Jaarlijks schrijf ik over ons verbruik van elektra, gas en water. Dat doe ik vooral om onszelf een beetje scherp te houden. De laatste keer was in oktober 2019, dus is het inmiddels weer tijd voor een update. De jaarafrekening van onze energieleverancier, die ik onlangs ontving, was hiervoor een goede reminder. Ons maandbedrag ging overigens omlaag, met € 4,00.
Sommige mensen schrijven dagelijks of wekelijks hun meterstanden op. Dat doen we niet hier in Huize Geldnerd. We hebben ook geen ‘slimme meters’. Die zijn ons nog nooit aangeboden. Als dat wel zou gebeuren, weet ik overigens niet of we ze zouden nemen. We hebben ze in onze situatie niet nodig, en hebben eigenlijk ook geen behoefte aan andere partijen die mee gaan kijken met ons verbruik. Ik geef de meterstanden keurig door als de leveranciers daar om vragen. En aan het eind van elk kwartaal noteer ik de meterstanden in een van mijn spreadsheets. Daar staat een doorlopende reminder voor in mijn agenda. Door de jaren heen verzamel je dan veel cijfermateriaal.
Energielabel C
Onlangs heb ik een energielabel aangevraagd voor ons huis, omdat het erop leek dat dit volgend jaar fors duurder wordt. We wonen in de onderste helft van een oud herenhuis uit 1906, dat in 2016 volledig gerenoveerd is. We hebben standaard dubbel glas en een gasgestookte combiketel uit datzelfde jaar, 2016. Verder zijn er weinig verduurzamingsmaatregelen mogelijk. Het huis heeft dikke muren van baksteen, maar geen spouwmuur (daar deden ze in 1906 nog niet aan). Verdere isolatie kan alleen met een heel drastische verbouwing, en zonnepanelen zijn op het kleine en gedeelde dak geen optie. Mogelijk komen er ooit andere kozijnen en beter glas, maar we weten nog niet of we hier nog zo lang willen blijven wonen. Dus hebben we nu energielabel C. En verder wachten we maar even af, in elk geval tot de gemeente z’n verduurzamingsstrategie publiceert.
De enige nieuwe energieverbruiker in ons huis is het koffie-apparaat. En wijzelf. Want sinds medio maart werken wij grotendeels thuis. In het voorjaar hebben we daardoor wel wat extra gas verstookt, en dat zal dit najaar en deze winter nog wel meer worden. Ook het elektriciteitsverbruik wordt hoger doordat we vrijwel elke dag thuis zijn, en ook niet meer lange weekenden of enkele weken elders verblijven voor vakantie. Het NIBUD heeft berekend dat thuiswerken gemiddeld € 2 per dag kost. De thuiswerkvergoeding in de recente CAO voor rijksambtenaren is ook op dat onderzoek gebaseerd.
Verder ben ik afgelopen jaar begonnen met het vervangen van de halogeenlampen door LED-verlichting, ik schreef er vorig jaar al over. Van de 34 halogeen-lichtpunten zijn er inmiddels 9 vervangen door LED. Ja, ook daarvoor houd ik een spreadsheet bij….
Normbedragen
Jaarlijks kijk ik even bij het NIBUD naar de vergelijkingsbedragen voor elektriciteits-, gas- en water-verbruik. Daar is dit jaar wat veranderd. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik voor een tweepersoons huishouden was 3.005 Kwh, en is nu 2.860 Kwh. Het gemiddelde gasverbruik voor ons soort woning was 1.350 m3 en wordt nu 1.290 m3. Water was 93 m3 en blijft onveranderd.
Voor 2017, 2018 en 2019 heb ik gebruik gemaakt van de werkelijke meterstanden. Voor 2020 heb ik meterstanden tot en met het einde van het derde kwartaal. Voor het vierde kwartaal heb ik een prognose gemaakt, gebaseerd op het gemiddelde daadwerkelijke verbruik van het vierde kwartaal van 2017, 2018 en 2019. Het totale jaarverbruik 2020 is dus uiteraard nog een prognose.
Analyse
In de jaargrafiek zien we een stijgend verbruik in 2020, voor alle drie de categorieën Elektra, Gas en Water. Voor elektra en water zitten we boven het gemiddelde verbruik voor ons soort huishouden, bij gas zitten wij nog steeds ruimschoots onder dat gemiddelde verbruik. Overigens staat de verwarming hier, als ‘ie aanstaat, standaard op 19,5 graden Celsius. Heel af en toe, als dat oncomfortabel aanvoelt, maken we er 20,0 graden Celsius van.
Op basis van de afgelopen periode vind ik het nog moeilijk om in te schatten wat de oorzaken van deze stijgingen zijn. Zeer waarschijnlijk is dat toch ons thuiswerken, en het feit dat we niet enkele keren voor één of twee weken buitenshuis geweest zijn. Verder is ons gedrag thuis namelijk niet veranderd. We zullen zien hoe zich dit het komende jaar ontwikkelt. En ik ben ook wel benieuwd naar ons daadwerkelijke verbruik in het vierde kwartaal van 2020. Als dat substantieel afwijkt van de prognose op basis van het gemiddelde van afgelopen jaren, dan is dat een eerste indicatie.
