Eerste kwartaal 2018

Geldnerd rapporteert niet per maand. Dat vind ik teveel op de korte termijn gericht. Ik denk in jaren, maar inmiddels is het wel een goede gewoonte geworden om elk kwartaal even terug te blikken. Dat zetten we dus voort in 2018. Met uiteraard ook weer de rubriek ‘Leukste Uitgave(n)’.

Aandelenmarkten

We waren de afgelopen jaren natuurlijk wel erg verwend geraakt met die alsmaar doorstijgende beurzen. Dat moest een keertje ophouden. Maar in eerste instantie deed de beurs wat ‘ie in 2017 ook gedaan had. Stug doorstijgen. Dat veranderde begin februari. In enkele dagen ging er een procent of 10 van de koersen af. Het duurde maar eventjes, en wat eraf ging kwam er snel weer bij. Maar toen kreeg meneer Trump het in zijn hoofd om een handelsoorlog te beginnen. En daar werden de markten zenuwachtig van. En ineens zie je overal weer ‘mindere berichtjes’ opduiken over de economie. Ook Robert Shiller, winnaar van de Nobelprijs voor economie, waarschuwt voor de gevolgen van de huidige onrust.

Op het (voorlopig) laagste punt stond de S&P500 ongeveer 10% lager dan op z’n piek van medio januari 2018. Dat is nog lang geen ‘bear market territory’, want daarvoor moet de index meer dan 20% beneden het hoogste punt van de afgelopen 52 weken staan. Maar het telt wel als correctie. En op 23 maart stond de S&P500 maar een fractie boven het 200-daags gemiddelde.

De Euro/Dollarkoers heeft in het eerste kwartaal weinig beweging laten zien, vergeleken met afgelopen jaar. Dat is prima, dan is mijn rendement ook niet zo afhankelijk van valutaschommelingen.

Mijn beleggingsportefeuille

In Euro’s is de waarde van mijn beleggingsportefeuille in het eerste kwartaal nauwelijks van z’n plek gekomen. Maar dat is minder goed nieuws dan het lijkt, want ik ben in het eerste kwartaal gewoon blijven inleggen. Het netto rendement in het eerste kwartaal is dan ook -3,1%, XIRR -11,8%.

En dat beeld zie je ook terug in de grafiek van mijn beleggingsportefeuille per valuta. Geen best kwartaal dus. Maar meerjarig is er weinig aan de hand. Als ik kijk naar alle inleg die ik sinds de officiële startdatum van mijn beleggingsportefeuille, 1 januari 2013, gedaan heb, dan is de huidige waarde 43,9% hoger. Dat rendement had ik zeker niet gehaald met een spaarrekening of een depositorekening. Gewoon doorgaan dus.

In het eerste kwartaal is er ook (omgerekend naar dagkoers Euro/Dollar op de dag van uitkering) € 170,91 aan cash dividend binnengekomen. Dat is bijna drie keer zoveel als in het eerste kwartaal van 2017 (€ 60,71).

Spaarpercentage

In het eerste kwartaal heb ik een spaarpercentage gerealiseerd van 41,4%. Daar ben ik erg tevreden over. Ik heb geen grote bijzondere uitgaven gedaan (behalve die hieronder…), en ook geen bijzondere inkomsten gehad. Maar we zijn wel een paar weekjes op vakantie geweest. De komende maanden zitten er nog wel weer wat extra uitgaven aan te komen. We zullen zien hoe dit in het tweede kwartaal gaat.

Leukste uitgave(n)

Mensen die mij goed kennen, weten dat ik dol ben op een lekker glaasje whisk(e)y. En mijn leukste uitgave van dit kwartaal heeft daar ook mee te maken. Want begin dit jaar daalde de voorraad van dit heerlijke vocht in Geldnerd HQ tot een gevaarlijk laag niveau. Op enig moment was er zelfs nog maar één fles met daarin een bodempje van één centimeter. Daar moest dus op ingegrepen worden. Mijn vaste online slijterij heeft gelukkig een assortiment van honderden verschillende soorten whiskey. Ik heb hier een mooi doosje besteld met een aantal ‘klassiekers’ en ook enkele nieuwe flessen die ik het afgelopen jaar bij proeverijen ontdekt heb. Een stevige uitgave van enkele honderden Euro’s, maar daarmee kan ik wel weer een tijdje vooruit.

