Nieuw jaarcontract energie

 • Berichtcategorie:Wonen

Het zal niemand ontgaan zijn, de afgelopen jaren was er veel te doen op de energiemarkt. Met dank aan ‘geopolitieke ontwikkelingen’ (in gewoon Nederlands: een agressieve dictator die van mij onmiddellijk een enkele reis naar de zon mag krijgen, en daarmee bedoel ik de kern van die ster, niet een of ander mooi vakantie-oord). Ook in Huize Geldnerd kregen we er mee te maken. Toen ons aantrekkelijke meerjarige energiecontract eind 2021 afliep namen we een duurder eenjarig contract. Met als gevolg dat we eind 2022 onvermijdelijk terechtkwamen in een variabel contract . Het voorstel dat GreenChoice ons toen deed was nogal prijzig, zelfs voor de marktomstandigheden van dat moment. En een prijsplafond hing wel in de lucht maar was nog niet zeker. Geldnerd en Vriendin namen dus het zekere voor het onzekere en stapten over naar Shell Energy. Met ook een fors maandbedrag, maar toch een paar honderd euro per maand lager dan bij Greenchoice.

Gelukkig werden we vervolgens ‘gered’ door de Nederlandse overheid. Je verwacht het niet, maar dat blijkt dus af en toe toch te kunnen. Eerst kwam er twee maanden lang een korting van € 190, en uiteindelijk kwam er voor 2023 ook een prijsplafond. Nu hadden we het in Huize Geldnerd financieel ook wel gered zonder, maar ik ben toch blij dat het prijsplafond er is. Want niet ieder huishouden heeft die luxe.

Ondertussen bleven de marktprijzen zich ontwikkelen. Gelukkig niet nóg verder omhoog. Dat was natuurlijk wel een reëel risico op dat moment. Maar een combinatie van factoren heeft ons geholpen. Een relatief milde winter. Weinig vraag uit China, dat nog lang met coronalockdowns zat. En toch ook het succes van de Oekraïners op het slagveld. Netto effect was dat de energieprijzen eerst stabiliseerden en daarna weer begonnen te dalen. Volgens de statistiekjes leverde ook Huize Geldnerd een bijdrage aan de vermindering van ons aardgasverbruik, constateerde ik onlangs.

Door de ontwikkelingen in de markt begonnen een paar energiebedrijven een tijdje geleden voorzichtig weer jaarcontracten aan te bieden. Ik las er ook over in diverse media. Dat wekte mijn interesse. Als geboren pessimist (sommige mensen zouden zeggen ‘Doctor Doom’) ben ik namelijk allerminst gerust op de komende winter. Die oorlog ten oosten van ons is immers nog niet afgelopen, al hoop ik van harte dat Oekraïne binnenkort heel hard ‘BOEH!’ roept, dat alle Russen daarna heel hard wegrennen in oostelijke richting, en dat die dan thuis orde op zaken gaan stellen. Maar dat kan nog heel vervelend worden. En markten zijn gebaseerd op emotie en houden niet van onzekerheid. Prijzen kunnen dan ook nog wel eens heel hard de lucht in schieten. Ook daarover las ik in de media.

En ook leveringszekerheid is een dingetje. We hebben in Nederland en in Europa niet genoeg opslagcapaciteit om voor een hele winter gas in te slaan. Er moet dus ook tussendoor wel geleverd worden om de voorraden aan te vullen. China is inmiddels ook weer uit z’n corona-winterslaap ontwaakt. We bouwen in hoog tempo LNG-terminals, maar het zal nog een paar jaar duren voordat die hele keten robuust is. In de tussentijd blijven we kwetsbaar.

Er is, kortom, geen enkele reden om aan te nemen dat het tijdperk van de hoge energieprijzen definitief voorbij is. Integendeel…

Geldnerd is dus wel blij met die jaarcontracten. Daarmee dek je namelijk het risico voor de komende winter af. Je kunt er natuurlijk op gokken dat de prijzen laag blijven, of dat de overheid nog wel een keertje met een prijsplafond komt. Maar dat weet je niet zeker. Bij een jaarcontract staat je tarief vast, en heb je alleen een probleem als je leverancier omvalt en je omgezet moet worden naar een nieuwe.

