We hebben kritisch naar ons gebruik van de wasmachine gekeken en Vriendin föhnt korter. Daarmee besparen we al ruim 100 kWh per jaar, op een totaalverbruik van iets meer dan 3.100 kWh per jaar. Maar er valt nog veel meer energie te besparen in Huize Geldnerd. En als we eenmaal beginnen, dan gaan we ook door…
Wat kost onze elektriciteit?
Tot 1 december 2022 hebben wij nog een jaarcontract. Als ik de totalen van de laatste jaarafrekening, dus de bedragen voor verbruik én belastingen, deel door het aantal verbruikte kWh, dan kostte elektriciteit ons 9,5 eurocent per kWh. Dat gaat vanaf december vrijwel zeker (fors) meer worden, maar het is voor dit moment wel de financiële basis om te beoordelen hoeveel extra bezuinigingen ons opleveren.
En 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit komt overeen met het energieverbruik van een elektrisch toestel van 1.000 watt of 1 kilowatt gedurende 1 uur. Dus als een apparaat continu aan staat en 15 Watt verbruikt dan is het verbruik in een jaar ( ( 15 / 1.000 ) * 365 dagen * 24 uur ) = 131,4 kWh
Instellingen Koelkast en Vriezer
De ideale temperatuur van de koelkast is tussen de 3 en 4 graden Celsius, lees ik bij de Consumentenbond. Andere sites geven (ook) een temperatuur van 4 graden Celsius. Nu werkt onze koelkast met een nummersysteem van 1 tot 5, niet met een temperatuur. De ideale temperatuur van een diepvries is dan weer minus 18 graden Celsius. Maar ook onze diepvries kent alleen de standen 1 tot en met 5, waarbij een hogere stand een lagere temperatuur betekent (zo lees ik in de handleiding).
Helaas heb ik geen geschikte thermometer in huis om de temperatuur van de koelkast en de vriezer te meten. Maar Geldnerd is altijd nogal voorzichtig geweest, en had ooit beide apparaten op de één na koudste stand ingesteld. Best wel fris dus. We hebben ze nu dus beide een slag teruggedraaid. En gaan eens kijken of we dat merken in het gebruik. Het zal in elk geval ook elektriciteit besparen. Maar hoeveel, dat weet ik dus niet.
Verlichting LED versus Halogeen
Huize Geldnerd is ruim voorzien van inbouw halogeen spotjes. Dat hebben we niet zelf verzonnen, die zaten er al in toen we het huis in 2016 kochten. Het zijn er in totaal 34, 28 grote en 6 kleintjes.
De grote inbouwspots waren standaard voorzien van 50W halogeen lampen. Dat is niet mis. Als je zo’n lamp elke dag een uur laat branden verbruikt ‘ie in een jaar ( ( 50 / 1.000 ) * 350 dagen * 1 ) = 17,5 kWh. Steeds als er een halogeenlamp kapot gaat, wordt ‘ie vervangen door een LED-lamp. Die verbruikt 5W, 10% van wat de oorspronkelijke halogeenlampen verbruiken.
Nu zijn die lampen niet overal even vaak aan. In de gang en op de overloop, het toilet en het washok alleen als we in die ruimte verblijven, en dat is meestal kort. Maar we schatten in dat deze verlichting in de keuken gemiddeld 2 uur per dag aan is, en in de badkamer gemiddeld 1 uur per dag. In de keuken zitten 6 inbouwspots, de badkamer heeft er 7.
Deels zijn deze halogeenlampen al vervangen door LED-lampen. Maar nog lang niet allemaal. Daar zit dus nog een besparingspotentieel.
