Financiële voorbereiding op 2022

Geldnerd is al voorzichtig begonnen met de voorbereidingen op het nieuwe financiële jaar. De checklist jaarafsluiting is er nog van voorgaande jaren. Mijn Financiële Dagboek 2022 is medio juni al geopend. En daar staat al het nodige in. Want (je eigen geld) regeren is vooruitzien.

Zo is er een groeiende lijst met tariefsverhogingen per 1 januari aanstaande. Die komen terecht in de budgetten in mijn administratiespreadsheet. De nieuwe versie voor 2022 zal binnenkort hier verschijnen.

Ook heb ik al even gekeken naar mijn potjes. Sommige potjes zitten erg vol, andere potjes kunnen juist wel wat extra gebruiken. Ik heb dus ook een lijstje gemaakt van overboekingen tussen potjes die ik per 1 januari door wil voeren.

Verder heb ik het lijstje met aanpassingen in mijn administratiespreadsheet opgeschoond. Ik heb nog regelmatig ideeën voor nieuwe functionaliteit. Die heb ik nu allemaal uitgewerkt en geprogrammeerd. Daarna heb ik alvast kopieën gemaakt van de administratie voor het nieuwe jaar. Ik ben nog niet helemaal tevreden over de inrichting van mijn administratie in GnuCash. Dus ga ik nog niet helemaal van mijn administratiespreadsheets afstappen. In mijn Kerstvakantie wil ik daar nog eens goed voor gaan zitten. Dus wellicht dat ik eind 2022 wel afscheid neem van de administratiespreadsheets en volledig overstap op GnuCash. We zullen zien.

Mijn hypotheekspreadsheet en beleggingsspreadsheet lopen gewoon door in het nieuwe jaar. Daar hoef ik dus geen aparte maatregelen te nemen voor het nieuwe jaar. Alleen de standen per 31 december overzetten naar mijn financiële dashboard. Daar lezen jullie zeker meer over in de jaarafsluiting 2021, die ik begin 2022 zal publiceren.

Hiermee ben ik al grotendeels klaar voor het nieuwe financiële jaar. Dat geeft rust.

Ben jij ook al aan het nadenken over 2022?

Dit bericht heeft 18 reacties

 1. Luxe of Zuinig

  Jup,
  Toevallig dit weekend alle excelsheets geupdate naar 2022 zodat we 1 januari zo door kunnen knallen met alle cijfers invullen.

 2. nerd01

  Kijkt GNUCash mee in al je overschrijvingen?

  1. Geldnerd

   Nee.

 3. Sjaak Trekhaak

  Ben wel benieuwd wat er nog niet lekker is aan je inrichting in GnuCash? Ik gebruik het zelf ook voor mijn administratie en zit zelf voornamelijk nog te klieren met de rapportages. Ik ben ook zeker geïnteresseerd in een eventueel toekomstig artikel over de totale inrichting van je GnuCash.

  1. Geldnerd

   Ik ben met name nog aan het kijken naar bijzondere boekingen, zoals mijn potjessysteem. En de rapportages inderdaad. Wil hier in mijn kerstvakantie eens rustig voor gaan zitten. En als ik het op orde heb zal ik er zeker uitgebreid over schrijven. Een artikel over mijn eerste inrichting heb ik eerder al gepubliceerd, je vindt het hier: Aan de slag met GnuCash 4.

   1. Sjaak Trekhaak

    Potjes zouden m.i. Assets/Activa moeten zijn waar je geld naar overmaakt en eventueel weer aan ontrekt.

    1. Geldnerd

     Ik weet het nog niet. Mijn potjes zijn eigenlijk voorzieningen (provisions). Daar lees ik “A provision is a liability of uncertain timing or amount, meaning that there is some question over either how much will be paid or when this will be paid”. Dan zou ik ze dus bij de liabilities/passiva op moeten voeren.

