Met mijn spreadsheets houd ik mijn persoonlijke financiën goed in de gaten. De financiële administratie, mijn beleggingsadministratie, en de stand van het huis. Jaarlijks maak ik mijn balans op. De afgelopen jaren heb ik mijn spreadsheets ook behoorlijk uitgebreid. Vooral met rapportages. Hoe staat het huis ervoor? Rapportages en grafieken over mijn beleggingen. Die ik onder andere gebruik in mijn kwartaalrapportages.
Maar één ding ontbreekt nog. Een integraal dashboard. Waar ik in één oogopslag kan zien hoe ik ervoor sta. Want daarvoor moet ik nu nog gegevens uit meerdere bronnen combineren. En daardoor mis ik soms overzicht.
Een voorbeeld: ik wil naast de omvang ook graag de opbouw van mijn vermogen in de gaten houden. Wat zit er in ons huis, wat is er in cash, en wat zit er in de beleggingen? En die laatste categorie dan liefst ook nog uitgesplitst in aandelen en obligaties. En dat dan ook uitgezet in de tijd, zowel in bedragen als in percentages. Op die manier houd ik zicht op mijn risicoprofiel. Maar daarvoor moet ik nu gegevens uit mijn financiële administratie en beleggingsspreadsheet handmatig combineren. Dat past uiteraard niet bij mijn ‘alles geautomatiseerd’ principe…
De afgelopen periode heb ik nagedacht wat ik zo allemaal op mijn Integrale Vermogensdashboard zou willen zien. Naast het bovenstaande, in elk geval ook:
- Een overzicht van mijn vermogensopbouw per valuta. Naast Euro’s heb ik immers ook beleggingen in Amerikaanse dollars. En in het verleden heb ik ook beleggingen in andere valuta gehad. Het is goed om een beetje in de gaten te houden hoe de valuta-verhoudingen in mijn vermogen liggen.
- Van ons huis wil ik de huidige waarde zien waar ik mee reken, nu nog de aankoopwaarde, maar binnenkort de WOZ-waarde. En ik wil het nog af te lossen deel van de hypotheek zien. En natuurlijk de stand van mijn grote en kleine buffer. De grote buffer bevat genoeg geld om 6 maanden normaal te kunnen leven, en de kleine buffer is bedoeld voor grotere, geplande uitgaven waar ik gedurende het jaar voor spaar.
Verder wil ik graag een aantal belangrijke specifieke indicatoren zien, bijvoorbeeld:
- Het ontvangen dividend
- Return on Investment
- XIRR
- Spaarpercentage
Tsja, en als mijn gedachten dan eenmaal hun gang gaan, dan wil ik ook echt een compleet beeld. Dus wil ik ook de stand van mijn pensioen zien, en de AOW. Met daarnaast de stand van mijn vermogen, en mijn gemiddelde maandelijkse uitgaven, kan ik in één oogopslag zien hoe ik ervoor sta in mijn reis naar onafhankelijkheid.
Deels zijn het dingen die ik over een periode bekijk: het laatste jaar, het laatste kwartaal, of YTD (Year-To-Date, het lopende jaar tot nu toe). Maar deels zijn het ook momentopnamen: wat is de stand nu, of op een specifieke datum? Hoe ik dat in één rapport kan weergeven, daar moet ik ook nog even over nadenken.
Heb jij een dashboard? En zo ja, welke gegevens staan erin?
En hoe moet dat er dan uit gaan zien? Daar moet ik nog over nadenken, maar ondertussen ben ik al wel een beetje aan het ‘klooien met Excel’:
Leuk idee van zo’n dashboard. (nog) niet gemaakt, maar misschien wel eens een idee om alles aan elkaar te koppelen voor een totaal beeld.
Ziet er goed uit trouwens! Heb je ook nog andere hobbies 😉
Gelukkig heb ik ook andere hobbies, ja…. ?
Zoiets zou wel supertof zijn! Ik heb een Excel-document waar het meeste instaat, maar dat is dan wel zonder mooie plaatjes enzo. Alleen wat droge getallen..
Kijk da’s voor het eerst dat ik op de FO blogs iemand zie iemand die een duidelijk dashboard wil gaan maken. Ik heb voor zowel mijn beleggingen als het totale vermogen een dashboard, ik kan in de comments geen plaatjes uploaden maar ik wil je hier best screenshots van sturen? Laat maar weten als je dit interessant vindt.
Zeker heb ik interesse! Info@geldnerd.nl
Ha Geldnerd! Voor inspiratie, check mijn post http://ontsladebaas.nl/2017/07/meten-is-weten/ eens! Daar beschrijf ik mijn financiële KPI’s en laat ik een van de dashboards (rapportpagina’s) zien die ik gebruik. Wel een oude post inmiddels, ik zal binnenkort eens een nieuwe maken.
Ik denk trouwens dat je wel moet oppassen met de hoeveelheid details die je in een dashboard wil verwerken. Ik heb mijn dashboards zo ingericht dat je in één oogopslag de belangrijkste cijfers en kengetallen ziet. Bijvoorbeeld de verdeling naar valuta vind ik persoonlijk hier niet in thuis horen, dit soort zaken zouden op detailbladen kunnen staan.
Ik zeg: een gat in de markt! Zeker met focus op FIRE en dan i.d.d. alle componenten die van toepassing zijn.
Zelf denk ik dan altijd aan toevoegen van live-beursconnecties, benchmarks waar je jezelf aan kan meten en aan scenario analyses.
In een eerdere baan ben ik betrokken geweest bij vermogensdashboards. En tegenwoordig bieden meerdere banken/start-ups ‘an app for that’. Nadeel daarvan vind ik altijd dat je al je gegevens daar ter beschikking moet stellen en nooit echt de insteek geeft waar je naar op zoek bent. Groot voordeel dus als je het zelf kan toveren, zonder al je gegevens cadeau te doen.
En zoals Koen schrijft: je kan 1000 dingen verzinnen. Maar dat levert veelal juist minder overzicht.
Ik bouw het allemaal zelf juist omdat ik mijn gegevens niet wil delen met banken en startups en zo… Maar ik onderschrijf ook wat Koen en jij zeggen: focus, focus, focus….
Leuk idee, ik ben dol op grafische weergaven…! 🙂
Hoi Geldnerd,
Zelf heb ik een dashboard draaien op grafana voor het energieverbruik van mijn huis. Momenteel gebruik ik dit met een raspberry Pi, deze hangt aan de slimme meter. Op de pi wordt lokaal een database aangehouden waaruit het dashboard wordt gegenereerd. Ik speel al een poosje met de gedacht om ook een financieel dashboard te maken obv dezelfde techniek. Wellicht leuk om te onderzoeken voor je.
gr. Rudolf
Leuk idee. Ik ga dat ook eens opzetten. Wel met wat handmatig werk.