Beetje spaargeld

Driehonderd en veertig miljard Euro hebben we met z’n allen op onze spaarrekeningen staan, las ik vorige week. € 340.000.000.000 oftewel 340 met negen nullen erachter. Dat is € 5,3 miljard meer dan een jaar geleden. Indrukwekkende getallen. Of toch niet?

Lees je één alinea verder in het bericht, dan zie je dat het grootste deel van de toename bestaat uit rente. € 1,8 miljard is wat wij zelf bijgespaard hebben.

Op 1 januari 2016 telde Nederland volgens het CBS ongeveer 7,7 miljoen huishoudens. Simpel rekensommetje 1.800.000.000 / 7.700.000 = € 233,77. Oftewel, per huishouden in Nederland is er vorig jaar nog geen € 235 gespaard.

Als ik optimistisch ben, denk ik: iedereen is aan het beleggen. Of: iedereen is z’n hypotheek aan het aflossen. Maar als ik dan op zoek ga naar die cijfers denk ik: nee, dat is het niet. Ik vrees dat iedereen gewoon (weer) aan het consumeren is. Net als vroeger, voor de crisis. Blijkbaar hebben wij mensen het geheugen van een goudvis. En gaan we vrolijk op weg naar de volgende crisis.

Zucht.

Geldnerd gaat vrolijk verder op de eigen ingeslagen weg.

Update: Hypotheekweg had hetzelfde onderwerp en dezelfde gedachten vandaag…

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Chris

  Het is nog veel erger dan je in je voorbeeld aangeeft. Het gemiddelde van €235 per huishouden in ongeveer een half procent toename van het gemiddelde spaargeld (€44K) per huishouden. Zet daar eens inflatie (ongeveer 0,3% over 2016) en de stijging van de huizenprijzen van gemiddeld 9% in 2016 tegenover? O ja, vergeet de gemiddelde loon idexatie niet. Niet helemaal op het netvlies, maar gok op gemiddeld max anderhalf procent.

  Ik vrees dat de gemiddelde (hypotheek) schuld alleen maar is verhoogd en de gemiddelde netto waarde per huishouden alleen maar is verslechterd het afgelopen jaar.

  Hier, nu, instand consumeren en genieten. Heel hard op weg naar de volgende crisis.

  1. Anoniem

   En daarom heb ik vorige week een hoop goud aandelen aangeschaft.
   De hypotheekschulden zijn weer net zo hoog als voor de crisis.
   De langlopende rente is in america alweer gestegen van 1,2% naar 2,4%.
   Hier zal de rente dus ook weer langzaam gaan stijgen.
   Leuk met zo’n grote schuldenberg.
   Oh ja, de Griekse crisis haalt ook weer het nieuws.

   Luister eens naar kees de kort op BNR. Of Kijk eens naar de twitter berichten van Elmer Hoogervorst.

 2. hypotheekweg

  He we hadden dezelfde gedachte en hetzelfde onderwerp vandaag.. 🙂

  1. Geldnerd

   Inderdaad! Ik ga mijn blogje updaten en naar jou verwijzen.

 3. Team CF

  “ja, maar deze keer gaat het anders worden”, zeiden we na de crisis….
  Bijna goed 😉

 4. ambertree

  Een crisis is nooit leuk. Het is een ramp voor de ene, een opportuniteit voor de andere. We bepalen op zijn minst gedeeltelijk in welke categorie we zitten.

Reageren is niet mogelijk.