Tweede kwartaal 2018

Ik was het nota bene bijna vergeten, maar de voorbereidingen voor een kwartaalrapportage op mijn werk drukten me met de neus op de feiten. Het tweede kwartaal van 2018 zit er al weer op, het jaar is alweer over de helft. Tijd voor de gebruikelijke terugblik.

Aandelenmarkten

Dat onvoorspelbare mannetje in het Witte Huis, beter bekend als president Trump, heeft gedaan wat iedereen vreesde. Een handelsoorlog starten. Dat heeft de beurzen geen goed gedaan, alhoewel het tweede kwartaal in eerste instantie best OK leek te gaan. Aan het begin van het tweede kwartaal dipte de S&P500 eventjes onder z’n 200-daags gemiddelde, maar dat was gelukkig niet van lange duur. In mei klom de index ook weer boven het 50-daags gemiddelde, maar de laatste weken is daar de klad weer ingekomen, en afgelopen week ging het weer eventjes onder het 50-daags gemiddelde. Maar per saldo dus wel een positief kwartaal.

Goed nieuws is wel dat de dollarkoers zich door alle handelsperikelen gunstig ontwikkeld heeft. Die is in het tweede kwartaal zowel door z’n 50-daags als z’n 200-daags gemiddelde heengedoken, en beweegt zich nu ongeveer op het niveau van juli vorig jaar. Wat dan wel weer jammer is: ik profiteer er minder van, omdat ik geen fondsen in dollars meer bijkoop.

Mijn beleggingsportefeuille

Het tweede kwartaal is ook de periode waarin duidelijk werd dat mijn portefeuille geraakt werd door MIFID-II, en waarin ik keuzes maakte voor de alternatieve fondsen waar ik in ga beleggen. Per saldo verwacht ik hierdoor dat het aandeel dollarfondsen in mijn portefeuille de komende jaren gaat dalen, want alle nieuwe fondsen zijn genoteerd in Euro’s. Dat scheelt in elk geval wisselkosten.

In het eerste kwartaal van 2018 was de ROI -3,1%, XIRR -11,8%. Dat is in het tweede kwartaal wel verbeterd (met name door de dollarkoers). De ROI YTD is 2,5% en de XIRR 4,8%. Maar ik durf geen enkele verwachting uit te spreken voor de rest van dit jaar, dat gaat van veel onvoorspelbare factoren (en Trump) afhangen. Meerjarig gaat het prima. Als ik kijk naar alle inleg die ik sinds de officiële startdatum van mijn beleggingsportefeuille, 1 januari 2013, gedaan heb, dan is de huidige waarde 46,4% hoger (dat was 43,9% aan het einde van Q1).

In dit kwartaal heb ik € 137,90 aan dividend ontvangen, iets minder dan in het eerste kwartaal. Maar ik zag dat er de komende week ook nog een paar dividendbetalingen in aantocht zijn, dus dat komt goed.

Spaarpercentage

In het tweede kwartaal heb ik een spaarpercentage gerealiseerd van 57,8%, de tussenstand voor dit jaar als geheel is 50,9%. Daar ben ik erg tevreden over, maar het is wel een vertekend beeld. Ik heb geen grote bijzondere uitgaven gedaan, en de extra uitgaven die ik verwachtte zijn nog niet gedaan. Maar we zijn natuurlijk wel weer een paar weekjes op vakantie geweest. En uiteraard is in mei het vakantiegeld betaald. In het derde kwartaal verwacht ik dus een lager spaarpercentage, en ik reken voor het jaar als geheel op 40%.

Leukste uitgave(n)

Ik moest er even voor in mijn administratie duiken, want behalve onze (heerlijke) vakantie in mei schoot mij niks te binnen. En het is ook echt zo. Ik heb, behalve de vakantie, in het tweede kwartaal geen enkele uitgave gedaan die ik bijzonder kan noemen. Wel een paar leuke, zoals de deelname aan de Utrecht FIRE Meet-Up, de ontmoeting met gelijkgestemde zielen is altijd leuk en inspirerend. Maar niets substantieels echt voor mijzelf. Ik heb het niet eens gemist, en mijn spaarpercentage vaart er wel bij.