En de leukste ‘niet-uitgave’ is mijn snack- en koffiegedrag. Tot op heden heb ik in 2018 geen enkele keer ‘gesnackt’. En in 2017 gaf ik in totaal € 1.250 uit aan lunches (€ 700) en koffie (€ 550) op kantoor. In het eerste kwartaal van 2018 is dat gedaald naar per maand € 50 voor lunches en € 12,50 aan koffie. Dat is al een stuk beter. Ik merk het ook aan het bedrag aan ‘zakgeld’ dat ik aan het eind van elke maand overhoud op mijn betaalrekening (en dat ik dan keurig overmaak naar mijn bufferrekening).

Verwachtingen

Het tweede kwartaal kent altijd in elk geval één financieel hoogtepuntje. In mei wordt mijn vakantiegeld uitbetaald. Maar dat heb ik dit jaar niet bestemd voor het spaarpercentage. Deze is dit jaar namelijk bedoeld voor enkele bijzondere uitgaven, waaronder een nieuwe bril. En ja, die heeft varifocus glazen, want dat heeft Opa Geldnerd al een aantal jaren nodig.

Hoe was jouw eerste kwartaal?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Team CF

  Nooit geweten dat niet snacken zoveel geld op kon brengen! Goed bezig opa met varifocus bril. En tjsa, de beurs, die stuitert nog wel even door de komende tijd. Sterkte en geniet van de Whisk(e)y.

  1. Geldnerd

   Als je maar genoeg snackt, dan levert stoppen met snacken best wel wat op, ja… ?

   1. Let wel op: het niet snacken maakt wel je eind plaatje anders. Je leeft langer, dus hebt meer vermogen nodig. Dus dat geld dat je overhoudt van niet snacken moet je (deels) reserveren voor een langere levensverwachting! (elk voordeel heeft z’n nadeel….).

    1. Geldnerd

     Potverdorie… Mijn hele FIRE berekening valt in duigen… Dan maar weer snacken! ?

 2. Fijn, dat hoge bedrag aan cash dividend! Altijd leuk om te lezen hoe dat bij anderen zit 🙂

  1. Geldnerd

   Het mag nog veel meer worden…!

 3. Peter

  Heb je Eylove al eens geprobeerd? Bevalt mij goed (ik heb geen ervaring met varifocus). Dan kan je je vakantiegeld aan leukere zaken uitgeven of je spaarquote wat verhogen ?

 4. de budgetman

  Dat is een mooi resultaat!
  Ik heb een financieel wat minder goed kwartaal achter de rug. Het totale budget dat voor ons huidige tropische avontuur nodig is, heb ik van de spaarrekening overgezet naar een andere betaalrekening. Die buffer moet bij thuiskomst eerst weer worden aangevuld.
  Maar met wat geduld en (ook) een goed glas single malt komt dat ook wel weer goed 🙂

 5. Marjolein

  Het eerste kwartaal zag er veel belovend uit. Ik krijg in april mijn over uren van het eerste kwartaal uitbetaald. En was van plan dat gewoon te sparen. Totdat ik schade reed. Gisteren op weg naar huis. Ik baal. Ik ben voor de wet beginnend bestuurder want mijn 26 schadevrije jaren uit de VS tellen niet mee. En als gevolgd daarvan vertelde de verzekeringsmevrouw mij dat mijn jaar premie met 400 euro omhoog zal gaan voor 3 jaar…
  Dus ik ga mijn overuren in ws mijn vakantie geld inzetten om de schade zelf te betalen. Ik hoop dat het meevalt en dat de overuren genoeg zijn. Het was bij een stoplicht file, dus ms loopt het nog los. Geen idee.
  De aandelen deden het toch nog redelijk het eerste kwartaal. Dat is een meevaller. Spaar ratio is 38%

 6. Amber tree

  Met whiskey genieten van het leven,dat hoort erbij. Ik reageer trouwens vanop een beach bar. We zijn een weekje op vakantie.

  Een varificis glazen, daar ben ik nog niet aan toe!

Reacties zijn gesloten.