Stookseizoen 2022 – 2023 begonnen…

  • Berichtcategorie:Wonen

Met een zucht heb ik afgelopen zaterdag op de knop gedrukt. In mijn portefeuille begon mijn bankpas gepijnigd te kermen terwijl hij gestaag wordt leeggezogen… Je raadt het al. In Huize Geldnerd is de verwarming aangezet, voor wat zeer waarschijnlijk het duurste stookseizoen ooit wordt.

We hebben ons maximaal verzet en deze start zo lang mogelijk uitgesteld. Deuren zorgvuldig dichtgehouden. Warme(re) truien en sokken aangeschaft en gebruikt, op 16 september trok ik voor het eerst sinds dit voorjaar weer een trui aan. Maar nu is de winter aller winters toch begonnen en stroomt het aardgas als vloeibaar goud door de gestaag ronddraaiende gasmeter ons huis binnen.

De start ging dit jaar in stapjes. Op 29 september ‘s ochtends was het in de werkkamer van Vriendin 15,8 graden, en bij Geldnerd 16,8 graden. Die twee kamers hebben we toen even een half uurtje ‘opgestookt’. De woonkamer wilden we op dat moment niet opstoken, onze aannemer stond op het punt om te beginnen met de vervanging van de kozijnen aldaar. Maar dal telt niet als ‘echte’ start, vind ik. De echte start is het moment dat de software de besturing overneemt, niet een moment waarop we even een half uurtje de kou uit een kamer stoken. Dit patroon, af en toe de werkkamers een uurtje opstoken maar de rest niet, hebben we dus nog best wel even volgehouden.

Huize Geldnerd en verwarming

Nog even over dat huis. Huize Geldnerd is de onderste helft van een herenhuis uit 1906. 160 m2 verdeeld over twee etages. Ons huis heeft houten vloeren en redelijk dikke buitenmuren, maar geen spouwmuur. Daar deden ze in 1906 nog niet aan. De raampartijen hebben wel dubbel glas, maar dat is erg oud. Zo oud dat ik nergens in de randen een productiedatum heb kunnen vinden. En omdat de levensduur van dubbel glas gemiddeld tussen de twintig en dertig jaar ligt, ga ik er maar van uit dat ons dubbele glas aan vervanging toe is.

We hebben een gasgestookte combiketel voor verwarming en warm water, een Remeha Tzerra Plus. Die is geplaatst in 2016 bij de renovatie van de woning. En zou dus nog wel even mee moeten kunnen. Onze gemeente heeft nog geen duidelijkheid gegeven hoe en wanneer onze wijk ‘van het gas’ af moet. En ook mijn ‘verwarmingsmannetje’ geeft aan dat voor onze woning de huidige warmtepompen niet echt een oplossing zijn. Liefst wacht ik dus nog even met overhaaste verduurzamingsinvesteringen.

We richten ons dus op het optimaliseren van onze huidige situatie. Afgelopen jaar hebben we een slimme thermostaat geïnstalleerd. Dat leverde ons afgelopen seizoen wel extra comfort op, maar geen besparing in het verbruik. En vorige maand zijn, met een jaar vertraging, eindelijk onze nieuwe kozijnen met HR++ glas en extra geluidsisolatie geplaatst aan de voorzijde van ons huis. Die ligt pal op het westen en aan een redelijk drukke straat, dus zowel van de HR++ als de geluidsisolatie verwachten we wel meer comfort. De oude kozijnen waren ook ‘op’ en deels rot en kierden aan alle kanten.

Ons vorige stookseizoen begon stipt op 1 oktober, en hebben we de verwarming op 12 april van dit jaar in de zomerstand gezet. Met de huidige start zijn we twee weken later later begonnen dan vorig jaar. Geldsnor rekende eerder uit dat de verwarming gemiddeld op 3 oktober aan ging. Zelf heb ik alleen van het vorige stookseizoen de data opgeschreven. We zullen zien wanneer de verwarming weer uit gaat. Dat kan me niet snel genoeg gebeuren eigenlijk.

