Energie besparen met de wasmachine

De afgelopen maanden hing de energierekening als een spreekwoordelijk zwaard van Damocles boven onze persoonlijke financiën. Ons jaarcontract loopt tot 1 december van dit jaar. Daarna zouden we overgeleverd raken aan de onzekerheden van het variabele contract. Die prijzen heb ik de afgelopen maanden in de gaten gehouden, met ons verbruik zouden we dan uitkomen op een termijnbedrag van € 400 – 500 per maand. Op zichzelf is dat voor ons (gelukkig) geen probleem, maar het zou wel een uitdaging worden om ons spaarpercentage in stand te houden.

Voor het geld en voor het klimaat

Nu waren we al een tijdje van plan om eens kritisch naar ons energieverbruik te kijken. Ons gasverbruik viel best mee voor een woning van onze omvang en leeftijd. Maar ons elektriciteitsverbruik is best hoog voor een twee-personen-een-hondje huishouden. De dreiging van een hogere energierekening was een goede aanleiding om deze actie eindelijk eens op te pakken. Dat het ook het klimaat een heel klein beetje kan helpen is ook prettig.

Op Prinsjesdag kwam de bevestiging dat ook rijke boomers als Geldnerd gered gaan worden door het kabinet. Er komt een prijsplafond voor een ‘normale verbruikshoeveelheid’ gas en elektriciteit, volgens de berichten 1200 m3 gas en 2400 kWh elektriciteit per jaar. Daarmee wordt ons verbruik van gas meer dan volledig afgedekt, en 80% van ons huidige elektriciteitsverbruik. Het staat ook nog niet precies vast wat het maximum tarief wordt, maar ik ga er vanuit dat onze energierekening hooguit ‘keer twee’ gaat ten opzichte van nu. En dat is iets heel anders dan de ‘keer vier’ waar ik totnogtoe mee rekende. Maar we hebben dus nog wel reden om actief te zoeken naar besparingen in ons elektriciteitsverbruik. Ons huidige jaarlijkse verbruik is 730 kWh hoger dan het ‘plafond’.

Gewoontedier

Nu is Geldnerd een echt gewoontedier. Gewoontes zijn prettig. Je kunt ze grotendeels op de automatische piloot doen. Daarmee kosten ze weinig mentale energie en veroorzaken geen stress. Maar gewoontes zijn ook een risico. Je kunt erin blijven ‘hangen’, en dan staat het vernieuwing en verbetering in de weg.

Eén van onze gewoontes in Huize Geldnerd is ‘de was’. Die wordt keurig verzameld in de twee wasmanden in ons washok, en die draaien we er op de automatische piloot doorheen. Twee keer per week de ‘handdoekenwas’ (inclusief keukentextiel), katoen op 60 graden. Wekelijks in het weekend het beddengoed, katoen op 30 graden. Tweewekelijks als de schoonmaakster is geweest de ‘doekjeswas’, synthetisch op 40 graden. Elke paar weken een ‘hondenwasje’ met de dekentjes uit de diverse mandjes van Hondje. En dan tussendoor nog synthetische of kantoenwasjes op 30 graden voor kledingstukken. We zijn maar met z’n tweeën, maar ongemerkt draaien we toch bijna elke dag wel een was. Soms wel meer dan één. Best veel voor een tweepersoonshuishouden.

Nu hangt er natuurlijk een mogelijke vervijfvoudiging van onze energierekening in de lucht. We zijn dus actief aan het kijken naar mogelijkheden om energie te besparen zonder drastische investeringen te hoeven doen. Gelukkig heb ik een paar jaar geleden al een grote analyse van ons verbruik gemaakt. Daaruit bleek dat de wasmachine in ons huis een ‘grootverbruiker’ is met (in die periode) bijna 13% van ons totaalverbruik. Dit terwijl het toch een redelijk nieuwe machine is, aangeschaft eind 2016, met destijds een erg goed energielabel. Vriendin stelde dus voor om eens kritisch naar het verbruik van de wasmachine te kijken. En Geldnerd ging daar enthousiast in mee.