   2. Sjaak Trekhaak

    Het geld wat in je voorziening zit is iets dat je op dat moment hebt, niet iets dat je moet betalen, dus zou het een asset moeten zijn. Ook als je de Accounting Equation erbij haalt (Assets – Liabilities = Equity). Zie ook https://www.gnucash.org/docs/v4/C/gnucash-guide/basics-accounting1.html (en overige pagina’s in die documentatie).

    1. Geldnerd

     Dat is één manier om er naar te kijken. Je kunt het ook zien als vooruitbetaalde expenses. Dan is het wel een liability. Maar ik ben het met je eens dat ik hier iets te kiezen heb. Zie ik het als spaarpotje (dan is het een asset) of als vooruitbetaalde expenses (dan is het een liability). Dat soort keuzes wil ik even goed overdenken.

   3. Spreadsheets FTW

    ‘een potje’ aan de debetzijde kan, maar dan moet je er ook een aparte bankrekening van maken, anders tel je hem immers dubbel met saldo op je lopende of spaarrekening. Neemt niet weg dat je het saldo dan nog steeds ergens kwijt moet aan de creditzijde. Daar zijn 2 opties:
    – reserve, dan is het onderdeel van het eigen vermogen.
    – voorziening, dan is het onderdeel van vreemd vermogen (het heeft dan immers een vast bestemming en is niet meer vrij beschikbaar, een voorziening is dus geen onderdeel van je bezit. Voorzieningen hebben dan ook grote impact op je ratio’s.)

    @Sjaak: Let op met wat je met assets en liabilities doen. Een asset is iets waar je over beschikt: zoals je banksaldo. Een liabillty is een ‘verantwoordelijkheid’ die je nog moet nemen. Zoals het aflossen van een schuld of onderhouden van iets waar je over beschikt. Merk ook op dat bezitten en beschikken verschillende dingen zijn.

    Voorbeeld: je leent 100eu van de buurman, je beschikt nu over 100eu, je hebt de verantwoordelijkheid om de lening af te betalen en je bezit is onveranderd gebleven.

 4. Spreadsheets FTW

  Dikke complimenten overigens voor het aanhouden van de Engelse termen. ‘Bezittingen’ en ‘Schulden’ zoals vaak voorkomt in het Nederlands, doen geen recht aan de schoonheid van de dubbele boekhouding. De debetzijde bevat namelijk niet je bezit, maar je beschikkingen en de creditzijde bevat niet alleen je schulden maar ook je eigen vermogen (wat je weer wel zou kunnen kwalificeren als de som van de waarde van je bezit).

  Voor het gladstrijken van uitgaven over het jaar heen (bv voor het jaarlijks betalen van de ziektenkostenverzekering) boek je maandelijks de kosten (debet dus) aan voorziening (credit). Je kosten gaan daarmee maandelijks omhoog, je resultaat (meestal kijken wij naar spaarpercentage) gaat omlaag. Bij de werkelijke uitgave van het betalen van de ziektekostenverzekering boek je de voorziening (debet) aan de uitgave (credit). Op deze manier heb je de uitgave losgekoppeld van het moment dat je de kosten neemt. Het betalen van de ziektekostenverzekering heeft dan ook geen impact op je resultaat of spaarpercentage.

  Ik lees overigens ook iets over potjes die ’te vol’ zitten. Gezien het feit dat onze boekhouding niet gecontroleerd wordt, kan je natuurlijk schuiven van de ene voorziening naar de andere. Wat een accountant daarvan vindt: geen idee…

  Mocht je er echter voor kiezen om de voorziening ‘vrij te laten vallen’ zonder dat er kosten tegenover staan, dan valt er een verantwoordelijkheid weg en heb je vrij beschikking over dat deel van het vermogen. Het is dus weer eigen vermogen geworden. Een verschuiving van vreemd naar eigen vermogen is een opbrengst. Je boekt voorziening (debet) aan opbrengst (credit). Dit komt ten goede aan je resultaat/spaarpercentage.

  Waarschijnlijk is deze reactie volledig ten overvloede. Ik heb ergens het vermoeden dat Geldnerd vanuit zijn professie hier op zijn minst zijdelings kennis van heeft.

