Gewoon doorgaan

 • Berichtcategorie:Beleggen

Toch even een berichtje in deze donkere beleggingsdagen voor de Kerst. Ik vertel de meeste lezers niets nieuws als ik zeg dat de afgelopen periode op de beurs een achtbaanritje is. De koersen duiken stevig naar beneden, er is in elk geval sprake van een correctie (>10% beneden het hoogste punt) en we komen zelfs in de buurt van Bear Market (>20% beneden hoogste punt). J.L. Collins schreef er al over in zijn kerstwens.

De grafiek van de S&P500 lijkt in vrije val. Maar, om te relativeren, we zitten nu weer op het punt waar we in mei 2017 ook zaten.

S&P500 5 jaar, bron finance.yahoo.com

Ik download elke week de actuele cijfers van mijn aandelenboer, en ook daar was de afgelopen week niet best. Het was de grootste daling in één week tijd ooit. Dat is ook niet zo vreemd, want ik stort elke maand bij. Een daling van 5% nu is in absolute termen veel groter dan diezelfde procentuele daling 5 jaar geleden zou zijn geweest.

En eigenlijk valt de schade mij nog mee, als ik kijk naar mijn portefeuille in vergelijking met de S&P500.

Wat ik ga doen? Niks. Gewoon doorgaan met elke maand inleggen. Ik ga niet extra bijkopen, want daar heb ik de vrije ruimte niet voor. Al mijn geld is al optimaal voor mij aan het werk. En misschien win ik de Staatsloterij wel op 31 december. Dan kan ik begin januari natuurlijk wel extra inleggen…

Blijf jij ook rustig in de achtbaan zitten?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Mr. Groeigeld

  Toevallig heb ik vandeweek eenzelfde soort post geschreven. Ook mijn instelling: blijven zitten als je geschoren wordt en rustig je inkomsten verder opbouwen. Het (papieren) verlies is immers al geleden.
  Ik hou me alleen wel vast voor wat er nog komen gaat, gezien alle doom verhalen die rondgaan.

  1. Geldnerd

   Op papier heb ik gelukkig nog lang geen verlies. De waarde van mijn portefeuille is gelukkig nog ruimschoots hoger dan de som van mijn inleg.

 2. FireMe

  Fijne herkenbare blog. Yes wij blijven zitten! Het voelt wel “spannend”, alsof er iets groots staat te gebeuren. De high van september / oktober is inmiddels al ruim 10% geleden, maar ook hier blijven we maandelijks toevoegen aan de pot. Wel heb ik me laten verleiden om een kerstbonus uit de hoge hoed te toveren en iets meer in te leggen deze maand. Volgens de boeken is het een zegen om aan het begin van je beleggingscarrière een dip te hebben, dus zo vat ik het dan ook maar op.

  1. Geldnerd

   In het midden van je beleggingscarrière is het ook een zegen. Maar ik weet niet of ik daar tegen het einde van de carrière ook nog zo over zou denken.

 3. Mr FOB

  Jazeker. Ik ben er totaal niet mee bezig en leg gewoon in.

 4. i.v.m. vermogensrendementsheffing is deze ‘eindejaarsrally’ naar beneden feitelijk een klein cadeautje. ofzoiets….

  1. Geldnerd

   ? Dat is ook een mooie manier om er naar te kijken.

 5. Suvorov

  Ik ben meer in gaan leggen. Al mijn ETFs zitten 15-20% onder de highs van eerder dit jaar + 15% extra inleg. Dat tikt toch aan. Het geld komt uit mijn crowdfundingbudget (economische neergang is voor crowdfunding risicovoller dan voor de langetermijnbelegger IMO). Met een beleggingshorizon van 15 jaar mag de beurs van mij nog wel verder zakken eigenlijk…

 6. HenH

  Staatslot? (heb ik ook hoor – alleen het dromen maakt het al de moeite waard 🙂 )

  Hier ook rustig afwachten en gewoon de periodieke inleg door laten gaan. December maak ik traditioneel het normale bedrag x4 (deel kerstbonus) over naar de beleggingsrekening. Ga ik mij laten verleiden ook de aankoop te verhogen voor deze maand? Ik ben er nog niet uit! (en die twijfel is waarschijnlijk mijn antwoord – niet doen = emotie 🙂 )

 7. B at Fire The Boss

  Hier geen staatslot ;-). Maar inderdaad wel rustig blijven zitten. Ik leg ook niets extra bij, maar balanceer wel als het nodig is tussen mijn posities om de gewenste verdeling te houden.
  En ach, zo aan het begin van mijn carrière kan een dip geen kwaad denk ik.

Reageren is niet mogelijk.