Ruimte | Uren/dag | Halogeen nu | LED nu | Jaarverbruik nu (kWh) | Jaarverbruik 100% LED (kWh) | Besparing (kWh/jaar) |
Keuken | 2 | 2 | 4 | 2 uur * ( (2 x 17,5 ) + (4 x 1,75 ) ) = 84,0 | 2 uur * ( 6 x 1,75 ) = 21,0 | 63,0 |
Badkamer | 1 | 6 | 1 | (6 x 17,5 ) + (1 x 1,75 ) = 106,75 | (7 x 1,75 ) = 12,25 | 94,5 |
Totaal | 157,5 |
Dat is fors. Tegen het huidige tarief van 9,5 cent / kWh is dat € 14,96. Maar de vervangende LED-lamp kost € 9,95 per stuk, per jaar verdienen we dus tegen de huidige tarieven 1,5 LED-lamp terug. Die businesscase zal wel snel veranderen als we de nieuwe energietarieven krijgen, dus mogelijk ga ik dan alsnog deze halogeenlampen versneld vervangen. Ik gooi ze niet weg, maar zal ze gebruiken als er een inbouwspot kapot gaat in de ruimtes waar de inbouwspots zo min mogelijk aan zijn. Want nog werkende lampjes aan de afvalberg toevoegen vinden we ook geen fijn idee.
Server
Geldnerd heeft thuis een server staan die ook 24 uur per dag staat te draaien. Die server bewaart de back-up van al onze data en is bijvoorbeeld ook een testomgeving voor mijn websites. Maar dat kost ook wel wat. De server verbruikt ongeveer 14,5 Watt, en staat natuurlijk 24 uur per dag en 365 dagen per jaar aan. Dat is ( ( 14,5 / 1.000 ) * 365 * 24 ) = 127 kWh op jaarbasis. Oftewel 4% van ons energieverbruik in het afgelopen jaar. Vriendin werd even een beetje boos en Geldnerd ging zich in een hoekje zitten schamen nadat hij dat uitgerekend had.
Gelukkig kan ik daar eenvoudig wat aan doen. De server sluit nu automatisch elke avond om 23:30 uur af, en start ’s ochtends om 07:30 weer op. De synchronisatietaken, waarmee elke nacht de back-up gekopieerd werd naar de server op een andere locatie, heb ik nu verplaatst van de nacht (tussen 01:00 uur en 04:00 uur) naar de avond. Dit zou dus ongeveer 42 kWh op jaarbasis moeten schelen.
Totalen
Waar brengt ons dat?
Maatregel | Besparing (kWh / jaar) |
Veranderen gebruik wasmachine | 108,8 |
Veranderen instellingen koelkast en vriezer | ?? |
Verlichting keuken en badkamer versneld naar LED | 94,5 |
Server ’s nachts uitschakelen | 42,3 |
Totaal besparing per jaar | 245,6 |
Dat zou in totaal dus al bijna 8% van ons jaarlijkse energieverbruik moeten besparen, plus wat het veranderen van de instellingen van de koelkast en vriezer nog oplevert. Niet slecht voor een middagje werk.
Let jij ook goed op je energieverbruik?
Meten is weten… ik zou even een thermometertje aanschaffen die de temperatuur in koelkast en diepvries kan meten!
Met deze bezuiniging zitten jullie al binnen de 2900 kwh die als plafond geldt komend jaar. Met de vastgestelde prijs tot aan het plafond kun je precies uitrekenen wat je uit zal geven.
Mooi werk weer! Hier zijn al langere tijd de spots vervangen door leds. Verder zijn we hier ook nog aan het kijken wat we meer kunnen doen. Op basis van jouw ervaring gaan we ook maar eens kritisch kijken naar onze was en koelkast / vrieskist.
Zo’n thermometertje kost echt niets, maar zou zomaar nog meer besparing kunnen opleveren. En meet dan zowel onder als boven als in de deur, want dit kan zomaar een paar graden schelen.