  1. Geldnerd

   Dank. Ik heb er inderdaad zijdelings wel enige kennis van… Dat maakt de keuzes overigens niet altijd eenvoudiger. Ik heb nog erg weinig goede beschrijvingen en voorbeelden gevonden van mensen die het dubbel boekhoudsysteem gebruiken voor persoonlijke financiën.

 5. Spreadsheets FTW

  Ik heb een werkende dubbele boekhouding in Excel. Opgebouwd als relationele database middels powerquery en powerpivot. Werkt als een trein. Alles zit erin om dingen uit- en rond te kunnen rekenen. Simpele draaitabel eroverheen en je trekt in 30 seconden alles eruit wat je wil.

  Standaard heb ik een balans, resultatenrekening, standaard kengetallen, woonquote, spaarpercentage, LTV, ontwikkeling over tijd van EV en nog wat ander klein bier.

  Bijhouden kost me wekelijks 5 minuten om de transacties van de bank te downloaden, paar simpele bewerkingen te doen (zoals om-en-om witte regels tussen voegen) en de boel te verversen. De bewerkingen zouden vast ook geautomatiseerd kunnen worden middels Visual Basic, maar daar ben ik niet zo handig mee. Dat is dan weer mijn projectje voor de kerstvakantie.

  Als je eens iets wil zien, moet je het maar laten weten.

  1. Geldnerd

   Een werkende dubbele boekhouding in Excel, wow! Ik ben nieuwsgierig, maar één van mijn criteria is dat ik zonder add-ons wil werken. Mijn administraties kosten me ook een paar minuten per week. Downloaden van de bankboekingen, en op de import-knop drukken.

   1. Spreadsheets FTW

    Sinds, ik meen 2016, zijn zowel Power Query en Power Pivot integraal onderdeel van Excel. In Office365 zitten ze sowieso. 🙂

    In de basis heb je maar een paar tabellen nodig. Een rekeningschema (deze moet natuurlijk wel kloppend zijn met een correcte categorisatie als balans, resultaat of hulprekening), journaal (deze vul ik met de banktransacties), periodetabel om per tijdvak te kunnen rapporteren. Voor toevoegen van budgetten kan je extra rekeningen aanmaken, maar ik overweeg zelf om een extra tabel met budget als aparte measure toe te voegen voor 2022. Dan kan ik dezelfde rekeningen gebruiken, zonder dat ik de saldi beïnvloed.

    Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt door mijn journaal verregaand te automatiseren. Soort precoding die ik van jou heb afgekeken, maar dan met een matrixformule ipv VB. Handmatig tegenrekeningen selecteren komt nog in zo’n 10% van de gevallen voor.

    Ik zal je mijn rekeningschema mailen. Misschien geeft het inspiratie.

    1. Geldnerd

     2016, aha. De basis van mijn huidige spreadsheets is gebouwd in 2014/2015, en sindsdien niet wezenlijk veranderd. Nog een keer zoveel tijd erin steken is een uitdaging. Bij voorbaat dank voor het rekeningschema!

 6. Tuinman

  Over GnuCash: in je eerdere blog merkte je op dat je nu alleen jullie gezamenlijke administratie daarin doet? Heb je al een plan of/hoe je dat wilt combineren met je persoonlijke administratie? Het lukt mij nog niet goed om dat apart van elkaar in één GnuCash bestand in beeld te brengen. Denk namelijk dat een dubbel rekeningschema (rekeningen voor gezamenlijke kosten en rekeningen voor privé kosten) maar een gedeeltelijke oplossing is. Mijn totale vermogen is bijv. mijn privé (bank)rekening + 50% van onze gezamenlijke (bank)rekening.

  1. Geldnerd

   Klopt. Vooralsnog denk ik dat het twee GnuCash bestanden worden. Gezamenlijke administratie en huis/hypotheek in het ene bestand, en persoonlijke administratie en beleggingen in het andere bestand. Combineren in één bestand lijkt me erg lastig.

Reacties zijn gesloten.