Ik haalde dus de verbruiksmeter tevoorschijn en plaatste die in het stopcontact van de wasmachine. En maakte een simpel en doeltreffend formulier dat we bovenop de wasmachine legden. Vanaf dat moment noteerden we van elke wasbeurt een aantal gegevens (met voorbeeld):

DatumTemperatuurProgrammaCentrifugeSoort wasBeginstandEindstand
29/840Katoen1.400Handdoekenx,xy,y

De eindstand kwam van de verbruiksmeter, en was ook de beginstand van de volgende wasbeurt. We hebben dit een aantal weken volgehouden, en op die manier voldoende ‘datapunten’ verzameld voor een degelijke analyse. In die periode hebben we ook een keer een reinigingsprogramma gedraaid, onze machine vraagt daar na elke 40 wasbeurten zelf om. Het verbruik daarvan hebben we dus ook meegenomen in de analyse.

Uit de analyse van ons ‘wasgedrag’ kwam eigenlijk maar één echt verbeterpunt. We wassen namelijk al zoveel mogelijk op 30 graden. Geldnerd had in zijn hoofd echter nog twee belangrijke uitzonderingen. De handdoeken en het keukentextiel gingen standaard met een 60-graden programma de machine in, en ook mijn witte t-shirts. Geen kookwas op 90 graden, dat niet. Maar wel maar één treetje lager. En de handdoekenwas is een was die we twee keer per week draaien. Dus ongeveer 100 keer per jaar! Tel daar nog bij op een tweewekelijkse t-shirt was en je zit op 125 wasjes per jaar.

En toen zag ik het verbruik van dat programma. Maar liefst 1,4 kWh. Véél meer dan de wasbeurten op 30 en 40 graden. Ik heb dus mijzelf maar eens over mijn overtuigingen heen gezet en een paar handdoekenwasjes op 40 graden gedraaid. Ik merk geen verschil in hoe schoon en fris de was is. Maar wel een groot verschil in het verbruik. 0,6 kWh per wasbeurt maal 125 wasbeurten per jaar is 75 kWh. Dat is ruim 2% van ons totale elektriciteitsverbruik.

Onderstaand een overzicht van ons gebruik van de wasmachine.

WasProgrammaTemperatuurCentrifugeVerbruik
(kWh)
Aantal / weekAantal / jaar
(schatting)
Reiniging704001,10Na 40 wasbeurten
Handdoeken/t-shirtsKatoen601.4001,402,5125
Handdoeken/t-shirtsKatoen401.4000,802,5125
BedtextielKatoen301.4000,50150
KledingSynthetisch301.2000,452100
SchoonmaakdoekjesSynthetisch401.2000,700,525

Tegelijkertijd zijn we iets gaan doen aan onze onrust bij (half)volle wasmanden. Geldnerd en Vriendin hebben (hadden) dan allebei de neiging om die was in de machine te gooien en een programma te starten. Maar we werden strenger voor onszelf. Moesten de was opsparen totdat er van de betreffende soort (bijna) niets meer in de kast lag, of totdat het ook echt een volle trommel was. Dat kost wat moeite, maar we merken wel dat dit echt één of twee trommels was per week scheelt. En dat tikt natuurlijk wel aan als je rekent over een heel jaar. Als ik reken met anderhalve 30-graden synthetische was minder per week dan levert dit ook een jaarlijkse besparing van 37,5 kWh op.

Besparing in kWhPer WasbeurtAantal / jaarTotaal / jaar
Handdoeken en t-shirt was van 60 naar 40 graden0,6012575,0
Alleen volle trommels wassen0,457533,8
Totaal besparing kWh108,8

Ons jaarverbruik was in de afgelopen 12 maanden 3.130 kWh. Met deze maatregelen besparen we dus 3,5% op ons totale elektriciteitsverbruik, en bijna 15% van de kloof tussen ons werkelijke verbruik en het verwachte ‘plafond’. Doordat we 50 – 100 wasbeurten per jaar minder draaien besparen we ook nog eens behoorlijk wat drinkwater. Voor onze portemonnee en voor het milieu is dat ook een behoorlijke winst. Niet slecht voor één slimme actie van Vriendin!

Onze wasgewoonte is dus veranderd. En dat bespaart op jaarbasis veel meer dan ik vooraf verwacht had. Gelukkig bevestigde zelfs Margriet, een damesblad dat al suf en oubollig was toen ik jong was, dat wij verstandig bezig zijn. Het geeft te denken over wat we nog meer zouden kunnen doen om ons energieverbruik te verminderen. Misschien toch eens nadenken over een tijdklok op ons ‘mediablok’, de TV / SONOS en het wifipunt in de woonkamer? Dat was immers ook goed voor 10% van ons verbruik, en dan kan ik in elk geval een deel van het ‘standby-verbruik’ aanpakken. Mijn server automatisch ’s nachts uitschakelen? Dan moet ik wel de backup-taken verplaatsen naar een ander tijdsvenster. En nog eens goed in de instellingen van de koelkast en de diepvries duiken. Er zijn vast nog wel meer mogelijkheden. Geldsnor noemde er onlangs nog een paar.

