We houden geld over?

Het leven wordt duurder, lezen we overal. Ook in Huize Geldnerd zagen we de inflatie binnenkomen. We verhoogden ons maandelijkse budget voor 2022 met € 100 om dit op te vangen. Ook omdat we in 2021 regelmatig voor het einde van de maand iets bij moesten storten op de gezamenlijke bankrekening. En gingen met angst en beven januari 2022 in…

Maar tot mijn verbazing constateerde ik eind januari dat we nog geld over hadden op de gezamenlijke rekening. Meer dan de € 100 waarmee we het budget verhoogd hadden. En eind februari was er weer een hoger bedrag over, weer een stijging van meer dan € 100. En eind maart was er zelfs een enorm bedrag over op de gezamenlijke rekening, ruim € 800. Waar ik verwacht (en begroot) had dat we meer uit zouden geven, hielden we ineens massaal geld over. En dat terwijl ik afgelopen week las dat de inflatie in maart was uitgekomen op 9,7%, de hoogste sinds april 1976.

Tijd dus voor een analyse over het eerste kwartaal. Wat is er gebeurd? Hoe kan het dat we geld over hielden? Heb ik verkeerd begroot? Of is er iets groots veranderd in ons uitgavenpatroon?

Analyse

Ik heb de afgelopen 9 kwartalen op een rijtje gezet. Het voordeel van een jarenlange administratie, die gegevens heb ik snel bij de hand. Het eerste kwartaal van 2020 tot en met het eerste kwartaal van 2022. Daarmee heb ik eerst gekeken naar posten die opvallend afwijken. Hiervoor het ik het eerste kwartaal van 2022 (2022Q1) vergeleken met het eerste kwartaal van 2021 (2021Q1) en het vierde kwartaal van 2021 (2021Q4), en ook gekeken naar de trend over de 9 kwartalen.

En het eerste wat ik vond was een foutje van mijn kant. Ik maak de maandelijkse bijdrage voor onze Vereniging van Eigenaren automatisch over op de tweede dag van elke kalendermaand. En die automatische overboeking was eind februari afgelopen zonder dat ik het gezien had. Ik heb dus snel de bijdrage voor maart overgemaakt en vanaf april weer een nieuwe maandelijkse overboeking ingesteld. Dat verklaart in elk geval een stukje van het bedrag.

Er zijn verder veel posten die niet of nauwelijks veranderd zijn. De maandbedragen voor energie en water bijvoorbeeld. De tarieven van ons huidige energiecontract, al houd ik mijn hart vast voor de vernieuwing later dit jaar. Ook onze grootste maandelijkse uitgaven, de rente en aflossing voor de hypotheek, zijn constant. Steeds minder regulier, steeds meer sneeuwbal. Eigenlijk zijn er in onze huishouding maar heel weinig variabele lasten. Ik dacht eerst nog even dat ook het betaalritme van de waterschapsbelasting een rol speelde, want die betalen we hier in tien maandelijkse termijnen. Maar die termijnvrije maanden moeten nog komen, nota bene…

Maar nee.

De besparing in het eerste kwartaal van 2022 is volledig het gevolg van onze gezondere levensstijl. De besparingen zitten in onze huishoudelijke uitgaven (met name de supermarkt) en de maaltijden van ‘buiten de deur’.

CategorieTen opzichte van
2021Q1
Ten opzichte van
2021Q4
Huishoudelijke uitgaven-/- 700-/- 450
Afhalen en Thuisbezorgd-/- 325-/- 200

Geen snacks en snoep, geen frisdrank, geen alcoholische versnaperingen. In maart een enkele keer Thuisbezorgd, verder niets. Ook elders in de administratie zijn er een paar kleine plusjes en minnetjes. Maar dit zijn de grote posten. Gezamenlijk waren Geldnerd en Vriendin eind maart ruim 18 kilo afgevallen sinds 1 januari. Met de € 800 die we overgehouden hebben besparen we dus iets minder dan € 45 per kilo.

Het wordt dit jaar vast nog wel zwaarder. Ik ben benieuwd wat de energielasten gaan doen. En ook onze uitgaven voor boodschappen en horeca zullen echt nog wel wat ‘normaliseren’. Maar dit meevallertje in het eerste kwartaal is in elk geval binnen! We hebben het overigens vorig weekend voor een heel groot deel uitgegeven tijdens een bezoekje aan de IKEA. Want ons beddengoed en badtextiel was dringend aan vervanging toe.

Hoe gaat het met jouw financiën in 2022?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Marc

  Gefeliciteerd en welkom in de LCHF-club (low carb, high fat)! Ik begrijp dat jullie ook al de voordelen hiervan op de weegschaal zien, en waarschijnlijk ook bij de kleren. Ik weet niet of intermittend fasting ook bij jullie op de lijst staat, maar ik kan het van harte aanraden. Ontbijt overslaan zal voor jullie inmiddels vrij makkelijk moeten zijn, nu jullie al een tijdje de koolhydraten (grotendeels) hebben afgezworen. En zoals jullie zien, levert het ook geld op. Minder geld uitgeven aan troep zoals chips, frisdrank, snoep, enz. Zelfs wanneer je al je echte eten biologisch koopt, bespaar je nog. En ook op tijd, wanneer je gaat vasten. Succes!

 2. Geldsnor

  Wij zien geen inflatie optreden. Boodschappen worden iedere maand goedkoper, ondanks dat de kinderen meer gaan eten. Dit is vooral discipline om naar de lokale boerenwinkel te gaan, en boodschappen te laten bezorgen.
  Horeca hebben we iets meer aan uitgegeven, omdat we een weekendje weg zijn geweest. Eten laten bezorgen? Hahaha. Dat kán hier niet eens, al zou ik het willen. Het is simpelweg onmogelijk. (en als ik het al zou doen, dan zeker niet via Thuisbezorgd of andere boevenplatformen die 10-15% van de omzet wegsnoepen en de lokale ondernemer tegen een marge van 0 laten werken).

  De laatste tijd heb ik het sporten weer flink opgepakt. Moet ook wel, ben aan het trainen voor een marathon en ik ga een maand sporten in de Alpen in de zomer.

  1. Geldnerd

   Wij vermijden Thuisbezorgd ook, bestellen vrijwel altijd rechtstreeks op de website van onze favoriete leveranciers. Parasieten-economie is het.

   1. Geldsnor

    Zelfs dat lukt hier niet. Veel verder dan de lokale shoarma-zaak kom je hier niet. En gezien hun rijgedrag, wil ik het niet op mijn geweten hebben dat ze weer eens een ongeluk hebben veroorzaakt voor mijn Kapsalon 🙂

    1. Geldnerd

     Hier in de ‘grote stad’ rijdt iedereen als een gek, dus dat is (helaas) geen onderscheidend criterium meer.

Reacties zijn gesloten.