Veel mensen besteden veel (te veel) tijd aan spelletjes op hun tablet of telefoon. Geldnerd houdt daar niet zo van, ik vind het meestal tijdverspilling. Maar in een vakantie val ik er toch af en toe voor.
En ik ben dan wel weer dol op programmeren. Mijn spreadsheets, en lekker een beetje klooien met Visual Basic macro’s. Ik heb lopen experimenteren met de macrotaal van LibreOffice. Daar werd me vooral duidelijk dat die een stuk bewerkelijker is dan Visual Basic in Excel. Mijn macro’s ‘omzetten’ wordt dan al gauw ‘volledig herschrijven’. Daar had ik niet zoveel zin in, dus dat heb ik maar even laten rusten.
En ik speel al langer met het idee om ook andere, ‘echte’ programmeertalen te leren. JavaScript bijvoorbeeld. Maar ik heb minder tijd dan destijds in het Verre Warme Land, en had ook geen zin om eerst een stapel boeken door te lezen. Dus dat bleef vooral ‘een idee’.
Maar nu is er een oplossing voor! ‘Grasshopper’, een (gratis) app waarmee je spelenderwijs in JavaScript leert programmeren. Grasshopper is ontwikkeld door Area 120, een start-up van Google. De ontwikkelaars willen nog meer lessen toevoegen aan Grasshopper, en zijn niet van plan een andere programmeertaal dan JavaScript te gaan ondersteunen.
Ik heb de app gedownload en ben langzaam begonnen. Eens kijken welke nieuwe mogelijkheden dit mij gaat bieden! Want ik denk dat de toekomst van mijn spreadsheets en macro’s in JavaScript ligt.
Hoe heb jij leren programmeren?
Welkom terug van je vakantie!
Indien je formules bouwen in Excel ook onder programmeren schaart (de echte specialisten zullen mij keihard uitlachen, ik ben weer goed in ander zaken) dan leer je dat eigenlijk spelenderwijs. Beetje laten voordoen, zelf proberen, filmpje op Youtube en ontbrekende formules googelen in fora.
Ik kan mij voorstellen dat het leren van Java in grote lijnen hetzelfde werkt.
Gaan Vriendin en hondje je nu helemaal niet meer zien omdat je iedere avond met je hoofd voor het scherm in je Geldnerd HQ zit te programmeren? 😉
Vriendin en Hondje hebben zo hun manieren om mij van het scherm weg te lokken. De afgelopen maand is er weinig geprogrammeerd, al ligt er een hele lijst met ideeën.
Welkom terug, de vakantie heeft je goed gedaan! 🙂
Inderdaad een grappige ontwikkeling, dat leren programmeren via spelletjes gaat. Een collega in mijn team wilde z’n horizon laatst ook verbreden door wat kennis van programmeren op te doen. Ook hij kwam op niets anders uit dan spelenderwijs-trainingen. Past trouwens wel goed in het 70-20-10 principe van leren (doen-zien-lezen).
Maar alle vertrouwen dat programmeren jou goed af zal gaan. Het is immers voornamelijk gestructureerd nadenken. En binnenkort kan je het woordje Geld van je naam doorstrepen 😉 ;-)!
De nerd is er sowieso al langer dan het geld… ?
Programmeren heb ik geleerd door gewoon steeds wat uit te proberen, doelen bijstellen enz. Het is heel belangrijk om een doel te hebben. Wat heb je aan Frans leren als je geen fransozen kent, of gitaar leren als je geen muziek wilt maken? Zo is het ook bij programmeren. Ik ben Javascript gaan leren, zodat ik tooltjes op mijn blog kon maken.
Bedenk ook dat elke programmeertaal zijn eigen toepassing heeft. Als je dingen online wil tonen, dan is Javascript inderdaad zeer handig (wat overigens totaal iets anders is dan Java). Voor mijn tooltjes is de broncode gewoon zichtbaar, dus misschien heb je er iets aan.
Dank voor de tip, ik ga zeker naar jouw broncode kijken!
Welkom terug van je vakantie.
Ik heb vroeger dbase programmeren geleerd. Dat was ook een onderdeel bij het examen en ook geslaagd, maar ik moet bekennen dat ik er niets meer van weet. Volgens mij is dbase erg verouderd, vergeleken met andere programmeertaal.
Dbase… inderdaad. Ik heb ooit nog leren programmeren in Pascal. Toch eens opzoeken of dat nog bestaat…
Al sinds ik 15 was ben ik actief in het maken van mods: toevoegingen aan bestaande videogames, met behulp van de openbaar gemaakte software tools die de spelontwikkelaars zelf heeft gebruikt om het spel te maken.
Super leuk, en ik heb hierdoor op jonge leeftijd ervaring met programeren opgedaan.
Mods heb ik ook nog wel eens gemaakt, voor Sid Meier’s Civilization… Doe je dit nog steeds? En voor welke games?
Bethesda games: dus vooral Elder Scrolls en Fallout.
Nu ik voltijd werk (en daar veel naar een monitor staar) heb ik hier niet veel tijd of energie meer voor, maar er spoken altijd ideeën voor projecten door m’n hoofd.
Leuk! Lekker mee met de tijd, dit is wel echt de toekomst! Macro’s bouwen ben ik zelf nog niet in thuis maar pielen met formules in Excel is ook een van m’n grote hobbies. Als er hier in huis weer een nieuw idee is duurt het niet lang of ik opper om er een excelletje van te maken. Zo erg zelfs dat mijn vriend het nu uit zichzelf al aan me oppert… Soms vraag ik me wel eens af of hij me niet een ontzettende nerd vindt..
Trouwens, ik las in het FD afgelopen zondag iets over een cursus over AI die ze in finland aanbieden, misschien ook iets voor de mensen hier? Volgens mij kon je je gratis inschrijven via elementsofai.com. Dat lijkt me ook super nuttig en wil ik zelf ook gaan doen 🙂
AI is een thema dat me ook interesseert, dank voor de tip!
Welkom terug! Programmeren is mijn dagbesteding, op verschillende vlakken maar vooral PHP / Angular (JavaScript / Typescript)…heb het geleerd door vooral veel te doen, doel stellen om een bepaald probleem op te lossen en blijven zoeken naar de juiste oplossing. Ergens begin jaren 2000 heb ik eens een gastenboekje geprogrammeerd voor een website, toen een bedrijfje gestart en sindsdien bouw ik van alles 🙂
Om mijn kennis een beetje te onderbouwen heb ik later nog wel een Informatica-opleiding gevolgd, eigenlijk zinloos omdat ik niets nieuws leerde, maar het toonde wel het kennisniveau aan.
Ik ben een boekenwurm, daar leer ik het beste uit. Boeken van O’Reilly en boeken uit de reeks “Head First” zijn voor mij fijne leerboeken geweest.