Liegen met statistieken?

Het is altijd goed opletten als er persberichten uitkomen met juichende cijfers. Want er zijn weinig manieren om te liegen en bedriegen die zo gemakkelijk zijn als met cijfers. Die klinken namelijk heel precies, maar als je niet goed weet wat er precies achter zit kun je behoorlijk misleid worden. Of dat nu ook weer gebeurt, weet ik niet. Maar ik heb er wel vragen bij. Want juichende cijfers in verkiezingstijd komen meestal niet zomaar.

Hier moest ik aan denken toen ik gisteren dit nieuwsbericht las: de sterkste stijging van de omzet van de detailhandel in 8 jaar. Gebaseerd op dit persbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het klinkt natuurlijk prima vanuit het perspectief van economisch welvaren. Over heel 2016 was de omzetgroei van de detailhandel 1,9 procent. Dat is de hoogste omzetgroei in 8 jaar. Maar als je goed leest zie je ook wat anders. In december 2016 heeft de detailhandel 2,7 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Het volume van de verkopen was 1,1 procent hoger. Dat is al een stuk minder. Het verschil heet natuurlijk voor een groot deel inflatie, waarvan datzelfde CBS afgelopen week meldde dat die over 2016 1,0% bedroeg en in januari 2017 stevig gestegen is.

Eén procent méér consumeren in volume is natuurlijk nog steeds consumeren en niet consuminderen. De bevolking van Nederland groeide in 2016 met ongeveer 111.000 personen naar bijna 17,1 miljoen mensen, lees ik hier. Dat is een groei van 0,65%, dus per persoon hebben we dan nog steeds iets meer geconsumeerd dan in 2015.

Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) bedroeg het netto modaal maandinkomen in 2016 ongeveer € 2.021. In 2015 was dat ongeveer € 2.024. En toch consumeerden we meer. Dan snap je weer wat beter waarom de bedragen die we gemiddeld gespaard hebben wat tegenvielen.

Ben ik nou gek of…?

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. Team CF

    Je hebt hem al aardig door zo te zien, en straks wanneer de volgende crash komt. En de economie weer terugvalt en mensen hun baan weer kwijt raken, dan zijn we met zijn alle weer zielig want we hebben geen geld meer….. nee, gek he? En dan is het weer de schuld van de overheid, of die gemene bedrijven, of die politicus….
    Of ben ik nu een beetje cynisch aan het worden?

  2. hypotheekweg

    Het was mij nog niet zo duidelijk opgevallen deze keer, maar liegen met cijfers is heel eenvoudig inderdaad.. Vooral met deelplaatjes.
    En de gemiddelde journalist kun je er niet op betrappen dat ze de verschillende deelcijfers aan elkaar knopen voor wel een volledig beeld.

  3. VeggieMo

    Mijn man werkt met cijfers en zegt altijd ‘je hebt leugens, je hebt grote leugens, en je hebt statistiek.’
    We hadden vorig jaar een dag extra omdat het een schrikkeljaar was. Dat verklaart mogelijk ook een deel van de stijging. Als ik hier in ons stadje kijk, zie ik steeds meer leegstand. Nu gaat ook Vogele weg. Is er geen een gewone kledingwinkel meer. Er zijn alleen nog duurdere zaken, Zeeman en een tweedehandswinkel. Waarschijnlijk zal ik bij die laatste winkel het vaakst komen. Door het verdwijnen van winkels ga ik minder kopen. Online kleding kopen, vind ik best een drempel omdat veel kleding niet past bij mij en terugsturen vind ik ook zo’n gedoe.

  4. Consuminderen

    Er zijn nu minder werklozen. Als ik de bedragen zie waarvoor ik aan het werk mag. Die salarissen zijn nog niet op niveau van voor de crisis.

    Mark Rutte ging bij Jinek goed de mist in met ouderenzorg. Twee miljard meer uitgeven. Pfffttt. Daarna een beeldbericht van een half jaar eerder waarin hij nog een half miljard meer wil bezuinigen.

    Alle beloften van meer, meer en nog eens meer.

  5. BescheidenBeurs

    Je kunt met cijfers inderdaad bijna alles aantonen wat je wilt. Het is daarom goed om kritisch te blijven. Zeker, zoals jezelf al aangeeft, in verkiezingstijd. Ik kijk zelf altijd naar de bron van de cijfers en probeer dan te beredeneren wat voor belang deze erbij heeft. Dan weet je vaak al genoeg.

  6. Hans

    Wat VeggieMo haar man zegt, zeg ik ook altijd. En als je er dan een grafiek bij zet, kan je het nog mooier voorstellen.

Reacties zijn gesloten.