0,0094803%

Wat krijg je als jaaropening op een financieel blog? Juist ja, een terugblik op het voorgaande jaar!

Voor 2016 ga ik maar niet beoordelen of ik binnen mijn begroting ben gebleven. Die is compleet over de kop gegaan door de verhuizing uit het Verre Warme Land naar Nederland, en door de aankoop van ons huis en bijbehorende verhuizing en inrichtingskosten. Mijn Spaarpercentage is uiteindelijk uitgekomen op 34,6%, en daar ben ik (gegeven al die veranderingen) wel erg tevreden over. Voor 2017 ligt mijn doel iets hoger dan dat. Mijn spaarbedrag in 2016 was 2,5 keer het bedrag dat ik nodig heb voor mijn lange-termijn doelstellingen.

Qua rendement was 2016 geen goed jaar voor mij. Dat is iets wat ik ook in januari 2016 al voorzien had. De spaarrente is nog verder weggezakt dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden, en ook de beurzen deden gekke dingen. Pas na de verbazingwekkende verkiezing van Donald Trump in de Verenigde Staten kwam er iets van een rally op gang, die het ook tot het einde van 2016 best aardig heeft volgehouden. Maar die had ik nodig om mijn verliezen weg te werken. Terugkijkend had ik gewoon in aandelen moeten blijven zitten begin dit jaar. Maar goed, wat gebeurd is, is gebeurd. Ik kan het niet terugdraaien. Inmiddels heb ik mijn strategie bijgesteld en koop ik periodiek weer wat aandelen bij. Hopelijk heb ik bij een volgende correctie sterkere zenuwen. Of misschien moet ik gewoon minder vaak kijken hoe ik ervoor sta.

Mijn totale rendement op eigen vermogen is uitgekomen op 0,0094803%. Ja, dat lees je goed. Net geen nul komma één procent. Dat is fors lager dan mijn doelstelling van 5,0% per jaar, maar dat geeft niet. Er zijn ook jaren dat ik hoger scoor dan 5,0%.

Het is wel een beetje een vertekend beeld. Want mijn rendement op sparen en op beleggen was wel degelijk positief en hoger dan dat. Maar we hebben natuurlijk eind november het huis gekocht. Daarvoor hanteer ik de formule:

Aandeel huis in Eigen Vermogen = ( Aandeel in Waarde van het huis -/- Aandeel in de Hypotheek )

Maar wat ik in november in het huis gestoken heb, is een hoger bedrag. Van het verschil hebben we de kosten van de aankoop betaald: de notaris, de juridisch adviseur, de hypotheekadviseur en dergelijke. Tegelijkertijd gebruik ik de aankoopwaarde van het huis als waarde per 31 december 2016. En omdat ik meer eigen geld in het huis heb gestoken dan dat mijn Aandeel op dit moment waard is, zijn mijn formules onverbiddelijk. Negatief rendement op het huis in 2016. Ik reken die extra kosten namelijk gewoon mee in de investering, en reken ze niet als uitgave.

Dat effect zorgt ervoor dat mijn totaal rendement de eerder genoemde 0,0094803% is. Door het hogere spaarbedrag heb ik mijn doelstelling voor het Eigen Vermogen per 31 december 2016 wel ruimschoots gehaald. Maar daarover meer in een volgend bericht.

Hoe tevreden ben jij over 2016?

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Team CF

    Zeven cijfers achter de komma, goed man. Maar het rendement is idd niet om over naar huis te schrijven. Echter, dat kan ook bijna niet anders met een huis kopen en verhuizen.
    Moet nog gaan rekenen wat ons rendement op vermogen is voor dit jaar. Komt wel voorbij in een post in de komende weken. Heb nog aardig wat overzichtjes te maken 🙂

    1. Geldnerd

      Inderdaad, zo’n rendement is even onvermijdelijk. Gelukkig is de vermogensgroei wel OK. Maar daarover meer in een volgend bericht (ook ik heb nog aardig wat overzichtje te gaan).

  2. Marjolein

    Rendement op belegging sinds 2001: 7.49% in in 2016: 8.94% – dit is echt hoog vond ik zelf. Zit al sinds die tijd in het zelfde index fund en doe sinds 2012 geen extra investeringen zelf, is dus dividend reinvestering. Ik laat het nooit uitbetalen (dividend) en kijk alleen and het eind van ieder kwartaal. Ook als het slecht gaat (2001, 2007, en 2011) doe ik niets. Op het statement staat “Thank you for your long term investment” en daarhoud ik me aan. Wel zeggen sommige analysts dat erin 2018 een 15% correctie kan voorkomen. Het is afwachten.

Reacties zijn gesloten.