De afgelopen periode heb ik me daar dus even in verdiept. Uit mijn administratie viste ik een rijtje met ons verbruik en de kosten van de afgelopen jaren. Dit zijn, behalve voor het lopende contract, de werkelijke maandbedragen op basis van de eindafrekening. Dus als we een maandbedrag zouden hebben van € 200, en we kregen aan het eind van het jaar € 120 terug, dan reken ik met een werkelijk maandbedrag van € 190 ( = 200 – ( 120 / 12 ) ).

In ons huidige variabele contract met prijsplafond bedraagt ons maandbedrag € 244. Na de bespaaracties van afgelopen jaar en het afgelopen stookseizoen is ons verbruik ook iets lager geworden. Met de actuele verbruiksgegevens ben ik dus maar weer eens gaan kijken bij de bekende vergelijkingssites. Randvoorwaarde in Huize Geldnerd is wel dat we groene stroom en CO2-gecompenseerd gas willen hebben.

De uitkomst viel me niet tegen. We konden € 40 per maand besparen. Door nota bene terug te gaan naar GreenChoice.

Na wat wikken en wegen hebben we dat dus gedaan. We hebben een nieuw jaarcontract afgesloten. En daarmee het risico op stijgende prijzen voor de komende winter afgedekt. De ‘downside’ is natuurlijk dat het over een paar maanden misschien nog goedkoper had gekund als de prijzen verder blijven zakken. Maar dat risico wilden we even niet nemen. We weten waar we aan toe zijn, en het maandbedrag is substantieel lager dan wat we nu betalen. Dat is voor ons voldoende.

Terugkijkend hadden we dus vorig jaar ook gewoon bij GreenChoice kunnen blijven zitten. Maar dat had ons veel geld gekost als het prijsplafond er niet was gekomen. En die zekerheid hadden we nog niet op het moment dat we overstapten. Ik heb dus geen spijt van de overstap naar Shell (die overigens op dit moment nog geen jaarcontracten aanbiedt). Ze hebben ons mooi de winter door geholpen. Doen ze eindelijk ook eens iets nuttigs voor deze samenleving….. 😉

Heb jij al naar je energiecontract gekeken?

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Anna H.

  Jazeker. Ik zit in de luxe positie dat ik meer stroom lever dan gebruik. Dat betekent dat ik wil overstappen naar de partij met de hoogste terugleververgoeding. Vorig jaar had de Rotterdamse Reus zonder mij te informeren die vergoeding verlaagd. Daar was ik nogal boos over. Ik stapte over naar een Franse Reus, die mij had gelokt met verkeerde tarieven (ex btw). Ik kan niet tegen liegen (daarom mag onze Grote Leider ook mee naar de zon van mij) en ging weer terug naar Rotterdam, met het snode plan om te wachten tot ik per saldo op nul sta. Dat is volgende maand ongeveer. Ik zag dat de Franse Reus ook zijn teruglevertarieven heeft verlaagd, nog verder dan Rotterdam. Dus dubbel blij met mijn annulering van het contract. Ik moet zeggen dat ik betwijfel of die teruglevertarieven redelijk zijn, maar gelet op de salderingsregeling, denk ik niet onredelijk…. Het jammere van die teruglevertarieven is dat die elk moment kunnen wijzigen (meestal staan ze in algemene voorwaarden) En het moment van overstappen is van belang (als je in de winter overstapt vanwege een gewijzigde lage terugleververgoeding moet je bijbetalen). Dus aan een vast contract heb ik niet zoveel…. Ik moet dus een inschatting maken van de stabiliteit (en solvabiliteit!) van mijn nieuwe club. Het lijkt wel verkiezingstijd…

 2. Rube

  Als de prijzen nog veel verder dalen kun je natuurlijk (nu nog wel) goedkoop van je contract af om weer over te stappen

 3. Herminez

  Wij zijn aan het kijken. We zitten al een eeuwigheid bij Vattenfall. Recent kreeg ik bericht dat vanaf 1 juni zowel gas al elektra onder het prijsplafond komen met ons variabele tarief.

