Wat geven we procentueel uit?

Collega-blogger Van Her Naar Hot (VHNH) publiceerde een leuk artikel, waarin ze uit de doeken deed hoe hun uitgaven er uitzien. Niet in absolute getallen, maar procentueel. Dat vind ik een leuke aanpak, ook omdat ik zelf soms wat voorzichtig wil zijn in het delen van mijn exacte getalletjes. Het is leuk om op deze manier je eigen financiën te bekijken en de ontwikkeling in de tijd in de gaten te houden. Je ziet namelijk makkelijker verschuivingen in de tijd in je eigen bestedingspatroon, als je dit regelmatig op een rijtje zet. Kortom, ik werd weer eens geïnspireerd door een blogcollega, dankjewel VHNH!

Net als VHNH vind ik dit vooral een wedstrijdje met mezelf. Vergelijken met anderen heeft niet zoveel zin, want er zitten grote verschillen in de persoonlijke situatie. Maar hierbij mijn eigen ‘procentuele analyse’ van onze uitgaven…

Inkomsten

Net als bij VHNH bestaat ons inkomen uit twee fulltime salarissen uit loondienst. En de jaarlijkse extra inkomsten zoals vakantiegeld en eindejaarsuitkering Individueel Keuze Budget rekenen we niet mee. Alle percentages zijn dus weergegeven als deel van ons maandelijkse reguliere inkomen. Dit zijn de percentages voor de maand juli 2020.

Verschillen

Op een aantal punten wijkt mijn indeling af van de indeling van VHNH. Wij sparen niet voor een volgend huis en hebben geen studieschuld. Sparen en beleggen doen we individueel, en ik kijk hier alleen naar de uitgaven van onze gezamenlijke huishouding. Daar zit dus ook geen kleding en dat soort dingen in, want dat betalen we van onze eigen rekening. In juli hebben we een duur (maar fijn) koffie-apparaat gekocht, die heb ik ook even buiten beschouwing gelaten. Wel heb ik drie categorieën toegevoegd die voor onze situatie relevant zijn: de kosten voor Hondje, voor onze schoonmaakster, en onze uitgaven in de horeca. We hebben in juli geen cadeautjes gegeven, en ook goede doelen doen we van de persoonlijke rekeningen (en die is hier dus 0). Ook de zorgverzekering doen we individueel.

De percentages

Onderstaand onze percentages voor juli 2020.

Hypotheek (aflossing + rente, bruto)16,0%
Extra Aflossing16,6%
Huis (g/w/l, VvE, gemeenteheffingen)4,9%
Verzekeringen (zorg, inboedel, WA) en Bank0,2%
Abonnementen (incl. TV/internet)0,7%
Boodschappen7,7%
Hondje3,5%
Schoonmaakster1,3%
Cadeaus0,0%
Goede doelen0,0%
Mobiliteit (was: Auto)0,9%
Horeca3,5%
Overig2,9%
Totaal van inkomen58,2%

In totaal zijn deze uitgaven 58,2% van ons gezamenlijk inkomen. De overige 41,8% is dus persoonlijk budget voor Vriendin en mijzelf. De reguliere aflossing en de extra aflossing tel ik mee in mijn spaarpercentage omdat ik mijn aandeel in ons huis meereken in mijn vermogen. Strikt genomen zijn dat dus geen uitgaven.

Ik vond het mooi dat VHNH ook keek naar de vaste lasten. Het NIBUD constateerde vorig jaar dat een gemiddeld huishouden meer dan de helft van het budget besteedt aan vaste lasten. De definitie is niet heel exact, maar wel werkbaar. Vaste lasten zijn uitgaven aan: huur/hypotheek, gas, elektriciteit, water, lokale lasten, telefoon, televisie, internet, verzekeringen, onderwijs, kinderopvang, vervoer. Ik reken daar de VVE-bijdrage ook bij. Wij zitten op 22,7%. Daar moet ik eigenlijk de zorgverzekeringen nog bij optellen, maar ook dan komen we bij lange na niet aan de helft.

En nu?

Ik vond het leuk om eens op deze manier naar mijn uitgaven te kijken. Dus ga ik proberen om hier een standaardrapportage voor te bouwen in mijn administratie, zodat ik het maandelijks kan bekijken en ook door de tijd heen kan volgen. Want inzicht is belangrijk, wat je meet beïnvloedt wat je doet.

