Vermogensrendementsheffing: uitstel, geen afstel?

 • Berichtcategorie:Belastingen

Afgelopen woensdag was daar ineens het bericht dat het van de baan is. De hervorming van de vermogensrendementsheffing. Poef… Foetsie. We praten er niet meer over. Prompt las ik er dan ook niks over in de grotere kranten. ‘Overheid gaat iets niet doen’, dat is geen nieuws toch?

Ik snap ‘m wel. Het is niet het juiste moment. De Belastingdienst kan niet veel veranderingen aan. Druk met de interne organisatie, de vernieuwing van verouderde ICT-systemen, en de naweeën van de kinderopvangtoeslag-affaire. Niet echt een setting voor een omvangrijke verbouwing van een van de boxen van het belastingstelsel.

Bovendien komen er verkiezingen aan. En zitten we in een economische crisis. Het is dus lastig om ‘niet onomstreden’ voorstellen door het parlement te loodsen, zeker met een regering zonder meerderheid in de Eerste Kamer. En het is, in het kader van de verkiezingscampagnes, zoals gebruikelijk ook tijd voor ‘cadeautjes’ van politici aan kiezers. Bovendien hebben de recente rapporten met de honderden bouwstenen laten zien dat er eigenlijk een hervorming van het hele belastingstelsel nodig is.

Uitstel dus in elk geval. Maar afstel? Nee, dat denk ik niet. In het nieuwe regeerakkoord, na de verkiezingen van 2021, verwacht ik echt wel afspraken over een fundamentele hervorming van het belastingstelsel. De inkomstenbelasting en de vermogensbelasting zullen op de schop gaan. Hoe precies, dat weet nog niemand. Maar het kan best zijn dat we het nu teruggetrokken plan, al dan niet gecombineerd met onderdelen van de bouwstenen-rapporten, en heel nieuwe onderdelen, over een jaar of twee terugzien in een heel nieuw belastingplan.

Wat verwacht jij na de verkiezingen?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Mr. Groeigeld

  Vreemd, het zal inderdaad wel met verkiezing-timing te maken hebben. Als we dan toch massaal vanaf 2013 verplicht aflossen op de hypotheek, zal het huis ook wel naar box 3 gaan.

  1. Faycel

   Dat vermoeden heb ik ook.

  2. Maarten

   Inderdaad en dat is een grote schande. Je huis is niet iets dat rendeert. Op het moment dat je veel geld in je huis stopt en het dan eigenlijk moet huren van de regering (want zo kun je het wel zien als je gewoon periodiek geld er aan kwijt bent) vind ik dat zij dan ook alle onderhoudskosten mogen betalen. Er van uitgaande dat door de afbouw van de hypotheek rente de huizenprijzen, toenemende vergrijzing en extra huizen bouwen op een geven moment de huizenprijzen niet meer stijgen heb je over de tijd dat je er in woont geen waardestijgin. Dan ben je effectief gewoon aan het huren, maar draag je ook alle risico die wel bij een eigen huis komen. Beter richten ze zich op bedrijven en privé personen die door allerlei afspraken en trucjes (bijna) geen belasting betalen in plaats van de rekening van hun beleid bij middeninkomens neer te leggen die met moeite over 30 jaar (verplicht) hun huis aflossen.

   1. Mr. Groeigeld

    Er zijn twee potten geld die een doorn in het oog zijn voor de overheid: de pensioenen en de huizen/hypotheken. De pensioengelden worden met het nieuwe pensioenstelsel meer toegankelijk, nu nog de huizen. Dus een kwestie van tijd. Lijkt me handig om dan ook de woz-gerelateerde belastingen af te schaffen als we toch al belasting gaan betalen over de fictieve woningwaarde.

 2. Relaxed Rijk

  Fijn dat er opnieuw naar gekeken gaat worden! Vooral voor de kleine belegger in bijvoorbeeld alleen obligaties was het geen eerlijke regeling. Daarentegen kwamen de beleggers met hoge rendementen erg goed weg. Ik verwacht zeker geen afstel en hoop dat de regering bij een nieuwe regeling niet kiest voor het makkelijkste, maar voor het eerlijkste model. Dat zou mijns inziens een model zijn waarbij er belasting betaald wordt over daadwerkelijk behaalde winsten/rendementen.

 3. uitklokken

  Ik hoop dat er iets radicaals gebeurt en dat het hele systeem op de schop gaat, niet alleen box 3. Dat lijkt me echter onwaarschijnlijk. Ook voor de komende kabinetsperiode zie ik deze hete aardappel nog wel vooruit worden geschoven, want in die periode moeten we herstellen van de economische dreun die corona heeft veroorzaakt.
  Wat ik wel verwacht is heel veel aandacht voor incidenten en weinig uitwerking van visie. We moeten het er maar mee doen. Zie jij andere bewegingen op het bureau?

 4. HJ

  Met opnieuw oplopende schulden verwacht ik dat er weer extra inkomsten nodig zijn. Van de arme medelander kun je dat niet vragen, je rijke vrienden wil je te vriend houden, dus kom je automatisch bij het middensegment terecht. Eigen huis in box 3, toeslagen verminderen en zo nog wat zaken, dat is wat ik verwacht.

Reacties zijn gesloten.