Terugblik op het stookseizoen 2022 – 2023

 • Berichtcategorie:Wonen

Medio oktober ging de verwarming in Huize Geldnerd in de ‘winterstand’ en begon het stookseizoen 2022 – 2023. En pas op 3 mei 2023 hebben we de verwarming weer in de zomerstand geschakeld, nadat we op het weerbericht zagen dat er op donderdag 4 mei eindelijk een fatsoenlijke temperatuur verwacht werd. Dat is een stuk later dan in 2022, met dank aan een traag voorjaar en een kwakkelende gezondheid. Maar de winter zit erop, en dus ook het stookseizoen. Tijd voor een terugblik!

StookseizoenStartEinde
2021 – 202201-10-202112-04-2022
2022 – 202315-10-202203-05-2023

Op het ergste voorbereid

Van tevoren waren we lichtelijk bezorgd. Door het geklooi van Poetin waren de gasprijzen tot recordhoogten gestegen, ze stuiterden vrolijk naar boven en af en toe weer een beetje naar beneden. Ons energiecontract liep 1 december af. Gelukkig werden we gered door de overheid, eerst met twee maanden op rij € 190 korting, en daarna met een prijsplafond. Verder werden eind september de kozijnen en ramen aan de voorzijde van Huize Geldnerd vervangen. HR++ glas en geen tocht meer. Ook heb ik alle radiatoren aan de buitenmuren voorzien van radiatorfolie. Er waren warme dekens klaargelegd. We waren op het ergste voorbereid.

Maar ook ons klimaat blijkt gelukkig ook een tegenstander van Poetin te zijn. We werden beloond met een extreem warm najaar. In de laatste week van oktober bereikten de temperaturen recordwaarden van 20 graden Celsius en meer. Het zal niemand verbazen dat de verwarming in Huize Geldnerd in die periode ook gewoon weer uitgeschakeld is. Op 14 november noteerden we in Geldnerd City de eerste echt kille dag. Toen heb ik het bovenraampje in onze slaapkamer pas gesloten, dat staat het grootste deel van het jaar op een kier voor de gewenste ventilatie. En in de nacht van 19 op 20 november registreerden we in Geldnerd City eerste nachtvorst. Dicht bij zee is dat altijd een beetje uitzonderlijk.

Er zijn natuurlijk ijsberen die veel later begonnen met stoken dan Geldnerd. En dan geven ze ook nog hun partner de schuld…

Milde onvergelijkbare winter…

Al met al was het een milde winter. Dat kun je zien als je de graaddagen naast elkaar zet.

Maar het was voor ons ook een lastig vergelijkbare winter. In het stookseizoen 2021 – 2022 werkten Geldnerd en Vriendin nog grotendeels thuis. Dat betekende dat we niet alleen in de weekenden stookten (dat begint bij ons op donderdagavond en duurt tot maandagochtend), maar ook tijdens de werkweek onze werkkamers verwarmden. Het afgelopen stookseizoen was dat beeld genuanceerder. Vriendin heeft het hele stookseizoen op kantoor doorgebracht. En vanaf medio december werkte Geldnerd ook vooral op kantoor, als onderdeel van de tijdelijke klus die hij ging doen. Vanaf dat moment werd er dus op maandag tot en met donderdag overdag thuis niet meer gestookt. Dat scheelt toch wel een slok op een borrel.

Het was ook een koud voorjaar. Veel regen, gure wind, lage temperaturen. Vandaar dat we het nu pas aandurven om de verwarming in de zomerstand te zetten.

De cijfers

Geen Geldnerd-blog zonder cijfers en grafiekjes, uiteraard. Met één kanttekening. In het verleden noteerde Geldnerd slechts een keer per kwartaal de meterstanden. Pas sinds begin 2022 doe ik dat maandelijks. Dat betekent dat ik nog niet voor het hele stookseizoen een vergelijking op maandbasis kan maken.

Gelukkig heb ik vorig jaar wel met terugwerkende kracht onze verbruiksgegevens ingevoerd bij MinderGas. En daar kan ik eenvoudig periodevergelijkingen maken tussen het stookseizoen 2022 – 2023 en het voorgaande stookseizoen 2021 – 2022. Dat geeft mij al het nodige inzicht.

Zo zie ik in onderstaande grafiek dat de meeste maanden een lager gasverbuik lieten zien dan vorig jaar. December schiet er een beetje uit, maar ik zie ook in de statistiekjes dat december 2022 kouder was dan december 2021.