Het Verre Warme Land
Nu het weer herfst is, denk ik iets vaker terug aan het Verre Warme Land (VWL) waar wij woonden van eind 2013 tot medio 2016. En waar het 365 dagen per jaar heerlijk warm was. Ook daar hield ik de meterstanden bij, in elk geval van de woning waar we het grootste deel van die tijd gewoond hebben. Dat was van 1 maart 2014 tot 1 mei 2016, iets meer dan twee jaar dus. Ik heb dus het verbruik even vergeleken met de Nederlandse situatie.
- Ons elektriciteitsverbruik was daar ongeveer 5.700 Kwh per jaar. Dat is ruim 60% meer dan hier in Nederland. Niet vreemd als je bedenkt dat er elke nacht een airconditioning stond te draaien om het klimaat in de slaapkamer draaglijk te maken. En de enorme Amerikaanse koelkast met ingebouwde ijsmachine, en dito Amerikaanse wasmachine, zullen ook niet echt geholpen hebben… De verbruikskosten (omgerekend naar de wisselkoers van begin oktober) waren maar ongeveer 20% hoger dan hier in Nederland. De prijs per Kwh was weliswaar veel hoger, maar de belastingen waren er dan weer veel lager.
- Ons waterverbruik lag rond de 225 m3 per jaar. Dat is bijna het dubbele van wat we hier in Nederland verbruiken. vanwege het klimaat douchten we meestal twee keer per dag. En ons huis had een tuin die tweemaal per dag automatisch bewaterd werd. Deed je dat niet, dan waren alle planten binnen enkele dagen morsdood. En dan hadden wij niet eens een zwembad, anders was ons verbruik nog veel hoger geweest. Het waterverbruik kostte ongeveer 2,5 keer zoveel als het waterverbruik in Nederland ons kost. Het was niet goedkoop om daar te wonen.
- Gas kwam daar in grote flessen. Dat gebruikten we om te koken en voor de warmwatervoorziening. Helaas weet ik niet meer hoeveel gas er in één fles zat, ik kan dus niet meer nagaan hoeveel gas we verbruikt hebben. Het waren in die periode 9 flessen, dat kon ik nog wel terugvinden in mijn spreadsheet.
- En mocht het je interesseren: in het VWL hadden we geen riolering maar een septic tank. Die is tussen maart 2014 en mei 2016 7 keer geleegd, in totaal 96 m3 afvalwater. Dat is gemiddeld iets meer dan 125 liter per dag.
Hoe zit het met jouw energieverbruik?
Zelf verwacht ik ook dat het verbruik flink omhoog gaat en denk dat de berekening van het Nibud niet klopt. Als je kijkt naar de stookkosten dan kan je de gegevens uit het verleden goed gebruiken. Neem bijvoorbeeld een januari en deel dat verbruik door de dagen dat je thuis was. Dat komt waarschijnlijk neer op de niet werkdagen en alle avonden. Zorg dat je het verbruik van 1 dag op die manier in kan schatten.
Het verbruik per dag kan je nu gebruiken voor je inschatting voor komende wintermaanden.
Als je overigens naar de maanden juli en augustus kijkt, kan je weten hoeveel gas je gebruikt in de maand voor warm water. In ons tweepersoonshuishouden is dat 10m3.
Je kunt het gebruik van de maand januari niet zo maar gebruiken voor andere maanden. Februari is doorgaans veel zonniger, december somberder. De inschijnhoek is anders en dus de natuurlijke solar-heat gain ook.
Iets meer wind of iets minder wind heeft ook zijn invloed. Ons record in het vorige huis was op een winterdag 24m3 op 1 dag. Maar er zijn ook winterdagen met slechts 5m3. Daarom gebruik ik mindergas.nl, die adhv. de dichtstbijzijnde KNMI-installatie kijkt wat de temperatuur ed. was, en dit terugrekent naar een constante factor.
Precies met dezelfde dingen bezig geweest: Staartje van het verbruik en een energielabel aanvragen. Het volwassen leven zit vol enerverende zaken! Ook merk ik duidelijk dat het verbruik omhoog aan het gaan is. Er draaien hier minimaal 3 laptops, dito telefoons. Vaat draaien, wasje draaien… dan tikt t door.
Meeste probeer ik overdag te doen omdat ik dan “rechtstreeks” van de zonnepanelen trek, maar in de herfst en winter zal ik minder produceren dan ik verbruik, dus nog even volhouden tot het voorjaar. En maar eens met de baas in overleg, die nu toch geen metrokaart hoeft te vergoeden.