Wat kost de föhn?

Overigens is Vriendin ook nog naar de kapper geweest, en heeft voor het eerst in zeer lange tijd een korter kapsel laten knippen. Ze schat in dat ze nu nog maar 5 minuten per dag de föhn hoeft te laten draaien, in plaats van voorheen 8 minuten. Onze föhn verbruikt maar liefst 2.200 Watt. Ze föhnt op werkdagen, 4 dagen per week. In een jaar besparen we zo 4 x 52 x 3 minuten = 624 minuten = 10 uur en 24 minuten = 10,4 uur verbruik. Dat is in totaal ook nog eens 10,4 * ( 2.200 / 1000 ) = 22,88 kWh…. Geldnerd gebruikt zelf al jaren geen föhn meer. daarvoor heeft hij te weinig haren over.

En het geeft ook te denken over onze onbewuste energieverslaving. Iets waar diezelfde Geldsnor onlangs ook over schreef. Een energiek mannetje is dat… Stof tot nadenken en bezinning.

Kijk jij ook wel eens bewust naar jouw gewoontes? En hoe bespaar jij energie?

NB: Ook Spaarmoeder schreef vandaag over de was. En dat hebben we niet eens afgesproken!

Dit bericht heeft 19 reacties

  1. Spaarmoeder!

    Heerlijk dit soort uitzoekwerk. Mijn gewoonte was om op bepaalde dagen zoveel mogelijk wasjes weg te wassen. en dan deed ik het versnelde wasprogramma. Op aanraden van een vriendin was ik nu alles op de eco-stand. Duurt 2,5 keer zo lang. Mar scheelt meer dan de helft aan energie.
    Verder stel ik soms een was uit omdat het de volgende dag beter weer is, dan droogt het sneller en beter. en blijft er aan het einde van de dag geen mini-wasrekje over met de spullen die nog niet helemaal droog zijn.
    Ik heb een huishouden met 3 pubers en een klein hondje en was gemiddeld 3,5 wassen per week.

    1. Geldnerd

      Ja, die ECO-stand. Daar kunnen wij vast ook nog extra mee besparen. Maar die lange duur van een programma schrikt ons af.

      1. Spaarmoeder!

        Dat is inderdaad een dingetje. Ik heb nooit meer een echte wasdag waar ik 3 wasjes draai, want ik heb geen droger en moet het allemaal ophangen. Dan wordt het niet droog. En ´snachts wassen in een rijtjeswoning is niet wenselijk vanwege het geluid

  2. Greet

    Ik gebruik een handdoek meer dagen. Goed uithangen zodat die kan drogen. Dat scheelt ook heel wat wasjes op jaarbasis. Kleding hang ik snachts buiten te luchten(op een droge plek, onder afdak. Kan het ook wat langer mee voor het in de was moet. Qua nieuwe gewoontes, ik probeer nu de router snachts uit te zetten. Als ik slaapgebruik ik die niet. Nieuwe gewoonte aanleren kost wat tijd en moeite, als het na een maand niet vanzelf gaat, zet ik er wel een timer of klik-aan-klik-uit tussen. Het zal geen zoden aan de dijk zetten maar het is een besparing. Misschien kan ik nog wel onder de 875 kWh per jaar komen. Beste investering om te besparen was de nieuwe koelkast, geen spijt van gehad. Was iets duurder in aanschaf maar zag ik echt meteen terug in minder verbruikskosten.

    1. Geldnerd

      Wij gebruiken de handdoek ook een dag of drie, vier. Maar wel hele grote handdoeken, dat is een stukje ‘comfort’, vandaar dat de wasmachine dan ook wel vol zit samen met het keukentextiel en eventuele schoonmaakdoekjes.

  3. Ien

    Dag geldnerd,
    Handig voor mij, jouw uitzoekerij, dank daarvoor want je gaat verder kijken dan je neus lang is. Ik heb wel 1 opmerking over de temperatuur van de beddenwas. Mij is geleerd deze op 60 graden te wassen omdat deze temperatuur ook de mijt aanpakt.
    Verder is het goed om regelmatig, zeg eens per maand, een was op de hoogste temperatuur te draaien om geen vetluis in je wasmachine te krijgen. Die viezigheid wil je echt niet.
    Soms moet je iets meer betalen om grote narigheid te voorkomen.