Maatregelen

Met de dreiging van een mogelijke vervijfvoudiging van onze energierekening in het achterhoofd hebben Geldnerd en Vriendin wel aanvullende maatregelen genomen om ons gasverbruik terug te dringen, naast de al genoemde nieuwe kozijnen en ramen aan de voorzijde. Allereerst natuurlijk door het aanzetten van de verwarming zo lang mogelijk uit te stellen.

Maar we hebben ook radiatorfolie aangebracht op verwarmingsradiatoren die aan een buitenmuur bevestigd zijn in de woonkamer en in onze werkkamers. Gewoon heel simpel dunne folie met magneetjes, dus geen lelijke dikke noppenfolie op de muur. Totale investering hiervoor was minder dan € 50 voor 5 radiatoren (totale lengte ongeveer 7 meter). Met de huidige gasprijzen zouden we dat snel terug moeten verdienen.

In september heeft de ketel ook z’n jaarlijkse schoonmaakbeurt gehad. Schoner branden is zuiniger branden, dat wordt nu natuurlijk belangrijker. In overleg met mijn verwarmingsmannetje hebben we toen ook de temperatuur van de CV lager ingesteld. Die stond boven de 80 graden, en nu op 65 graden. Dat betekent dat we iets langzamer opwarmen, maar zou netto ook nog een besparing op moeten leveren zonder al teveel comfort in te leveren.

Verder hebben we de instellingen van de slimme thermostaat verder versoberd. De automatische voorverwarming (‘vroege start’) hebben we uitgeschakeld. Die functie is namelijk niet slim. Ik laat de verwarming nu gewoon een half uur voordat we de ruimte warm willen hebben starten. Ik hoop wel dat Tado die functie gaat verbeteren, het zou fijn zijn als het systeem weet hoe lang het duurt om een bepaalde temperatuur in een ruimte te realiseren en daar zelf het startmoment op aanpast. We hebben ook nog eens kritisch gekeken naar de tijdsvensters voor het verwarmen van ruimtes.

De woonkamer koelde afgelopen jaar ’s nachts vrij sterk af, vooral aan de voorzijde. Ik hoop dat de onlangs geplaatste nieuwe kozijnen en het HR++ glas hier gaan helpen. Op werkdagen zijn we daar rond 06.30 uur voor het ontbijt. Ik laat de verwarming daar nu om 06.00 uur starten en opwarmen tot 19 graden, en om 07.00 gaat die weer naar de ‘niet-actief temperatuur’ van 15 graden. Afgelopen jaar verwarmden we de woonkamer ook van 12.00 – 13.00 uur voor de lunch, maar die luxe hebben we afgeschaft. Wel gaat de verwarming weer aan om 17.30 uur en verwarmt dan tot 19,5 graden. Om 21.30 uur gaat de temperatuur terug naar 18 graden, en om 22.30 uur naar de ‘niet-actief temperatuur’ van 15 graden.

De badkamer verwarmt op werkdagen ’s ochtends van 06.30 – 07.30 uur tot 19,5 graden. We hebben gemerkt dat die verder eigenlijk de hele dag warm genoeg blijft, daar stoken we dus niet bij.

De werkkamer van Vriendin start op werkdagen om 07.00 uur en warmt dan op naar 19 graden. Mijn werkkamer begint een half uurtje later. Beide gaan dan door tot 17.30 uur, en schakelen dan terug naar een verlaagde ‘niet-actief temperatuur’ van 13 graden. Als een van ons beiden gedurende de werkweek naar kantoor gaat schakelen we de verwarming handmatig uit voor die dag. Dat kan met de app zelfs buiten de deur, de app waarschuwt zelfs met de vraag of we misschien het huis in de ‘Away-mode’ willen zetten zodra we verder dan 500 meter van huis zijn.

