst geeft tijdens het doen van de aangifte aan dat je gewoon alles in moet vullen, maar dat ze voorlopig geen definitieve aanslag op zullen leggen. Alleen een voorlopige aanslag. De definitieve aanslag zal pas komen als de politiek besloten heeft wat er met Box 3 gaat gebeuren en als de Belastingdienst dat in z’n systemen verwerkt heeft. Kan wel even duren dus….

Reacties zijn gesloten.