Administratiespreadsheet versie 2022

In december 2020 publiceerde ik voor het laatst een update van mijn administratiespreadsheet. Op tijd voor de start van het financiële jaar 2021. Want zo gebruik ik ze zelf, een nieuwe spreadsheet voor elk financieel jaar. Daar zijn de overzichten en grafieken ook op gebaseerd. Inmiddels heb ik zo een collectie van (steeds verder doorontwikkelde) spreadsheets sinds 2003. Sinds december 2020 heb ik bewust geen nieuwe versie gepubliceerd.

Gedurende het jaar overstappen van de ene versie van de administratie naar de andere blijft namelijk een lastig iets. Het werkblad Transactions overzetten is met kopiëren en plakken zo gedaan, maar de Settings en de budgetten blijven dan handwerk. Eigenlijk is 1 januari het enige geschikte moment om dat te doen, een nieuw jaar met een nieuwe (versie van de) spreadsheet. Dus ook nu, net voor de start van het nieuwe financiële jaar, weer een actuele versie. Zelf begin ik elk financieel jaar met een nieuwe kopie van mijn spreadsheet.

Overzicht wijzigingen

In augustus heb ik nog geschreven over de belangrijkste veranderingen die ik dit jaar heb doorgevoerd.

Sinds een tijdje kan ik bij de Rabobank een bestand met creditcardtransacties downloaden. Hiervoor heb ik een importfunctie gebouwd die de transacties ook automatisch verwerkt in mijn administratie. Dit was iets dat ik voorheen handmatig deed. Ook ben ik met mijn spaarbuffer overgestapt van Nationale Nederlanden (NN) naar Lloyds Bank. Mijn NN transacties moest ik handmatig verwerken, maar bij Lloyds kan ik ook een Excelbestand met transacties downloaden. Ook hiervoor heb ik een importfunctie gebouwd die mij handwerk scheelt. Dat waren de twee laatste grote handmatige handelingen in mijn administratie, ook dit is dus nu geautomatiseerd.

Daar staat tegenover dat de Kashbook app, waarmee ik transacties in contant geld registreerde, definitief ter ziele is. Hij werkt niet meer op iOS, en ik heb ‘m dus van mijn smartphone gegooid. Daarmee heb ik ook de importfunctie voor Kashbook-transacties uit mijn administratie verwijderd. Dat is niet heel erg, ik betaal de afgelopen jaren nauwelijks meer met contant geld. Mijn administratie heeft nog wel functionaliteit om transacties in contant geld handmatig te verwerken, dat is genoeg voor mij.

De gebruikersinterface is daarom ook iets veranderd. De knoppen voor de diverse macro’s staan nu niet meer bovenaan het Dashboard. Er was daar te weinig ruimte om alle functies kwijt te kunnen. Ze staan nu aan de rechterkant van het Dashboard. Ook heb ik de volgorde van de knoppen aangepast zodat ze nu gegroepeerd zijn naar functie.

In de administratie zijn verder nog wat kleine verbeteringen doorgevoerd. Zo heb ik de functionaliteit voor mijn potjessysteem en reserveringen verder verfijnd, en hier ook een paar grafieken voor toegevoegd.

Handleiding

Ook de Handleiding is aangepast aan de doorgevoerde wijzigingen. Je kunt zowel de nieuwe spreadsheet als de handleiding downloaden op mijn Downloads-pagina.

En ik schreef het al eerder, ik houd mijn administratie al bij sinds 2003. Het jaar 2022 wordt dus het twintigste jaar waarin ik mijn financiën bijhoud. Een jubileumjaar!

Hoe houd jij jouw administratie bij?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Jort

  Wat geweldig weer dat je je nieuwe versie deelt! Ik gebruik hem al een tijd met plezier.
  Wel een vraag: ik zie dat je nu een work around voor mac in hebt gebouwd. Werkt dit ook met ING?

  1. Geldnerd

   Dank voor je bericht! In de huidige versie werkt de work-around alleen met RABO, maar ik wil volgende week in mijn Kerstvakantie best eens kijken hoe ik dat met ING kan laten werken.

   1. Jort

    Alvast dank! En als je er niet aan toe komt ga ik over op handmatig de transacties inkloppen

 2. Jeroen

  Dank voor het delen GN! Ik wil je spreadsheet al jaren gaan gebruiken maar het komt er steeds maar niet van. Laat dit een mooi moment zijn om het te gaan gebruiken…

 3. wt

  Mijn boekhouding staat in YNAB. De YNAB methode stuurt mij de goede kant op. al ervaar ik dit soms zelf als onwennig, als ik op een jaar uitgaven terugkijk ben ik er erg blij mee.

  Vroeger vond ik het leuk om zo weinig mogelijk contant te betalen. Eerst contactloos en daarna Apply Pay en Garmin Pay. Daarna heb ik kwartaal contant betaald en dat beviel veel beter. Je gaat bewuster om met geld en je fooi komt bij de juiste mensen. Bovendien vind ik het als ICT’er totaal onverantwoord hoeveel we van de betaalsystemen en netwerken afhangen. Het lijkt mij belangrijk dat er een offline optie blijft 🙂

  1. Geldnerd

   Ik ben het met je eens dat er een offline optie moet blijven. Voorlopig betaal ik zo veel mogelijk elektronisch…

Reageren is niet mogelijk.