Update over de vijf projecten

Jarenlang was het leven van Geldnerd en Vriendin saai en voorspelbaar. ‘Saai is goed!’, riep ik daarbij regelmatig. Want de voorspelbaarheid leidde tot een stevige groei van ons vermogen en grote stappen op weg naar financiële onafhankelijkheid. Maar eind 2023 hebben Geldnerd en Vriendin het roer omgegooid. Zonder naar het buitenland te vertrekken, en zonder televisiecamera’s, gelukkig. Maar we bouwen aan een nieuw leven, en ineens zijn we wel bezig met vijf grote projecten tegelijkertijd. Tijd voor een update.

Verhuizen

We zijn in januari verhuisd. Naar een tijdelijk huisje, met slechts een beperkt deel van onze spulletjes. Dat is weer eens een goede reminder hoe weinig spullen je echt nodig hebt om je leven te kunnen leiden. Maar verhuizen is verhuizen, zeker als het wat verder weg is van je oude woonplek. En Elders is héél ver weg. Bijna zo ver als het mogelijk is binnen de landsgrenzen..

En als je verhuist dan wordt alles anders. Een andere supermarkt. Een andere kapper. Zoeken naar een nieuwe huisarts en tandarts. Een nieuwe dierenarts en uitlaatservice voor Hondje. Andere winkels voor je vaste kleine aankopen. Nieuwe plekken om je pakketjes op te halen. Niets is meer vanzelfsprekend. Tegelijkertijd is die zoektocht wel leuk. Laat het je nadenken over wat je nou echt belangrijk vindt. En wordt je af en toe ook aangenaam verrast. We merken ook dat er al best wel snel een nieuwe routine ontstaat die ook weer nieuw houvast geeft. De landing is nog niet klaar, maar we zijn een heel eind.

De nieuwe baan van Vriendin

Als eerste begon Vriendin in haar nieuwe baan. Een achtbaan, want alles is nieuw voor haar. De enige twee dingen die ze meebracht zijn haar kwaliteiten en leidinggevende ervaring. Da’s al heel wat, maar dan blijft er nog heel veel nieuws over. De inhoud en de mensen, om maar twee dingen te noemen. En in de grote ambtenarenfabrieken van het Rijk waren wij natuurlijk ook verwend met allerlei voorzieningen, handboeken, tot op het bot opgesplitst en verdeelde taakjes waardoor er altijd wel iemand te vinden was om dingen op af te schuiven op te steunen. Elders zijn we dan toch meer op ons zelf aangewezen. Da’s niet erg. Integendeel, het is verfrissend en één van de redenen om de stap naar Elders te maken. Maar het is even wennen…

De nieuwe baan van Geldnerd

Ook Geldnerd is begonnen in de nieuwe baan. Ook voor hem is er veel nieuw. De mensen, het soort organisatie, de omgeving. Gelukkig is er het houvast van ‘de financiën’. De vaste cyclus van begroten, tussentijds evalueren en bijstellen, opstellen van de jaarrekening en de jaarlijkse veldslagen met de accountant. Daar zit ik al midden in, mijn clubje werkt momenteel aan drie jaren. De jaarrekening 2023 is vrijwel klaar, de eerste tussentijdse evaluatie van 2024 staat voor de deur, en de voorbereiding voor de begroting 2025 is ook alweer begonnen. Ik geniet van dit ritme, van deze hartslag in mijn clubje. En leer iedere dag veel bij over de mensen, en over de activiteiten van onze organisatie. Veel nieuwe indrukken, maar het geeft ook veel energie.

Huis verkopen

Dan Geldnerd HQ. Ons voormalige hoofdkwartier in Geldnerd City. Het staat nog steeds te koop, de verkoop is nog niet rond. Er waren tientallen bezichtigingen en een serieus geïnteresseerde die door vervelende privé-omstandigheden afhaakte. We hebben in overleg met de makelaar maatregelen getroffen en nieuwe aanloop gecreëerd. En nu wachten op dat bod.

We maken ons nog geen zorgen dat de verkoop iets langer duurt dan gehoopt. Het heeft ook geen impact op het volgende project. Maar het zou natuurlijk wel fijn zijn als Geldnerd HQ verkocht wordt. Want dan kunnen we een project ‘afstrepen’. Dat geeft rust.

Huis kopen

En dan natuurlijk het ultieme doel. Het pièce de résistance. De zoektocht naar dat droomhuisje buiten, met die ruimte voor de moestuin, en met sowieso rust en ruimte om ons heen. We hebben inmiddels een aantal huizen bekeken. Naast de nieuwe banen is dit eigenlijk het project waar de meeste beweging in zit. Naar verwachting hoeven we geen tussenstap te nemen, en eerst iets anders te kopen of te huren. Dit ook omdat we langer kunnen blijven in de tijdelijke woning waar we nu zitten. Hopelijk kan ik daar snel meer over schrijven. Dat doe ik nu bewust niet, want ik wil geen onheil en rampspoed afroepen over iets dat nog niet zeker is…..

Het gevoel

Het is intens. Vijf majeure projecten. Verhuizen, huis verkopen, huis kopen, en allebei een nieuwe baan. Vijf life-events, die stuk voor stuk terugkomen in de lijst van grote stressfactoren in een mensenleven. Maar we genieten met volle teugen.

