Is er toekomst voor mijn administratie?

Sinds 2003 gebruik ik Excel om mijn financiën en beleggingen bij te houden. En sinds 2013 zijn mijn spreadsheets uitgebreid met macro’s om zoveel mogelijk handmatig werk weg te automatiseren. Kan ik zonder? Vast wel. Maar ik WIL niet zonder. Het geeft me rust om te weten hoe ik er financieel voor sta, en ik hou van het ‘puzzelen’ als ik weer een nieuwe macro of functie uitwerk. Zonder de spreadsheets zou Geldnerd er nooit geweest zijn.

Ik heb dus een afhankelijkheid van Microsoft. Visual Basic, de macro-programmeertaal, is al ruim 25 jaar oud. Tot en met Office 2016 wordt dat keurig ondersteund. Heel veel organisaties gebruiken spreadsheets met ingewikkelde, over vele jaren opgebouwde, macro’s voor bijvoorbeeld planning en rapportage. Die zouden niet blij zijn als Microsoft die ondersteuning zou stoppen. De verwachting is dan ook dat Visual Basic in Office 2019 nog gewoon ondersteund wordt, maar officieel bevestigd is dat nog niet. Volgens de laatste berichten verschijnt Office 2019 (en dus ook Excel 2019) ergens in het najaar.

En naar verwachting wordt Office 2019 ook de laatste stand-alone versie. Microsoft heeft liever dat wij allemaal een abonnement nemen op Office365. Maar ten eerste heb ik geen zin om maandelijks een bedrag te betalen voor software die ik (behalve Excel) nauwelijks gebruik, in plaats van eens per 4 – 6 jaar eenmalig een licentie te kopen. Ten tweede: in Office365 zit (nog) geen ondersteuning voor macro’s. Het is onduidelijk of die er komt en zo ja, wanneer. En ten derde is het hoog tijd om open-source te gaan. Ik heb al geëxperimenteerd met LibreOffice, dat voldoet uitstekend. Daarbij hoopte ik dat de macro-taal van LibreOffice een waardige vervanger zou zijn van Visual Basic in Excel.

Maar dat laatste viel een beetje tegen. Macro’s programmeren in LibreOffice is een stuk bewerkelijker dan in Excel. Ik heb er de nodige tijd ingestoken, en mijn ‘oude’ administratie volledig omgebouwd naar LibreOffice. Maar ik zag het niet zitten om ook de beleggingsspreadsheet volledig te herbouwen. Ik wil iets moderner en robuuster dan wat deze macro-talen mij kunnen bieden.

Ik ben van plan om dit najaar mijn laptop te vervangen. Die gaat inmiddels ruim 4 1/2 jaar mee, en begint behoorlijk traag te worden. Daar erger ik me aan. En er staat Office 2013 op. Dat wil ik dan dus vervangen door Office 2019 (en daarom wil ik dus wachten met de vervanging tot dit najaar). Uitgaande van een jaar of zes werken met Office 2019, geeft dit me in elk geval tot en met 2024 om een oplossing te creëren.

Officieel bevestigd is het nog niet, maar het lijkt erop dat het gebruik van JavaScript een optie wordt in Office. Dat kan al met een API. En het gebruik van JavaScript is ook al een optie in LibreOffice. Als dit klopt, dan zou een migratie naar LibreOffice eenvoudiger worden. Stapsgewijs bouw ik mijn macro’s om naar JavaScript. En daarna hoef ik alleen de ‘voorkant’ nog maar te migreren naar LibreOffice.

Dan moet ik nog wel JavaScript leren programmeren. Zoals ik eerder schreef ben ik daarmee begonnen met de hulp van de app Grashopper. Ook heb ik een lijvig JavaScript e-book aangeschaft en kijk ik naar voorbeeldjes van anderen.

Soms denk ik ook wel dat ik gewoon op moet houden met mijn eigen spreadsheets. Want het bijhouden van de administratie is dan weliswaar vrijwel helemaal geautomatiseerd, maar in het oplossen van fouten in de code en het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit gast best veel tijd zitten. Ik kan natuurlijk ook gewoon kiezen voor een standaardpakket. Open-source heb je in elk geval GnuCash voor Windows, Mac en Linux. Maar eigenlijk vind ik het ‘klooien met softwarecode’ gewoon veel te leuk.