Bij ons staat zowel de koelkast als de diepvriezer op stand 1 en dan nog zijn ze koud genoeg. Die moderne apparaten doen het uit zichzelf al goed. En over de ideale temperatuur valt overigens te twisten. De ideale temperatuur was vroeger tussen 4 en 7 graden, onder 7 graden is verplicht in de horeca, maar tegenwoordig wordt 4 graden geadviseerd. Maar 4 graden vinden wij voor veel van onze producten niet fijn, de smaak verdwijnt of het droogt uit. Zo wordt bijv. geadviseerd om kaas tussen 5 en 8 graden te houden. En voor veel soorten groenten is 4 graden ook te koud. Het komt zelden voor dat we vlees en vis in de koelkast hebben en als het er in ligt is het voor een paar uur/dagen, dus staat onze koelkast op 7 graden en dat bevalt prima.
Ja, wij zijn ook bezig met besparen. Ons huisverbruik ligt ongeveer gelijk aan dat van jou, met dien verstande dat we met z’n vijven zijn en elektrisch koken. De verwarming tel ik even niet mee in dit verbruik, evenals de auto’s.
Alle verlichting is LED, inclusief de laatste Halogeen-lamp van de Ikea die niet-vervangbare lampjes had…Ook in de garage zijn de TL-balken vervangen door LED-TL. Er hangen 6 TL balken in de garage. Flinke besparing, ook al zijn ze niet veel aan. Ik heb ook de helft er uitgedraaid :-).
Maar ook hebben we een tijdje geleden de wifi-versterkers achter een tijdschakelaar gezet, en de buitenlamp. De buitenlamp (verlicht de oprit) zat op een tijdschakelaar en was aan vanaf donker tot licht. In de winter dus 17u per dag. Weliswaar LED, maar met 5W is dat nog steeds 1% van het energieverbruik. Deze hebben we vervangen door een lamp die wat slimmer is en waarvoor ik dus niet op de zolder iedere keer de tijdschakelaar hoef aan te passen. Deze werkt op software en schakelt 15 minuten nadat de zon ondergaat in, en gaat uit om 22:30. Iedereen die ná die tijd op mijn oprit komt moet de weg kennen, of hoort er niet…
’s Ochtends gaat de lamp aan vanaf 6 tot 15 minuten voor zonsopkomst.
Dan proberen we nog wat zuiniger te zijn met koken. De oven is een energieverslinder. Dus als we die al gebruiken, dan combineren we zoveel mogelijk. Bijvoorbeeld vis én aardappels uit de oven, ipv. 1 vd. 2.
En dan verwarmen we nog met de airco; die laat ik zoveel mogelijk uit. Vanochtend heb ik deze even een uurtje aangehad, en nu is deze weer uit tot het eind vd. middag. Ook de elektrische vloerverwarming in de badkamer is teruggezet van 23C (vloertemp) tot 19C. Dat is waarschijnlijk de grootste besparing.
Last but not least: autogebruik. Omdat we primair elektrisch rijden, is minder autorijden én langzamer rijden een flinke besparing. Ook rij ik altijd op eco-stand en ben ik gestopt met Porsches voor schut zetten bij het verkeerslicht. Dat is maar 895x leuk.
Bij mij heb ik in het verleden het verbruik al zo ingericht dat het het efficiëntst is. Daar ik bij verwarm met de stroom die ik over heb en ik daardoor geen termijnbedrag heb maar maar 1x per jaar mag betalen zal ik (2x 190 niet meegerekend) bij de jaarafrekening alsnog geld toe krijgen.
Wij letten al jaren op ons energieverbruik. En dat helpt echt. Ik krijg maandelijks een verbruiksoverzicht van de energieleverancier en we verbruiken al jarenlang minder dan een gemiddeld 1-persoons huishouden. Terwijl we hier met z’n tweeën wonen en ik tegenwoordig altijd thuiswerk.
Wij hebben in het hele huis alleen maar ledlampen. We douchen kort. Wassen maar 1 of 2 keer per week en hebben geen wasdroger. Omdat we nog niet zo lang geleden naar een nieuwbouwwoning zijn verhuisd konden we energiezuinige keukenapparatuur kiezen, zoals de koelkast. Die staat hier trouwens op 5 graden in plaats van 4.
