Aanpassingen in mijn beleggingsportefeuille

 • Berichtcategorie:Beleggen

Eerder dit jaar heb ik mijn beleggingsportefeuille aangepast, nadat veel Amerikaanse ETFs niet meer beschikbaar waren ten gevolge van de MIFID-II regelgeving. Mijn portefeuille wil ik niet te vaak aanpassen, om kosten te voorkomen. ‘Stug volhouden’ is namelijk nog steeds de beste strategie. Maar eens in de zoveel tijd is het wel goed om te kijken of je nog wel op de goede weg bent. Soms veranderen de uitgangspunten van fondsen en ETFs namelijk ineens, meestal zonder uitgebreide communicatie. Of er komen nieuwe, aantrekkelijker alternatieven op de markt. In deze blog een overzicht van de recente aanpassingen en/of gedachten daarover.

Verhouding Aandelen – Obligaties

Naarmate je ouder wordt en dichter bij de datum komt waarop je het vermogen daadwerkelijk nodig hebt, wordt je geacht minder risico te nemen. Een vuistregel is dan om ( 100 -/- je leeftijd ) procent in risicovolle beleggingen te steken, en de rest in minder risicovolle.

Het risicovolle element in mijn vermogen zijn de aandelen die onder de ETFs in mijn portefeuille liggen. Maar de minder risicovolle component heeft meerdere onderdelen. Het gaat dan om obligaties, maar ook om contant spaargeld. En ik reken ook het eigen geld dat in ons huis zit hieronder. Het is weliswaar niet snel contant te maken, maar ik vind het, ook vanwege de lange verwachte looptijd, een laag risico.

Ik heb serieus overwogen om het percentage Obligaties in mijn portefeuille te verlagen, van 20% naar 10%. Maar iets houdt me tegen. Het is ondermeer de gedachte dat ik dan net zo goed helemaal kan stoppen met obligaties, net als OntslaDeBaas een tijd geleden heeft gedaan. Ik weet het niet, ik ben er nog niet uit. Vooralsnog laat ik het dus maar even op 20% staan.

Obligatiefonds(en)

Ik maakte gebruik van twee obligatiefondsen, de iShares Core Euro Corporate Bond ETF (IEAC) en de iShares Core Euro Government Bond ETF (IEGA). Maar als je daar echt induikt, dan zie je dat het verschil tussen staatsobligaties en bedrijfsobligaties erg groot is. Bedrijfsobligaties zitten een beetje tussen staatsobligaties en aandelen in. En om te renderen moet je al behoorlijk wat meer risico lopen. Daarnaast heb ik afgelopen jaren aan den lijve de effecten van valutaschommelingen ondervonden.

Tijdens mijn eerdere portefeuille-aanpassingen heb ik ook al eens gekeken naar de Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB). Die viel toen af omdat ze deden aan synthetische replicatie en niet aan fysieke replicatie. Maar dat is recent veranderd. En de ETF belegt in staatsleningen van investment grade en hoger, én is gehedged is naar de euro. Net als MrFOB ben ik dus overgestapt. Door mijn overstap van Alex naar Binck had ik gedurende een periode gratis transactietegoed, dus het verkopen van IEAC en IEGA en daarna aankopen van DBZB kostte mij helemaal niets.

Dividend

Inmiddels heb ik 5 dividend-ETFs in mijn portefeuille. Uit het BM (Before MIFID-II) tijdperk heb ik mijn Amerikaanse ETFs Vanguard Dividend Appreciation Index Fund ETF Shares (VIG) en de iShares Select Dividend ETF (DVY). En ik heb ook nog een plukje Vanguard High Dividend Yield Index Fund ETF Shares (VYM), dat ik ooit gekocht heb. En uit het AM (After MIFID-II) tijdperk heb ik de Think Morningstar High Dividend UCITS ETF (TDIV) en de iShares Euro Dividend UCITS ETF (IDVY). Een beetje veel fondsen misschien?

Op dit moment zie ik bij andere bloggers regelmatig de SPDR S&P USD Dividend Aristocrats (UDVD) en de SPDR S&P EUR Dividend Aristocrats (SPYW) langskomen. Daar heb ik recent ook vrij uitgebreid naar gekeken. Ik zie weliswaar een lagere kostenfactor (0,3% versus de 0,4% die ik voor mijn huidige dividend-ETFs betaal), maar ook een ruimschoots (1%) lager dividendrendement voor UDVD en SPYW. Ik blijf dus nog maar even vasthouden aan mijn huidige fondsen.

