Koopjes jagen!

 • Berichtcategorie:Beleggen

Nee, maak je geen zorgen. Geldnerd is niet aan het funshoppen geslagen. En ook wordt er niet driftig gezocht in de uitverkoop. Dat soort dingen zijn aan mij niet besteed.

Ik heb het natuurlijk over de aandelenmarkten. Die laten de afgelopen periode een iets andere beweging zien dan waar we de afgelopen 9 jaren aan gewend geraakt zijn. Neerwaarts. Al die arme mensen die afgelopen jaar pas zijn ingestapt zullen nu vast en zeker peentjes zweten. Sommigen verkopen misschien alweer. Tot vreugde van hun bank en/of adviseur: twee keer transactiekosten!

Vroeger zou ik nu nadenken over bijkopen, maar het waarschijnlijk niet durven. Meerdere malen per dag naar het financiële nieuws kijken, op zoek naar ‘signalen’ om mijzelf te overtuigen dat het een goede gelegenheid was om ‘in te stappen’. Om een deel van mijn spaargeld actiever in te gaan zetten, op zoek naar een ‘financiële klapper’. Maar daar heb ik tegenwoordig geen last meer van.

Op mijn Lopende Rekening staat niet meer dan ik in de maand nodig heb. Het meeste geld wordt meteen weggeboekt, de dag dat het salaris binnenkomt. Zo snel mogelijk voor mij aan het werk.

De Buffer is er als achtervang. Een kleine buffer om de grotere uitgaven van het jaar te kunnen doen, meestal gevoed met wat er maandelijks overblijft op de rekening. De grote buffer bevat een paar maanden leefgeld. Mocht mijn inkomen echt wegvallen, dan begin ik stapsgewijs met het liquideren van mijn beleggingen.

Er zit ook een aardig bedrag in ons Huis. Deels al bij de aanschaf, en deels door ons lineaire (en eerder dit jaar verdubbelde) aflostempo. Ik weet dat ik misschien op de beurs hogere rendementen kan (kon?) halen, maar elke maand lagere maandlasten is ook heel waardevol. We hanteren in Huize Geldnerd een mix-strategie

Maar het merendeel van het vermogen zit in de Beleggingen. De portefeuille die ik de afgelopen jaren heb opgebouwd, en waar ik trouw iedere maand bijstort en waar ik dit jaar ook echt de discipline heb om elke maand bij te kopen. Afgelopen week ook weer.

Daarmee is iedere Euro die ik bezit ook daadwerkelijk ingezet voor een specifieke bestemming. En zijn er dus geen vrije middelen beschikbaar om op koopjes te jagen. Aan de ene kant wel jammer. Maar aan de andere kant ook erg rustgevend. Want ik hoef er dus verder ook niet over na te denken. En ik merk dat ik daardoor ook veel minder de neiging heb om überhaupt naar de beurs te kijken. En dat is, met koersbewegingen zoals ze op dit moment plaatsvinden, misschien maar beter ook.

Onlangs schreef ik het al op de Slack-groep FIRE NL: Ik houd in mijn hoofd rekening met een correctie van de markt van 40%. Waarbij ik mijn portefeuille als ‘de markt’ beschouw. Dat voelt als een psychologische grens. Verder houd ik bij wat sinds de start van mijn portefeuille mijn totale eigen inleg is geweest, en die vergelijk ik met de huidige portefeuillewaarde. Zodra mijn portefeuillewaarde beneden mijn totale inleg komt gaat er ook een alarmbelletje af in mijn hoofd. Die twee criteria (40% portefeuillewaarde en mijn inleg) liggen in absolute termen ook dicht bij elkaar. Maar dit is allemaal een poging om iets dat emotioneel is, te rationaliseren. Maar uiteindelijk voelt het natuurlijk gewoon niet goed om mijn eigen vermogen te zien dalen…. Het wordt interessant om te zien wat dat met mijn gemoedstoestand gaat doen.

Jaag jij op koopjes?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Project Lonica

  Ik heb altijd plukjes bijgekocht bij een dalende markt (we hebben eerder weleens dipjes gehad rondom de verkiezing van Trump en Brexit en zo), dus dat blijf ik nu ook gewoon doen.

 2. de budgetman

  Het is nu zeker niet saai op de beurs. Hier blijft de strategie gewoon onveranderd: maandelijks inleggen en blijven zitten. Koopjes jagen komt toch eigenlijk neer op een poging om de markt te timen.

  En wat wordt je plan wanneer de 40% grens in zicht komt?

  1. Geldnerd

   Gewoon blijven zitten. Want als het zo diep zakt, heeft uitstappen geen zin meer.

 3. Heel verstandig om niet te paniekeren of alsnog de markt proberen (denken) te grijpen. Dat zou feitelijk een fikse strategiewijziging zijn n.a.v. een dalende markt. En als je dat zo bekijkt, is een fikse strategiewijziging niet echt een verstandige actie als je zenuwachtig de markt ziet dalen.
  Kortom, iex.nl en al die andere, lekker uit je favorieten deleten en je focussen op de langer termijn. 🙂
  Hoe is het met de tuin?

 4. Mr. Groeigeld

  Inderdaad, gewoon blijven zitten en iedere maand bijkopen (soms gebruik makend van de dips). Mijn horizon ligt 20 jaar verder, dus in de tussentijd kan mijn vermogen weer herstellen en ondertussen lekker dividend genereren.

 5. Haha ik ben erg blij dat deze sale samenkomt met het moment dat mijn salaris weer binnenkwam! Extra voordelige VWRL, yes!

  Over koersdalingen maak ik me geen zorgen, eenmaal op de beleggersrekening blijft het daar ook 🙂

 6. B at Fire The Boss

  Mijn strategie is ook zoveel mogelijk geautomatiseerd. Ik hanteer een verdeling van 50/50 tussen “de markt” die uit VWRL en IUSN bestaat en cash, een spaarpotje dat ik opspaar voor de eigen inbreng in een toekomstig beleggingspand.

  Als de beurs het slecht doet leg ik wat meer in aandelen in, als de beurs het heel goed doet koop ik wat minder aandelen. Zo balanceer ik elke maand door te kopen en dat gaat bij de huidige bedragen nog goed.

  Het is fijn om zo’n plan te hebben, want anders ben ik net zo onrustig als wat jij beschrijft. Dan zit ik de hele dag het internet af te speuren naar dealtjes en verlies ik uiteindelijk alleen maar een hoop geld aan de transactiekosten.

 7. ambertree

  Vergelijkbaar aan het plan dat ik vroeger had en vanaf januari terug ga opstarten. Jouw systeem van 2 buffers had ik ook al. Ik wil het uitputten tot een zuiver en simpel plan met een minimum aan rekeningen… Om eens over te praten

 8. rob

  Wat mij veel helpt om rust te bewaren, is dat ik kijk naar het aantal aandelen dat ik heb, en het aantal aandelen dat ik verwacht nodig te hebben aan het eind van de horizon. Door een gemiddelde prijs van het aandeel te vermenigvuldigen met een bescheiden rente percentage tot aan mijn horizon. Hierdoor heb ik een vaag idee wat een aandeel waard zou moeten zijn tegen die tijd. En dan weet ik ook hoeveel ik er ongeveer nodig heb. Dus werk ik langzaam toe naar het aantal aandelen (of knikkers zoals ik ze graag noem) dat ik denk nodig te hebben.
  Als de knikkers tijdelijk in de uitverkoop zijn maakt dit mijn zak met knikkers niet groter of kleiner.

Reageren is niet mogelijk.