In ons lange weekend (vrijdag tot en met zondag) hanteren we een ander schema voor de woonkamer en de badkamer. De badkamer warmt dan op tussen 09.00 en 10.00 uur. De woonkamer heeft eerst een uurtje op 18 graden, dat begint op vrijdag om 07.30 uur, op zaterdag om 08.00 uur, en op zondag om 09.00 uur. Daarna gaat de woonkamer naar de ‘normale’ comforttemperatuur van 19 graden. Het schema aan het einde van de dag is hetzelfde als op werkdagen. Eerst om 21.30 uur terug naar 18 graden, en om 22.30 uur naar de ‘niet-actief temperatuur’ van 15 graden. Op vrijdag, zaterdag en zondag blijven de werkkamers de hele dag op de ‘niet-actief temperatuur’. Als we dan iets willen doen (administratie bijwerken, blogjes schrijven, studeren), dan gaan we gewoon in de woonkamer zitten. Of we starten de werkkamer handmatig op.

Alle andere ruimtes in ons huis worden niet actief verwarmd. We hebben daar geen slimme thermostaatkranen geïnstalleerd, de bestaande kranen staan op ‘vorstvrij’, het bekende sterretje *.

En nog een kleine investering annex toekomstige besparing: we hebben een voorraad oplaadbare batterijen gekocht. Als er nu batterijen vervangen moeten worden in onze slimme thermostaatkranen, dan worden dat oplaadbare batterijen. Scheelt ook weer iets in de verduurzaming.

Met de radiatorfolie, het verlagen van de CV-temperatuur, en het versoberen van het verwarmingsregime hebben we best wel uitgebreide maatregelen genomen om ons gasverbruik te beperken. Misschien kunnen we nog iets met een gordijn in de gang, om tocht bij de voordeur aan te pakken. En gordijnen in de woonkamer. Die hebben we namelijk niet. Iets met minimalisme en zo. En ook radiatorventilatie zou nog een optie kunnen zijn.

Stoken maar….

In onderstaande grafiek zie je ons verbruik van kubieke meters aardgas over de afgelopen jaren. Ik reken daarvoor in ‘stookjaren’. Het ‘stookjaar 2021-2022’ besloeg het derde en vierde kwartaal van 2021 en het eerste en tweede kwartaal van 2022, waarbij het zwaartepunt van het verbruik uiteraard ligt in het vierde kwartaal en het eerste kwartaal, het ‘stookseizoen’. Daarbuiten gebruiken we alleen aardgas voor het warme water en het fornuis. Doelstelling voor dit stookseizoen, onder voorbehoud van de winter, is wat ons betreft maximaal 800 m3. We zullen zien wat het wordt… De meterstand van de gasmeter bij de start van dit stookseizoen was 36 m3.

Ben jij al begonnen aan jouw stookseizoen?

Dit bericht heeft 10 reacties

  1. Anna H.

    Goedemorgen!

    Mooi dat je deze maatregelen hebt kunnen treffen. Ik denk dat gordijnen heel wat zullen doen voor je comfort, ondanks je esthetische bezwaren. Of t echt helpt met stookkosten, dat weet geldsnor vast, maar ik betwijfel het. Die kou komt toch binnen.

    Hier is de verwarming nog niet aan. Ik houd de temperaturen na de nacht bij. zolang de buitentemperatuur niet teveel daalt, blijft het hier (in deze nieuwbouwwoning met extra isolatie e.a.) in de ochtend rond de 20 graden. Als de zon dan overdag schijnt wordt het 23 in de woonkamer en doen we de zonwering dicht, anders wordt het te warm. Het huis bouwen was niet goedkoop, maar de investering verdient zich hopelijk terug.

  2. Erik

    Hi, een nieuwe spaardouche kop van 12 euro die 4-5 liter per minuut doet i.p.v 7+ levert ons een gasbesparing van 30 kuub per jaar zonder verlies van comfort. De snelheid van de pomp van je cv ketel op 2 zetten kan ook voor een betere werking van je cv ketel zorgen. Infrarood paneeltje op jullie werkkamer kan een optie zijn, zeker als je zonnepanelen hebt. Het kanaal Ketelklets op YouTube heeft veel tips en uitleg.

  3. Greet

    Je zou bij de voordeur nog een valdorpel of een opzetvaldorpel kunnen doen, en de bestaande aluminium tochtstrips langs de deurpost vervangen door buva solid renovatiestrips. Die laatste kost je de kop niet en er staat een filmpje op youtube hoe je het zelf kan doen. Bij de luchtdichtshop te koop.