Sinds medio 2018 wonen wij in een 0-op-de-meter woning die potdicht geïsoleerd is. Zelfs na 2 jaar blijf ik het nog bijzonder vinden dat we meer dan 2x zoveel opwekken als we verbruiken en als ik overstap enkel een contract voor stroom hoef aan te vinken. De thermostaat heb ik al maanden op 18 graden staan en is nog geen enkele keer aangeslagen. Het is continue zo’n 20 graden in huis. Ons maandelijks voorschot bedrag is 0 en jaarlijks krijgen we zo’n 500,- retour. Voelt goed zo.
Prachtig is dat. Ik geniet ook van mijn panelen. Helaas heb ik nog een cv op gas. En betaal 37 per maand en heb de oude betrouwbare meter.
Aangezien de hoofdmoot belastingen en netwerkkosten zijn, vraag ik me af hoe dat kan en dat met een nieuwe meter.
Hi Geldnerd, Dat is interessant van het Nibud, die had ik nog niet gezien. Ik vind 2 euro per dag wat weinig. Met name op de stookkosten. Die bedragen in de winter zo’n 8 a 10 euro per dag bij ons. Normaalgesproken (pre Corona) waren wij al 3 dagen per week niet thuis overdag (wij werken, en kinderen op school, BSO). Dat is uiteraard in de andere seizoenen lager, maar of we op maar 2 euro uitkomen vraag ik me af…
Het gasverbruik is nog verder te verlagen door de watertemperatuur voor ruimteverwarming lager te zetten. Je ketel staat dan langer aan, maar op een lager pitje. Zo kan er meer restwarmte teruggewonnen worden. Kom je onder de 500 m3 gas per jaar dan scheelt je dat vastrecht.
Ik heb recentelijk de cijfers voor dit kwartaal weer geupdate en daar is de stijging op elektra duidelijk te zien sinds maart. Nu het eerder donker wordt is die stijging nog iets hoger gaan worden omdat verlichting nu eenmaal ook stroom kost. Gas hebben we nog niet meer gebruikt tot op heden omdat we de kachel nog niet aan hebben gezet, maar ik kan 2 euro per dag van het nibud daar niet bij rijmen in combinatie met meer elektra gebruik hier in huis. Maar goed, dat ligt er ook maar net aan welke basis cijfers ze gebruiken.
Mijn kwartaal (en jaren update kan je hier terug vinden: https://luxeofzuinig.blogspot.com/2020/10/q3-2020-energieverbruik.html)
Mijn elektriciteitsverbruik is standaard erg laag: 600 kWh per jaar, daar is niets aan veranderd. Mijn gasverbruik is dit jaar een stuk lager. Enerzijds vermoedelijk vanwege het warme voorjaar, anderzijds ook vanwege een nieuwe zeer zuinige douchekop (ik houd van langer douchen namelijk en dat kost veel meer geld aan stookkosten dan aan water). Samen scheelt dit circa 200m3 gas dit jaar: het totale gasverbruik van okt 2019-okt 2020 is dit jaar is 800m3 (voor een nageïsoleerd hoekhuis van 70m2 uit 1918). Volgens Milieu Centraal is het gemiddelde voor een huis als het mijne 1200m3. Misschien ook leuk om voor jouw huis in te vullen: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/grip-op-je-energierekening/gemiddeld-energieverbruik/.
Ik hou het gasverbruik bij via een excel-sheet, maar ook via mindergas.nl. Die houdt ook rekening met factoren als het weer en dergelijke, zodat je van jaar op jaar kunt vergelijken. Wij wonen pas 1 jaar in dit huis en hebben 1043m3 gas verstookt van oktober 2019 t/m september 2020.
We hebben 3300kwh elektriciteit verbruikt exclusief de elektrische auto’s die we hebben. In de bijkeuken en boven hebben we elektrische radiatoren (die overigens nog nooit aan zijn geweest) en ook in de badkamer hebben we een elektrische radiator & elektrische vloerverwarming. Dit zit dus wél in de 3300kwh.
Ons huis is ongeveer 150m2 groot, exclusief de zolder, voorzien van vloerverwarming beneden en boven & beneden airco (waar ik nu ook mee verwarm nu ik thuis ben).
Extra stookkosten zijn hier niet van toepassing door het thuiswerken: de vloerverwarming staat op een vrij constante temperatuur (er zit 1 graad verschil in gedurende de dag). Elektriciteit ivm. thuiswerken is onmeetbaar in mijn geval. Een laptopje trekt 80W, dus dat is ~700Wh per dag. Dat is te overzien.
Ons huis is voorzien van 32 zonnepanelen, en we wonen hier (nog) met zijn 4-en.
Elektriciteit en gas samen zijn rond de 2,000 euro op een jaar. Hier een woning uit 1921 dus behalve dakisolatie en geïsoleerde vensters is er qua ‘duurzaamheid’ ook niet veel laag hangend fruit te plukken. Meer doen zou een volledige extra schil rond het huis betekenen. Vermoedelijke kost 60,000 euro of meer. En dit om jaarlijks 2,000 euro uit te sparen? Financieel totaal niet te rechtvaardigen. Vooral als je er rekening mee houd dat meer dan de helft van die kosten uit belastingen bestaat…