Daarnaast zie ik overigens dat ook Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL), het hoofdfonds in mijn portefeuille, een heel aardig dividendrendement maakt.

Samenvattend

Op dit moment is dus alleen mijn obligatiestrategie aangepast. De rest blijft even zoals het is.

Uiteraard heb ik mijn adviestool in mijn beleggingsspreadsheet hierop aangepast. Die blijft me, ook met deze aanpassingen, keurig elke maand vertellen wat ik bij moet kopen om zo dicht mogelijk bij mijn gewenste portefeuille-indeling te komen.

Kijk jij regelmatig naar de samenstelling van jouw beleggingsportefeuille?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Mr Groeigeld

  Heel veel dividendfondsen hebben vaak hetzelfde gedrag en returns merk ik. Daarom heb ik maar een kleine set (misschien eens goed om te kijken of ik de juiste set heb). Ik kijk iedere maand naar mijn portfolio aangezien ik individuele aandelen heb. Vooralsnog heb ik geen obligaties aangezien ik voor dividend-inkomsten ga.

 2. Team CF

  Het rendement van de aristocrats zou natuurlijk wel tijdelijk moeten zijn, als het goed is stijgt dit harder over de langere termijn?! Penny wise pound foolish om nu voor hoger rendement te gaan?

 3. De kleine belegger

  Vijf dividend-ETFs… dat is bijna actief beleggen! ?

  Ik kijk regelmatig naar mijn portefeuille maar dan meer om de verdeling tussen sectoren en landen in de gaten te houden.

  En als dividendbelegger ben ik natuurlijk vooral geïnteresseerd in dividendgroei. Daar kan je bij Dividend Aristocrats wel van op aan.

  1. Geldnerd

   Ik snap dat je dat denkt! ? Gelukkig valt het wel mee. Ik verkoop gewoon nooit. Dus een plukje dat ik nog had van voordat ik met een portefeuille werkte, twee Amerikaanse ETFs uit het pre-MIFID tijdperk, en 2 huidige ETFs, leidt in totaal tot 5 dividend-ETFs Waarvan er dus drie ‘slapen’ (ik kan niet meer bijkopen) en twee groeien (de ETFs in mijn huidige portefeuille).

 4. HereIsTom

  Ik heb ook geen Obligaties meer, het risico is dan wel laag maar het rendement ook de laatste jaren, ik heb dat geld in depositos zitten, ook geen hoog rendement, maar wel een zeker rendement en geen risico.
  Voor de rest heb ik ETF’s waar ik nog maandelijks op inleg.

 5. Dankjewel voor het noemen van mijn bericht! Inderdaad beleg ik momenteel niet in obligaties, met name omdat ik veel cash opspaar voor een aanbetaling op een investering in vastgoed.

  Ik doe dus 50/50 aandelen en cash, en vind het zonde om naast cash ook nog obligaties aan te houden. Een van de voordelen van obligaties is namelijk het kunnen herbalanceren naar een andere asset class zoals aandelen. Die rol vervult het cash geld nu.

  Daarnaast ben ik van mening dat beleggers met een lange horizon, die nog niet van hun vermogen leven, niet teveel in obligaties moeten beleggen. Obligaties voegen namelijk een behoorlijk risico toe aan je portefeuille! Het risico van een lager rendement in de komende 40-50 jaar.

  1. Geldnerd

   ‘Het risico van een lager rendement…’ – dat vind ik een mooie manier om ernaar te kijken!

 6. hypotheekweg

  Hier ook geen obligaties. Een tweetal ETF’s, een drietal beleggingsfondsen waarvan ik er twee aan het heroverwegen ben en verder individuele dividendgroei aandelen. Die dividend ETF’s zijn interessant om eens te bekijken en ook of ze in DeGiro kernselectie zitten, want dan zou ik ze zonder transactiekosten kunnen aankopen.
  Verder kijk ik wel maandelijks naar de balans van mijn portefeuille, waarbij op het moment veel cash wordt gehouden en slechts minimaal wordt aangekocht. Tenzij er zich “koopjes” voordoen natuurlijk..

Reacties zijn gesloten.