  4. Nina

    Hoi, leuk om te lezen hoe andere mensen het doen qua verwarming. Hier is het stookseizoen deels gestart ja. Wij wonen in een grote rijwoning (240m2) die in de jaren 60 is gebouwd. De onderste verdieping verhuren we als Airbnb.
    En gasten willen vooral comfort, lang douchen, en veel licht. Dus ja, de verwarmingsketel draait beneden al goed.
    Maar we hebben nu een nieuwe, slimme thermostaat aangeschaft waarmee we de hoge eisen van de gasten kunnen overrulen, dus daar hopen we binnen een paar dagen mee aan de slag te kunnen.
    Als de EGW kosten voor de Airbnb uit de pan zouden swingen, ga ik tijdens de koude maanden geen gasten meer accepteren.

    Voor de rest van het huis (165m2) is de verwarming nog niet aangezet.
    We investeerden de afgelopen jaren in superisolerende beglazing, dakisolatie en isoleerden de buitenmuren langs binnen.
    Verder vervingen we begin dit jaar een raam dat gebarsten was en hingen we een deur in de living (dat klusje hadden we 5 jaar uitgesteld), zodat niet meer alle warmte naar de gang kan ontsnappen.
    De koudste temperatuur die we dit jaar hier in huis al hebben gemeten was 17,5 graden smorgens vroeg, maar aangezien we standaard maar tot 18 graden verwarmen, was het tot nu toe de moeite niet om de verwarming aan te doen voor ons deel van de woning.
    We wonen met 5 personen in ons huis (3 kinderen en 2 volwassenen), dus ik vermoed dat we samen ons huis met onze lichamen ook al tot een redelijke temperatuur verwarmen 😆
    In de living en slaapkamers liggen er trouwens tapijten, die zorgen dat de gevoelstemperatuur ook een stuk hoger is dan de omgevingstemperatuur.
    Wij verwarmen ons huis met 2 hoogrendements gasketels die we in 2007 hebben laten plaatsen. 1 gasketel voor de gasten en 1 gasketel voor ons deel woning.
    Voorlopig zijn we niet van plan gekke dingen te gaan doen om te besparen.

  5. Luxe of Zuinig

    Ik heb jaren geleden ook gekeken naar Tado, maar mijn voornaamste probleem ermee is dat het goedkoopste stoken gewoon zelf aan de knoppen zitten. Het is voornamelijk een comfort en gemak product. En we weten allemaal wat comfort en gemakt betekent……. Meer kosten.

    Tegenwoordig zijn er ook radiatorknoppen die je aan en uit kan schakelen hierbij wat jij ook in huis hebt. Maar ik heb hier dan ook weer bedenkingen bij.
    Een cv ketel werkt het optimaals als deze niet gaat “pendelen” en het verschil tussen aanvoer en retour temperatuur zo groot mogelijk is. Daarbij geldt dat het vermogen dat je radiatoren moeten hebben om dit goed kwijt te kunnen ook daarop afgestemd moet zijn. Vandaar dat waterzijdig inregelen van je radiatoren enorm veel nut kan hebben omdat daarmee het water op een juiste snelheid door je radiator loopt en zoveel mogelijk warmte afgeeft voordat het weer terugloopt naar je ketel.

    Maar nu komt het, als je dus ervoor kiest om slechts enkele kamers te verwarmen, veranderd deze dynamica continue in je cv systeem waardoor ik durf te wedden dat het efficienter en goedkoper is om toch het hele huis te verwarmen met een goed waterzijdig ingericht systeem dan af en toe alleen die kamer. Dat in combinatie met een lage aanvoer temperatuur (65 graden is al beter dan 80, maar kan denk ik echt nog wel meer, gewoon proberen Geldnerd je kan het altijd weer omhoog doen als het niet bevalt) zorgt voor minder verbruik en een comfortabeler huis omdat die balans goed op elkaar afgestemd is. Terwijl nu je ketel voor korte momenten hard moet werken, en zijn vermogen niet kwijt kan.

