De WOZ voelt anders

Het is digitale post waar ik elk jaar in het eerste kwartaal toch wel naar uitkijk. Een beetje met gemengde gevoelens, dat wel. De post van de gemeente Geldnerd City. Met onze nieuwe WOZ-waarde én de aanslag gemeentebelastingen. Dit jaar voelt het anders dan anders. We zijn weliswaar nog eigenaar van Geldnerd HQ, maar verblijven er al een tijdje niet meer. Afgelopen week ontving ik dit jaarlijkse feestje.

De gemeentebelastingen zijn uiteraard weer gestegen. Minder stevig dan vorig jaar, toen ik een ‘plus’ van bijna 15% mocht noteren, maar een plus van 4,9% vind ik ook best fors.

Ook de WOZ-waarde steeg weer, met 2,7%. Het zegt me dit jaar minder dan andere jaren, omdat Geldnerd HQ te koop staat voor een ander (hoger) bedrag. Maar uiteraard heb ik de WOZ-waarde wel weer verwerkt in mijn financiële systeem.

Impact op eigen vermogen

Geldnerd gebruikt de WOZ-waarde als basis voor de waardering van de eigen woning in mijn eigen vermogen. Daarmee bouw ik een buffer in, want dat loopt een jaar achter op de marktprijzen. In een stijgende markt (zoals de afgelopen 10 jaar) voorkom ik dat ik mijzelf rijk reken. In een dalende markt loop ik natuurlijk het risico dat ik op enig moment toch weer achter de feiten aan ga lopen.

Impact op de grafiekjes

Een hogere WOZ betekent een lagere Loan-To-Value Ratio (LTV). Resterende hypotheek gedeeld door WOZ waarde is nu 23,2%. Een jaar geleden was het 27,0%, en het was 73,5% bij de aankoop van de woning eind 2017. De huidige WOZ-waarde bedraagt ruim 144% van de aankoopprijs eind 2016.

In bovenstaande grafiek zie je dat het hypotheeklijntje de laatste maanden minder sterk daalt dan de jaren daarvoor. Dat komt uiteraard omdat we gestopt zijn met de extra aflossingen.

Mijn bekende ‘huisjesgrafiek‘ gebruikt de WOZ-waarde als 100%. Daar gaan vanaf het ingelegde eigen geld bij aankoop, de reguliere en extra aflossing op de hypotheek, en de resterende hypotheek. Wat er overblijft is de overwaarde. In onderstaande grafieken zie je links de grafiek op basis van oude WOZ-waarde, en rechts de grafiek op basis van nieuwe WOZ-waarde. Het verschil is ook dit jaar weer niet groot, maar wel duidelijk zichtbaar. Het gele vlak van de overwaarde is weer iets groter geworden, het rode vlak van de resterende hypotheek iets kleiner. Niet door af te lossen, maar door de hogere WOZ-waarde.

En onderstaand zie je hoe de verschillende onderdelen van deze grafiek zich door de jaren heen ontwikkeld hebben. Belangrijkste voor mij is dat het rode deel, de resterende hypotheek, steeds iets kleiner wordt. Steeds meer van ons, en minder van de hypotheekverstrekker.

Het blijft natuurlijk allemaal papieren rijkdom. Het is pas echt geld als we de woning verkopen. Maar dat hopen we de komende periode ook daadwerkelijk te doen. Dan wordt papieren rijkdom misschien wel echt geld. En volgende maand krijgen jullie weer mijn halfjaarlijkse hypotheekupdate. Die is dus op basis van deze nieuwe WOZ-waarde.

Hoe is het met jouw nieuwe WOZ-waarde?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. marijke

  Ik heb de brief nog niet gekregen, het is dus nog een verrassing, maar mijn gemeente heeft vooruitlopend alvast beloofd weer een van de hoogste gemeentelasten van de regio te rekenen helaas…

  1. marijke

   nou, hij is binnen hoor, woz met ca 10% gestegen en de gemeentelasten met 157 euro… wat ca16,5% is…
   Ik heb het niet slecht hoor maar daar werk ik ook fulltime voor, maar moet dit bedrag dus wel in mijn eentje ophoesten, dan hebben tweeverdieners het toch wel ff makkelijker. Eigenlijk zou daar ook wat meer rekening mee gehouden moeten worden. Ik heb recht op geen enkele toeslag maar mag wel alles voor 100% betalen.

 2. Jouw Geldreis

  Nog geen officieel bericht van de gemeente binnen, maar op wozwaardeloket zie ik dat onze woz met 6,8% gestegen is.

 3. Marianne

  Onze WOZ is maar erg weinig gestegen. Ook wel eens fijn 😄 jouw huisjes grafiek blijf ik geweldig vinden. En alleen je zolder was nog rood 😲 straks hebben jullie een nieuw huis zónder hypotheek

  1. Geldnerd

   De spreadsheet voor de huisjesgrafiek staat nog steeds op de Downloads pagina.

 4. Tiny

  Ook nog geen brief gehad, maar het is iets gedaald met wel 0,73%.

 5. Anoniem

  WOZ is meer dan 3% omhoog gegaan en per saldo 70 euro meer per jaar. Wij vonden het erg mee vallen.

Reacties zijn gesloten.