Belastingaangifte doen voor 2022

 • Berichtcategorie:Belastingen

Vanaf 1 maart mogen we weer aangifte doen. Of eigenlijk moeten, in mijn geval. Geldnerd en Vriendin krijgen jaarlijks een mooie brief van de Belastingdienst met een als verzoek vermomde opdracht hiertoe. Een luxeprobleem…

Net als Tips van Tom zorg ik altijd dat ik goed voorbereid ben. Ik heb voor elk belastingjaar een directory in mijn digitaal archief. Daar sla ik alle jaaroverzichten op zodra ze binnenkomen, zodat ik ze bij de hand heb om de vooringevulde gegevens van de Belastingdienst te controleren. Ook sla ik hier alle correspondentie met de belastingdienst op voor het betreffende belastingjaar. De kopie van de ingestuurde aangifte. De voorlopige aanslag. De definitieve aanslag.

Checklist

Het belangrijkste document in de jaardirectory is mijn Checklist. Dat is gewoon een document dat ik kopieer uit de directory van het vorige jaar, en gedurende het jaar aanvul met gegevens die ik nodig ga hebben voor de aangifte van het betreffende belastingjaar. Die checklist heeft een aantal onderdelen:

 • Allereerst een overzicht van alle jaaroverzichten die ik moet ontvangen.
 • Daarnaast een lijstje met de gegevens die ik elk jaar handmatig in moet vullen, zoals startdatum van onze hypotheek en ons aandeel in het vermogen van de Vereniging van Eigenaren.
 • Als derde een lijst met bijzonderheden waar ik voor het specifieke jaar aan moet denken. Voor de aangifte 2022 moet ik vooral niet vergeten om mijn neveninkomsten op te geven, ik heb op een stembureau gewerkt tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen. En ik moet een aantal dingen opgeven van mijn financiële meevaller in een aparte aangifte schenkbelasting, die ik al vóór 1 maart 2023 moest indienen.
 • Tenslotte bevat de checklist ook een overzicht van de verdeling van aftrekposten die we de afgelopen jaren gebruikt hebben om zo min mogelijk belasting te betalen. Die mogelijkheid is de belangrijkste reden voor ons om gezamenlijk aangifte te doen. Dat scheelt ons toch een paar honderd euro per jaar. Op basis van de verdeling van eerdere jaren kan ik sneller bepalen wat voor dit jaar de beste verdeling is.

Ik ben dol op lijstjes! Deze checklist scheelt mij elk jaar weer veel tijd bij het doen van de aangifte en verkleint de kans op fouten. Onze aangifte doe ik niet meteen op 1 maart, de systemen van de Belastingdienst zijn dan vaak overbelast (zo ook dit jaar). Meestal doe ik de aangifte wel in het eerste weekend van maart, dus afgelopen weekend ben ik er even voor gaan zitten. Zo ben ik ruim op tijd om bij de eerste lichting te zitten die antwoord krijgt van de Belastingdienst.

Het wordt niet leuker…

Voor 2022 kregen Geldnerd en Vriendin geen voorlopige aanslag. Dat betekent dat we nu in één keer af moeten rekenen voor het hele jaar.

Onze werksituatie is simpel. We hebben allebei maar één werkgever, de Rijksoverheid, en die houdt keurig loonheffing in. Daar komen dus geen grote problemen uit voort. Dan hebben we nog onze eigen woning met onze hypotheek die in hoog tempo afgelost wordt. Daar blijft dus ook al niet zo gek veel aftrekpost aan over, ongeveer 40% van de betaalde hypotheekrente.

Maar ja, die Box 3. Door spaarzaam te leven groeit ons vermogen gestaag. En dan wordt het dus betalen in Box 3. Onze voorlopige aanslag voor 2023 was al een stevig bedrag, maar onze aanslag voor 2022 gaat dat ook worden. Ik moet in mijn administratie echt een potje in gaan richten om geld te reserveren voor de inkomstenbelasting, want dit gaat de komende jaren alleen maar meer worden.

