Update maandelijkse inkomsten en uitgaven

Een half jaartje geleden heb ik geschreven over mijn maandelijkse inkomsten en uitgaven. Inmiddels hebben we een huis gekocht en zijn we verhuisd. Tijd dus voor een update op dit terrein. Allereerst mijn persoonlijke inkomsten en uitgaven.

Helaas is mijn regulier inkomen dit jaar iets lager dan in 2016. De bijdrage aan de gezamenlijke huishouding ziet er nu anders uit, deels is dat de bijdrage aan de aflossing van de hypotheek (die ik meetel als vermogensopbouw) en deels de ‘normale’ uitgaven (inclusief de hypotheekrente). De premie voor de Zorgverzekering is wel behoorlijk gestegen, ondanks dat ik nog steeds het hoogst mogelijke eigen risico heb. Daar staat tegenover dat ik mijn eigen Inboedelverzekering geschrapt heb. Maar omdat ik de overige maandelijkse budgetten gelijk gehouden heb, blijft er onder de streep toch minder over.

Maandelijks netto inkomen€ 3.985
Bijdrage aan gezamenlijke huishouding-/- € 1.254
Bijdrage aan aflossing hypotheek-/- € 531
Mobiele telefoonabonnement-/- € 25
Abonnement Staatsloterij-/- € 30
Zorgverzekering-/- € 84
Overige verzekeringen-/- € 27
Kledingbudget-/- € 150
Zakelijke (representatie)kosten-/- € 100
Persoonlijke boodschappen-/- € 100
Over na maandelijkse uitgaven€ 1.684

Standaard maak ik, zodra het salaris binnenkomt, € 1.500 over naar de spaarrekening. Maar… Als ik de aflossing van de hypotheek hier bij optel kom ik toch uit op een spaarpercentage dat hoger ligt dan 50%. En dan reken ik mijn Vakantiegeld en 13e Maand hier nog niet in mee. Nu verwacht ik zelf dat ik in 2017 toch beneden de 50% uit ga komen. Ten eerste omdat we nog de nodige dingen voor onze inrichting willen kopen, en ten tweede omdat we (voor het eerst in jaren) weer eens uitgebreid en ver op vakantie willen gaan.

Het plaatje voor onze gezamenlijke huishouding ziet er als volgt uit:

Hypotheek€ 1.814,00
Overige maandlasten huis€ 400,00
Hondje, incl. uitlaatservice 5 dagen / week€ 310,00
Boodschappen€ 300,00
Overige€ 676,00
Totaal€ 3.500,00

Het hypotheekbedrag is de optelsom van rente en aflossing, en is een gemiddelde voor 2017. Zoals ik eerder al schreef hebben we een lineaire hypotheek, waarbij we elke maand een vast bedrag aflossen. Dat betekent ook dat onze rentelasten iedere maand een paar Euro dalen.

De maandlasten voor het huis bestaan verder ondermeer uit bijdrage VVE, het internetabonnement, de inboedelverzekering, gas/water/elektra en gemeentelijke lasten. Ik heb dit nog niet compleet in beeld. De gemeente heeft zich nog niet gemeld met de WOZ-waarde en bijbehorende belastingaanslag. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt, omdat ons huis in 2016 is omgebouwd van kantoor naar woning. Maar ik ga er van uit dat ze gewoon onze aankoop van de woning in november 2016 als uitgangspunt gaan nemen. Verder heb ik nog niets gehoord van het waterschap, maar die zullen zich ergens komende maand ook wel melden. Hiervoor heb ik uiteraard al wel verwachte bedragen opgenomen in mijn budget.

Hoe is het met jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Team CF

  Moet toch altijd weer glimlachen als ik de post “Abonnement Staatsloterij” zie ;-). Dure viervoeten trouwens, de uitlaatservice helpt hier natuurlijk ook niet. Maar echt een andere optie heb je denk ook niet ivm je werk (anders dan er een hotdog van maken, maar dat lijkt me dan weer niet de bedoeling).
  Aan het einde van de dag is een savings rate zo rond de 50% natuurlijk gewoon heel goed, en je leeft er duidelijk niet minder van.
  Petje af!

  1. Geldnerd

   Over de Staatsloterij heb ik eerder geschreven, het is mijn ’ticket to dream’… Maar daarop, en op andere posten, valt nog wel te bezuinigen, inderdaad. En ons Hondje zit zeer beledigd naast mij, hij heeft het vooral koud en is dus zeker geen ‘hot dog’…

 2. dertigermetkids

  wat een heerlijk inkomen!! dit is meer dan ons gezamenlijk inkomen 😉 maar los van t bedrag, je gaat er ook nog eens goed mee om. veel sparen! top toch!
  hier sowieso maandelijks enorme wisselingen in inkomsten dus hou niet bij of t meer of minder was dan vorig jaar (weet dat pas uberhaupt na de laatste werkdag in december :p )

 3. Financieel Vrij!

  Vooral wisselend aan de inkomstenkant, maar dat hoort ook wel bij het freelancen. En in deze periode vrij veel extra uitgaven vanwege de inrichtingskosten voor het nieuwe huis. De savings rate heeft het tijdelijk moeilijk!

Reacties zijn gesloten.