BREXIT en mijn beleggingen

 • Berichtcategorie:Beleggen

Ik beleg alleen in indextrackers. Niet in individuele aandelen. Dat heeft een aantal voordelen. Ik blijf altijd in de buurt van het totale rendement van de markt. En ik hoef niet te letten op nieuws over individuele bedrijven. Maar ik let wel op het macro-economische nieuws. Zelfs dat hoeft eigenlijk niet, omdat ik een buy-and-hold strategie hanteer. Ik koop fondsen bij, maar verkoop niet. Niet kijken is dan eigenlijk gezonder. Maar macro-economisch nieuws interesseert mij.

Om meerdere redenen volg ik dan ook het nieuws over de BREXIT. Persoonlijk vind ik het een van de domste democratische beslissingen die gedurende mijn leven genomen is, samen met de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Kom maar op met die reacties…. Dit is mijn blog met mijn mening. Ik ben nou eenmaal een voorstander van economische samenwerking en vreedzaam samenleven op deze planeet. Dat is begonnen toen ik als tiener de boeken van Isaac Asimov las.

En deze week zal het Britse parlement dan eindelijk moeten stemmen. Daarbij lijken ze de keuze te hebben tussen de deal die op tafel ligt, chaos of helemaal geen BREXIT. Wat mij opvalt is dat het land tot op het bot verdeeld lijkt. Vrijwel elke opiniepeiling laat ongeveer een 50/50 verdeling zien tussen voor- en tegenstanders van de BREXIT. Het enige waar ze het over eens lijken te zijn is dat ‘de deal’ niet datgene is wat ze willen. Blijkbaar verkiezen ze chaos en onzekerheid boven de andere opties.

Wat de uitkomst ook gaat zijn, de aandelenmarkten zullen reageren. Ik denk met opluchting als er voor de deal gestemd wordt. Zo’n besluit kan zo een paar procent winst opleveren. Dat effect zagen we begin vorige week, toen de presidenten van China en de Verenigde Staten, in de marge van de G20-top in Argentinië, een ‘tijdelijk staakt-het-vuren’ sloten in hun handelsoorlog. Een handelsoorlog die in dit jaar één van de voornaamste oorzaken van volatiliteit is op de aandelenmarkten. Dat zagen we overigens ook vorige week, toen de markt weer net zo hard naar beneden ging. De afgelopen periode ging het niet best met mijn portefeuille, maar gelukkig deed ik het minder slecht dan de S&P500 (mijn belangrijkste benchmark).

Maar als de deal wordt verworpen, kan het effect ook stevig de min in gaan. Of een extra tweet uit Washington kan ook nog weer roet in het eten gooien. We gaan het zien. Ik heb er niet over gedacht om te verkopen, mijn beleggingshorizon is nog meer dan lang genoeg om gewoon rustig te blijven zitten. Bijkopen als de beurs verder daalt doe ik niet, al mijn geld is al voor mij aan het werk .

In mijn portfolio-checker bij Morningstar heb ik wel even gekeken naar de delen van mijn portefeuille die in het verenigd Koninkrijk belegd zijn, en in de rest van Europa. Dat valt me erg mee. Slechts 3,6% van mijn portefeuille staat in het Verenigd Koninkrijk, en 13,7% in de rest van Europa. We zullen zien wat er deze week gebeurt.

Volg jij het macro-economisch nieuws?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Erik

  Ik volg het nieuws wel, maar net als jij zit ik in index trackers voor de lange termijn. Ik ben dus niet van plan om af te wijken van deze strategie op basis van het nieuws.

 2. Geld is tijd

  Volgens mij is de hele wereld tot op het bot verdeeld. Zoals die gele hesjes: als je aan 10 gele hesjes zou vragen waar ze het niet mee eens zijn dan krijg je 10 verschillende antwoorden. Het probleem is dat de wereld niet meer zo simplistisch is als 50 jaar geleden..

 3. B at Fire The Boss

  Ik volg het nieuws ook met een oog. Net als jij beleg ik niet in individuele aandelen maar in indextrackers. Daarnaast houd ik cash aan voor de aankoop van een beleggingspand. Het herbalanceren tussen ETFs en dit spaargeld doe ik voorlopig nog door aan te kopen, en niet te verkopen. Dit kan in de toekomst anders worden als de schommelingen zo groot worden dat alleen aankopen niet meer voldoende is.

 4. Team CF

  Volgen wel, doe ik er wat mee…. nee, ook niet 😉

 5. Mr. Groeigeld

  Volgen zeker (met individuele aandelen trouwens), maar doe er verder weinig mee. Uiteindelijk bepalen bedrijfswinsten de beurs en niet politiek.

  1. Geldnerd

   Dat laatste ben ik niet met je eens. Ik ben een aanhanger van de gedragseconomie, niet van de rationele markt…

Reageren is niet mogelijk.