Tsja, en tegelijkertijd merk ik ook dat ik de afgelopen maanden (te) weinig prioriteit geef aan ‘klooien’. Leuk werk, vakanties en een voorjaar dat uitnodigt om naar buiten te gaan (en niet te vergeten Project Tuin) gaan op dit moment even voor. Ik ben zelfs nog niet verder gegaan met mijn Dashboard.

Hoe kijk jij naar de toekomst van jouw spreadsheets?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Petra

  Ik heb een aantal spreadsheets, maar ik gebruik geen macro’s. Misschien is mijn financiële situatie simpeler dan de jouwe, of ben ik tevreden met minder informatie er over.

  Het Pareto principe zegt dat 80% van het resultaat maar 20% van het werk vergt, en wil je ook nog de laatste 20% resultaat dan is dat 80% werk. Ik denk dat jij ruim in dat tweede gedeelte aan het pielen bent. Leuk, maar het levert geen supergroot verschil meer op.

  1. Geldnerd

   Zeker ben ik in die 80% bezig. Maar ik combineer het dan ook met mijn hobby puzzelen, want daar lijkt het programmeren wel op.

 2. Mijn Excel kasboek (8 tabs, ik laat het zaterdag wel even zien) werk ik iedere week in ruim 10 minuten bij. Behalve formules en verwijzingen geen programmeerwerk. Het is dan ook geen hobby van mij 😉

 3. geld is tijd

  administratie hou ik ook gewoon in “platte” excel bij, zonder macro’s. Ik noteer alleen wat bulkvariabelen: inkomen, bedragen op rekeningen. Ik ben nooit met macro’s begonnen om precies die reden: het rammelt aan alle kanten en er geen enkele garantie dat de volgende excelversie backwards compatibel is.

 4. dertigermetkids

  ik kan ook niet zonder excel.. maar dan de gratis versie in open office. geen idee of je daar hetzelfde mee kan als excel, voor mij is t meer dan genoeg. hou er mn complete zakelijke administratie in bij inclusief urenregistratie van mn 5 opvangkinderen en de totaal gewerkte uren (ivm zelfstandigenaftrek). maar ook prive hou ik er alles in bij.. echt een hobby idd 😉

  1. Geldnerd

   Met Calc (zo heet de ‘Excel’ in OpenOffice en in LibreOffice) kun je wel ongeveer hetzelfde, gelukkig.

 5. FireMe

  Ook hier alleen een platte Excelsheet met enkele worksheets, ze zijn onderling wel gelinkt maar dan is het qua techniek wel gedaan 🙂

  Wel heb ik al een poosje het idee om wat online tooltjes te maken, gewoon met JS/HTML om wat zaken te genereren, maar dat moet ik nog wat concreter maken.

 6. Dev

  Heb je ook al gekeken naar Google docs? Deze schijnt ook een api te hebben. Als je verder gaat met (object oriented) programmeren en voor je eigen programma het adapter design pattern aanhoudt, kan je makkelijker switchen van programma.

  1. Geldnerd

   Ja, ik heb ook naar Google Docs gekeken. Maar dat heeft niet mijn voorkeur. Ik vind Google onbetrouwbaar in de continuïteit, ze willen nog wel eens spontaan stoppen met een product als het toch niet zo belangrijk is of groot wordt, of het helemaal omgooien (zoals recent met Google Finance). Mijn spreadsheets zijn voor de lange termijn, dan heb ik geen zin in dat soort onzekerheden.

  1. Geldnerd

   En Merel heeft geen last van KledingkastAanvullen 2.0, en NieuweSchoenen 3.1? Want die aanvullende modules zijn berucht! ?

 7. OpenOffice heeft ‘Calc’ – lijkt heel veel op Excel en is gratis. Kun je ook veel beter gebruiken om .csv files mee te corrigeren, bijvoorbeeld. Wellicht het proberen waard.

  Fijne zondag!

Reageren is niet mogelijk.