Au! Nieuw termijnbedrag energie!

Het zat er al een hele tijd aan te komen. We namen allerlei maatregelen en stelden de start van ons stookseizoen uit. In afwachting van dit ene moment. Het moment waarop onze energieleverancier Greenchoice ons ging vertellen tegen welke prijs ze ons de komende periode elektriciteit en gas willen leveren.

Gelukkig kwam er in de tussentijd hulp van de Nederlandse politiek. Er werd een prijsplafond ingesteld. Dat zou in elk geval de ergste financiële pijn wel verzachten. Maar dan nog was de verwachting dat ons nieuwe termijnbedrag voor gas en elektriciteit een veelvoud zou zijn van het oude bedrag.

En dat klopt.

Op dinsdag 1 november in de avond kwam het mailtje binnen. Titel ‘je nieuwe energietarieven’. Gretig klikte ik op de link in het bericht. Om vervolgens vast te lopen, de website van Greenchoice kon het blijkbaar allemaal niet aan.

Op 2 november ‘s ochtends probeerden we het opnieuw. En werkte het wel. En schrokken we ons een hoedje. Greenchoice stelde een tarief voor van € 0,8899 per kWh elektriciteit en € 3,4412 per m3 gas. Daarmee zou ons termijnbedrag omhoog gaan van € 122 naar € 552 per maand.

In dit voorstel was de maandelijkse compensatie van € 190 voor november en december 2022, en het prijsplafond dat per 1 januari ingaat, nog niet verwerkt. Toch zat dit aanbod wel ‘een beetje’ boven wat we verwacht / gehoopt hadden… En dus zijn we verder gaan kijken.

Nu weet ik wel dat overstappen weinig uit gaat maken. Een opzegtermijn van 30 dagen en vanaf 1 januari geldt (waarschijnlijk) het prijsplafond. Dan zal (binnen de verbruiksgrenzen die voor het prijsplafond zijn vastgesteld) de prijs voorlopig overal hetzelfde zijn, namelijk het maximumtarief zoals vastgesteld voor het prijsplafond. Maar we wilden eigenlijk toch wel overstappen. Want ons vertrouwen in Greenchoice is wel een beetje verdwenen, we geloven niet dat ze ‘straks’ (als de markt ooit weer een beetje tot rust komt) wel weer in staat zijn om een concurrerend aanbod neer te leggen.

En dat is toch ook een beetje het gevolg van de privatisering van de energiemarkt. Jarenlang zijn we verwend met lage tarieven en met welkomstbonussen gestimuleerd om over te stappen. Dan zijn we nu ook niet meer bereid om (te) veel te betalen.

Wat hebben we gedaan?

We waren er snel uit. Een paar vergelijkingssites met ons verwachte verbruik voor het komende jaar, en nog een check op de website van twee leveranciers. En met een paar muisklikken hebben we de overstap naar Shell Energy in gang gezet. Waar we ook weer gewoon groene stroom en CO2-gecompenseerd gas afnemen. Voor elektriciteit is hun aanbod per kWh voor ons 25% goedkoper dan bij Greenchoice, en bij gas scheelt het zelfs ruim één euro per kubieke meter. Dat is de moeite waarde. Ons maandbedrag komt daarmee uit op € 350 per maand. Nog steeds fors hoger dan de € 122 die we voorheen betaalden, maar ruimschoots lager dan de € 552 die Greenchoice in de toekomst maandelijks van onze bankrekening wilde gaan plukken…

In navolging van de Geldsnor is dus ook de Geldnerd vertrokken bij Greenchoice. Niet naar variabele tarieven. Dat werkt als je kunt sturen op je eigen verbruiksmomenten en als je liefst ook zelf produceert met behulp van zonnepanelen. Dat doen we in Huize Geldnerd allemaal niet. Maar wel naar een aanbieder waar, zelfs in de huidige markt) de tarieven substantieel lager minder hoog liggen dan bij de vorige aanbieder. Scheelt toch weer in onze persoonlijk inflatie.

Hoe is het met jouw energiecontract?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Ellen

  Wij hebben variabele tarieven bij united consumers sinds 1 juli 2022. Deze gelden tot 1 januari 2023. We betalen nu EUR 0,33 voor stroom en EUR 1,60 voor gas. Door diverse aanpassingen in huis hebben ze ons termijnbedrag flink verlaagd. Dit staat handmatig in het systeem dus ik moet als ons nieuwe termijnbedrag bekend is weer bellen met de vraag of ze het willen aanpassen. Eind december/begin januari kan ik ook een herberekening aanvragen omdat we dan wintermaanden hebben gehad. Als we het termijnbedrag zouden houden zo als het nu is krijgen we in april 1500 euro terug.

