Vermogen

Een van de belangrijkste indicatoren die ik in de gaten houd is mijn Eigen Vermogen. Dat heb ik ook wel eens omschreven als ‘het geld dat ik overhoud als ik al mijn bezittingen verkoop en al mijn schulden aflos, en dat ik in mijn zak heb zitten als ik de wijde wereld intrek’. Het is dan ook mijn belangrijkste graadmeter voor waar ik sta op mijn weg naar financiële onafhankelijkheid.

Jaarlijks groeit mijn eigen vermogen met het bedrag wat ik spaar, het rendement op mijn spaargeld en mijn beleggingen, en sinds kort ook met de verandering van de waarde van ons huis. Met name die laatste zou natuurlijk ook kunnen bijdragen aan een krimp van mijn eigen vermogen, dat hebben we in de laatste financiële crisis wel gezien. Daar heb ik niet zoveel invloed op. Maar mijn spaarpercentage en rendement kan ik wel enigszins beïnvloeden, en daar heb ik ook doelstellingen voor geformuleerd. En ik heb een doelstelling voor mijn Eigen Vermogen.

Ik ben blij dat de ontwikkeling van mijn eigen vermogen voor ligt op die doelstellingen. Ik sta nu op het punt dat ik medio 2018 hoopte te bereiken. En dat ondanks een echtscheiding en de impact van een verblijf in het buitenland waarbij ik (1) minder verdiende en (2) mijn eigen pensioenopbouw betaald heb. De huidige stand betekent namelijk dat mijn doelstelling voor financiële onafhankelijkheid nog steeds binnen bereik is.

Op dit moment is de samenstelling van mijn eigen vermogen als volgt:
28,8% zit in spaargeld en geld op de lopende rekeningen,
29,4% zit in beleggingen, en
41,8% zit in het huis.

Daarmee zijn mijn liquide middelen (snel beschikbaar geld) 58,2% van mijn vermogen. Dat is iets lager dan ik zou willen. Want die liquide middelen (en het rendement daarop) is uiteindelijk wat mij voldoende passief inkomen moet gaan bezorgen. Maar dat trek ik de komende jaren wel recht.

Hoe ontwikkelt jouw vermogen zich?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Team CF

  Blij te zien dat bij jou het vermogen ook sneller groeit dan de prognose. De Cheesy Index doet voorlopig hetzelfde. Maar moet wel zeggen dat wanneer de volgende crisis komt, ik erg benieuwd ben wat er gaat gebeuren en hoe het gaat voelen om een deel van je vermogen te zien verdampen. Ben me er alvast geestlijk op aan het voorbereiden 😉

  1. Geldnerd

   Dat heb ik al twee keer meegemaakt, een krimpend vermogen. In de crisis van 2001 (dot.com) en na mijn scheiding. Het went niet…

   1. Team CF

    En ik maar hopen op dat je me gerust zou stellen 😉

 2. hypotheekweg

  Mooie stijgende lijn, en zeker als je al anderhalf jaar voor op schema ligt…

 3. Goed bezig! Ik ga denk ik mijn eigen huis niet in mijn vermogen meenemen. simpelweg omdat ik ook niet weet wat de waarde op een bepaald moment is en ik dit ook niet in mijn berekeningen om financieel onafhankelijk te worden heb meegenomen. Daarnaast wil ik al over 24 jaar stoppen, maar ga ik nog 30 jaar betalen. Dit neem ik dus mee als last, niet als vermogen.

  1. Geldnerd

   Terecht punt.

   Ik neem het huis wel mee in mijn vermogen. Want het heeft waarde, die ik (zij het met enige inspanning en tijd) kan verzilveren. Tegen welke waarde is een vraag. Per 31 december 2016 was dat eenvoudig want dat was iets meer dan een maand na de overdrachtsdatum. Maar ik ben er nog niet uit hoe ik het de komende jaren ga waarderen, daar ga ik nog wel eens over schrijven.

   Maar ook ik neem het huis niet mee in de berekeningen voor financiële onafhankelijkheid. Daarin neem ik alleen geld mee dat inkomen kan genereren. En dat doet het huis niet. In die berekeningen telt het huis inderdaad mee als last.

 4. Misschien een hele stomme vraag, maar hoe maak je zo’n mooi grafiekje? Of beter gezegd: hoe zorg je voor die prognose? Heb je gewoon een tabel met dan een +X% erin opgenomen?

  Mijn vermogen heeft dit jaar een flinke stijging doorgemaakt, doordat ik mijn huis heb verkocht, daar nog een beetje geld uit heb kunnen halen en ben samen gaan wonen met mijn vriend, waar we de veel lagere lasten delen. Daarnaast heb ik de afgelopen maanden zakelijk goed geboerd, iets dat ik in 2017 door ga zetten (affirmatie enzo 😉 ). Vandaar dat ik er nu ook iets meer mee bezig ben, want ik wil vanaf dit punt uiteraard ook flink verder groeien, richting financiële onafhankelijkheid.

  1. Geldnerd

   Goede vraag. Ik wilde een reactie schrijven maar die wordt vrij lang, dus ik zal daar vandaag of morgen een blogje van maken.

Reageren is niet mogelijk.