Woningmarktgekte

 • Berichtcategorie:Wonen

Gaan we weer juichend naar de volgende financiële afgrond? Volgens het nieuwe kabinet hebben we Vertrouwen in de Toekomst (mits we allemaal de Nachtwacht gaan bekijken en het Wilhelmus leren zingen). Consumptie stijgt tot ongekende hoogte en er wordt weer meer geleend. En volgens de altijd neutrale en belangenvrije Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn de huizenprijzen in een jaar tijd 18 procent gestegen in Geldnerdstad, las ik onlangs.

Doemdenker als hij is, heeft Geldnerd weer visioenen van de jaren vóór de financiële crisis. Geldnerd en Ex hadden een appartement, en Geldnerd hield nauwgezet een spreadsheet bij met alle te koop staande appartementen in het complex. Elke week werd de spreadsheet bijgewerkt met nieuwe verkoopinformatie. En elke keer als ik mijn Balans bijwerkte zette ik weer een hoger bedrag aan woningwaarde bij mijn bezittingen. We hadden een spaar/beleggingshypotheek (waarvan we het beleggingsdeel gelukkig op tijd omgezet hebben in sparen), dus ook die waarde nam gestaag toe. Het moge duidelijk zijn, mijn Eigen Vermogen, het verschil tussen mijn bezittingen en mijn schulden, spoot omhoog. Fictief in elk geval wel. Toen brak de crisis uit, en kwam er een echtscheiding. Eerst wilden we het appartement verkopen, maar Ex vond het enige bod veel te laag. Uiteindelijk heeft zij het appartement tegen een hogere waarde van mij overgenomen, ik was toen al lang verhuisd. En mijn Eigen Vermogen was weer terug op een veel lagere, maar wel reële waarde.

En het kan nu dus weer! Mezelf rijk rekenen. In de balans per 31 december 2017 kan ik een hogere waarde van het huis opnemen. Aankoopwaarde plus een percentage. 18 procent. Of misschien 10 procent, als ik voorzichtig ben? Dat levert een mooie ‘boost’ van het eigen vermogen op zonder dat ik er een Euro voor hoef te sparen.

Maar dat doe ik dus niet meer. Want daarmee houd ik mijzelf alleen maar voor de gek. Ik heb er een tijdje over nagedacht en laat het huis voorlopig lekker op de aankoopwaarde staan. Als de WOZ-waarde ooit hoger wordt dan de aankoopwaarde (of juist weer gaat dalen…), dan zie ik wel verder. En dan wacht ik ook nog even hoe de effecten van de kabinetsplannen met de hypotheekrente-aftrek (HRA) uit gaan vallen, en ook de voorgenomen afschaffing van de wet-Hillen. Gelukkig hebben we de HRA op geen enkele manier meegenomen in de berekeningen bij de aanschaf van ons huis. Ik vind al langer dat de overheid een onbetrouwbare partner is voor je eigen langere-termijn planning. Die afschaffing van de wet-Hillen zou ik wel vervelend vinden, want dat verandert het financiële plaatje voor na de volledige aflossing van onze hypotheek. Maar we kunnen nu even niet anders dan afwachten.

Hoe rijk reken jij jezelf?

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Team CF

  Hey Dr Doom, net gisteren avond nog ever gehad met Mrs CF. Besloten om alle huizen maar lekker te laten staan waar we ze voor gekocht hebben. Alleen als er eventueel wat verkocht gaat worden zullen we de waarde daaraan aanpassen. Misschien ook wat te conservatief, maar het voelt idd wel prettig om jezelf niet te rijk te rekenen.
  Van het weekend ook nog zitten rekenen aan de netto inkomsten van vastgoed en dividend (beide voor belastingen), dit is samen meer dan de kern uitgaven voor de eerste 9 maanden van dit jaar. Zouden we toch mooi FO zijn, maar dat is onszelf wel erg makkelijk rijk rekenen!

 2. M - TwoPennies

  Wij rekenen in ons overzicht ook met de aanschafwaarde van onze woning. In een jaar tijd zijn de prijzen van vergelijkbare woningen hier ook enorm gestegen. We zijn voorlopig nog niet van plan onze woning te verkopen, dus het heeft dan ook niet veel zin om met de huidige ‘marktwaarde’ (die onzeker is) rekening te houden vind ik.

 3. Chris

  Ik zal de vraag terug stellen: Reken je bij jouw investeringen met de aankoopprijs van de aandelen of met de huidige waarde/verkoopprijs min de transactiekosten?

  Volgens mij zou je de huidige verkoopprijs min de makelaarskosten moeten aanhouden, maar het huis als vermogen vind ik zelf niet interessant zolang je deze niet wilt cashen maar er in blijft wonen.

  Ik heb nog een tijdje de woning waarde in kg goud teruggerekend. Een leuke indirecte manier om te bepalen hoe gek de markt is, of wat voor maffe berekeningen ik er op na houd. (doorhalen wat niet van toepassing is)

  1. Geldnerd

   Terechte vraag, zie de reactie van Hypotheekweg (ik ben wat traag met modereren vanochtend…). En kilo’s goud… Over volatiel gesproken!