    Ik ga overigens dit jaar proberen te stoken op een aanvoertemperatuur van 48 graden, zelfde als de warmtepompen (lucht water) op zouden aanvoeren om te kijken of het met de huidige radiatoren (geen LTV) gaat werken of niet. Anders zullen we toch nog een keer de radiatoren moeten vervangen als we er ook aan moeten geloven.

  6. DutchRN

    Ik heb een gasloze woning met blokverwarming – gelukkig wel met metertjes op de verwarming. De verwarming verbruikt wel gas, maar mijn VVE heeft een vast contract t.m. 2024. Toch probeer ik zo min mogelijk de verwarming aan te zetten, slaapkamer zet ik nooit aan, en de enige andere ruimte met een radiator is de woonkamer. De radiator staat standaard op 1. Dit is 13 graden.
    De buren boven en onder mij stoken al, ik nog niet. Het is binnen 18 graden nu. Ik heb wel sloffen gekocht dit jaar….
    Mijn stroom verbruik is iets verminderd vergeleken met een jaar geleden, maar de kosten per maand zijn verdrievoudigd. Ik betaalde in januari nog 11 euro per maand en nu 30. (voorschot). Jaarverbruik is 1744 kwu. Woning uit 1965, 72m2.

  7. Vdv

    Succes geldnerd, wij zijn dit stookseizoen ook net gestart. Dit jaar aanvoertemperatuur verder van 50gr naar 45 graden laten zakken (hr+ketel op gas) om te testen of een warmtepomp later haalbaar is. Ook dit jaar die ventilatoren aangekocht voor overgedimensioneerde verticale radiatoren, het werkt prima maar of het echt een verschil in verbruik gaat geven zal nog blijken. Aan de huidige gasprijs is het een experiment waard. En temperatuur laten zakken overdag naar 19.5 en tussen 22-6u30 naar 18 graden. Lager krijgt veto van Mevrouw 😉.

    1. Jeroen

      https://zetmop60.nl/

      De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO₂. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Mocht het zelf niet lukken, dan helpen installateurs die zijn aangesloten bij Techniek Nederland en lokale energiecoöperaties je ook graag.

      Met een lage temperatuur kan je warmtepompstagelopen om in het koude seizoen te ervaren of je met lagere CV temperaturen gewoon je woning warm kunt houden.

  8. Hilde

    Mooi dat je deelt over hoe jullie het aanpakken.
    Mijn persoonlijke ervaring, is dat je lijf op een gegeven moment wel wat went aan lagere temperaturen. Afgelopen jaren heb ik in de winter steeds de thermostaat op 17 gezet als ik beneden kwam. En door het effect van het opwarmen, voelde dit comfortabel genoeg. Op vrije dagen ben ik overdag zo druk bezig in huis, dat ik pas in de loop van de dag doorschakelde naar 17,5, en 18. Hoger eigenlijk niet meer.
    Dit seizoen hebben we de thermostaat pas aangezet als het binnen beneden 16 graden kwam. En verder af en toe een kruikje of hittepitje als ik in mijn werkkamer (stil) zit te werken.
    Laatst was ik in een normaal verwarmd kantoor en het viel me op hoe warm ik het daar vond. Dus jezelf meteen aan het begin van het stookseizoen wennen aan lagere temperaturen werkt wat mij betreft opvallend goed!
    Wie weet kun je er wat mee!

  9. L.

    Dag geldnerd,

    Wat slim ingedeeld. De gordijnen dragen echt bij aan het comfort. Zelf hebben we nu gordijnen voor alle buitendeuren. Een oud boerderijtje op het platteland heeft dit wel nodig. De houtkachels gaan hier weer aan, gestookt met eigen hout wat meer dan 2 jaar is gedroogd. De binnentemperatuur staat op 16 graden en de houtkachels zijn nog niet aan geweest. Op mijn werkkamer gebruik ik een plaid (oud dekbed), niet te zien tijdens het video vergaderen 🙂 Tussendoor tijdens mijn pauzes ga ik buiten walnoten rapen. Daar wordt ik weer warm van. Geldnerd, ga zo door, je inspireerd enorm.

    Groetjes, L

Reacties zijn gesloten.