  Doordat we er al lang zitten hebben we 25% korting op elektra. We wekken zelf best veel op, maar laden ook een auto, dus gebruik hoog. Als we iets veranderen zijn we die blijven loont korting kwijt. Zelfs als we alleen met het gas vertrekken. ( Ik las de kleine lettertjes maar weer eens.). Een dynamisch contract vindt mijn echtgenoot te stressvol. Dat valt af.

  In de brief stond een soort bedreiging dat voor 1 juli opzeggen nog kosteloos kan en daarna niet meer. Ik had me voorgenomen om in augustus te gaan kijken en belde dus naar de klantenservice. Wat ik erover in de pers gevonden heb is dat opzeggen van vaste contracten voor de afloop duurder gaat worden. Volgens de klantenservice gaat het mij met een variabel contract “heel veel geld kosten”. Behalve dat dit vrij subjectief is om er een conclusie aan te verbinden, geloof ik het eigenlijk niet. Mijn jaarafrekening krijg ik in oktober en het lijkt me dat variabele contracten per maand opzegbaar zijn. Ik hoop dat iemand hier weet hoe het precies zit.

  Ik twijfel dus om te gaan klikken en dan voor hoe lang, maar ben wel aan het kijken.

 4. Inkoopadviseur publiek

  Ja, toevallig ook net naar gekeken ca 2 weken geleden. Ons jaarcontract bij Innova verloopt eind volgende maand en na wat vergelijkingswerk gaan we overstappen naar een nieuw jaarcontract met United Consumers (wel groen elek, helaas grijs gas). De maandelijkse kosten gaan dan licht dalen. Ben ik dus blij mee.

  Er kwamen ook wat aanbiedingen voorbij zag ik met korte looptijden (tot 1 sept), die goedkoper waren, maar daar dus niet voor gekozen omdat wij ook de hele winter zekerheid willen.

 5. Greet

  Ik heb een lokale energieboer. Dit soort kleine groene energiebedrijven is goed georganiseerd en laat zich deels helpen door OM energie. Ze leggen zonnepanelen op daken en de winst van de coöperatie gaat terug naar de klant. Dat gebeurde dus echt in januari en februari, we kregen geld terug! Daarnaast is de coöperatie altijd bezig meer plekken te vinden om zonnepanelen neer te leggen, én om ook de minima hiervan voordeel te laten krijgen en op de ledenvergadering praten we mee over de plannen. Geen Lambourghini voor de ceo of aandeelhouderswinsten dus. En precies dat vind ik fijn. Fijn genoeg om niet over te stappen.

 6. Stijn

  Ik ben hier ook mee bezig. Met een elektrische auto, 2 kids en een lucht/lucht warmtepomp (die ons heeft gered van 800 kuub gas afgelopen winter) verbruiken wij zo’n 10.000kWh / jaar. 10 MWh dus 🥲
  Grofweg 4000 huishoud, 4500 auto en 1500 warmtepomp.

  Ik heb ook gekeken naar dynamische prijzen (omdat ik onze auto gestuurd kan laden en de warmtepomp kan plannen), maar die tarieven liggen echt maar ~10% lager, dus mijn inziens niet alle moeite waard. Alhoewel de piek prijzen van de dynamische contracten mij erg mee vielen afgelopen winter, en als je niet zo’n “last minute” vast contract had was dynamisch zeker de beste optie.

  Op dit moment hebben wij ook Shell Energy 1 jaar vast tot 12 juni, met een tarief van 45/41ct per kWh (piek/dal). De tarieven die ik vond liggen zo rond de 38ct/kWh nu, dus op zich aantrekkelijk. Maar ik lees overal dat het gas nu (op de beurs) veel goedkoper is, en dat energieleveranciers eerst hun eerder ingekochte dure gas kwijt willen (en/of verliezen/afschrijvingen van afgelopen jaar). De Nederlandse elektriciteit is (helaas) grotendeels afhankelijk van gas.