 4. hypotheekweg

  Ik gebruik de WOZ-waarde. Die is nu hetzelfde als toen we het huis kochten, alleen was de hypotheek toen €3.000 hoger dan de WOZ en nu €28.000 lager. Dat is dus de “echte” toename van ons eigenvermogen.

  Je zou dezelfde redenering overigens over je beleggingen kunnen voeren. Nu stijgen ze (wekelijks), maar wat als er een flink correctie/crash komt? Dan zou je eigenlijk ook nu alleen je ingelegde bedrag op de balans moeten zetten en niet de actuele waarde.

  Of doe je dat al?

  1. Geldnerd

   Dat is een terecht punt! Ik neig voor beleggingen toch naar huidige dagwaarde, omdat ze makkelijk liquide te maken zijn. Dat is bij een woning toch iets tijdrovender. Maar je hebt een punt. Als ik consequent zou zijn, dan moet ik hier ook met de aanschafwaarde rekenen. Alleen kom ik op die manier veel trager bij het FIRE-punt….

 5. Meneer en Mevrouw

  Hear hear!

  Heerlijk hoe iedereen de crisis alweer vergeten is, maximaal lenen(LTI & LTV!)! De aandelen doen het er goed bij maar heel erg houdbaar is het natuurlijk niet. Hoogmoed komt voor de val toch?

  Ik zat er ook al over na te denken maar denk dat ik de WOZ waarde van afgelopen jaar maar laat staan. Die van het jaar daarvoor is niet realistisch en de stijging naar komend jaar zal hier ook wel zo’n 15% zijn ben ik bang voor. 😉 Netto waarde-technisch valt daar niet tegenop te werken!

 6. Rinette - GeldVoorNop

  Ik denk dat er zeker een woningmarktgekte is op het moment. Daarom stellen wij onze koopplannen nog maar even uit en blijven we in ons net geprijsde huurappartement zitten. Waarschijnlijk dalen de prijzen over een paar jaar weer. Goed dat je jezelf nu niet rijk rekent maar gewoon uit gaat van de aankoopwaarde. Dan kan het alleen maar meevallen bij een eventuele verkoop.

 7. mariimma

  Nettowaarde is sowieso theoretisch, hè? Het is een indicatie van wat je waard bent. Ook het verkopen van aandelen, je inventaris op M.arktplaats, je auto, alles wat je hebt…. dat kan zomaar meer of minder opleveren dan dat jij nu denkt.
  En ook je aandelen. En je huis. Inderdaad.

  Er zijn immers niet zo veel zekerheden in het leven. Maar wat wél een zekerheid is, is dat mensen die bewust omgaan met hun geld en aan het einde van de maand een bedrag overhouden in plaats van andersom, een stuk minder kwetsbaar zijn dan gemiddeld.

  Toch iets gevonden waar we ons aan vast kunnen houden…!

  🙂

  1. Geldnerd

   Hoera!!?

 8. Marjolein

  Ik doe eigenlijk niets met mijn appartement waarde. De WOZ waarde is sinds 2013 45000€ gestegen, en mijn hypotheek is nu nog 31000€ – mijn probleem is dat andere woningen waar ik naar toe zou willen verhuizen ook met dezelfde percentages gestegen zijn. Ik heb geen zin om weer met een nieuwe hypotheek te beginnen.

 9. niettot71

  Ook hier wordt er sceptisch gekeken naar de groeiende economie en de steeds hogere huizenprijzen. Als ik nu de woning zou moeten kopen waar ik in woon, dan zou ik de koop niet door laten gaan. Het huis is mij te duur geworden. +10% in 2 jaar tijd.
  Ik blijf voorlopig netjes rekenen met de waarde van de hypotheek toen we er in gingen wonen. Kan het uiteindelijk (bij huidige verkoop) alleen maar meevallen.

 10. Ontsladebaas

  Ik reken met de aanschafwaarde en een correctie op 1 januari. Dit jaar was de eerste. In mijn stad ruim 12% stijging meegemaakt (van 2016>2017) maar heb heel conservatief met 2% gerekend. Ga dat komende 1 januari weer doen denk ik.

 11. Nina

  Amai wat is dat daar allemaal in NL? Zotte huizenmarkt! Hier in
  belgie is alles qua huisprijzen de laatste jaren stabieler gebleven. En huizen zijn idd minder volatiel dan vb aandelen ofzo. Wij verkochten dit jaar 1 van onze studios tegen groot verlies, ondanks dat de huisprijzen sinds de aankoopdag met zo n 4 % gestegen waren. Het hangt er van af hoe graag je je pand heel snel kwijt wil en zo zijn er nog wel een paar factoren die een rol spelen. We zijn in ieder geval heel erg blij dat we die studio kwijt zijn. En dat verlies, dat is gewoon part of the game, als je met vastgoed speelt krijg je vroeg of laat wel eens klappen.

Reacties zijn gesloten.