Wat doe jij allemaal om te sturen op jouw uitgaven?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. RoFi

  Ha Geldnerd, waarom reken je je individueel keuzebudget niet mee? Dat is toch ook gewoon inkomen? Dat er ooit paternalistisch is besloten dat je je eigen vakantie niet bij elkaar kan sparen dus dat ze dat net voor de vakantie uitkeren doet daar niets aan af. En het is een vaste component die niet verandert (zoals in een bonus structuur).

  Ik reken het wel mee namelijk, dus ben benieuwd naar je overweging.

  1. Geldnerd

   Goede vraag! Ik heb het voornamelijk niet meegerekend omdat VHNH dat ook niet doet. Want stiekem wil ik natuurlijk toch gewoon vergelijken…

 2. De broer van NIBUD

  Goed bezig Geldnerd ??
  #DeBroervanNIBUD
  #?

 3. eddie

  grofweg heb ik drie manieren om te sturen op de uitgaven:
  1. zodra salaris binnen is alles het bedrag boven de 500 euro overpompen naar de gemeenschappelijk rekening-, spaar- en beleggingsrekening
  2. eind van het jaar de grote uitgaven bespreken voor komend jaar en monitoren
  3. begin van het jaar spaardoel zetten voor einde van het jaar en bewaken

 4. Ingenieur uit België

  duur hondje

  1. Geldnerd

   Zeker. Maar we zijn (toch) dol op hem

 5. Bankspaarder

  Zojuist dezelfde exercitie gedaan en ik kom uit op een percentage van 46%. Toch nog wel behoorlijk veel vind ik zelf, ondanks dat we flink sparen. Zou ik de (netto) kosten vd kinderopvang voor 2 kinderen niet hebben dan kom ik uit op een percentage van 37%..

 6. Leo

  Hey Geldnerd,
  Volg je al een paar jaar. Zelf had ik de uitgaven in percentage tov het totaal aan uitgaven.
  Deze opzet, dus t.o.v. de totale inkomsten had ik nog niet in Excel. Nu heb ik deze ook maar toegevoegd en wat blijkt….Hypotheek, boodschappen bijna hetzelfde percentage. Jij scoort wel veel beter op verzekeringen, maar dat komt denk ik omdat jij de zorgverzekering niet per maand betaald, maar 1x per jaar. ook scoor jij veel beter met vervoerskosten, heb je geen auto? Schoonmaakkosten scoren wij weer beter, we hebben geen schoonmaaktster. Tv zitten wij iets lager, maar dat is tijdelijk (een paar maanden) doordat wij ziggo elk jaar opzeggen en dan kunnen ze wel met een verbeterde aanbieding komen voor vaste klanten.
  Wat ik mij afvraag Geldnerd. Heb jij al plannen voor zonnepanelen o.i.d. ? Of onderzoek ernaar gedaan?
  In het kader van beste investeringen voor kostenbesparingen staat deze hoog op mijn to-do-list.

  1. Geldnerd

   Hallo Leo, dank voor je reactie. Wij hebben inderdaad geen auto. OV-kosten en onderhoud van onze fietsen gaat van de eigen rekening. Dus mobiliteit in deze context zijn alleen de kosten van autohuur. En de verzekeringen hebben we onlangs stevig gerationaliseerd, dus naast de zorgverzekering (die van de eigen rekening gaat, eenmaal per jaar) hebben we alleen een aansprakelijkheidsverzekering en een inboedelverzekering. Opstal loopt via de VVE. Zonnepanelen zijn in onze situatie geen optie, ons appartement en het gebouw zijn er niet geschikt voor. Ik heb er dan ook (nog) geen onderzoek naar gedaan.

 7. Sander

  Hi Nerd, door de persoonlijke uitgaven eruit te halen vind ik het niet zo’n inzichtelijk overzicht. Dit zegt met name iets over hoe je de kosten verdeelt. Het hondje had ook individueel gekund, en dan had je m helemaal niet gezien. En een koffie apparaat eruit halen, want eenmalig…
  Het lijkt wel de jaarrekening van Aegon, met eenmalige posten en ‘onderliggende winst’?.

  Als niet hondenliefhebber zie ik wel een goede bespaarcategorie van 3,5%. Wat veel is dat?!

  1. Geldnerd

   We hebben geen kinderen en geen auto, die zouden duurder zijn dan ons lieve mormel…

Reacties zijn gesloten.