We hebben een warmtepomp en gebruiken dus helemaal geen gas meer. Daarnaast hebben we ons hele dak vol gelegd met zonnepanelen. Het afgelopen jaar wekten we meer op dan we verbruikten. Ons maandbedrag is daarna van 40 naar 0 euro gegaan. Ik verwacht dus bij de volgende jaarnota wel weer wat geld terug, afhankelijk van hoe koud het deze winter wordt. De vorige winter was natuurlijk niet echt koud, dus als we nu wel wat meer moeten stoken zal de rekening iets hoger uitvallen.
Als klap op de vuurpijl hebben we nog een vast energiecontract dat tot 2026 loopt. Hierdoor betalen we maar 8 cent (!!!) per kWh. Ik denk dat veel mensen daar jaloers op zijn. In ons geval is zo’n lage stroomprijs juist minder voordelig, omdat we nu ook minder terugkrijgen voor onze opgewekte energie.
We realiseren ons maar al te goed in wat voor bevoorrechte positie we zitten.
Hoe is het je in het verleden gelukt om een contract met een tarief van 8 cent te krijgen? Dat was voor de BTW verhoging (dus toen je het contract afsloot) dus ongeveer 10 cent.
Afgelopen 4 jaren heb ik elk jaar gekeken naar goedkope opties qua stroom, maar heb ik dan een optie met een langdurig contract met (loyaliteitkorting???) voor 10 cent over het hoofd gezien?
Dag geldnerd,
Bij het voedingscentrum kun je gratis een koelkast thermometer bestellen.
Mvg, L.
Als het gaat om Duurzaam Wonen is energiebesparing waarschijnlijk het belangrijkste thema!
Het betreft drie hoofdthema’s rondom energiebesparing:
· Inventariseren: Begin bij het begrijpen van je energierekening
· Optimaliseren: Isoleren, kierdichting, ventilatie, kWh besparen
· Compenseren: LageTemperatuurVerwarming (LTV), zonnepanelen
Een aantal jaar geleden een excel overzicht gemaakt met hierin alle ruimtes benoemd en vervolgens alle stekkers per ruimte benoemd.
Dan kan je gaan meten en registreren.
Normale verbruik
Sluipverbruik (stand-by)
En dan weg zetten dagen/uren per jaar in de tijd zodat je je verbruik krijgt in kWh
Zo heb ik destijds 1200kWh uit mijn jaarverbruik gehaald
Denk je aan het installeren van zonnepanelen dan is dit ook de wijze waarop je die gaat plaatsen.
Niet als een kip zonder kop je dak volgooien maar eerst besparen.
Wat je bespaart hoef je ook niet op je dak te leggen en bespaart je zomaar €500 per paneel minder!
Je gaf laatst aan enkel glas nog te hebben ivm de monumentale status van de woning?
Hier een paar oplossingen
https://bengglas.nl/
https://www.raamfolieonline.nl/Isolerende-raamfolie-/-isolatiefolie-
Wij hadden laatst ook vrijwel alle halogeenlampen vervangen door led-lampen. Die halogeenlampen heb ik gewoon weggedaan, als er een kapot gaat heb ik een led-lamp ter vervanging alvast klaarliggen. Weg met die rommel, dat ruimt op. Let op dat je geen hoarder wordt…
Je rekent met 9,5 cent / kWh maar voor je besparingen is het veilig om met 40 cent / kWh te rekenen. De kans dat het je lukt een contract onder dat bedrag af te sluiten acht ik nihil (en laat het anders even weten) en €0,40 / kWh is de prijs voor het plafond. Met je besparingen lijk je wel uit te kunnen komen onder de 2900 kWh / jr dus dan is dat het bedrag dat je bespaart. Je LED-case wordt dus 157,5 * €0,40 = €63 per jaar. Oftewel al 6 LED lampen per jaar, of andersom: 2 maand terugverdientijd voor 1 LED.