Als ik dan toch moet kiezen, dan ga ik voor de extra aflossingen op onze hypotheek, waar we in mei weer mee begonnen zijn. Dat vind ik geen uitgaven, omdat het een verschuiving is in mijn vermogen, van cash naar stenen. Maar ik vind het wel leuk, omdat het in onze lineaire hypotheek elke maand zorgt voor een verlaging van de hypotheeklasten.

Wat ook goed blijft gaan is mijn ‘snackgedrag’ en het verminderen van de kosten van lunches en kopjes koffie buiten de deur. In het tweede kwartaal van 2018 heb ik dat kunnen handhaven op per maand € 50 voor lunches en € 12,50 aan koffie, net als in het eerste kwartaal. Ik heb overigens sinds februari 2018 ook geen cent contant geld uitgegeven. Iedere betaling is elektronisch geweest.

Hoe was jouw tweede kwartaal?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Team CF

  Mooi kwartaal overzicht Opa G. Je hebt een goed idee wat er gebeurt is de afgelopen 3 maanden, ik weet nog steeds niet eens wat de vakantie gekost heeft! Laat staan wat de beleggingen gedaan hebben. Volgende week maar eens goed naar kijken 🙂

  1. Geldnerd

   Met een goede spreadsheet of andere tool kost dat bijwerken maar 5 minuten, Mr. CF….! ?

 2. Ik had in het tweede kwartaal, net zoals in het eerste, nog aardig wat uitgaven. Maar; ik heb ook wel weer meer aan opbouw gedaan. Van april tot half juni kocht ik zelfs helemaal niets, zelfs niet zakelijk. Daardoor zit ik nu weer op een comfortabel niveau, met wél de meeste kosten achter de rug. Komende tijd komt alleen nog ongeveer 1300 aan een laatste restje belasting over 2017. En de vakantie. Ik heb er wel voor gespaard, maar ik vermoed dat daar nog wel een paar honderd euro extra voor nodig is. Op zich ook niet erg, daar ga ik niet dood van.

  Het komende half jaar staat echt in het teken van vermogensgroei. Nu is straks alles wel bijgewerkt en mag er wel weer een nieuw stapje gezet worden. Ik ga extra beleggen en zal wederom mijn uitgaven onder de loep nemen. Het inkomen spekken staat ook weer hoog op het lijstje, liefst wat gecombineerd met het huis opruimen 😉 Dat voelt toch altijd als een lekkere win-win.

 3. CvP

  Als de AFM blijft volharden in de haar kortzichtigheid verkoop ik mijn USD ETF’s, uitgezonderd VTI (0% dividendlek) en ga ik me verder concentreren op niet-uitkerende fondsen. Heb geen belang bij additioneel/passief inkomen. Mijn inkomen bestaat sinds een paar jaar uit de uitbetaling van “Uitgesteld salaris” door het ABP aka Keuzepensioen. Van dit inkomen heb ik, ondanks enkele eenmalige uitgaves, nog een spaarquote kunnen realiseren van afgerond 21% voor het 1e halfjaar.

 4. Weer een keurig overzicht en dito resultaten.
  Mijn real life spreadsheet houdt onze kaspositie goed in de gaten. Want die verdampte in Q2 met historisch ongekende bedragen zowel in absolute als relatieve zin. We houden echter goede moed dat het verschuiven van vermogen is en niet uitgaven 😉

  1. Geldnerd

   Dat lijkt me inderdaad een terechte conclusie over jullie situatie! En over de mijne: tsja, op een gegeven moment is het gewoon een kwestie van volhouden. Ik vind het bijna saai worden. Salaris komt binnen, en een uur later is het gros al weer weg naar de diverse rekeningen en resteert mijn zakgeld voor de komende maand. Pay yourself first, het werkt echt.

 5. Ontsladebaas

  Mooi en duidelijk overzicht. Ik werk mijn overzicht maandelijks bij, niet per kwartaal. Ik heb dus geen kwartaaloverzicht. Maar als ik even drie maanden aanvink in mijn PF dashboard zie ik dat het kwartaal goed is gegaan :).

  Dit jaar nog twee van dit soort saaie, stabiele kwartalen te gaan en dan heb je een heel mooi jaar te pakken.

  1. Geldnerd

   Saai is goed! Stabiel is goed!

   1. Ontsladebaas

    Amen!

Reacties zijn gesloten.