Elektra, gas, water en een veel hoger maandbedrag?

 • Berichtcategorie:Wonen

Eind juni / begin juli vragen het waterbedrijf en het energiebedrijf altijd om mijn meterstanden (in Huize Geldnerd hebben we nog geen slimme meters). En dan volgen al snel de jaarafrekeningen. Voor mij het moment om weer even iets dieper in ons verbruik te duiken. Zeker dit jaar. Want die kleine dictator in het oosten is nog steeds aan het klooien, en zorgt er mede voor dat de energieprijzen wereldwijd de pan uitrijzen. En bij de evaluatie van ons stookseizoen had ik al gezien dat onze slimme thermostaat weliswaar meer comfort maar niet een besparing in kubieke meters gas had opgeleverd.

Die hogere energieprijzen wierpen vorig jaar hun schaduw al vooruit. Ons driejaarlijkse contract liep eind 2021 af. Gelukkig kon ik in de zomer van 2021 nog een contract voor een jaar afsluiten. Tegen hogere tarieven dan het voorgaande contract, maar nog steeds vele malen goedkoper dan de huidige prijzen. En daar las ik al een aantal angstaanjagende blogposts over, onder andere bij Luxe Of Zuinig.

Contracten en variabele tarieven

En dat is een dingetje, dat contract van ons. Ons huidige jaarcontract loopt 1 december aanstaande af. Op de website van onze energieleverancier lees ik op dit moment dat ik ‘vanwege de marktomstandigheden’ geen verlengingsaanbod ga krijgen. Als ik niets doe, gaat Huize Geldnerd op 1 december over op variabele tarieven. Ook bij de diverse vergelijkingssites zie ik geen mogelijkheden voor jaarcontracten. Overal kom ik op dit moment uit uit op variabele tarieven, met (voor ons verbruik) bedragen tussen de € 300 en € 400 per maand. Dat is iets heel anders dan de € 133 die we momenteel per maand betalen. En dan verwachten veel deskundigen dat de prijzen nog veel hoger gaan worden. Daar helpt geen tijdelijke verlaging van de BTW op energie tegen…

Onze ‘kale’ VerbruikstarievenEenheid20192020 / 20212022
Elektriciteit Hoogper kWh ex. BTW0,076640,080800,08807
Elektriciteit Laagper kWh ex. BTW0,061500,065300,08807
Gasper m3 ex. BTW0,288910,300000,36001

En deze tarieven zeggen lang niet alles. Want het grootste deel van de uiteindelijke rekening wordt bepaald door energiebelasting, leveringstarieven, en netbeheerkosten.

Het contract voor drinkwater is hiermee vergeleken een baken van rust en stabiliteit. Maar ook op dat domein lees ik inmiddels de eerste alarmerende berichten dat de stabiliteit voor de langere termijn allerminst verzekerd is.

Verbruik in Huize Geldnerd

Sinds begin 2022 neem ik maandelijks de meterstanden op, in plaats van alleen aan het einde van elk kwartaal. Op die manier verzamel ik meer datapunten over ons verbruik. En het gasverbruik koppel ik nu ook aan het aantal graaddagen, om te kijken hoe ons verbruik beïnvloed wordt door de weersomstandigheden [terugblik stookseizoen]. Maar in dez blogpost focus ik op ons jaarverbruik, op basis van de werkelijke meterstanden tot en met eind juni 2022. En zoals gebruikelijk heb ik, op basis van het verbruik in de voorgaande vijf jaar, ook weer een prognose gemaakt voor ons verbruik in het huidige kalenderjaar.

Ons waterverbruik blijft stabiel hoger dan het verbruik dat NIBUD als gemiddelde geeft voor een tweepersoons huishouden. We hebben een bad waar nog wel eens gebruik van gemaakt wordt. En ik denk dat we nog wel iets kunnen bezuinigen als we alleen helemaal volle trommels was zouden draaien. En af en toe sproeien we de tuin, al is dat dit seizoen nog maar één keer gebeurd.

Ons gasverbruik blijft hoger dan de periode tot en met 2020, maar wel lager dan wat NIBUD als gemiddeld verbruik geeft voor ons soort woning. Afgelopen winter (en ook op dit moment) werken wij nog vooral thuis. Nu is gas wel het meest dure onderdeel van de nutsvoorzieningen, dus dit is waar eventuele ruimte voor financiële besparing zal zitten. Want de stijging van onze energielasten zal vooral door de gestegen tarieven voor gas veroorzaakt worden.