  4. Kapitalisman

    Hoi Geldnerd, je kunt je met een handdoek gerust drie keer afdrogen voordat je deze in de was doet. Na het douchen ben je immers schoon en neemt de handdoek alleen water op. Als je dan ook nog minder vaak gaat douchen (bijv 2 keer per 3 dagen: ochtend – avond – niet – etc.) dan bespaar je dubbelop.

  5. Spreadsheets FTW

    Ik heb een raspberry pi aangesloten op de slimme meter en die legt een prachtige database aan van ons verbruik (en van de levering). Een schat aan informatie!

    Zodra je in je eigen data ziet dat korter en minder warm (nee, niet koud) douchen het gasverbruik van 0,3m3 terugbrengt naar 0,15m3 per douchebeurt dan motiveert dat enorm. En met 4 personen achter elkaar aan douchen heb je ongeveer 4 voor de prijs van 3.

    Verder helpt home automation enorm. (Ik weiger om het smart of slim te noemen…) Lampen zijn allemaal LED en gekoppeld aan programma’s. Met één druk op de knop verandert de verlichting. Er brand nooit een lamp teveel. Verder zijn de rolluiken gekoppeld aan de thermostaat met een mooi stukje logica waarbij in de basis de rolluiken dichtgaan bij veel zon en een warm huis, maar bij veel zon en een koud huis juist open blijven.

    Daarnaast zitten er sensoren op deuren om te bepalen of er iets onnodig open staat en is er een signaal als dat gebeurd terwijl de ketel aan slaat. Daar kan je ook andere trucjes mee doen: als er ‘iets’ open staat en rond bedtijd gaan alle lichten uit, dan gaan er her en der wat lampen op rood.

    Laatste toevoeging: op enkele uitzonderingen na, mogen dingen wel automatisch UIT, maar moeten ze handmatig aan.

    Dit alles helpt om het verbruik acceptabel te houden. Met een gezien van 4 in een 2-onder-1-kap van 170m2 vind ik een jaarlijks verbruik van 2000kWh en 550m3 keurig. Dit jaar wil ik onder de 500m3 eindigen. Dat lijkt te gaan lukken.

    1. Geldnerd

      Ha! Ik ben aan het experimenteren met Home Assistant, maar vind het nog wat arbeidsintensief… Welk HA-systeem gebruik jij?

      1. Spreadsheets FTW

        Home Assistent! Begin vond ik ook niet makkelijk, maar het went en je gaat op een gegeven moment zelfs de charme ervan zien.

        Als alles ingesteld is doen we alle bediening volledig via Apple HomeKit en de knoppen op de muur.

        1. Geldnerd

          En welke accessoires gebruik je, welk protocol? Ik heb totnogtoe een Tado thermostaat en een aantal slimme Shelly stopcontacten.

        2. Spreadsheets FTW

          De home automation wil ik uiteraard net zo ‘clean’ en strak hebben als de financiële administratie. Dat is een ongoing proces van inmiddels twee jaar. Randvoorwaarden: alles lokaal, zo min mogelijk via WiFi, open source en stabiel (super belangrijk voor de WAF!)

          Alles draait op een enkele Raspberry Pi en elk stukje software in zijn eigen container. Ik heb:
          – Een zigbee-dongle die ik aanstuur vanuit zigbee2mqtt
          – Een ESP-easy waarmee ik via mqtt de mechanische ventilatie kan bedienen
          – Uiteraard de benodigde mqtt-server
          – Een bridge waarmee ik vanaf het netwerk de ketel kan uitlezen en aansturen (de ketel, NIET de thermostaat)
          – Een bridge waarmee ik Somfy IO motoren kan uitlezen en aansturen (rolluiken, zonwering, garagedeur etc.)
          – Een koppeling met een aparte applicatie die de slimme meter uitleest
          – Virtueel weerstation via OpenWeatherMap
          – De printer (gewoon omdat het kan, doe ik niets mee)
          – Mijn telefoon (doe ik ook niets mee, misschien dat ik ooit nog iets wil proberen met geofencing…)

          Aan Zigbee heb ik dan weer een hele rits lampen, schakelaars, geschakelde stopcontacten, deursensoren en luchtvochtigheidsmeters hangen. Voordeel van een dongle en zigbee2mqtt is dat je gewoon de alle hardware door elkaar kan gebruiken zonder beperkingen. (Geen lockin-constructie bij een bepaald merk dat ooit roots had in Eindhoven €€€. Of een merk van een goedkope supermarkt dat eigenlijk een rebranding is van een obscure Chinese fabrikant die alle data van de app nog steeds via Beijing laat lopen…)

          Het wordt pas echt leuk als je verschillende dingen aangesloten hebt: “ALS zonnepanelen meer opwekken dan X (dus zonnig) EN kamer temperatuur hoger is dan Y EN raam is dicht EN rolluiken zijn niet 100% gesloten DAN rolluiken 90% sluiten” Zoiets heb ik ook voor de luchtvochtigheid in de badkamer icm mechanische ventilatie.

