Kwartaal 1 zit erop

Het eerste kwartaal van 2017 zit er al weer op. Hoe is dat financieel verlopen?

De grootste financiële verandering in dit kwartaal was mijn herziening van de beleggingen. Ik ben gestopt met het gebruik van Alex Vermogensbeheer en heb de beleggingen weer in eigen hand genomen. Na wat nadenken heb ik het bedrag wat hiermee vrijkwam weer herbelegd. Het was belegd, dus daarmee veranderde mijn vermogensverhouding niet.

Mijn belangrijkste benchmark, de S&P500, is met name de eerste twee maanden van dit jaar behoorlijk gestegen, de Trump-rally heeft nog even aangehouden. Maar de laatste maand zit de klad er weer een beetje in. Ik ben aan het kijken naar bredere benchmarks, want mijn portefeuille is wereldwijd behoorlijk gediversificeerd.

Mijn portefeuille heeft in het eerste kwartaal een ROI behaald van 2,0% precies. Voor de liefhebbers, de XIRR was 8,0%. Omgerekend naar actuele wisselkoersen op dag van uitkering heb ik in het eerste kwartaal € 60,71 aan dividend ontvangen. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2016. En als je je afvraagt wat die diepe kloof in maart is: dat was het moment van beëindigen van Alex Vermogensbeheer en het herinvesteren van de opbrengsten daarvan.

In het eerste kwartaal hebben we nog een aantal dingen aangeschaft voor het huis. Daarmee zijn we wel ongeveer klaar. We denken nog na over een paar meubelstukken, maar dat is het dan voorlopig wel. Dus dat zal in de komende kwartalen niet zo heel veel impact meer hebben. Wel heb ik in mijn cashflowoverzicht nog een paar andere verwachte grote uitgaven staan voor de rest van dit jaar.

Leukste uitgave dit kwartaal waren de twee fauteuiltjes die we gekocht hebben, en die afgelopen week geleverd zijn. Ik kan nu ‘s avonds heerlijk in mijn eigen stoel zitten lezen en blogideeën uitwerken. Al met al is mijn Spaarpercentage in het eerste kwartaal uitgekomen op 45,3%. Ik hoop het in het tweede kwartaal nog iets op te kunnen krikken.

Hoe is jouw eerste kwartaal verlopen?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Overgeldzaken

  Ziet er goed uit. Ik begrijp alleen dat dal niet, dat wordt veroorzaakt doordat je bent weg gegaan bij Alex?

  1. Geldnerd

   Er zat een weekend tussen het afbouwen van de Vermogensbeheer-portefeuille en het weer opnieuw investeren. En in het weekend verwerk ik altijd de actuele stand van mijn beleggingsportefeuille. Die was toen dus even een stuk lager. Als ik er een grafiek van mijn contant geld naast zou zetten, zie je in datzelfde weekend een enorme piek…

   Geld op mijn beleggingsrekening tel ik mee bij het contant geld, niet bij het belegd vermogen. Vandaar.

 2. ambertree

  Strak resultaat. 45% SR is een mooi resultaat.

  En die fauteuil, daar gaan wellicht nog vele leuke posts uitkomen!

  1. Geldnerd

   Ik zit er nu eentje te schrijven inderdaad.

 3. Team CF

  Prima kwartaal toch? Mooie savings rate, goed rendement, en het lijkt erop dat je beslissing om alles gelijk weer te investeren een goeie actie was.
  Proficiat!

Reageren is niet mogelijk.