En ‘makkelijker maken’ lukt de Belastingdienst ook maar moeizaam… Het meeste werk zat er dus ook dit jaar weer in om de verdeling te vinden waarbij we gezamenlijk het minste belasting betalen. Dat was een kwartiertje klooien met de verdelingen, maar het is weer gelukt. Scheelde toch een paar honderd euro.

Belastinghervorming ver weg

Onlangs schreef ik een blog naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van Financiën aan de Tweede Kamer over de voortgang van de hervorming van Box 3 (of liever: het gebrek aan voortgang). Tussen de regels las ik al dat we een Box 3 op basis van werkelijk rendement voorlopig kunnen vergeten. En vervolgens bleek maar weer eens dat toeval niet bestaat in Den Haag. Op 20 februari stuurde de staatssecretaris van Financiën een nieuwe brief, specifiek over de ICT van de Belastingdienst. En de boodschap van die brief was helder. Schrijf elke hervorming de komende jaren maar op je buik. Als er geen grote nieuwe dingen gebeuren kan de Belastingdienst onder voorbehoud wellicht waarschijnlijk misschien hopelijk vanaf 2026 weer voorzichtig een beetje marginaal in kleine stapjes aan de slag met hervormingen. Maar pin ze er niet op vast. Dat we het even weten…

Hoe staat het met jouw belastingaangifte over 2022?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. DutchRN

  Ik ga deze morgen doen. Ik heb al voor 2022 betaald d.m.v. de voorlopige aanslag en er komt nog een groot bedrag bij. Vanwege aandelen pensioensparen buiten de EU. Jammer. Ik heb maar een spaarpotje aangemaakt voor de belasting, aangezien de voorlopig aanslag 2023 echt fors was. In 2024 zal het minder zijn vanwege een slechtbeursjaar. In 2025, bij leven en welzijn, kan ik het naar NL halen en wordt het een gewone spaarrekening (i.p.v. aandelen) dit gaat de belastingdruk aanzienlijk verlagen zo te lezen.

  1. Ties

   Hi DutchRN, ik zag dat je bij een andere post ook iets schreef over jouw pensioenproduct buiten de EU, dat het vaststaat tot pensioendatum en je tzt inkomstenbelasting betaalt over de uitkering. Ik heb een dergelijke rekening in Nederland bij BrandNewDay. Inleg is aftrekbaar (mits jaarruimte ofreserveringsruimte beschikbaar) en over uitkering betaal ik tzt belasting. Maarhet bedrag dat in de pot zit valt buiten box 3.

   Geldt dat in jouw geval niet puur omdat het buiten de EU ligt? Je zegt dat je het naar NL gaat halen en dat het dan een spaarrekening wordt. Kan je het dan eenvoudig en zonder boetes ‘vrij’ maken?

   1. DutchRN

    Goedemorgen. Het is een beleggingsfonds dat ik ongeveer 25 jaar geleden onder toen geldende regels begonnen ben. Belasting betaald toen het geld erin ging, en een van de voorwaarden was dat je het pas kan opnemen wanneer je 59.5 bent, en uiterlijk bij 67. Omdat het in mijn eigen naam staat (er staat niet expliciet Pensioen in de titel van het fonds) is het in NL getaxeerd als bezit. Dat is het ook, maar ik kan het nu niet opnemen, vandaar dat ik het zuur vind dat het nu getaxeerd wordt alsof ik dat wel kan. Nadat ik 59.5 ben kan ik het idd boetevrij naar NL laten overmaken en wordt het cash. Ik moet dan wel een eenmalige aangifte doen in het buiten de EU land, maar daar is het belastingvrij want de belasting is al betaald bij inleg. Ik ga het gefaseerd opnemen om onder het aangifte bedrag (inkomen per jaar voor dat land) te blijven.

 2. Ellen

  Op 1 maart gedaan zonder problemen. Wij krijgen iedere maand al een deel via de voorlopige teruggave. Hiermee betalen we (een deel van) de kinderopvang. Krijgen daarnaast nog een paar honderd euro terug. Als de aanslag definitief is komt ook de herberekening van de kinderopvangtoeslag en ook daar krijgen we nog ongeveer 1000 euro van terug.