Ons elektriciteitsverbruik is erg stabiel, maar met 3.200 – 3.300 kWh wel behoorlijk hoger dan de 2.810 kWh die NIBUD als gemiddelde geeft voor een tweepersoonshuishouden. (Te?) veel apparaten op standby, de SONOS luidsprekers en de TV, en een router, drie wifipunten en een server die altijd aan staan. Drie jaar geleden heb ik dat al eens in kaart gebracht. Inmiddels is ongeveer 25% van de inbouwspots in ons huis (we hebben er ruim 30) voorzien van LED-lampen. We vervangen nog steeds alleen als een spot defect is, want nog werkende halogeenlampen toevoegen aan de afvalberg alleen maar om elektriciteit te besparen vinden we ook geen goed idee.

Wat kost dat?

Wat kost dat dan allemaal per jaar? Hiervoor heb ik de totaalbedragen van de jaarafrekeningen op een rijtje gezet, dus inclusief alle belastingen en leveringskosten en dergelijke. De afgelopen jaren zijn we in Huize Geldnerd ongeveer € 1.800 per jaar kwijt aan elektra, gas en water. Wat daarin opvalt is dat aardgas een steeds groter aandeel heeft in deze uitgavenpost, inmiddels maar liefst twee derde. Water is vrij constant, elektriciteit is goedkoper geworden.

Die kosten van het aardgas, wat we gebruiken om te koken, het huis te verwarmen, en warm water uit de kraan te krijgen, heb ik dus nog een tandje dieper bekeken.

Tsja, en dat is een duidelijk beeld. Het is het verbruik (aantal kubieke meter maal tarief per kubieke meter), inclusief de met dat verbruik samenhangende energiebelasting, dat het leeuwendeel van deze stijging voor z’n rekening neemt. Meer dan verdubbeld sinds 2018, een veel sterkere stijging dan alleen door ons gestegen verbruik verklaard wordt.

Wat te doen?

Inzake ons energiecontract hebben we voorlopig besloten om pas zo laat mogelijk te beslissen wat we gaan doen. Ik houd de ontwikkelingen op de markt uiteraard wel goed in de gaten. Medio november zal onze huidige leverancier (Greenchoice) ons een voorstel doen met hun variabele tarieven van dat moment. Die kunnen we dan vergelijken met andere leveranciers. Tenzij het echt onbetaalbaar wordt willen we wel graag groene stroom en CO2-gecompenseerd aardgas blijven gebruiken. Ik reken voor de begroting voor 2023 maar even met een energiecontract van € 400 per maand…

Komende maand verwachten we aan de voorkant van onze woning wel eindelijk de nieuwe kozijnen met HR++ glas. Dat zou een behoorlijk warmtelek in onze woonkamer moeten dichten en het comfort moeten verhogen. Ik overweeg om dan ook radiatorfolie te plaatsen, alles ligt dan toch open. Huize Geldnerd is en blijft een oud huis uit het begin van de vorige eeuw, dus verdere isolatie en verduurzaming is lastig. Geen ruimte voor zonnepanelen.

Die slimme meter komt er overigens inmiddels wel aan. Eindelijk. Er was iets met de elektriciteitsmeters in onze wijk waardoor het de netbeheerder extra werk kost om hier slimme meters te plaatsen. Maar we hebben een brief gehad en de afspraak staat, over enkele weken wordt de slimme meter hier geplaatst.

Hoe gaat het met jouw energierekening?

Sinds een aantal jaren schrijf ik regelmatig over ons energieverbruik. Lees hier over 2019, 2020 en 2021. In 2019 analyseerde ik ons elektriciteitsverbruik. Eerder dit jaar keek ik terug op ons stookseizoen.

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Anna H.

  Mijn contract loopt nog tot oktober. Ik ben blij dat wij niet meer in onze slecht geïsoleerde huurwoning zitten. Het verbruik van gas is daar enorm. Je bent dan echt overgeleverd aan je huurbaas voor energiebesparing. Ik wou dat de overheid ervoor zorgde dat het makkelijker wordt om je huurbaas daar op aan te spreken (verplichte huurverlaging bij energielabel c of lager ofzo?). Nu krijg ik BTW verlaging, extra heffingskorting en een verlengde salderingsregeling, terwijl ik dat niet nodig heb. We zitten sinds oktober in onze nieuwe woning, zonder gas, met zonnepanelen sinds januari. Sinds maart leveren fors terug. Dankzij die salderingsregeling krijgen we waarschijnlijk geld toe. En als we straks hogere prijzen hebben, krijg ik dus meer geld toe?!? Denk ik. Dat voelt onethisch en ik ben op zoek naar een passende aflaat.