  Wij wachten dus nog even af, tot de eerste berichten verschijnen dat de prijzen gaan stijgen, of tot de prijzen comfortabel laag genoeg zijn en mijn zenuwen het niet meer aan kunnen 😉

 7. marijke

  Mijn energiecontract liep in april af, en heb toen toch ook gekozen voor weer een vast contract, kon toen alleen kiezen voor een half jaar. heb wel getwijfeld of ik voor variabel moest kiezen maar de maatschappij die ik koos had zowel piek als daltarieven onder het prijsplafond dus dat was voor mij rede om het toch maar vast te zetten, dan weet je waar je aan toe bent. Als ik weer moet oversluiten of verlengen, komt de winter eraan dus ben zeer benieuwd hoe de energiemarkt er dan voorstaat…

 8. Lot

  Nog niet, voor 2e jaar verlengde jaar contract met Essent tot eind juli was vorig jaar de beste optie. Verwacht begin juli wel een verlengingsvoorstel en natuurlijk ga ik zelf ook verder kijken

 9. Meer door minder

  Ik kijk het voorlopig nog even aan. Ik was gewend om jaarlijks over te stappen vooral om dat daar vaak een leuke bonus mee te verdienen was. Door mijn super laag maand bedrag wat ik betaal loop ik uiteindelijk ook nauwelijks risico.

 10. zuinigaanenbesparen

  Toevallig blog ik er vandaag ook over. Ik ga zeker overstappen. Bij Powerpeers, mijn huidige leverancier, heb ik nu een variabel contract, de tarieven veranderen ieder kwartaal en ze hanteren nogal hoge prijzen als ik dat vergelijk met andere aanbieders. Ik had vanaf november 2021 een aantrekkelijk jaarcontract met een leuke cashback, maar sindsdien is de leverancier een stuk minder aantrekkelijk geworden.
  Ik stap vooral over omdat ik graag zekerheid wil over de tarieven in de komende winter. Geen verrassingen, maar een vast tarief (dat onder het prijsplafond ligt).
  Aaf (Zuinigaan)

 11. Esther

  Als ik prijzen vergelijk, geeft Greenchoice bij vast contract deze kleine lettertjes: ‘Contract met vaste tarieven t/m 30-09-2023. Hierna krijgt u geleverd tegen variabele tarieven en is het contract kosteloos opzegbaar. Door prijsveranderingen kan het uiteindelijke totaalbedrag afwijken. Voor de berekening van het totaalbedrag wordt het vaste tarief gehanteerd.’ Bij jullie niet?

  1. Geldnerd

   Ik heb een jaarcontract met vaste tarieven.

 12. Esther

  Voor het Energieplafond gaat de overheid uit van een maximum verbruik per dag. Wanneer je minder verbruikt hebt dan het Energieplafond kan overstappen nadelig zijn: zodra je overstapt ( of je jaarrekening krijgt), sluit je die periode ook af qua Energieplafond. De ‘plafondruimte’ die je over had, ben je dan kwijt. Dat kan bij een strenge winter ongunstig zijn.

 13. Tiny

  Ik wacht toch nog even af deze keer. Ik heb inmiddels een aanbod gehad voor een jaarcontract met redelijk gunstige prijzen onder het plafond, maar variabel is momenteel nog lager. Ik verwacht een nog wat verdere daling. Wellicht dat we ergens deze zomer wel wat vast gaan zetten.

 14. Geldsnor

  Ja, daar kijk ik wel eens naar :-). Hier “uiteraard” een dynamisch contract, maar goed ik ben dan ook een grootverbruiker én begenadigd energiebloggernerd die er plezier uit haalt. Ik blijf lekker dynamisch bezig voorlopig (ik denk voor altijd, eerlijk gezegd)

Reacties zijn gesloten.