 3. B.van Pijkeren

  Aangezien ik nog geen idee heb hoe mijn oud-werkgever, yes de blauwe enveloppenfabriek, omgaat met (fictieve) rendementen etc over 2022 en 2023 heb ik uitstel aangevraagd tot 01092023. We gaan het zien, maar door het aanvragen van uitstel schort ik impliciet mijn bezwaartermijn navenant op.

  1. RuthsFinance

   Van de week de aangifte gedaan. Ik moest onwijs zoeken naar jaaropgaven. Volgend jaar ga ik het beter voorbereiden. Eerst jaaropgaven verzamelen en dan de controle doen.
   Dit jaar krijg ik een leuk bedrag aan hypotheekrente terug maar vanaf volgend jaar stelt het niet veel voor. Mijn hypotheekrente is te laag.

   1. Schapie

    Ruth, misschien heb je hier iets aan? Toen ik ooit op papier aangifte moest doen zette ik als sanity check voor mezelf alle posten in een spreadsheet, en die is onderdeel geworden (met updates sindsdien) van mijn jaarlijkse spreadsheet voor de financiële administratie. Alle relevante saldi / waardes op 1 januari noteer ik tijdens mijn eerste administratieve sessie van het nieuwe jaar. Voor alle posten waarvan ik pas later precies ga weten wat ze zijn zet ik alvast een schatting neer, en een kleurcode die betekent ‘dit is een schatting, check later’. Omdat er dus al wel een lijstje staat met welke gegevens ik nodig heb kan ik makkelijk wanneer er een jaaropgave binnenkomt de gegevens daaruit tijdens het eerstvolgende administratiemoment op de juiste plek zetten (en de kleurcode veranderen). Als de laatste dan binnenkomt en alle gekleurde vakjes weg zijn is het tijd om aangifte te doen, die is dan met een kwartier klaar.

  2. DutchRN

   Ik heb bezwaar gemaakt over de aanslag van 2022 en ga dit ook doen voor 2023. Mbt het fictieve rendement. Ik heb wel al betaald voor 2022 en ga betalen voor 2023.

   1. Geldnerd

    Ja, ik ben ook van plan om bezwaar aan te tekenen zodra ik de aanslag over 2022 binnenkrijg. Er wordt op mijn beleggingen gerekend met een forfaitair rendement over 2022 van +5,53%, volgens het officiële overzicht van SAXO was mijn werkelijke rendement in die periode -8,74%. Ik maak liever geen bezwaar, maar dit is wat de politiek zelf veroorzaakt als alleen bezwaarmakers herstel krijgen…

    1. DutchRN

     Dat is precies wat mijn belasting adviseur aangaf. Dat de politiek dit aan zich zelf te danken heeft. Ik maak liever ook geen bezwaar. Ik vind het vervelend. Mijn werkelijke rendement in 2022 was -13%

 4. Schapie

  Toen afgelopen week de jaaropgave van de VvE binnenkwam ben ik er gelijk voor gaan zitten, alle relevante saldi had ik bij de start van 2022 al genoteerd en alle aftrekposten en dergelijke bij het afsluiten van de administratie van 2022. Sinds ik twee keer met het papieren M-biljet heb mogen prutsen ben ik extra dankbaar voor de automatisch ingevulde aangifte (en een leven met weinig gedoe om zelf in te vullen), ik was met een kwartiertje klaar. Het viel erg mee omdat ik voor mijn eigen administratie nog met de oude rekenmethode voor Box 3 had gerekend, maar de nieuwe methode komt gunstiger uit en die wordt dus toegepast. Ik ga geen bezwaar maken, voorlopig is mijn giftenaftrek nog een veelvoud van mijn Box 3-belasting dus krijg ik netto al flink terug, het kleine beetje extra is me de energie niet waard.

Reacties zijn gesloten.