Budget 2022

Onderdeel van mijn voorbereiding op het nieuwe financiële jaar is ook het bijwerken van mijn budget. Ik werk al bijna 20 jaar met een jaarlijks budget. En dat is eenvoudiger dan veel mensen denken.

Voor heel veel posten is een budget namelijk niet zo ingewikkeld. Ik weet wat ik maandelijks uitgeef aan verzekeringen, wat de internetverbinding kost, en wat de termijnbedragen zijn van gas, water en elektra. Een aantal leveranciers indexeert ergens in het jaar de tarieven. Met wat aannames en terugkijken kan ik dat meestal aardig vooraf inschatten. Het budget hoeft niet tot op de cent nauwkeurig te zijn, als ik er maar geen tientallen Euro’s per post per maand naast zit.

Ook onze maandelijkse hypotheekaflossing kan ik keurig begroten. Daarvoor gebruik ik mijn hypotheekspreadsheet, die ook een prognose bevat voor de aflossingen in de komende jaren. Die prognose wordt maandelijks opnieuw berekend als we onze rente en aflossing betaald hebben en de extra aflossing gedaan hebben. Toch leuk om te zien dat we nu € 50 per maand minder aan rente betalen dan een jaar geleden. En zelfs bijna € 350 per maand minder rente dan bij de start van onze hypotheek. Dat is allemaal geld dat maandelijks extra naar de aflossing gaat. We houden onze totale maandlasten voor de hypotheek constant, wat we besparen aan rente wordt meteen extra afgelost.

De meest grillige post om te begroten zijn onze huishoudelijke uitgaven. Maar zelfs daar lukt het na een aantal jaren om een redelijk goede inschatting te maken. Als ik maar wel rekening houd met de stijgende trend door de inflatie.

Op deze manier heb ik in een uurtje mijn begroting voor 2022 in mijn administratie zitten. Wij verwachten geen ‘life events’ (zoals kinderen die naar een volgende levensfase gaan) die er een goedkoper jaar van gaan maken.

Maandelijkse Bijdrage verhoogd

Begin november berekende ik mijn eigen persoonlijke inflatie, en kwam uit op een stijging van 5,4% ten opzichte van vorig jaar. Fors hoger dan het gemiddelde, dacht ik. Maar onlangs publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers volgens de Europese meetmethode. En daar kwam de inflatie in Nederland in november uit op 5,6% ten opzichte van een jaar eerder. De hoogste inflatie in decennia! En vorige week kwam het CBS zelf ook uit op een inflatie van 5,2%.

Dus ja, Geldnerd is ongeveer een gemiddelde burger. Of mijn berekeningen zijn beter dan die van het CBS. Of het is gewoonweg stom toeval… Maar het is dus niet zo vreemd dat ik zelf uitkwam op 5,4%, terwijl het CBS met haar eigen modellen uitkomt op 3,4%. Zoals ik al aangaf is de consequentie dat het budget van onze gezamenlijke huishouding ook verhoogd wordt, en dus ook de maandelijkse bijdrage die ik overmaak naar onze gezamenlijke rekening. Het is niet anders. We zullen zien of de politiek nog onbetaalbare cadeautjes sigaren uit eigen doos gaat uitdelen om ons, de zielige burgers, hiervoor te compenseren. Ik reken er maar niet op.

Hoe gaat het met jouw budget voor 2022?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Belia / Opnieuwbegonnen

  Ja, ik moet mijn jaarlijkse inflatie ook onder ogen zien. Goede tip. Mijn inkomsten blijven gelijk, of zullen ietwat dalen, hoorde ik gisteren van de politiek. Gelukkig is een groeiend aantal mensen bereid om te demonstreren. Maar nog niet genoeg. De ouderenbonden hebben vooral boter op het hoofd. Ik heb me daar afgemeld.
  Benieuwd wat jouw inkomen verhoogd zal worden. Jij hebt de kans om te ontsnappen uit de mallemolen van de burger plukken. Maak er gebruik van.

 2. Marjolein

  Recentelijk heb ik ook mijn begroting bijgewerkt en het lijkt er op dat komend jaar goedkoper gaat worden dan dit jaar. In huis zijn we afgelopen jaar flink bezig geweest en komend jaar moet alleen nog de tuin gedaan worden. De offerte hiervoor is al binnen en het viel erg mee. Daarnaast nog een keer kritisch naar een aantal posten gekeken en al voor een aantal zaken al overgestapt of opgezegd.
  Inmiddels ook het verzoek voor de kinderopvangtoeslag aangepast. Dit zou de grootste meevaller kunnen worden als ze de toeslagen snel gaan hervormen. Dit zou bij ons 9000 euro op jaar basis kunnen gaan schelen.
  De inkomsten zullen wel lager zijn, aangezien mijn man en ik allebei minder zijn gaan werken en afgelopen jaar heb ik nog een beeindigingsvergoeding ontvangen ivm reorganisatie.
  Ik zie het komend jaar financieel dan ook positief tegemoet.

  1. Geldnerd

   Als ik in de budgettaire bijlage van het regeerakkoord kijk, dan zie ik voor kinderopvangtoeslag een stapsgewijs groeipad vanaf 2023 en pas vanaf 2025 serieuze bedragen (pagina 4 tabel bovenaan en eerste bullet onder de tabel). Daar ga je de komende jaren dus niets aan hebben, vrees ik.

   1. Marjolein

    Dank je wel voor je reactie, die bijlage had ik nog niet gezien/gevonden. Ik had ook niet de illusie dat het zo snel zou gaan, maar in alle berichtgeving hadden ze het er al over dat de eerste stappen al in 2022 gezet zouden worden. In mijn budget ben ik er ook gewoon vanuit gegaan dat we het nog gewoon betalen, net als nu. Alles wat we evt minder zouden moeten betalen aan kinderopvang is mooi meegenomen en kan naar de aflossing van het huis.

 3. Ikkelien

  Ik doe halverwege het jaar een evaluatie en heb toen een en ander wat aangepast. Zoals het nu lijkt komen we daarmee goed uit. De eerste week van januari bekijk ik de 2e helft van 2021 en dan weet ik het precies.
  Er stijgen wat tarieven dus die heb ik voor 2022 al aangepast.
  Onze hypotheeklasten zijn in 2021 met €47,23 per maand gezakt en sinds de start van de hypotheek is dat een bedrag van €455,72. Natuurlijk wordt dit bedrag ook weer maandelijks extra afgelost.

Reageren is niet mogelijk.