Ik merk wel dat het me bezig houdt. Regelmatig word ik erg vroeg wakker. In het verleden draaide ik me nog een keer om voor een dutje. Maar nu sta ik vaak meteen volledig ‘aan’. Het is niet eens van de stress. Maar wel omdat er zoveel speelt, zoveel nieuwe indrukken die verwerkt moeten worden en dingen waarover nagedacht moet worden. De centjes zijn voor ons (gelukkig) het eenvoudige deel in dit hele veranderproces. De psychologie het ingewikkelde. We vervelen ons ook een beetje in het tijdelijke huisje. We kunnen hier niks opbouwen.

Maar (dus) loopt er nog een zesde projectje. Maar dat is een geheimpje en de uitkomst is ook nog ongewis. Dus daarover binnenkort misschien meer.

Heb jij wel eens heel veel projecten tegelijk lopen in het leven?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Anna H.

  Ja ja, verhuizen naar een tijdelijk huis, zelf een nieuw huis bouwen, nieuwe baan, kind opvoeden (langst lopende project). Dat was best een pittige tijd en geen tijd om te vervelen. Nog steeds niet, trouwens, want die moestuin…. Maar dat is genieten, het groen dat opkomt, de belofte van zelf gekweekte aardappels…. Fijn dat het allemaal nog steeds op rolletjes loopt bij jullie. Ben zeer benieuwd naar je zesde projectje.

 2. Arthur

  Zoals mijn vader vroeger altijd zei: Als man heb je ‘De Drie W’s’ in je leven die voor rust en regelmaat zorgen. Wijf-Woning-Werk. Als er één wegvalt dan is dat nog wel te overzien, maar worden het er twee of meer dan is dat op lange termijn niet houdbaar. Jij hebt er gelukkig nog twee.

  Anyway, veel succes de komende tijd.

 3. Peter

  Wij hebben tegelijk met de sleutel van ons nieuwe huis ook een kind gekregen.
  We dachten “er is toch al stress dan, dan kunnen we wel 2 life events tegelijk doen”
  Echter heeft ons dit toch wat meer kruim gekost dan van te voren gedacht.
  Dit is inmiddels enkele jaren geleden en ben blij dat het allemaal achter de rug is.

  Mooi om te lezen dat het jullie nu vooral veel energie geeft, hopelijk gaat het zo ook blijven!
  Geniet van deze mooie achtbaan en ik wens jullie allebei veel rust toe in jullie volgende stappen!

 4. Francien.

  Jazeker. Nadat we zoon twee hadden gekregen en echtgenoot niet part time kon werken, heb ik een aantal jaren thuis gezeten.
  Toen de muren op me af vlogen, heb ik weer gesolliciteerd in het onderwijs en kon gelijk beginnen, maar wel met een vol tijds baan.
  En konden we ook een stuk grond kopen om een huis te bouwen. In mijn geboortedorp. Gelukkig vonden we een prima plaatselijke aannemer.
  Maar hectisch was het wel.
  Nu zijn we gepensioneerd. En wonen we zeer naar ons zin. Een grote tuin. Een huis wat we (met vooruitziende blik) levensloopbestendig hebben gebouwd. En in mijn geboortedorp, lekker in de Achterhoek.

 5. Gerard

  ‘Saai is goed’: inderdaad, dat geeft rust. Ik ervaar dat ook zo. Maar als belangrijke zaken (zoals woning en werk) tegelijkertijd gaan veranderen heb ik het gevoel dat ik ‘intenser leef’ en dat is ook weer heel prettig. Inmiddels meer dan 30 jaar geleden had ik zo’n ervaring: we hadden net ons eerste huis gekocht en omdat we toen nog niet zo veel geld hadden hebben we het huis zelf opgeknapt. Een maand na de verhuizing trouwden we en in de aanloop daar naar toe heel veel moeten regelen. Op mijn werk leidde ik een groot en belangrijk project en dat kostte ook veel tijd. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, maar was ik ondertussen wel wat kilo’s kwijt.
  Veel succes met je projecten en ik ben benieuwd naar het zesde project!

 6. Jouw Geldreis

  Ineens meerdere projecten tegelijk hebben lopen… is dat niet juist het leven? Als ik terugkijk op de afgelopen twee, tweeënhalve, decennia is dat eigenlijk precies wat mijn leven typeert. Met de nadruk op het woord ineens. Net als je denkt dat alles rustig doorkabbelt, gebeurt er weer van alles tegelijkertijd: reorganisatie op het werk, mantelzorg voor nabije familie, ernstige ziekte van een gezinslid, flinke verbouwing van het huis waarbij niks loopt zoals gepland… sommige dingen heb je in de hand en andere totaal niet. En inderdaad, wat is het dan fijn als je weet dat de basis financieel in elk geval op orde is. Dat is dan echt een grote zorg minder waar ik erg dankbaar voor ben.

 7. Audrey

  Leuk om een update te lezen, ik ben benieuwd waar jullie belanden – en wat het geheime project behelst…

Reacties zijn gesloten.