  Overigens valt na isolatie m.i. het meest te besparen op douchen en badderen. Is een elektrische boiler een optie? Mijn ouders hebben dat en de c.v. (alleen voor verwarming en tapwater beneden) gaat daardoor ook langer mee (monteur is steeds verbaasd hoe schoon die is).

  1. M

   Er zijn plannen door minister De Jonge geopperd, om alle huurwoningen op minimaal een D label te krijgen. Anders zou de woning niet meer verhuurd mogen worden. Uitzondering zouden de monumentale panden worden omdat het héél moeilijk zou zijn om deze op een D-label te krijgen.
   Maar ja laten we eerst maar eens afwachten wat die …… in het oosten gaat doen én wat er gaat gebeuren met de stikstof crisis. Want gebouwen opknappen zorgt ook voor stikstofproductie ZUCHT

   1. Anna H.

    Goh, wat interessant, dat wist ik niet. Handhaving van die regel lijkt me wel lastig en voor huurders vervelend (waar moeten die dan heen?) NB zonder off-topic een politieke discussie te willen ontketenen : de stikstofuitstoot van het aanpassen van bestaande gebouwen lijkt mij in veel gevallen verwaarloosbaar.

 2. Ellen

  Wij zijn per april van vaste tarieven naar variabel gegaan. We betalen sinds 1 juli 0,23568 (0,33 incl) voor elektra en 1,02271 (1,60 incl) voor gas. Deze tarieven vielen me nog mee met wat ik om meteen hoorde. Voorschotbedrag zou van 220 naar 430 gaan. Nu hebben wij sinds kort een pelletkachel en hebben we ook nog andere besparingen gedaan in huis wat betreft elektra. In overleg met de energieleverancier is ons voorschotsbedrag terug gezet naar 220 en de verwachting is dat we meer dan 1500 euro terug krijgen. Volgend jaar gaan we kijken naar zonnepanelen. We hebben nog een terugdraaiende meter en omdat we al een paar panelen hebben wordt deze waarschijnlijk niet vervangen.
  De prijs van pellets stijgt momenteel overigens ook per week.

 3. janrijk

  Wij hebben een tweepersoons huishouden en hebben bewust gekozen om de de verwarming een paar graden lager te zetten afgelopen winter. We hebben een variabel contract. Een paar dagen geleden was ik aan het opruimen en vond ik oude afschriften van 17 jaar geleden. Met een oudere ketel verstookte we toen 3200 gas en 2200 elek. Daar schrok ik van. Nu hebben we een verbruik van 1400 gas en 1400 elek . Ondanks de verhogingen kregen we 426 euro terug. Ons maandbedrag is nu 180 euro, 17 jaar geleden betaalde we 182 euro. Het maand bedrag had de energie maatschappij op 220 gezet, op dat bedrag kwamen ze uit omdat ze het gemiddelde verbruik als uitgangspunt nemen.. Ik heb het op 180 gezet. Ik weet niet hoe het komende jaar zal worden. Gelukkig is er reserve om bij te betalen als dat nodig is. Astrid ( Wij wonen in een 2 onder 1 kap woning inhoud 800)

 4. Meer door minder

  Door de zonnepanelen in combinatie met infraroodpanelen en elektrisch bij verwarmen met de stroom die over is is mijn termijnbedrag zo laag (1,53 euro) dat ik van de energiemaatschappij maar één keer per jaar mag betalen.

  1. Luxe of Zuinig

   Ondanks dat ik al een vast contract heb tot 1 juli 2023 volg ik het volgende topic op tweakers om een beetje up to date te zijn over de prijzen en aanbiedingen.

   https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/72319330#72319330

   Meest gunstigste vandaag (kan morgen anders zijn) is de 3 jaar dalen deal van GC/unive. De overige bieden geen contracten meer of zijn veel hoger in prijs. Dan weet je waar je aan toe bent en mocht het volgend jaar nog steeds kommer en kwel zijn zit je goed. Mocht het wel weer normaliseren is de boete peanuts vanaf een bepaald verschil in prijs. Deze deal is alleen te bestellen via een speciaal nummer ook te vinden in het topic.