Ons gasverbuik per gewogen graaddag ligt in het zojuist afgesloten stookseizoen behoorlijk lager dan in het vorige stookseizoen. Pas aan het eind van het seizoen slaat dat om. Dat is niet gek, vorig jaar sloten we op 12 april af en dit jaar pas op 3 mei.

In het stookseizoen 2022 – 2023 hebben wij onze positie in de benchmark ten opzichte van andere gebruikers bij MinderGas weten te verbeteren. In onderstaande grafiek onze positie voor het afgelopen stookseizoen.

En in onderstaande grafiek onze positie voor het stookseizoen 2021 – 2022,

Op basis van al deze gegevens geeft MinderGas aan dat wij in het stookseizoen 2022 – 2023 maar liefst 17,4% minder gas verbruikt hebben dan vorig stookseizoen. Ik begrijp het niet helemaal, maar ik denk dat ik daar toch maar blij mee ga zijn. Europa wilde immers dat we 15% gas gingen besparen, en Huize Geldnerd heeft z’n steentje bijgedragen. 😇

Beperkte analyse

Met de gegevens die ik nu beschikbaar heb kan ik nog steeds maar een beperkte analyse maken van ons energieverbruik. Eigenlijk zou ik bijvoorbeeld inzicht willen hebben in het aantal uren dat de CV-ketel gestookt heeft. De TADO geeft mij maar beperkt inzicht. Ik kan er uiteraard wel een betaald abonnement nemen en dan krijg ik vast en zeker meer inzicht. Maar dat wil ik niet. Mogelijk dat ik in de toekomst toch weer met Home Assistant aan de slag ga. Dan kan ik die gegevens in eigen beheer verzamelen en verwerken. Dat voelt prettiger. Tot die tijd moet ik het dus maar met de huidige analyses doen.

Hoe was jullie stookseizoen?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Belia / Opnieuwbegonnen

  De omvormer is sinds 21-4 kapot. Ik schrik van mijn verbruik. De elektrische panelen zet ik niet meer aan. De leveranciers hebben het druk. Dus ik baal.

 2. marijke

  Ik heb een energiezuinige nieuwbouwwoning met warmtepomp. Heb de hele winter de kachel op 19 à 20 graden gehad en de stookkosten waren te overzien gelukkig. Maar wel een goede reminder om de kachel nu op 15 graden te zetten want in dit seizoen is het zonde als de verwarming toch af en toe aan zou slaan. De energierekening, en dan vooral de eindafrekening is trouwens wel de slechtst controleerbare kostenpost die er is, zeker met dat prijsplafond…

 3. Luxe of Zuinig

  🙂
  Ik geef mijn partner inderdaad de schuld 😉 Er waren ook alternatieven mogelijk, zoals bijvoorbeeld op een andere verdieping werken, of gezellig beneden komen zitten waar het nog wel acceptabel was.

  Maar ik moest ook rekening houden met de WAF (Wife Acceptance Factor). En inderdaad die won het deze keer. Maar anders had ik november zo lang mogelijk gerekt inderdaad!

  Maar verder heb je inderdaad netjes een mooie besparing behaald. Volgens mindergas hebben wij een besparing van -10,4% behaald ten op zichtte van vorig jaar. Dat haal ik niet helemaal uit mijn eigen cijfers, maar er is inderdaad wel een besparing te vinden in het eerste gedeelte van het stookseizoen waar dit in het laatste gedeelte weer ontdaan wordt. In ieder geval hebben we met netjes onder de 750 m3 verbruikt en dat was ook het doel. Missie geslaagd!

 4. Meer door minder

  Mijn verbruik is altijd maar minimaal zo ook 2022 en loopt voor 2023 op schema. Met dank aan de overheid betaalde ik in 2022 0 euro per maand en kreeg ik zelfs nog aardig wat geld extra terug met de jaar afrekening. 2023 wordt weer een jaar zoals voorheen alleen met het verschil dat er geen overstapbonus te verdienen is. Jammer maar het is niet anders!

 5. Jeroen

  Sinds januari 2019 de overstap van een CV-ketel gemaakt naar een lucht/water warmtepomp in een 2005 woning.

  Waar we voorheen voor de verwarming en warm tapwater per jaar een 1.100-1.300m3 verbruikten, verbruiken we sinds 2019 zo’n 1.900-2.200kWh voor de verwarming en warm tapwater.

  Een 1.300m3 gas komt globaal overeen met een 11.440kWh (8,8kWh/m3 Gronings gas)

  Oftewel energetisch een reductie van zo’n 80-85%…

  1. Ri

   Dat klinkt wel erg goed. Hier een woning uit 2006 met (nog) een cv. Uit hetzelfde jaar, dus we zijn binnenkort aan de beurt.

Reacties zijn gesloten.