Prognose Eigen Vermogen

Op het blogje over mijn Eigen Vermogen kreeg ik een vraag van Lekker Leven Met Minder: “Misschien een hele stomme vraag, maar hoe maak je zo’n mooi grafiekje? Of beter gezegd: hoe zorg je voor die prognose? Heb je gewoon een tabel met dan een +X% erin opgenomen?”.

Allereerst, stomme vragen bestaan in mijn wereld niet. Maar ik zat een reactie te typen en toen merkte ik dat die vrij lang werd. Dus heb ik er maar een blogje van gemaakt. Het gaat dus om deze grafiek:

Ik heb drie ‘lijntjes’ in de grafiek staan.

De lijn ‘Planning’ is de ontwikkeling van mijn eigen vermogen zoals ik die in 2014 voorzag. Feitelijk is dat ‘versie 3’. Versie 1 was vóór mijn echtscheiding, versie 2 was na de scheiding en in versie 3 is ook het vertrek naar het Verre Warme Land verwerkt. Die laatste versie nam mijn eigen vermogen per 31 december 2014 als vertrekpunt, en berekende op basis van mijn spaardoel per jaar en mijn rendementsdoel per jaar hoe het eigen vermogen er per 31 december van alle toekomstige jaren uit zou zien.

De lijn ‘Realisatie’ geeft mijn feitelijke eigen vermogen per (op dit moment) einde 2015 en einde 2016. Die realisatie ligt gelukkig hoger dan de planning. Vooral omdat ik meer geld overhoud van mijn inkomen, mijn spaarpercentage ligt veel hoger dan waar ik in mijn planning van uitging. Het rendement bleef in deze jaren iets achter bij mijn doelstelling.

De lijn ‘Prognose’ berekent, op basis van de feitelijke realisatie per eind 2016, en op basis van datzelfde spaardoel en rendementsdoel per jaar, hoe ik nu verwacht dat mijn eigen vermogen zich de komende jaren gaat ontwikkelen.

In onderstaand plaatje zie je een voorbeeld van de onderliggende spreadsheet met fictieve bedragen.

De gele getallen zijn de Planning. In 2015 is er € 100.000 startkapitaal. Het Rendementsdoel is 5,0% per jaar en het Spaardoel is € 10.000 per jaar. Dan heb je na 1 jaar € 115.000 in mijn model, want ik reken heel conservatief de 5% alleen over de 100.000 van het begin, en niet ook deels over het bijgespaarde bedrag. Formule is dus B5 = ((1+C4)*B4)+D4-E4 (waarbij E4 eventuele verwachte grote uitgaven in dat jaar zijn).

De groene getallen zijn de Realisatie. Je ziet dat er in dit voorbeeld meer wordt bijgespaard maar een lager rendement is in de werkelijkheid van 2015 en 2016. Met de vergelijkbare formule G5 = ((1+H4)*G4)+I4-J4 bereken je dan de werkelijke situatie. De kolom ‘Delta’ is overigens het verschil tussen Planning en Realisatie.

De blauwe getallen zijn de Prognose. Die rekenen wel weer gewoon met het spaardoel van € 10.000 en het rendementsdoel van 5,0% vooruit, vanuit de laatst gerealiseerde stand.

De gemarkeerde velden zijn dus de respectievelijke datasets voor Planning, Realisatie en Prognose. En dan krijg je zo’n mooi grafiekje.

De spreadsheet loopt bij mij nog verder door, tot en met mijn 99e verjaardag. Ik overweeg overigens om mijn planning bij te stellen op basis van een hoger spaardoel en een bijgesteld rendementsdoel (gemiddeld rendement over de afgelopen 5 of 10 jaar, of zoiets). Dat wordt dan ‘versie 4’ van mijn vermogensplanning. Maar daar ben ik nog over aan het nadenken. Als dat ergens toe leidt zal ik er vast en zeker over bloggen!

Hopelijk heb ik hiermee een beetje extra inzicht kunnen geven?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. hypotheekweg

  Duidelijk verhaal en mooi uitgelegd.

 2. When Do You Retire?

  Leuke manier om te volgen! Fantastisch om te zien hoe de grafiek exponentieel toeneemt met de tijd 🙂

 3. Wat fijn dat je hier nog even op in bent gegaan! Ik ga er even rustig voor zitten, want zo’n grafiek lijkt me voor mezelf ook wel mooi wat. En zo te zien zit er een goed idee achter!

  1. Geldnerd

   Fijn dat te horen! Laat het me even weten als je nog meer vragen hebt, ik help je graag verder!

Reageren is niet mogelijk.