   Verder ben ik blij dat ik deze winter vast zit. Eneco gaat al een tussentijdse verhoging krijgen naar 2,25 per m3 gas en dan moet de winter nog beginnen..

   De huidige kale groothandel prijzen liggen ook al boven de 2 euro…
   https://nieuwestroom.nl/gas-handelsbeurs/

   Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat.

 5. Jeroen

  Sinds januari 2019 zijn we gasloos en over op de warmtepomp, de salderingsregeling zorgt er nu nog voor dat de de kWh voor de warmtepomp in de zomer kunnen compenseren.

  Voorheen verbruikten we zo’n 1.200m3 gas per jaar.
  Nu een 1.800 – 2.200 kWh per jaar voor de warmtepomp t.b.v. warmtapwater en de verwarming
  Wanneer we rekenen met zo’n 10kWh/m3 gronings gas, dan verbruiken we nu zo’n 80% minder aan energie t.o.v. de CV-ketel

  Toevallig vandaag de jaarafrekening ontvangen:
  (o.a. de Vermindering energiebelasting helpt hier aardig aan bij)

  Jaarafrekening 2021/2022
  Verbruikskosten elektriciteit – 100% groen -€ 417,09
  Af: In rekening gebrachte termijnbedragen -€ 116,00
  Door je te ontvangen -€ 533,09

  Je raamkozijnen worden vervangen zeg je.
  De ideale tijd dus om je spouw te isoleren, je kunt er bij vanuit de raamkozijnen!

  1. Geldnerd

   Ons huis is bijna 120 jaar oud. Geen spouw.

 6. Marc

  Ik zit als alleenstaande nu in een gloednieuwe huurwoning die gasloos is en met zonnepanelen. Nu staat mijn thermostaat op 18 graden in de winter, daar bespaar ik ook op. Op dit moment krijg ik geld omdat ik nauwelijks energie verbruik en een veelvoud opwek. Op dit moment is het 24-25 graden binnen dankzij de zon, dus stook ik niets. Alles is LED, dus die kosten zijn ook zeer laag.
  Ik kan iedereen die meer dan 20 graden stookt aanraden om wat filmpjes van Wim Hof te kijken. Dan gaat je thermostaat vanzelf wat lager. 😉

 7. DutchRN

  Ik heb een flat uit ongeveer 1960. 77m2. Energielabel E. Maar ben over op inductie en elektrische boiler. Blokverwarming met metertje aan eigen radiator. Voorschot stookkosten 55e per maand. Gasmeter laten verwijderen, dit scheelde 35 e per maand aan vastrecht. Ik betaal nu 20 e per maand voor stroom en voorspelling is 30 euro terug na een jaar. Mijn woning is koud in de winter, maar ik heb een deken op de bank. Ik krijg meestal 100-150 euro terug van de stookkosten rond het najaar

 8. anna

  Mijn vaste contract loopt tot half augustus 2022. Prijs voor gas/licht per maand: 61 euro per maand voor ca 860 m3 en 550 kwh. (Vandebron). Nieuw contract Vandebron: 275 euro per maand. Dat vond ik wel erg veel. Daarom rond geschopt en overgestapt naar Pure Energie (208 euro pm, variabel). Nog steeds een forse verhoging, meer dan 3x over de kop!

 9. Shimon

  Afgelopen maand zijn wij ingetrokken in onze gasloze nieuwbouwwoning met bodemlus warmtepomp. Deze week 26x 400wp panelen geplaatst. Geen energielasten voor ons. Sterker nog, met deze tarieven hebben we het snel terugverdiend. We leveren forst terug en ontvangen 0,55/kwh. Daar bovenop krijgen wij, hoe krom het ook is, ook dezelfde korting op de energiebelasting als ieder ander en dus nog eens extra geld terug. Zoals eerder gezegd hier, het voelt niet ethisch maar we zijn blij dat we er nu vanaf zijn.

 10. Marc

  Aanvulling: ik het net mijn jaarrekening gehad. Ik krijg iets meer dan 600 Euro terug en mijn nieuwe maandbedrag is vastgesteld op… nul Euro. Lang leve zonnepanelen en gasloos.

 11. Leo

  Al eens gedacht aan een zuinige airco die kan verwarmen.? Zoals een MHI ?
  Hierdoor flinke verlaging gasverbruik

  1. Geldnerd

   Nog niet. Maar daar ga ik eens aan rekenen, dank voor de tip.

Reacties zijn gesloten.