          Ook leuk, via Apple HomeKit kan ik met één druk op de knop een afwezigheidsprogramma aanzetten. Dan gaan er afhankelijk van de stand van de zon op gangbare moment lichten aan/dimmen/uit en gaan de rolluiken automatisch dicht en ’s ochtends weer open. Programma zelf is handig voor vakanties, maar zo nu en dan blijf je ergens langer plakken en is het fijn als je het programma ook kan starten als je er niet bent. Misschien dat ik deze nog uitbreid met een virtuele hond ofzo.

        3. Geldnerd

          Dank voor de uitgebreide reactie! Misschien moet ik er toch nog weer eens induiken!!

  6. Mr.FightToFIRE

    Jezus dat is veel was… Wij zitten met een baby en doen zelfs niet elke dag een was draaien.
    Let wel op met onder de 60 te gaan voor handdoeken e.d. Bacteriën sterven pas bij 60°. Natuurlijk gebruik je zeep, maar toch. Misschien af en toe eens een hogere temp. gebruiken?

    1. Mr. Groeigeld

      Als je zonnepanelen hebt, kun je de was combineren met zonnig weer. Met het huidige salderen heb je daar weinig aan, maar zonder salderen is dat de beste aanpak om energie te besparen. Plus wat hierboven al werd gezegd, als je gedouched hebt, droog je vooral water af, je handdoek wordt niet heel vies.

  7. Dennis

    Wij zijn onlangs ook bewuster gaan kijken naar ons energieverbruik. Inzicht hebben in verbruikt helpt ons niet alleen om te weten hoeveel iets verbruikt en of dat nodig is, maar het maakt het ook leuk. Het wordt een sport om zo min mogelijk te verbruiken.

    Een aanrader vind ik de P1 meter van HomeWizard met de bijbehorende app. Dan kan je per maand, week, dag en real time zien hoeveel je verbruikt. Inpluggen in de slimme meter, app downloaden, aanmelden en klaar. Dit gaf ons aanleiding om te zoeken naar sluipverbruik. Zonder dat we een apparaat aan hadden staan, werd er best veel stroom verbruikt. Constant. En wij dachten, waarom?

    Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat onze wifi router + glazvezel aansluiting constant +/- 15 watt aan stroom trekt. Dat is 131 kwh voor 1 jaar lang 24 uur per dag. Moet die wel de hele dag aan staan?
    Of bijvoorbeeld de TV ontvanger en soundbar + subwoofer. Of die nu uit of aan stonden, dat maakte niets uit. Altijd +/- 25 watt verbruik. Ook dat is 219 kwh per jaar. Dat tikt wel door.

    Om dit aan te pakken hebben we de schakelbare stopcontacten gekocht, waarmee we handmatig de stroom van deze apparaten compleet kunnen afsluiten als we die niet gebruiken, om zoveel mogelijk stroom te besparen.

    En als je een slimme meter hebt, heb je waarschijnlijk ook een dal en normaal tarief. Als je wasmachine een startuitstel heeft, kun je de was ook ’s nachts draaien met een goedkoper stroom tarief. Dan zorg je dat die ongeveer klaar is als je uit bed komt om het op de waslijn te hangen.

  8. annej2019

    wij wassen de handdoeken maar 1x per week….

  9. Marana

    Leuk dat korte kapsel. Maar helaas kost de kapper meer dan de föhnkosten zijn. Met langer haar ga ik slechts 2x per jaar naar de kapper, met kort haar minstens 6x. Een ander kapsel laten knippen waarbij föhnen niet meer (dagelijks) nodig is, is geen optie?

    1. Geldnerd

      Toch scheelt het mij geld. Want de kapper betaalt Vriendin van haar eigen rekening, en de energierekening wordt van onze gezamenlijke huishoudpot betaald…. 😁

Reacties zijn gesloten.