 2. Erik

  Hoi,
  Hetzelfde geval hier …
  Prijsverhoging door Oxxio, terwijl de prijzen juist aan het dalen zijn. Ik denk dat ze misbruik maken van de prijsplafond-regeling, en denken dat mensen juist nu niet overstappen daar er max. tarieven zullen zijn per 1 januari.
  Door per eind november over te stappen, bespaar ik toch al snel een kleine 100 euro, in alleen december (normaal gesproken een van de duurdere maanden).
  En dan zien we komend jaar maar weer … heb nu een variabel contract.

  1. Tom

   Hier hetzelfde verhaal. Ik heb met de klantenservice van Oxxio gesproken en die gaven aan dat er nu heel weinig overstappers zijn. Ik was het eerst ook niet van plan tot ik de verschillen in tarieven zag. Oxxio had mijn voorschot niet aangepast ondanks de enorme stijging in tarieven per 1 november. Ik denk dat ze dat bewust niet hebben gedaan. En dan achteraf de rekening gepresenteerd krijgen…
   Vanaf 1 januari maakt het inderdaad niet meer uit met het energieplafond zolang de tarieven hoog zijn

 3. Belia / Opnieuwbegonnen

  Wat een bedragen zeg. Maakt me extra blij met mijn driejaars contract bij Greenchoice.

 4. Mr. Groeigeld

  Dat is een flinke verhoging Geldnerd. Je bent helaas niet de enige zo te lezen.
  Ons bedrag (EnergieDirect) ging van €80 naar €350 per maand. Na het installeren van airco’s (tot nu toe is de cv nog niet aangeweest) heb ik het weer teruggeschroefd naar €150. Waarschijnlijk kan dat nog verder terug, omdat we de overcapaciteit van onze zonnepanelen nauwelijks op krijgen. Zodra de markt een beetje gestabiliseerd is (nieuwe termijncontracten die eind dit jaar worden gesloten zijn tegen veel lagere prijzen), gaan we weer leverancier-shoppen.

 5. dertigermetkids

  Bedankt! we gaan eens rondkijken. we zitten ook bij greenchoice, variabele tarieven maar we hebben 13 zonnepannelen en verwarmen op stroom ipv gas (we verbruiken alleen nog gas voor warm water en koken) ons maandbedrag ging van 91 naar 145 en dus kregen we gister 45 euro gestort vanwege de 190 euro compensatie.. maar als andere aanbieders lagere tarieven hebben is het zeker de moeite waard om rond te kijken!

 6. Spaarmoeder!

  Het blijft dus goed om kritisch te zijn. Wel teleurstellend dat aanbod.

 7. Geldsnor

  Goede stap Geldnerd & bedankt voor de shoutout.
  Wij zitten inmiddels op een gemiddeld tarief van 11,18ct per kWh voor elektra (incl. energiebelasting, ODE & BTW) en 1,105 voor gas. Dat laatste vind ik niet zo interessant, we hebben nog geen 3m3 gas gebruikt deze maand.

  De kale tarieven liggen gemiddeld in november (voor ons) nu op 2,5ct per kwh. Dit is met name het gevolg van véél verbruiken op het moment dat het goedkoop is, en weinig verbruiken als het duur is. Dat betekent ook overdag maximaal terugleveren met de zonnepanelen. In november schijnt de zon weliswaar aanzienlijk minder dan in de zomer, maar dezelfde stroom is wel veel meer geld waard :-).

  We verwachten dan ook een aanzienlijk bedrag terug van ons voorschot. Dit voorschot was voor november 590 EUR.
  Dit wordt ook geholpen door het feit dat ook november wéér een zonnige en zachte maand is. Regen hebben we hier in ons deel van het land nog niet noemenswaardig gehad.

 8. Erik

  Wij hebben bijna een jaar geleden de overstap gemaakt naar een dynamisch energie contract. Geen moment spijt van gehad. We hebben geen zonnepanelen of iets dergelijks. Maar we zijn (in combinatie met een P1 meter van Home Wizard) ons veel bewuster van ons energieverbruik geworden. Wij hebben zelfs momenten gehad waarbij we de grootverbruikers van het stroom allemaal aanzetten op het moment dat de stroomprijs negatief was (ja echt! We krijgen dan geld terug voor ons verbruik). Bovendien hebben we direct maximaal geprofiteerd van de “erg lage” gasprijs van dit moment. Waarbij andere leveranciers nog erg hoge tarieven rekenen, want ze passen dat niet per dag aan. En als de prijs omhoog gaat, betalen we nooit meer dan het plafond. Ideaal dus.

 9. Kim

  Wij hebben nog tot 2026 een vast contract bij Greenchoice. Met een laag tarief. Dat is in ons geval juist niet gunstig. Met onze zonnepanelen wekken we namelijk meer energie op dan we verbruiken. We krijgen dus jaarlijks geld terug, en ons termijnbedrag is 0 euro.
  Wel is het zo dat we nog geen koude winter hebben meegemaakt sinds we hier wonen. Als het wel veel kouder wordt gaat de warmtepomp natuurlijk meer stroom gebruiken. We hebben gelukkig geen gas meer.

Reacties zijn gesloten.